SAĞLIK 5.12.2024 18:48:49 0

Düdüklü tencere kullanım hataları patlamaya neden olabiliyor!

Düdüklü tencere kullanım hataları patlamaya neden olabiliyor!
Haberi Sesli Oku

Düdüklü tencerelerin, patlama gibi tehlikeli durumlara yol açabildiğini belirten uzmanlar, düdüklü tencerelerin doğru ve güvenli kullanımının, ciddi kazaların önlenmesi açısından kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

Düdüklü tencerelerin standartlara uygun üretilmiş olması gerektiğini ifade eden İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, “Mutlaka Türkçe kullanım kılavuzu olmalıdır. Kullanmadan önce dikkatlice okunmalıdır. Sadece kılavuzda belirtilen ısı kaynakları ile kullanılmalı.” dedi.

Düdüklü tencere patlamalarının temel nedenlerine işaret eden Kimya Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen de “Tencerenin üretici talimatlarına uygun kullanılmaması, özellikle ısı ayarları ve pişirme süreleri konusundaki hatalar, patlamaya sebep olabilir.” uyarısında bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ile İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, düdüklü tencerelerin güvenli kullanımına dair önemli uyarılarda bulundu.

Dikkatli kullanılmaması patlamaya neden olabiliyor

Düdüklü tencerelerin içerisindeki yiyeceklerin pişirilmesi sırasında oluşan buharın artan basıncı nedeniyle yemeklerin daha kısa sürelerde pişirilmesine yardımcı olan bir mutfak araçları olduğuna dikkat çeken Uçan, “Ancak dikkatli bir biçimde kullanılmaması ve iç basıncının kontrolsüz olarak yükselmesi, tehlikeli bir durum olan patlamaya yol açabilir.” dedi.

Düdüklü tencere alırken nelere dikkat edilmeli?

Uçan, düdüklü tencerelerin EN12778 standartlarına uygun üretilmiş olması gerektiğini ifade ederek, “Mutlaka Türkçe kullanım kılavuzu olmalıdır. Kullanmadan önce dikkatlice okunmalıdır. Sadece kılavuzda belirtilen ısı kaynakları ile kullanılmalı.” diye bilgi verdi.

Düdüklü tencere asla kuvvet kullanılarak açılmamalı

Düdüklü tencere kullanımına ilişkin önemli ayrılarda da bulunan Uçan, “Çocukların düdüklü tencereye yaklaşmasına izin verilmemeli. Isı tatbik edilmeden önce pişiricinin uygun kapatıldığından emin olunmalı. Basınçlı pişirici asla kuvvet kullanılarak açılmamalı. İç basıncı düşmeden açılmamalı. Su ilave edilmeden basınçlı pişirici asla kullanılmamalı. Bu ciddi hasara sebep olabilir. Düdüklü tencere kapasitesinin 2/3’ünden fazla doldurulmamalı. Pişerken genişleyen pirinç veya kurutulmuş sebzeler gibi gıda maddeleri pişirici kapasitesinin yarısından fazlası doldurulmamalı.” şeklinde konuştu.

Düdüklü tencere susuz kullanılmamalı

Düdüklü tencere her kullanımdan önce supapların tıkanmış olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini de anlatan Uçan, şöyle devam etti:

“Tencerenin konulduğu ocağın alev çapı tencere tabanının çapından büyük olmamalı. Eğer seramik, cam veya indüksiyon ocak kullanılıyorsa tencere tabanı temiz ve kuru olmalı. Hasar görmüş, yırtılmış veya kirli contalar kesinlikle kullanılmamalı. Kapağı kapatmadan önce buhar tahliyesini sağlayan ventil ve hareketli parçalar temiz ve çalışır vaziyette olmalı. Düdüklü tencere asla susuz kullanılmamalı. En az 1 bardak su veya sıvı olmalı. Tencere normal pişirme basıncına ulaştığında ocağın altı kısılarak tencerenin içindeki sıvının tamamen buharlaşmasına engel olunmalı. Tencereniz tamamen soğumadan ve içindeki basınç boşalmadan açmaya çalışılmamalı. Kapak zorlanarak açılmamalı.”

Düdüklü tencereler neden patlar?

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen ise düdüklü tencere patlamalarının temel nedenlerini şöyle sıraladı:

“Aşırı doldurma: Tencerenin kapasitesinin üzerinde doldurulması, buharın uygun bir şekilde dolaşımını engeller. Bu durum, iç basıncın tehlikeli düzeylere ulaşmasına ve patlamaya neden olabilir.

