• BIST 100

    9729,5%1,59
  • DOLAR

    34,04% 0,07
  • EURO

    37,94% 0,20
  • GRAM ALTIN

    2826,91% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4560,04% 0,00

EBS Şube Başkanı Ermiş: Paranın zor bulunduğu bir dönemde okulların personel çalıştırması zorlaşıyor

EĞİTİM 28.08.2024 15:05:38 0
EBS Şube Başkanı Ermiş: Paranın zor bulunduğu bir dönemde okulların personel çalıştırması zorlaşıyor

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı Erol Ermiş; okulların açılmasına sayılı günler kala okulların fiziki olarak yeni döneme hazırlanması süreci ve yıl boyunca çalışacak temizlik ve güvenlik personeli istihdamı sürecinde zor günler geçirdiğini be

Türkiye genelinde birçok okulda temizlik ve güvenlik görevlisi eksikliği ciddi boyutlara ulaştı. Bu eksiklikler, okulların hijyen ve güvenlik açısından büyük riskler taşımasına neden oluyor. Millî Eğitim Bakanlığının bütçe kısıtlamaları ve personel istihdamındaki yetersizlikler nedeniyle, birçok okulda yeterli temizlik ve güvenlik personeli bulunmuyor.

Yeni eğitim-öğretim yılı yaklaştıkça, okullarda yaşanan temizlik ve güvenlik görevlisi eksiklikleri ve okulları fiziki olarak yeni döneme hazırlama çalışmaları hem okul idarecilerini hem de velileri zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), tarafından yürütülen Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında gerçekleştirilen personel alımları ile okullarda özellikle temizlik personeli ve güvenlik görevlisi alımları program dahilinde okullarda istihdam edilmek üzere işe alınıyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında 81 ilde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullara bakım, onarım, güvenlik ve temizlik görevlisi gibi çeşitli pozisyonlara personel alımı yapılıyor ancak bu yıl alımların gecikmesi ve söz konusu alımlarda istenen şartları taşıyacak personel bulunamaması idarecileri zor durumda bırakıyor.

Eğitim-Bir-Sen (EBS) İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı Erol Ermiş, konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

“Okullarımız imkansızlıklarla boğuşarak eksiksiz bir şekilde eğitim öğretime hazırlanmaya çalışıyor”

2024-2025 Eğitim-Öğretim döneminin başlamasına az bir süre kaldığını hatırlatan Ermiş, “Önümüzdeki hafta pazartesi günü 2 Eylül itibariyle anasınıfı öğrencilerimiz ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerimiz uyum eğitimine başlıyorlar ve aynı zamanda öğretmenlerimizin seminer dönemi de başlamış oluyor. 9 Eylül itibariyle de eğiti-öğretim dönemi bütün Türkiye çapında başlamış olacak. Milyonlarca öğrencimiz için okul dönemi başlamış olacak. Tabii okullar açılırken, okulların eğitim öğretime hazırlanması her sene tatlı bir telaşı da beraberinde getiriyor. Okullarımız bir yandan imkansızlıklarla boğuşarak öbür yandan sponsorlar bulmak suretiyle bazen kapı kapı dolaşmak suretiyle okullarını eksiksiz bir şekilde eğitim öğretime hazırlamaya çalışıyorlar.” dedi.

“Bizim gördüğümüz kadarıyla her yıl işler biraz daha zorlaşıyor”

Ermiş, “Eğitim öğretimi hazırlamaktan kasıt nedir?  Okulun boyaya ihtiyacı varsa boyanması, değişecek birtakım şeyler varsa değiştirilmesi ya da bunların tamir edilmesi ile mesele halloluyorsa, o şekilde bir yol izlenir ve okullarımız her sene bunu yaparlar. Bizim gördüğümüz kadarıyla her yıl işler biraz daha zorlaşıyor. Çünkü bir taraftan okullara işte velilerden bağış almayacaksınız deniliyor. Özellikle kayıt döneminde bağış alındığı zaman okul yöneticileri bir ceza ile karşı karşıya kalıyorlar. Ama sonuç itibariyle her yıl bütün zorluklarına rağmen bu işler yapılıyor.” şeklinde konuştu.

