• BIST 100

    10477,40%-0,08
  • DOLAR

    41,28% 0,06
  • EURO

    48,36% 0,02
  • GRAM ALTIN

    4843,75% 0,70
  • Ç. ALTIN

    7859,86% -0,40

Efsane komutanın çalışma masası Panorama Müzesi’nde

29 Nisan 2023, Cumartesi 13:00
29 Nisan 2023, Cumartesi 13:00
Efsane komutanın çalışma masası Panorama Müzesi’nde
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Efsane komutanın çalışma masası Panorama Müzesi’nde

Kurtuluş mücadelesinin Anadolu’daki efsane komutalarından Selahaddin Adil Paşa’nın çalışma masası Gaziantep Büyükşehir Belediye (GBB) Başkanı Fatma Şahin’in girişimleriyle şehirde bulunan Panorama 25 Aralık Milli Müzesi’nin envanterine eklendi.
Anadolu’nun birçok bölgesinde Milli Mücadele’nin kahramanlarını komuta eden Selahaddin Adil Paşa’nın çalışma masası, gazi şehrin 11 ay boyunca düşmana karşı verdiği mücadelenin tüm detaylarıyla ziyaretçilere aktarıldığı Panorama 25 Aralık Müzesi’nde müzeseverlerin beğenisine sunuldu. Panorama 25 Aralık Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu, müzenin çok değerli bir eseri daha envanterine kattığını belirterek, şunları söyledi:
“Bu eser, Gaziantep’te Kurtuluş Savaşı sırasında ikinci kolordu komutanı olan sonrasında Sakarya savaşında, Afyon’da, Dumlupınar’da, Uşak’ta, Manisa’da Anadolu’nun her yerinde Antep Savunması kahramanlarına komutanlık yapan Selahaddin Adil Paşa’nın İstanbul’daki çalışması esnasında kullandığı masadır. Bu masa Macar bir zanaatkar tarafından yapılmış. Masanın müzemizde yer alması için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in özel girişimleri söz konusu oldu. Selahaddin Adil Paşa’nın torunlarının 100 yıldan beri gözleri gibi baktığı bu eser artık müzemizde. Bu masanın bütün meraklıları tarafından görülmesi gerekiyor.”

100 yıllık eser
Araştırmacı-Yazar Yaşar Yılmaz, Selahaddin Adil Paşa’nın müzede görücüye çıkan bu masayı 1900’lü yılların başlarında, bugünkü İstanbul Üniversitesinin giriş binasında kullandığını ifade ederek, “Bu masa, bize eşimin Selahaddin Adil Paşa’nın torunu olması dolayısıyla intikal ettiğinde, Anadolu’nun Gözyaşları, Anadolu’nun Antik Tiyatroları gibi eserlerin de içerisinde bulunduğu 9 kitabı bu masada yazdım. İyi ki de bu masayı muhafaza etmişiz. Bu masanın Panorama 25 Aralık Müzesi’nde sergilenmesinden dolayı çok mutluyuz” diye konuştu.

Selahaddin Adil Paşa’nın komutanlık geçmişi
1902 yılında Kurmay Yüzbaşı oldu. 1905 yılında Şam’daki 5. Ordu’ya, ardından Selânik’teki 3. Ordu’ya atandı. 1906 yılında İstanbul’da Mekteb-i Harbiye’de öğretmen yardımcısı olarak görev aldı. 31 Mart İsyanı sırasında Hareket Ordusu’nda görev yaptı. 1910-1911 yılları arasında Bükreş Ataşeliği görevini yürüttü. Trablusgarp ve Balkan savaşlarına katıldı. I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale ve Doğu cephelerinde bulundu. Çanakkale Savaşları’nda, savaş öncesinde Çanakkale Müstahkem Mevkii’nde kurmay başkanı olarak görev yaptı. Savaş sırasında, Üçüncü Kirte Muharebesi’nde 12. Tümen’e komuta etti. Birinci Kerevizdere Muharebesi’ni yönetti. Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal’in emrinde 12. Tümen komutanlığını üstlendi. 1920 yılında Fransız işgal bölgesinde Kuvâ-yi Milliye’yi yapılandırmak ve Fransız yayılmasını önlemek üzere Adana Cephesi komutanlığına atandı. 1921 yılında Batı Cephesi’nde 2. Kolordu Komutanı olarak Sakarya Meydan Muharebesi’ne katıldı. Bu savaştaki başarısından ötürü Mirliva rütbesine terfi etti ve Paşa oldu. Daha sonra Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ni ilk meclisteki milletvekillerine bildiren kişi oldu. Mudanya Mütarekesi’nden sonra İstanbul’un askeri denetimi kademeli olarak onun komutasındaki 81. Alay’a geçti. TBMM tarafından İstanbul Komutanlığı görevine getirildi. Savaştan sonra Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. 23 Eylül 1923 tarihinde Mirliva rütbesindeyken kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Umut Kervanı Konya'da onlarca aileye yardımda bulundu

