• BIST 100

    9445,73%0,23
  • DOLAR

    38,09% 0,17
  • EURO

    43,21% 0,02
  • GRAM ALTIN

    3947,74% 0,55
  • Ç. ALTIN

    6370,03% 0,71

Dünya genelinde Trump’ın Gazze planlarına tepkiler

DÜNYA 5.02.2025 15:22:29 0
Dünya genelinde Trump’ın Gazze planlarına tepkiler

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Filistinlilerin başka yerlere sürgün edilmesine yönelik planlarının ardından Gazze Şeridi’ni kontrol altına alma niyetine ilişkin açıklamaları, uluslararası alanda yoğun tepkiyle karşılandı.

Birçok ülke, Filistinlilerin topraklarından zorla çıkarılmasını reddederken, onların kendi devletlerinde yaşama hakkına sahip olması gerektiğini vurguladı.

İşte dünya genelindeki tepkiler:

Türkiye

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazzelilerin zorla yerlerinden edilmesinin Türkiye ve bölge ülkeleri tarafından kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, öneriyi “saçma” ve “tartışmaya değer olmayan” bir konu olarak nitelendirdi.

Fidan, "Trump'ın Gazze açıklaması kabul edilemez, Filistin meselesi tam da bu nedenden dolayı başladı... Filistinlilerin sürgün edilerek israillilerin getirilmesi ile başlandı. 1967 sınırlarına göre bir Filistin Devleti ile bu sorunun çözüleceğine dair bir görüş var. Trump'ın iki devletli bir çözüm için bir şey söylediğini görmüyoruz. Tehcir meselesi bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil. Bunun tartışmaya açılması bile yanlış. Bu kötü, abesle iştigal bir açıklama. Bizim duruşumuz net. Tavır koyarken, senin soykırımına biz elimizden gelen tüm yöntemlerle karşı duruyoruz dedik. Bu uluslararası birçok şeyi de tetikledi. Burada şunu görüyoruz; üzülerek görüyoruz ki dünya orman kanuna doğru gidiyor. Ben yapıyorum çünkü güçlüyüm. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Gazzelileri sürgün teklifi tartışmaya bile açılamaz." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş ise, Trump’ın, uluslararası hukuk önünde suçlanan işgal Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu “bir kral gibi ağırlamasının” insanlığın vicdanında derin bir yara açtığını belirtti.

İngiltere

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Filistinlilerin kendi vatanlarında bir geleceğe sahip olması gerektiğini söyledi. Kiev ziyareti sırasında yaptığı basın toplantısında, “Her zaman iki devletli bir çözüm görmemiz gerektiğini savunduk. Filistinlilerin kendi vatanlarında, Gazze ve Batı Şeria’da yaşayarak gelişmelerini görmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Fransa

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Gazze sakinlerinin zorla yerlerinden edilmesinin Filistinlilerin meşru beklentilerine saldırı anlamına geleceğini, bölgenin güvenliğini sarsacağını ve uluslararası hukukun ağır bir ihlali olacağını belirtti.

Çin

Çin, Gazze Şeridi'ndeki zorla yerinden edilmelere karşı olduğunu açıkladı ve Filistinlilerin kendi topraklarını yönetme hakkını desteklediğini vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, basın toplantısında, tüm tarafların ateşkes ve çatışma sonrası Gazze’nin yönetimi konusunda bunu, Filistin meselesinin siyasi çözüm sürecine geri döndürülmesi için bir fırsat olarak değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Rusya

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Orta Doğu’da çözümün ancak iki devletli bir formülle mümkün olabileceğini belirtti.

Peskov, “Trump’ın Gazze sakinlerinin yeniden yerleştirilmesine dair sözlerini duyduk. Ancak Arap ülkelerinin bu fikri kabul etmeyeceği gerçeğinden hareket ediyoruz” dedi.

İskoçya

İskoçya Başbakanı John Swinney, Trump’ın planını eleştirerek, X (eski Twitter) platformunda yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

“Gazze’de aylarca süren toplu cezalandırma ve 40 binden fazla insanın öldürülmesinin ardından, Filistinlilerin evlerinden zorla çıkarılmasını içeren herhangi bir öneri kabul edilemez ve tehlikelidir.”

Swinney, "etnik temizliğe" karşı olduğunu vurgularken, kalıcı barışın yalnızca "iki devletli çözümle" sağlanabileceğini belirtti.

Avrupa Birliği Özel Temsilcisi

AB’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Sven Koopmans, tek çözümün, "iki devletli çözüm" olduğunu savundu. Koopmans, “Gerçek güvenlik ancak gerçek barış ile sağlanabilir” dedi.

Uluslararası Af Örgütü

Uluslararası Af Örgütü, Donald Trump’ın Gazze’ye yönelik önerilerini “saçma” olarak nitelendirerek, bunların ne ahlaki ne de yasal bir zemine oturduğunu belirtti.

Örgüt, Trump’ın önerisinin insanlık dışı olduğunu, toprak gasbını teşvik ettiğini ve halkların kendi kaderini tayin hakkıyla alay ettiğini vurguladı.

ABD’den Tepkiler

Rashida Tlaib (Filistin kökenli Demokrat Kongre Üyesi):

“Filistinliler hiçbir yere gitmiyor. Bu başkan, Kongre’nin soykırım ve etnik temizliği finanse etmesine verdiği partizan destekten ötürü bu tür ırkçı saçmalıkları yaymaktan başka bir şey yapamaz. İki devletli çözümü destekleyen meslektaşlarımın artık seslerini yükseltmesi gerekiyor.”

Senatör Chris Van Hollen (Demokrat):

“Trump’ın 2 milyon Filistinliyi Gazze’den zorla çıkarmayı ve gerekirse topraklarına el koymayı önermesi, yalnızca farklı bir adla anılan bir etnik temizliktir. Bu açıklama, İran ve diğer rakiplere propaganda malzemesi verirken, bölgedeki Arap ortaklarımızın da altını oyar. Kongre, bu tehlikeli ve pervasız plana karşı durmalıdır.”

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi:

“Gazze, Filistin halkınındır, ABD’nin değil. Başkan Trump’ın Filistinlileri topraklarından sürme çağrısı kesinlikle kabul edilemez.”

Senatör Chris Murphy (Demokrat):

“Tamamen aklını kaçırmış. ABD’nin Gazze’yi işgal etmesi, binlerce Amerikan askerinin ölümüyle sonuçlanacak ve Orta Doğu’da on yıllar sürecek bir savaşa yol açacaktır. Kötü bir şaka gibi.”

Kongre Üyesi Jake Auchincloss (Demokrat):

“Bu öneri, pervasız ve mantıksız. Gazze’deki ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasını da tehlikeye atabilir. Trump’ın bu öneriyi neden yaptığını sorgulamalıyız. Her zaman olduğu gibi, Trump bir politikayı gündeme getirdiğinde, bunun kişisel kazanç veya kayırmacılıkla bir bağlantısı vardır.” (İLKHA)

İnzar Turizm: Hacı adaylarımıza sünnete uygun bir hac yapmalarını tavsiye ediyoruz

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Alireisoğlu: Öğrenciler, bilinçli şekilde boykota destek veriyor

Gazze'de soykırım sürerken Artuklu Üniversitesi'nin düzenlediği "Bahar Şenlikleri" tepki çekti

Batman Havalimanı mart ayında 46 bin yolcuya hizmet verdi

İstanbul Valisi Gül: İstanbul’umuzda bin 400 okulumuzu ya yeniden yaptık

 “Dijital bağımlılık ve bireyselleşme aile yapısını çökertiyor”

Uluslararası suç örgütlerine operayon: 234 şüpheli yakalandı

BM: Ateşkes sonrası Lübnan'da en az 71 sivil işgalciler tarafından şehid edildi

Tarımsal sulamada elektrik tüketimi 3 kat arttı

MEB, LGS için örnek soru kitapçıklarını yayımladı

Filistin’e destek verdikleri için 2,2 milyar dolarlık fonları donduruldu

Vanlı hayırseverler, Gazze’ye arsa ve araçlarını bağışladı

Park halinde alev alan tır küle döndü

HAMAS: Şartlarımız kalıcı ateşkes, çekilme, yeniden imar ve ablukanın kaldırılması

Prof. Dr. Ünalan: Gazze’de soykırım yaşanıyor ama 2 milyar Müslümandan tek bir ses yok

Malatya'da son 3 ayda 187 bin yolcuya hizmet verildi

Erbaş, hac hazırlıkları için Medine’de görüşmelerde bulundu

Harvard Üniversitesi'ne yapılan mali yardımlar durduruldu

Siirt Eruh'ta köy yoluna dev kaya parçaları düştü

İç ve Doğu Anadolu'da zirai don uyarısı

Bingöl’de don, kar ve dolu felaketi üreticileri vurdu

Gazze'de her geçen gün şehid sayısı artıyor

Bingöl’de başıboş sokak köpekleri sorunu büyüyor

Mevlid-i Nebi etkinliğinde kermes düzenleyen Gaziantepliler: Katkımız olsun istedik

Küresel petrol arzı martta günlük 590 bin varil arttı

Bingöl’de güvenlik korucularına deprem eğitimi

Bisikletle yola çıkan İspanyol hacı adayı Gaziantep'e ulaştı

Bingöl’de süt üreticisine destek için değerlendirme toplantısı yapıldı

Bingöl’de aranan 3 şüpheli yakalandı

Bitlis’te sosyal medyada silahlı paylaşım yapanlar gözaltına alındı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