“Paranın zor bulunduğu bir dönemde okullarımızın personel çalıştırma meselesi çok daha zor”

Okulların tamirinden ve tadilat hususunda yaşadığı sorunların yanı sıra personel ihtiyacı noktasında da zorlandığını ifade eden Ermiş, “Eskiden okullara güvenlik personeli de temizlik personeli de alınırdı ama son dönemlerde sadece temizlik personeli verilmesi tercih ediliyor. Ancak bu yıl ekonomik krizin etkisiyle midir nedir şu anda TYP kapsamında yani Toplum Yararına Program kapsamında İŞKUR’un bakanlığa ve milli eğitim müdürlüklerine henüz böyle bir ilanı da olmadı. Halbuki pazartesi uyum eğitimleri başlıyor, okulların açılmasına da neredeyse 10 gün gibi bir süre kaldı.  Sanki eylül ayı itibariyle bu personel görevlerine başlayamayacak ve belki ekim ayına sarkacak. Hiç ses seda çıkmayınca da biz de diyoruz ki acaba hiç mi verilmeyecek? Hiç verilmezse okulların durumu gerçekten zor çünkü biz çalışanın maliyeti okula ayda 30 bin liradan aşağı değil. Paranın zor bulunduğu bir dönemde okullarımızın personel çalıştırma meselesi çok daha zor. İŞKUR’umuz, bakanlıklarımız ne bir an önce bu İŞKUR yoluyla TYP kapsamında verilecek personeli bir an önce okullarımızla buluşturmalıdır.” çağrısında bulundu.

“Yıllar geçtikçe de okullar personel bulmakta zorlanıyor”

TYP ile çalışacak personel noktasında yaşanılan bir diğer sorunun personel şartnamesi olduğunun altını çizen Ermiş, “Şartnamede çok zorluk var o da dokuz ay meselesi. Yani sigortasız olacak, 9 aydan fazla çalışmamış olacak; yıllar geçtikçe de böyle personel bulmak çok zorlanıyor. Yani okula 2 personel belki veriyorsunuz ama o şartları taşıyan personel bulmakta çok zorlanıyor. Bir yıl alıyor, kişi tecrübeli hale geliyor ve ertesi yıl aynı kişiyi çalıştıramıyor. Velilerin desteğiyle, bağışıyla yol alabilen okullar var ama bunun dışında imkânı çok zayıf olan okullarımızda maalesef var. İnşallah devletimiz bir an önce bu meseleyi kökünden çözer diye temenni edelim. Bizim talebimiz de bu yöntemdedir, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı hayırlı olsun. Öğretmenlerimize kolaylıklar, öğrencilerimize başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)


Lübnan'da 4 bin yaralı olduğu iddialarına bakanlıktan açıklama

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Menderes ve arkadaşlarını rahmetle anıyor; darbeci zihniyeti telin ediyorum

Polonya'da selde ölenlerin sayısı 7'ye yükseldi

Takla atan otomobil ters döndü: 2 yaralı

BM, Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarını kınadı            

Portekiz'de orman yangınları: 7 ölü

Mardin’de mayın, kontrollü bir şekilde imha edildi

DMM: "Türk ordusu Irak'ın Duhok kentinde sivillere saldırdı' iddiası doğru değil"

Hizbullah, birçok kişinin şehit olduğu ve 2 bin 800 kişinin yaralandığı patlamalarda işgali sorumlu tuttu

Adli Tıp'a göre Narin boğularak öldürüldü

Von der Leyen, Avrupalı ​​komisyon üyelerinden oluşan yeni ekibi açıkladı

Hizbullah: Çağrı cihazlarının patlaması sonucu 3 kişi şehit oldu, çok sayıda kişi yaralandı

Çalışma Bakanlığı ile TİSK arasında iş birliği protokolü

Belediye çalışanı bıçakla yaralandı

ABD atık suyunda felce neden olan virüs yayılıyor

Malatya'da bahçe yangınında maddi hasar oluştu

Malatya'da 2 araç çarpıştı: 3 yaralı

HÜDA PAR: Partimize yönelik iftira merkezli politikanın nedeni siyonist barbarlığa yönelik tutumumuzdur!

Malatya'da ahır yangını

Un patlamaları büyük çaplı bir patlamaya neden olabiliyor!

Direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü diğer araçlara çarptı: 2 yaralı

Lübnan'da çok sayıda iletişim cihazında patlama: Yaralılar var

Grip aşısı kimlere, ne zaman yapılmalı?

20 ton sahte zeytinyağı ele geçirildi

Lübnan ordusu, Katar'dan 15 milyon dolarlık bağış aldı

Algoloji nedir, hangi hasta gruplarına bakar?

Ankara’da yargı hizmetleri tek çatı altında toplanıyor

Adana'da 9 ayda 424 kişiye milyonluk kumar cezası

Tespit edilen metruk yapılar yıkılıyor

Eylülde 1 milyar 54 milyon lira Sosyal ve Ekonomik Destek ödemesi hesaplara yatırıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku