• BIST 100

    16733,28%0,22
  • DOLAR

    43,87% 0,04
  • EURO

    51,91% 0,18
  • GRAM ALTIN

    7306,08% 0,56
  • Ç. ALTIN

    11830,46% -0,11

Dünya ile iletişimleri kesilen kuzenler koklear implantla hayat buldu

10 Ocak 2026, Cumartesi 13:19
10 Ocak 2026, Cumartesi 13:19
Dünya ile iletişimleri kesilen kuzenler koklear implantla hayat buldu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Malatya'da işitme sorunu yaşayan Ayşe ve İncesu Selçuk'a Turgut Özal Tıp Merkezi'nde koklear implant ameliyatı yapıldı. Operasyonun başarılı geçtiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi İsmail Demir, erken dönemde yapılan tedavinin dil ve konuşma gelişimine önem

Malatya'da işitme cihazından bir süre sonra fayda görmeyen ve iletişimleri kısıtlanan İncesu Selçuk (14) ve Ayşe Selçuk (6) isimli kuzenlere, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde koklear implant (yapay kulak) ameliyatı yapıldı.

Operasyonları gerçekleştiren KBB Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi İsmail Demir, ameliyatın nasıl geçtiğini, bundan sonra neler yapılacağını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini, aileler ise çocuklarının tekrar dünya ile iletişimlerinin sağlanmasının sevincini İLKHA muhabirine anlattı.

"Bu yöntem erken yaşlarda uygulandığında gerek dil, gerek konuşma açısından yeterli kazanım sağlanıyor"

Koklear implantın ne olduğuna ilişkin bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi İsmail Demir, "Koklear implant, işitme cihazı tedavisinden yeterli yanıt alamayan ileri ve çok ileri derecedeki işitme kayıplı hastalarımıza yaptığımız ileri teknolojik bir tedavi yöntemi. Bu tedavi yöntemini erken yaşlarda uyguladığımız zaman gerek dil, gerek konuşma açısından yeterli kazanım sağlanıyor." dedi.

"İşitme cihazından fayda görmedikleri için implant yapma kararı verdik"

Ayşe ve İncesu kuzenlerin sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Dr. Öğretim Üyesi Demir, şu ifadeleri kullandı:

"Ayşe ve İncesu işitme cihazı kullanıyorlardı. Artık işitme cihazından fayda görmedikleri için implant yapma kararı verdik. İmplantlarını da dün gerçekleştirdik. Gayet iyiler. Hiçbir problem yaşamadık."

Süreçle ilgili planlamayı da anlatan Dr. Demir, "Bundan sonraki süreçte de biz bu tarz işitme kayıplı hastalarımızın hem tanı hem tedavi hem de rehabilitasyon süreçlerini kendi bölümümüzde, kendi anabilim dalımızda asistanlarımız ve odyologlarımızla birlikte sağlayacağız." dedi.

"Merkezimizde 5 yılın ardından tekrar koklear implant ameliyatlarına başladık"

Merkezlerinde 5 yılın ardından tekrar koklear implant ameliyatlarına başladıklarını belirten Dr. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Operasyonlara 5 yıl ara verdiğimiz için bu konuda deneyimli hocalarımızdan yardım istedik. Elazığ Fırat Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalında görevli olan Profesör Doktor Turgut Karlıdağ hocamız geldi. Onun eşliğinde iki ameliyatımızı gerçekleştirdik. Hiçbir sorun yaşamadık. Hastalarımız şu an iyi. İnşallah 3 gün sonra hastalarımızı taburcu edeceğiz. Eğitimlerle yaklaşık 3 ay sonra çocukların işitmesini sağlamayı düşünüyoruz. Sonrasında da rehabilitasyon sürecimiz var. Sadece bu bir cerrahiden ibaret değil aslında. Ailelerimizden de destek almamız gerekiyor."

Koklear implant için uygulanan kriterlere de değinen Demir, "İşitme kaybı hastalarımız ilk önce bize geldikleri zaman işitme kayıplarını tespit ettiğimizde mevcut işitme cihazı tedavisine başlıyoruz. Üç ay boyunca kullanıyorlar. Üç ay sonra eğer işitme cihazından fayda sağlıyorlarsa öyle devam ediyoruz. Ama belli bir süre sonra başka nedenlere bağlı işitme kaybı olan hastalarımızda işitme cihazı fayda sağlamayabiliyor." ifadelerini kullandı.

"Çok pahalı ameliyatlar ama devletimiz karşılıyor"

Ameliyat şartlarını da anlatan Dr. Demir, "Bunun odyolojik özellikleri var, radyolojik özellikleri var. Çocukların kulaklarının bu ameliyata uygun olması gerekiyor. Tabii bu ameliyatlar pahalı ameliyatlar. Dışarıda (özelde) çok pahalı ameliyatlar ama devletimiz bunu karşılıyor. Bu ameliyatlar sadece üçüncü basamak bizim gibi büyük hastanelerde yapabiliyor." şeklinde konuştu.

"Üç ay cihazdan fayda görmediğinde altı ay sonra implant yapılabilir"

Dr. Demir, doğuştan işitme kaybı olan çocuklara ilişkin ise şunları aktardı:

"Doğuştan işitme kaybı hastalarımızı hemen tespit ediyoruz. Tespit ettikten sonra üç ay cihaz öneriyoruz. Üç ay cihaz kullandığında ve fayda görmediğinde altı ay sonra implant yapılabilir. İlk dört yaşta eğer kulaklıklar uygunsa iki taraflı ameliyatın ödemesini yapılıyor. Çocuğun dil gelişimi ile ilgili şartlarımız var. Kronolojik yaşıyla dil yaşı arasında dört yaştan fazla fark olmaması gerekiyor."

"Yetişkinlere de implant ameliyatı yapabiliyoruz"

Erişkin hastalara da aynı yöntemin uygulanabildiğini belirten Dr. Demir, "Yetişkinlerde de yapabiliyoruz. Daha önce işitme kaybı yok ama sonrasında gelişen menenjit gibi bir problem oluyor ve işitme kaybı gerçekleşiyorsa ve bu şartlara uyuyorsa yetişkin hastalarımıza da implant ameliyatı yapabiliyoruz." dedi.

"Erken dönemde işlem yapılırsa yaşlarına göre herhangi bir problem yaşamıyorlar"

Erken tedavinin önemine değinen Demir, şu ifadeleri kullandı:

"İşitme kaybı olan hastalarımıza erken yaş döneminde koklear implant operasyonu yaptığımız zaman bu bireylerimiz hem dil, hem konuşma hem de sosyal gelişim yönünden kendi yaşlarına göre herhangi bir problem yaşamıyorlar. Tedavi olmazlarsa dil yönünden, sosyal yönden ve motor beceri yönünden geri kalırlar. Bu tür geç kalan hastalarımız yaklaşık bir 2-3 yıllık rehabilitasyon süreçleriyle kendi yaşlarını yakalayabiliyorlar."

"Ailelerin sabır ve desteği başarının en büyük anahtarı"

Dr. Demir, "İmplant cihazımız sonradan takılan bir cihaz olduğu için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Çocuklar biraz daha travmaya yatkındır. Bu konuda ailelere önemli görevler düşüyor. Çocuklarını bu yönden korumaları, bir de eğitim sürecini desteklemeleri gerekiyor. Onların sabır ve desteği başarının en büyük anahtarı." ifadelerini kullandı.

Son olarak Dr. Demir, "İlimizde 5 yıldan beri koklear implant işlem yapılmadığı için hastalarımız başka şehirlere gidiyorlardı. Hastaların artık başka bir şehre gitmelerine gerek yok. Çünkü artık bu işlem şehrimizde yapılıyor." şeklinde konuştu.

"Daha iyi verim almalarını bekliyoruz"

İncesu Selçuk'un Annesi Hüsniye Selçuk, "Kızım 2 yıldır işitme cihazı kullanıyordu. İşitme cihazından artık yeteri verim alınmadığı için doktorlarımız implant kararı verdi. İki gün önce implant oldu. Şimdi daha iyi verim almalarını bekliyoruz. Hocalarımızın emeklerine sağlık. Çok teşekkür ediyorum." dedi.

"Hocalarımız çocuklarımızın yüzünü güldürdü, Allah da onların yüzünü güldürsün"

Anneanne ve babaanne Kadriye Selçuk ise duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Birinin anneannesiyim, birinin babaannesiyim. Torunlarım işitme kaybı nedeniyle kulak arkası cihaz kullanıyorlardı. Artık verim alamadıkları için doktorlarımızdan Allah razı olsun implant ameliyatı ettiler. Rabbim böyle bir mutluluğu herkese nasip etsin. Hocalarımız çocuklarımızın yüzünü güldürdü, Allah da onların yüzünü güldürsün." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İzmir barajlarında güncel doluluk oranları açıklandı

Şanlıurfa'da Küçüktepe sakinleri bozuk köy yolu nedeniyle yetkililere çağrıda bulundu

Şanlıurfa’da dolu yağışı günlük hayatı olumsuz etkiledi

İşgalcilerin bugünkü ihlalinde 3 Gazzeli şehit oldu

İkinci cemre suya düştü

Ukrayna'nın uyguladığı petrol ablukasına Macaristan'dan sert tepki

İzmir’de otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Gümüşhane’de eğitime kar engeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Başbakanı Üstel'i kabul etti

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 2 hükümlü yakalandı

Şanlıurfa’da gençlere dijital dolandırıcılık uyarısı

Şanlıurfa’da ücretsiz beslenme danışmanlığı hizmeti

Son veriler işgalin Batı Şeria'da çarpıcı toprak gaspını ortaya koydu

Malatya'da karla mücadele çalışmaları sürüyor

Danimarka erken seçim için sandık başına gidiyor

Eğitim-Bir-Sen’den çağrı: 2023 sözleşmeli öğretmenlerin mağduriyeti giderilsin

Ankaragücü’nden Gazze’de iftar: Üzülmeyin çocuklar…

Dünya Ekonomik Forumu Başkanı, "Epstein" bağlantıları sonrası istifa etti

95 günde hafız oldu

Bakan Kurum: COP31’de artık söz değil, eylem zamanı

AYM Başkanı Özkaya: Başvurular tamamen adalet odaklı değerlendiriliyor

İran Savunma Konseyi Sekreteri: ABD, nükleer silah konusuna odaklanmazsa anlaşma mümkün

Rusya ve Ukrayna arasında yeni cenaze takası

Fransa Yetim Eli’nden Etiyopya’da iftar programı

Cezayir Rus yapımı Su-57E Felon savaş uçaklarını envanterine kattı

Minik hafızlardan mukabelede Kur'an ziyafeti

Konya’da yoğun kar yağışı etkili oldu

TİHEK’ten YouTube’un Filistinle ilgili içerik kısıtlamalarına ayrımcılık cezası

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, sanayi yatırımlarında Doğu ve Güneydoğu'ya yer verilmemesini Meclis'e taşıdı

Bakan Bolat ocak ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir barajlarında güncel doluluk oranları açıklandı

Şanlıurfa'da Küçüktepe sakinleri bozuk köy yolu nedeniyle yetkililere çağrıda bulundu

Şanlıurfa’da dolu yağışı günlük hayatı olumsuz etkiledi

İşgalcilerin bugünkü ihlalinde 3 Gazzeli şehit oldu

İkinci cemre suya düştü

Ukrayna'nın uyguladığı petrol ablukasına Macaristan'dan sert tepki

İzmir’de otomobilin çarptığı kadın hayatını kaybetti