• BIST 100

    17326,43%-0,02
  • DOLAR

    43,72% 0,05
  • EURO

    51,71% -0,24
  • GRAM ALTIN

    6916,95% -1,39
  • Ç. ALTIN

    11623,04% -0,43

Duygularınıza yenilmeyin, önce bilgiyi teyit edin!

07 Eylül 2024, Cumartesi 14:58
07 Eylül 2024, Cumartesi 14:58
Duygularınıza yenilmeyin, önce bilgiyi teyit edin!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kasıtlı olarak yanıltma amacı taşıyan bilgilerin toplumsal kaos yaratması hedefiyle yayılmasına dezenformasyon denildiğini belirten uzmanlar sosyal medyanın bu konuda çok etkili olduğunu söylüyor.

Yanıltıcı içeriklere inanmanın farklı nedenleri olduğuna dikkat çeken Ünal,  toplumu yanlış yönlendiren sosyal medya paylaşımlarına değinerek, bu paylaşımların nasıl yayıldığına dair açıklamalarda bulundu.

Dezenformasyon, toplumsal kaos yaratmayı hedefler

Sosyal medya dolaşımına giren pek çok konudaki paylaşımın hızlıca yayıldığını ve kısa sürede toplumsal kaos etkisine neden olabildiğini belirten Ünal, “Paylaşımlar genelde iki görüşün çatışmasına hizmet ediyor. Durum ya da kişi ya onaylanıyor ya da onaylanmadığı için iptal kültürü olarak da adlandırdığımız linçe maruz kalıyor.” dedi.

İçeriklerin doğruluğu teyit edilmeden hızla yayılmasının, yanlış bilgi içerdiğine dair açıklamaların yayılımı durduramamasının ve kutuplaşan grupların nefret söylemlerinin, sosyal medyanın dezenformatif etkilerini toplumsal boyutta gözler önüne serdiğine dikkat çeken Ünal, “Dezenformasyon, kasıtlı olarak yanıltma amacı taşır, toplumsal kaos yaratma amacıyla yapıldığından kötü niyetli paylaşımlar olduğunu söyleyebiliriz. Yanlış bilgi ise, kasıtlı olmadan yapılan yanlış haberi ya da bilgi paylaşımını işaret eder. Ama burada da yanlış olduğunu bilerek yanıltma amacıyla kasıtlı olarak paylaşım gerçekleşiyorsa dezenformasyon etkisine dönüşebilir.” şeklinde konuştu.

Olumsuz ruh hali, yalan haberlerin yayılımını artırıyor

Yanıltıcı içeriklere inanmanın duygu durumu ile bağlantısı olduğuna değinen Ünal, “Kişi içinde bulunduğu duyguyu pekiştirmek için doğruluğunu araştırmadan paylaşılan bilgileri destekleyebiliyor. Bu durum özellikle toplumsal kaos dönemlerinde daha çok oluyor.” dedi.

Olumsuz duygusal atmosferin yayılım gösterdiği kriz dönemlerinde, kasıtlı olarak ortamın daha da içinden çıkılmaz bir hal alması için çalışan sahte (trol) hesaplar ortaya çıktığını hatırlatan Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, şöyle devam etti:

“Bir anda sahte bilgiler, ‘fake news’ olarak adlandırılan yalan haberler olumsuz ruh hali de eklenerek dolaşıma katılıyor ve kişiler galeyana gelebiliyor. Sosyal ağların duygusal yayılıma hizmet eden yönü vardır. Mesela; araştırmalara göre, olumsuz ruh hali barındıran içerikler olumluya göre 6 kat hızla yayılım göstererek kişileri etkiliyor. Günümüzde, deprem, yangın, sel gibi oluşan doğa felaketleri dezenformasyon ile birleşerek, olumsuz ruh hali yayılımı ile kötüye kullanımı harekete geçiriyor.  Böyle durumlarda toplumun ihtiyacı olan ortak duygu ve düşünce paylaşımı ile birliktelik kurmanın yerini sosyal medyada kutuplaşma ve nefret söylemi alıyor. Bu da yanlış müdahalelerle birlikte felaket durumunda yapılacak önleyici faaliyetlerin gecikmesine yol açabileceği gibi felaketin boyutunun artmasına da sebebiyet verebilir.”

Hızlı haber alma isteği ‘teyit etme’ adımının es geçilmesine neden oluyor!

“Yanıltıcı içeriklere inanmanın diğer bir açıklaması ise, düşük dijital okuryazarlık seviyesi ile birlikte ait olma ihtiyacıdır.” diyen Ünal, kişilerin bir gruba ait olma ihtiyacı duyması ve onaylanmak için doğruluğunu teyit etmeden paylaşılan içeriklere inanmasının ve etkileşim kurarak yayılım zincirine dahil olmasının, aynı zamanda problemli sosyal medya kullanımı örneği olarak karşımıza çıktığını söyledi.

Yanıltıcı içeriklere inanmanın en çarpıcı sebebinin tahammülsüzlük olduğuna vurgu yapan Ünal, “Paylaşılan bilgilerin veya haberlerin doğruluğunu teyit etmek vakit alacağından, dijital medya okuryazarlığı seviyesi yüksek kişiler de çoğu örnekte bildiğini uygulayamıyorlar. Aslında en trajik olan sebeplerden birisi de budur. Özellikle kentsel yaşamda pek çok faaliyeti gün içine sığdırmak isteyenlerin, hızlıca haber alma mecrası olarak kullandığı sosyal medyadaki bilgileri teyit etmek yerine ilk çıkan haberlere inandıkları görülüyor. Farkındalık ile acele bilgi alma ihtiyacı birleşince teyit etme es geçilebiliyor.” şeklinde konuştu.

Bilgiyi teyit etme alışkanlığı edinmeliyiz!

Yanlış ya da manipülatif bilgi yayılımını önlemek için öncelikle ortaya çıkabilecek tehlikelerin farkında olmak gerektiğini dile getiren Ünal, “Sosyal medyanın sadece bireysel değil büyük resimde toplumsal etkilerinin olduğunu bilmek gerekir. Daha sonra, toplumsal kaos dönemlerinde teyit etme alışkanlığını daha fazla işe katmak, trol hesaplardan korunmak için paylaşımın hangi hesaptan yapıldığına dikkat etmek, bir konuyla ilgili karşımıza çıkan ilk sıradaki içeriklere inanma alışkanlığı varsa bundan vazgeçmek ve sosyal medyayı aşırı kullanmamak tavsiye edilebilir.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Siirt’te umreye gidenler gözyaşlarıyla uğurlandı

Arakçi: ABD ile temel ilkelerde anlaşmaya vardık

Meteorolojiden denizler çin kuvvetli fırtına uyarısı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Teknoloji Ekosistemi Stratejik Diyalog Toplantısı’na katıldı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Türkiye zulme ortak olanlara karşı hukuki sorumluluğunu yerine getirmeli

AB'den kritik yapay zeka adımı

İrlanda'da Grok'a "uygunsuz ve rızasız görüntüler üretme" soruşturması

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı toplantılarını tamamladı

Kahramanmaraş'ta uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Diyarbakır-Silvan karayolundaki motosiklet kazası kameralara yansıdı

Ramazan öncesi Adanalılardan gençlere: Oruç tutun, maneviyata sarılın

Mardin'de Ramazan hazırlıkları için alışveriş yoğunluğu başladı

Gaziantep İl Müftüsü Soykök: Ramazanda herkesi camilerimize ve mukabeleye bekliyoruz

Şanlıurfa’da Ramazan hazırlıkları tamamlandı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’ndan Adalet Bakanı Gürlek’e hayırlı olsun ziyareti

Konya’da kaçakçılık operasyonu: 1 tutuklama

Bakan Çiftçi: Uyuşturucuyla mücadelede daha güçlü ve daha kararlı olacağız

DMM: Kayıp yabancı nüfus iddiası gerçeği yansıtmıyor

Batmanlı Aile Hekimleri Tek Çatı Altında: BATAHED Kuruldu

HAKSİAD Konya Şube Başkanı İhsan Dal: Ramazan paylaşma, merhamet ve kardeşlik duygularının zirveye ulaştığı müstesna bir zaman dilimidir

Bakan Gürlek: Güçlü adalet, güçlü ve huzurlu bir teşkilatla mümkündür

Şiddet, yalnızlık ve bağımlılık: Bilgisayar ve mobil oyunların toplumsal bedeli ağırlaşıyor

Mersin’de Ramazan coşkusu: Yardım kermesi ve şenlik bir arada

 Umut Kervanı’ndan Van’da Umut Kart ile alışveriş desteği

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sara Ayyıldız: Oruç tutanlar daha doğru bir şekilde besleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Etiyopya’da

Türkiye dahil 8 ülkeden işgalin "Batı Şeria"da toprak gaspını derinleştirmesine tepki

HAMAS: İşgalin, "silahları teslim etme" açıklamalarını reddediyoruz

Türkiye’nin “Bilim Mirası Projesi” İstanbul’da tamamlandı

HÜDA PAR'dan çocuklu veya gebe kadın hükümlülere yönelik kanun teklifi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siirt’te umreye gidenler gözyaşlarıyla uğurlandı

Arakçi: ABD ile temel ilkelerde anlaşmaya vardık

Meteorolojiden denizler çin kuvvetli fırtına uyarısı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Teknoloji Ekosistemi Stratejik Diyalog Toplantısı’na katıldı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Türkiye zulme ortak olanlara karşı hukuki sorumluluğunu yerine getirmeli

AB'den kritik yapay zeka adımı

İrlanda'da Grok'a "uygunsuz ve rızasız görüntüler üretme" soruşturması