Tahliye ventilinin tıkanması: Düdüklü tencerelerdeki tahliye ventili, fazla basıncı boşaltmak için önemli bir rol oynar. Eğer bu ventil gıda parçacıkları veya kir ile tıkanırsa, basınç düşürülemez ve tencere patlayabilir.

Basınç ventilinin arızalanması: Tencerenin basınç valfi de iç basıncı kontrol altında tutmak için kritik öneme sahiptir. Eğer valf doğru çalışmazsa, basınç aşırı yükselir ve patlamaya neden olabilir. Bu ventilin 0-1-2 kademeleri bulunmaktadır.

Yıpranmış veya hasarlı parçalar: Düdüklü tencerenin contaları, kapakları veya diğer parçalarının yıpranması ya da hasar görmesi, basıncın düzgün bir şekilde kontrol edilememesine yol açar. Bu da patlama riskini artırır.

Hatalı kullanım: Tencerenin üretici talimatlarına uygun kullanılmaması, özellikle ısı ayarları ve pişirme süreleri konusundaki hatalar, patlamaya sebep olabilir.”

Düdüklü tencerenin patlayacağı nasıl anlaşılır?

Düdüklü tencerenin patlama riski taşıdığının belirtilerine de dikkat çeken Gezen, bu belirtileri de şu şekilde sıraladı:

“Aşırı Isınma: Tencere normalden daha sıcak hissediliyorsa veya dış yüzeyi anormal bir şekilde ısınıyorsa, içerideki basınç aşırı yükselmiş olabilir.

Anormal sesler: Düdüğün normalden farklı veya daha yüksek sesler çıkarması, basınç düzenleme sisteminin doğru çalışmadığının bir işareti olabilir.

Anormal buhar çıkışı: Düdüklü tencerenin düdüğünden veya başka kapak gibi yerlerinden normalden fazla buhar çıkması, iç basıncın aşırı yükseldiğini gösterebilir.

Düdüğün sürekli aktif olması: Düdüğün sürekli olarak aktif hale gelmesi, basıncın düşürülmesi gerektiğinin bir işaretidir.

Kapağın anormal şekilde hareket etmesi: Tencerenin kapağının normalden farklı bir şekilde hareket etmesi veya sızdırma yapması, basınç sorunlarını işaret edebilir.” (İLKHA)

Gazze Hükümeti: Son 48 saatte 200'den fazla şehit, 300 bin kişi zorla yerinden edildi

HAMAS: Sığınmacıların çadırlarını hedef alan saldırı, Netanyahu'nun faşist vahşetinin yansımasıdır

Siyonist rejim çadırlarda yaşayan sivilleri vurdu: Gazze’de gece yarısından bu yana en az 72 şehit

Hindistan'da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi öldü

Fas, Şam Büyükelçiliğini yeniden açacağını duyurdu

Rusya, Aleksandropol yerleşim birimini ele geçirdi

Almanya': Ukrayna’ya asker konuşlandırmaktan çok uzağız

Macaristan, Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı

Arap Birliği Gazze için acil ateşkes çağrısı yaptı

ABD jürisi salman ruşdiyi  yaralayan HADİ MATAR adlı müslümana ceza yağdırdı.

Otomobil takla attı: 3 yaralı

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

Finlandiya’da iki helikopter çarpıştı: 5 ölü

Almanya’da binlerce kişi Filistin’e destek gösterisine katıldı

Ağaçtan düşen çocuk demir korkulukların üzerine düşerek yaralandı

Üniversite öğrencilerinden Gazze'ye destek siyonist zulme sessizliğe tepki

ANFİDAP: Soykırıma karışanların yargılanmasına yönelik adımlar gecikmeden atılmalı

Gazze'de 65 bini aşkın çocuk açlık nedeniyle ölüm tehdidi altında

Gazze'de sağlık ve sosyal hizmetleri durma noktasına geldi

Kolombiya'da dron saldırısı: 1 ölü, 20 yaralı

Bingöllü çocuklar: Gazze için harekete geçin

Sakarya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Kuraklık nedeniyle zarar yüzde 100’lere dayanmış durumda. Çiftçi destek bekliyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi Arabistan'a gidiyor

Lavrov ile Rubio, Rusya-Ukrayna müzakerelerini görüştü

Otomobilde şarjda bırakılan telefon yangına sebep oldu

ABD'yi fırtına ve hortum vurdu: 23 ölü

Van'da sağlık sektörüne güç katan firma: MSK Medikal

Peru’da 6 büyüklüğünde deprem

İstanbul'da 244 hafız için icazet merasimi düzenlendi

Yükleniyor