• BIST 100

    10842,58%-1,25
  • DOLAR

    42,44% 0,18
  • EURO

    48,91% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5548,40% -0,09
  • Ç. ALTIN

    9213,41% -0,25

Eczacılar: İlaç fiyatlandırma düzenlemeleri ilaç yokluklarını engelleyemiyor

25 Eylül 2024, Çarşamba 12:06
25 Eylül 2024, Çarşamba 12:06
Eczacılar: İlaç fiyatlandırma düzenlemeleri ilaç yokluklarını engelleyemiyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

25 Eylül Dünya Eczacılık Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Eczacılar Odası Bursa Şube Başkanı Adnan Erakın, hastaların ilaca erişimi gittikçe zorlaştığını belirtti.

2009 yılından itibaren 25 Eylül, tüm dünyada "Dünya Eczacılık Günü" olarak kutlanmaktadır.

Konuyla ilgili Eczacılar Odası Bursa Şube Başkanı Adnan Erakın, yazılı açıklamada bulundu.

Erakın, piyasadaki ilaç yokluklarının hem eczacıları hem de vatandaşları olumsuz etkilediğini belirterek, hastaların ilaca erişimi ciddi şekilde şekilde zorlaştığını söyledi.

"Ekonomik açıdan zayıf ülkeler ilaca erişimde ciddi sıkıntılar yaşamaktadır"

Küreselleşen dünyada sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizlikler,  derinleştiğini söyleyen Erakın, "Özellikle salgın hastalıklar, COVID-19 pandemisinden sonra Maymun Çiçeği Virüsü ve Batı Nil virüsü gibi yeni tehditler dünya gündeminde. İlaç üretimi ve dağıtımı konusunda, zengin ve gelişmiş ülkeler daha fazla ilaç üretip tüketebilirken, ekonomik açıdan zayıf ülkeler ilaca erişimde ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Ülkemizde de kur farkı ve ekonomik nedenler ile yeni nesil ilaçlara erişimde zorluklar söz konusudur." diye belirtti.

"İlaç fiyatlandırma düzenlemeleri, ilaç yokluklarını engelleyememekte ve hastaların ilaca erişimini ciddi şekilde zorlaştırmaktadır"

Bu zorlu süreçlerde, özellikle ilaç ve sağlık teknolojilerine erişimde yaşanan sıkıntılar mesleki gündemimizde öncelikli yerini koruduğunu belirten Erakın, "Türkiye'de gayri safi milli hasıladan  sağlığa ayrılan payın son dört yılda giderek azalması, öözellikle yeni nesil ilaçlara erişimde büyük zorluklar yaşanmasına neden olmaktadır. Son 20 yıldır yürürlükte olan ilaç fiyatlandırma politikalarının yetersiz kaldığını üzülerek görmekteyiz. Genellikle yılda bir kez güncellenen baremler ve euro kurunun yüzde 60’ının baz alınarak yapılan ilaç fiyatlandırma düzenlemeleri, ilaç yokluklarını engelleyememekte ve hastaların ilaca erişimini ciddi şekilde zorlaştırmaktadır." dedi.

"Türkiyede yeni bir ilaç fiyatlandırma modeline yönelik çalışmalar devam ediyor"

Türkiye’de yeni bir ilaç fiyatlandırma modeline yönelik çalışmalar devam etmekte olup, bu yeni modelin hayata geçirilmesiyle ilaç yokluklarının sona ermesini umut ettiklerini vurgulayan Erakın, "Eczacılar, klasik havan eczacılığının ötesine geçerek, vatandaşlarımızın ilaç ve eczacılık hizmetine erişimini sağlamak, doğru bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti sunmak gibi hayati görevleri başarıyla yerine getirmektedir. Pandemi ve deprem gibi zorlu süreçler, eczacıların topluma olan sorumluluğunun ne kadar kritik olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Covid-19 pandemisi ve 6 Şubat depreminin ardından meslektaşlarımız, kesintisiz ilaç ve eczacılık hizmeti adına büyük bir fedakârlıkla görev yapmıştır. Bu bağlamda, toplum sağlığını korumak amacıyla birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu eczanelerimizde, hastanelerde, üniversitelerde, ilaç sanayinde, kooperatiflerimizde ve ecza depolarında kesintisiz hizmet sunan tüm meslektaşlarımızın 'Dünya Eczacılık Günü'nü kutluyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

Nusaybin Kitap Fuarı'na yoğun ilgi

Diyarbakır'da okul yolunda ağır yaralanan öğrenci için veliler yolu kapattı

Lübnan: israilin ihlalleri sürüyor, uluslararası baskı şart

Eskişehir’de organize suç örgütüne operasyon: 31 gözaltı

AB’den “Askeri Schengen” dönemi

Pakistan'da fabrikada patlama: Ölü sayısı 18'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gitti

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 25 kişi hastanelere başvurdu

Şanlıurfa’da 8 öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung Türkiye’ye geliyor

Yapıcıoğlu: Şiddet ve terör tamamen gündemden çıkmadıkça çözüm tam anlamıyla gerçekleşmiş olmayacak

Cizre Kitap Fuarı kapılarını açtı

Zelenskiy Ukraynalılara seslendi: Tarihimizin en zor anlarından biri yaşanıyor!

Avrupalı liderler ABD'nin Ukrayna planı için acil toplanma kararı aldı

Tinerle sobayı tutuşturmaya çalışırken alevlerin içerisinde kalan 2 kişi yaralandı

Fransa'yı karıştıran Rusya açıklaması

Zelenski, ABD'nin önerdiği planı Macron, Starmer ve Merz ile görüştü

Kollarınızda veya bacaklarınızda şişlik varsa nedeni lenfödem olabilir!

Afyonkarahisar'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

ABD, Brezilya ürünlerine getirilen ek vergileri geri çekti

İmam hatiplerin kurucusu Celaleddin Ökten kabri başında rahmetle anıldı

Tekirdağ’da ilaç sektörü temsilcileri bir araya geldi

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu 18. toplantısı yapıldı

Bingöl Üniversitesi öğrencileri, Filistin için oluşturdukları hatıra ormanındaki fidanların bakımını yaptı

Ateşkesin ardından Gazze Şeridi'nde en az 67 çocuk katledildi

Bingöl’de yapılan asayiş uygulamalarında 18 şüpheli yakalandı

Bingöl’de inşaatta düşen işçi hayatını kaybetti

Bingöl’de silahlı çatışma: 4 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da geniş kapsamlı asayiş uygulamaları

Batman’da geniş çaplı asayiş uygulaması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nusaybin Kitap Fuarı'na yoğun ilgi

Diyarbakır'da okul yolunda ağır yaralanan öğrenci için veliler yolu kapattı

Lübnan: israilin ihlalleri sürüyor, uluslararası baskı şart

Eskişehir’de organize suç örgütüne operasyon: 31 gözaltı

AB’den “Askeri Schengen” dönemi

Pakistan'da fabrikada patlama: Ölü sayısı 18'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gitti