• BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

'Dünya Otomotiv Buluşmaları' Bursa'da başladı

12 Kasım 2024, Salı 01:31
12 Kasım 2024, Salı 01:31
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Dünya Otomotiv Buluşmaları - Türkiye Organizasyonu, Dünya ve Türkiye’den otomotiv ana ve yan sanayi üreticilerinin katılımıyla açılışı gerçekleştirildi.

Bursa OSB ev sahipliğinde bu sene 5'incisi düzenlenen Dünya Otomotiv Buluşmaları'nda 40'ı aşkın ülkeden 120'den fazla yabancı firma ve Türkiye'den de 120'nin üzerinde sektör temsilcisi bir araya geldi.

Otomotiv Sektörünün başkenti Bursa’da bir araya gelen otomotiv sektörünün temsilcileriyle Dünya Otomotiv Buluşmaları'nın açılışı yapıldı.

"Türkiye'de üretilen her üç araçtan biri Bursa'da üretilmektedir"

Gerçekleşen açılışta konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Süheda Urbay, "Dünyada, ülkemizin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, İspanya ve İtalya'da dönüşümlü olarak iki yılda bir düzenlenen bu etkinliğe 5'inci kez ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz. Bursa, Türkiye otomotiv sektörünün öncüsü konumundadır. Ülkemizde üretilen her üç araçtan biri Bursa'da üretilmektedir. Günde bin beş yüzün üzerinde araç banttan inmektedir. Otuz beş milyar dolarlık Türkiye otomotiv ihracatının dörtte biri Bursa firmaları tarafından gerçekleştirilmektedir. 400'ün üzerinde firma faaliyet göstermekte olup, bu firmalarda 60 bin kişi istihdam edilmektedir. Ayrıca Bursa'da, dünyanın neredeyse tüm otomotiv markalarının parçaları üretilmektedir. Veriler, Bursa'nın otomotiv sektöründe kritik bir küresel iş birliği platformu haline geldiğini kanıtlamaktadır. Bu seneki buluşmaya, binek araçlardan ağır vasıta gruplarına kadar birçok farklı alandan İsveç'ten Fas'a, Meksika'dan İspanya'ya, Rusya'dan Hollanda'ya, Kanada'dan Hindistan'a kadar kırkı aşkın ülke ve üç yüze yakın sektör temsilcisi katılmaktadır. Bu buluşmada beş binin üzerinde ikili görüşme yapılması planlanmaktadır." dedi.

"Bursa Türkiye’nin otomotiv başkentidir"

Programda bir konuşma yapan BTSO Otomotiv Konseyi Başkanı Rengin Erener, "Otomotiv sektörü, Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundadır. Ülkemiz, küresel Ar-Ge çalışmaları ve firmalarımızın inovatif mühendislik çözümleri ile ekonomimize önemli katkılar sağlamaya devam etmektedir. İki milyon adetlik üretim kapasitesine sahip otomotiv sektörümüz, on altı yıldır ihracat şampiyonluğunu elinde bulundurmaktadır. Üretim sıralamasında dünyada on dördüncü, Avrupa’da ise ilk dört ülke arasındayız. Yıllık 35 milyar doları aşan ihracatıyla Türkiye, ihracatının yüzde on beşini tek başına karşılamaktadır. Bursa ise bu başarıların merkezinde yer alan bir şehirdir. Osmanlı’nın ilk başkenti olan bu kadim şehir, bugün Türkiye’nin otomotiv başkenti olarak anılmaktadır." diye belirtti.

"Türkiye'de ilk otomobil fabrikası Bursa'da kuruldu"

Türkiye’deki ilk otomobil fabrikasının Bursa'da kurulduğunu belirten Erener, " Bursa aynı zamanda 60 yıllık yerli ve milli otomobil projesinin hayata geçtiği yerdir. Güçlü sanayi altyapısı, nitelikli insan kaynağı ve yüksek teknoloji ile üretim gücüyle Bursa, ülkemizde her iki otomobilden birini üreten bir sanayi merkezi konumundadır. Bugün bu büyük buluşmanın Bursa’da gerçekleşmesi, sektörümüzün gelişimi ve yeni ticaret köprüleri için büyük anlam taşımaktadır. Otomotiv sektörü her geçen gün yeni bir değişim ve gelişim yaşamaktadır. Teknolojik yenilikler, çevre duyarlılığı ve tüketici taleplerindeki değişim, sektörü hızla dönüştürmektedir. Artık otomotiv endüstrisi yalnızca araç üretimi ile değil, aynı zamanda mobilite çözümleri, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme gibi yenilikçi kavramlarla da tanınmaktadır." şeklinde konuştu. 

"Otomotiv sektörü tüm sektörler arasında 17'nci kez ihracat şampiyonu oldu"

Programda bir konuşma yapan Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği Üyesi Ertuğrul Tuna Arıncı, "Otomotiv toplantılarından önemli kazanımlarla ayrılacağımızdan eminim. Endüstrimiz, geçtiğimiz yıl 35 milyar dolar ihracat yaparak yeni bir rekor kırmıştır. Son 18 yılda tüm sektörler arasında 17. kez ihracat şampiyonu olduk ve ülkemizin ihracatında lokomotif olmaya devam ediyoruz. 2024 yılında da ihracat liderliğimizi sürdüreceğiz. Bu ay yayınlanan bir araştırmaya göre, otomotiv sektöründeki dönüşümle birlikte önümüzdeki on yılda Avrupa’nın küresel pazar payının yüzde 60’tan yüzde 45’e düşmesi bekleniyor. Ancak, doğru adımlar atılması halinde Avrupalı üreticilerin bu dönüşümden fayda sağlayabileceği belirtiliyor. Avrupa’da bu dönüşüm adımları konuşulurken, bizlerin de bu gibi etkinliklerle bu süreci takip edip yol haritamızı çıkarmamız son derece önemli. En büyük pazarımızda güçlü pozisyonumuzu sürdürebilmek için biz onlardan önde gitmek ve daha hızlı dönüşmek zorundayız. Otomotiv endüstrisi olarak bugüne kadarki başarılarımızla gurur duyuyoruz, ancak bunu hiçbir zaman yeterli görmüyoruz. Gelecekte, yüksek katma değerli ürünlerle endüstrinin ihracat değerini daha da yukarılara taşımak istiyoruz." diye konuştu.

Dünya Otomotiv Buluşmaları iki gün boyunca devam edeceği bildirildi. (İLKHA)

Yan yatan otomobilden sürücü yara almadan kurtuldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Brezilya'ya gidecek

Başbağlar Katliamı'nın 32'nci yılında İstanbul'da anma programı düzenlendi

Kalkışa hazırlana uçakta yanlış yangın alarmı: 18 yaralı

ABD'de silahlı saldırı: 1 ölü, 6 yaralı

Mardin’de otomobilin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Gazze felaket boyutunda bir su sıkıntısıyla karşı karşıya

Pakistan'da çöken binada ölü sayısı 16'ya yükseldi

Malatya'da drift atan sürücünün ehliyeti süresiz olarak iptal edildi

Diyarbakır'da saman yüklü kamyonet yandı

Hz. Ömer Camii’nin yıkım anı kameralara yansıdı

EBS Malatya Şube Başkanı Söylemez: Gazzeli çocukların karnesi kanlı elbiseleri oldu

7 yaşında başladığı terzi mesleğini 64 yıldır sürdüren Ekrem Usta: Hiçbir zaman rızık korkusu yaşamadım

Batman'da durdurulan araçtan kokain çıktı: 2 kişi tutuklandı

İstanbul Silivri'de 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Siyonist rejim, HAMAS'ın ateşkes yanıtını değerlendiriyor

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 338'e yükseldi

Tarsus Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahibi ailelere ev eşyası desteği

UNRWA: El-Halil'de zorla tahliye riski tehlikeli boyutlara ulaştı

Yalova’daki iş kazasında Şanlıurfalı genç hayatını kaybetti

Bursa'daki orman yangınlarında 9 gözaltı

32 yıldır unutulmayan acı: Başbağlar katliamında 33 sivil hâlâ adalet arıyor

Şanlıurfa’da seyir halindeki otomobil alev aldı

Siirt’te otomobilin çarptığı 5 yaşındaki çocuk ağır yaralandı

Yahudi çeteler Filistinlilerin arazilerine saldırdı

MAZLUMDER Malatya Şube Başkanı Anıl: Başbağlar katliamının failleri hâlâ cezalandırılmadı

Siirt’te şüpheli ölüm: Yaşlı adam ahırda ölü bulundu

Halep'ten Diyarbakır'a uzanan karpuz yükleme mücadelesi

Batman’da uyuşturucu operasyonu: 175 gram kokain ele geçirildi

Siyonist rejim Güney Lübnan'a İHA'larla saldırdı: 1 şehit, 5 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yan yatan otomobilden sürücü yara almadan kurtuldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Brezilya'ya gidecek

Başbağlar Katliamı'nın 32'nci yılında İstanbul'da anma programı düzenlendi

Kalkışa hazırlana uçakta yanlış yangın alarmı: 18 yaralı

ABD'de silahlı saldırı: 1 ölü, 6 yaralı

Mardin’de otomobilin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Gazze felaket boyutunda bir su sıkıntısıyla karşı karşıya