HÜDA PAR Buca İlçe Başkanı Şani'den grevdeki işçilere destek

Mardinli onlarca öğrenciden Küresel Sumud Filosuna destek

Sánchez'den siyonistlere: Kazanmasak bile, uğruna savaşmaya değer davalar vardır

"Sosyal medyada geçirilen uzun saatler kaygı ve depresyon riskini artırıyor"

Konya’da Manifest grubunun konseri gelen tepkiler üzerine iptal edildi

Konya'da ağustos ayında bin 932 kaza meydana geldi

Şehit Polis Sabri Kün İlkokulu velileri: Çocuklarımıza branş öğretmeni istiyoruz

Fransa'da okula bıçaklı saldırı: 2 ağır yaralı

Mardin’de hafif ticari araç yol kenarına savruldu: 4 yaralı

MOTAŞ araç filosunu güçlendiriyor

Mardin'in Hıdır amcası 40 yıldır çarşı ve sokaklarda "Mırra" (acı kahve) satarak geçimini sağlıyor

Fransa’da sokaklar alev alev: “Her Şeyi Engelle” protestolarında 200 gözaltı

Bitlis’te 4 düzensiz göçmen yakalandı

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İşliyen: Peygamberimizin ahlakıyla aileyi yeniden inşa etmeliyiz

IPARD III Programı Siirt’te tanıtıldı: Kırsal kalkınmada yeni dönem başlıyor

Gazze'de şehit sayısı 64 bin 656'ya yükseldi

Siirt'te traktörün altında kalan kişi hayatını kaybetti

BAE de küresel yapay zekâ yarışına katıldı: "K2 Think" tanıtıldı

Malatya'da yük trenleri çarpıştı: Bir yaralı 

Battalgazi Belediyesinden asfalt çalışması

Bingöl’ün Genç İlçesinde örtü yangını

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Soykırımcı israilin anladığı tek şey güçtür

İzmir’de orman yangını: Kontrol altına alındı

Gaziantep'te hırsızlık yapan 3 kişi yakalandı

Sağlıklı bir okul dönemi için nelere dikkat edilmeli

Balıkesir’de Umut Kervanı, ihtiyaç sahibi çocuklara kırtasiye desteği sağladı

Türkiye, 8 ayda fındık ihracatından 1,4 milyar dolar kazandı

e-YDS 2025/10 İngilizce başvuruları başladı

Batman'da üç ilçede deprem tatbikatı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Umut Kervanı Konya'da onlarca aileye yardımda bulundu

HÜDA PAR Buca İlçe Başkanı Şani'den grevdeki işçilere destek

Mardinli onlarca öğrenciden Küresel Sumud Filosuna destek

Sánchez'den siyonistlere: Kazanmasak bile, uğruna savaşmaya değer davalar vardır

"Sosyal medyada geçirilen uzun saatler kaygı ve depresyon riskini artırıyor"

Konya’da Manifest grubunun konseri gelen tepkiler üzerine iptal edildi

Konya'da ağustos ayında bin 932 kaza meydana geldi