Tarih: 01.02.2025 19:26

Dünyanın en büyük buz dağından yaklaşık 80 kilometrekare büyüklüğünde bir buz parçası koptu.

Facebook Twitter Linked-in

Arktik ve Antarktik Bilimsel Araştırma Enstitüsü (AANİİ) tarafından yapılan açıklamaya göre dünyanın en büyük buzdağı olan A23a’dan yaklaşık 80 kilometrekare büyüklüğünde bir buz kütlesi koptu.

AANİİ’nin buz ve hidrometeoroloji uzmanı Polina Soloşçuk, "Şu anda A23a buzdağı, Güney Atlantik'teki Güney Georgia Adası'nın 340 km açığında, Scotia Denizi'nde sürüklenmeye devam ediyor. Yavaşça dönerek 10 gün içinde kıyıdan yaklaşık 40 km uzaklaştı. Dün ise buzdağından yaklaşık 80 kilometrekare büyüklüğünde büyük bir kütle koptu, bu da buzdağının yaklaşık yüzde 2’sine denk geliyor. Böylece, Kasım 2023'ten bu yana süren serbest sürüklenme sürecinde buzdağının yüzey alanı neredeyse yüzde 11 oranında azaldı." dedi.

A23a buzdağı, yaklaşık iki St. Petersburg büyüklüğünde olup, dünyanın en büyük buzdağı olarak kabul ediliyor. Eylül 1986'da, Antarktika’daki Filchner Buz Sahanlığı’nın dış kenarından kopmuştu. 30 yılı aşkın bir süre Weddell Denizi'nin ortasında karaya oturmuş şekilde kaldıktan sonra, aniden hareket etmeye başladı. Kasım 2023’ün ortalarında ise açık sulara ulaştı. 2024 yılı boyunca A23a, yaklaşık 1.400 km yol kat etti.

AANİİ bilim insanlarına göre, 2025 yılının ilk iki haftasında buzdağı Güney Georgia Adası'na doğru sürüklendi, ancak Ocak ortalarında yön değiştirerek batıya doğru hareket etmeye başladı. Ocak ayının son günlerinde ise dönüş hareketine geçti.

"Buzdağının gelecekteki hareket yönü, bölgedeki rüzgarlar ve okyanus akıntılarına bağlı olacak" diye belirten enstitü, buzdağından kopan parçaların okyanus sıcaklığı ve akıntılar nedeniyle zamanla eriyeceğini tahmin ediyor. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —