Tarih: 13.09.2024 15:06

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsüne karşı ilk aşıya onay verdi

Facebook Twitter Linked-in

Bavarian Nordic tarafından üretilen bu aşı, DSÖ'nün maymun çiçeği virüsüne karşı onayladığı ilk aşı olma özelliğini taşıyor.

DSÖ'nün yaptığı açıklamaya göre, bu ön yeterlilik onayı, aşının acil ihtiyaç duyan topluluklarda zamanında erişimini artırmayı, bulaşmayı azaltmayı ve salgının kontrol altına alınmasını sağlamayı hedefliyor. DSÖ'nün Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu (SAGE), mevcut verileri değerlendirdikten sonra MVA-BN aşısının yüksek risk altındaki bireyler için önerilmesine karar verdi.

Aşı, 18 yaş ve üzerindeki bireylerde 4 hafta arayla iki doz olarak uygulanacak. Ancak, aşı şu anda 18 yaş altındaki çocuklar, bebekler, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için lisanslı değil ve bu gruplarda "endikasyon dışı" kullanım için onaylanmamış durumda.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu gelişmenin hem mevcut salgınlarla mücadelede hem de gelecekte hastalığa karşı koyma çabalarında önemli bir adım olduğunu belirtti.

Ghebreyesus, aşılara en çok ihtiyaç duyulan bölgelerde eşit erişim sağlamak için üretim, tedarik, bağış ve dağıtımda acil bir artış gerektiğini vurguladı. (İLKHA) 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —