• BIST 100

    10577,34%1,33
  • DOLAR

    36,61% 0,07
  • EURO

    39,97% 0,02
  • GRAM ALTIN

    3430,99% 0,01
  • Ç. ALTIN

    5556,87% -0,14

Düğün takısı kimin hakkı? Yargıtay'dan yeni karar

EKONOMİ 7.09.2020 10:23:02 0
Düğün takısı kimin hakkı? Yargıtay

Düğün takısı kimin hakkı? Yargıtay'dan yeni karar

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun (YHGK) düğün takılarıyla ilgili erkekleri ilgilendiren boşanmada takılarının paylaşımına ilişkin kriterleri belirleyen emsal kararına göre, düğünde erkeğe takılan ve “kadına özgü” olmayan takılar artık erkeğe verilebilecek.

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu, bugünkü yazısında bu yeni paylaşımın nasıl olacağına ilişkin soruları yanıtladı. 

ANNEANNE BİLEZİĞİ ERKEĞE TAKILIRSA

S.T.’nin örnek sorusu şöyle: 'Eşimle üç yıl önce evlendik. Boşanıyoruz. Bana takılan gram, çeyrek, yarım, tam altınlar hatta annemin taktığı anneannemin hatırası birisi elmas, üçü 22 ayar altın dört bilezik var. Eşime de kolye, küpe, bilezikler takıldı. Bunun yanı sıra takı sandığına atılan para, çeyrek, gram, yarım, tam altınlar var. Yargıtay’ın kararları ışığında düğün takılarının paylaşımı mahkemede nasıl olur? Annemin bana taktığı aile yadigarı bilezikleri geri alabilir miyim?” 

7 MADDEDE YENİ TAKI PAYLAŞIMI

Armutçu'nun yazısında Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan'ın konuyla ilgili görüşlerine yer verildi. Gençcan, kendi görüşlerini kapsadığını vurgulayarak, yeni uygulamayı şöyle anlattı:

1) Kadına takılan her türlü ekonomik değeri olan şey yine kadına aittir.

2)  Erkeğe takılan ziynet eşyalarının “tamamı birden’ karine olarak (istisna: yerel adet) kadına ait iken artık, karine olarak (istisna: yerel adet) sadece ‘kadına özgü’ olanlar kadına ait sayılacak. ‘Kadına özgü’ olmayan ziynet eşyası yani cumhuriyet altını, ata altın, yarım altın, çeyrek altın, gram altın gibi ‘erkeğe’ ait olacaktır.

3) Erkeğe takılan şey, eğer ‘kadına özgü’  olmayan bir şey ise erkeğe ait olacağından, erkeğe takılan paralar, para ‘kadına özgü’ bir şey olmadığından doğal olarak erkeğe ait olacaktır.

4) Erkeğe takılan ziynet eşyaları ‘kadına özgü’ olsa bile (bilezik, küpe, gerdanlık gibi) erkek eş, bu konuda ‘yerel adet’ olmadığını iddia ve ispat ederse ‘kadına özgü’ olanlar da erkeğe verilecektir.

5) Erkeğe takılan ziynet eşyasının ‘kadına özgü’ olup olmadığı konusunda ‘çekişme çıkarsa’ kuyumcu bilirkişi incelemesi yapılacaktır. Takılan ziynet eşyası hem erkek hem kadın tarafından kullanılan bir şey ise münhasıran ‘kadına özgü’ olmadığından erkeğe ait olacaktır.

6) Sandığa konulanlar ‘taraflardan birine takılmadığı için’ eşit olarak paylaşılmalıdır.

7) Eşler arasında paylaşım konusunda bir anlaşma varsa paylaşımda ‘anlaşma kuralları’ uygulanacaktır.”

Son emsal karar ve Gençcan’ın açıklamaları ışığında S.T.’ye annesinin taktığı aile yadigarı dört bilezik eğer aralarında özel bir anlaşma yoksa “kadına özgü” sayılacağı için eşinde kalacak görünüyor. Takılarla ilgili son kararı, açılacak dava üzerine mahkeme verecek.

Öğrenciler "Ramazan ve Gazze" temalı resim sergisi açtı

Iğdır’da silahlı kavga: Bir ölü, 3 yaralı

Türkiye’den Pakistan’daki saldırıya kınama

Japonya, ABD'nin gümrük vergisini genişletmesinden "üzüntü" duydu!

Üroloji Uzmanı Doktor Atkın: Dünyada her 10 kişiden biri böbrek hastası

Çukurova Üniversitesi ile Adana Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 'Adana Tarım Akademisi' kuruluyor

Vatandaşlara çağrı: Böbrek sağlığını koruyun!

Cizre’de Kur’an-ı Kerim'i güzel okuma yarışması düzenlenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Muhalefet LGBT sapkınlığının sponsorluğunu yapıyor

Şanlıurfa'da taşlı sopalı kavga: 4 yaralı

Vatandaş fiyatlardan, pazar esnafı maliyetlerden şikayetçi

Vali Köşger'den başıboş sokak köpeklerine yönelik açıklama

Şanlıurfa’da fırın ve unlu mamul işletmelerine denetim

Bakan Göktaş, BM Genel Merkezi'ndeki "Bakanlar Yuvarlak Masa" toplantısında konuştu

İş ortağını 14 el ateş ederek yaralayan şahıs yakalandı

İngiltere: ABD'nin çelik ve alüminyuma uyguladığı tarifeler "hayal kırıklığı"

Denizde Kafes Balıkçılığı Projesi ile su ürünleri üretimi 10 kat artacak

Başsavcılıktan İmamoğlu’nun "Sahte Diploma" soruşturması için İstanbul üniversitesine ikinci yazı

Jandarmanın yerli telsizi 77 ilde aktif

Almanya'da çocuklar arasında medya bağımlılığı artıyor

Geyikli-Bozcaada feribot seferleri iptal edildi

Anaokulunda gerçekleştirilen yangın tatbikatı öğrencilere hayat kurtarmayı öğretti

İzinsiz kazı yapan şahıslar suçüstü yakalandı

Ağız bakım alışkanlıkları dolgunun ömrünü etkiliyor!

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 21 gözaltı

TOFED: Bayram üzeri zam yok, bakanlığın belirlediği fiyatları uyguluyoruz

Bingöl Sebeterias Kalesi'nde yangın

Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile görüştü

Müftü Pinal: Gaflete düşmeden Ramazanın mağfiret iklimini değerlendirelim

Dijital dünyada çocuk yetiştirme rehberi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