• BIST 100

    9125,78%-0,46
  • DOLAR

    38,58% 0,03
  • EURO

    43,86% 0,55
  • GRAM ALTIN

    4119,86% 2,53
  • Ç. ALTIN

    6670,50% 2,05

Eğitim Bir-Sen: Toplu sözleşme kararı hayata geçirilsin

GÜNDEM 13.02.2025 15:00:41 0
Eğitim Bir-Sen: Toplu sözleşme kararı hayata geçirilsin

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanlığı 3600 ek göstergenin bir an önce hayata geçirilmesi başta olmak üzere akademisyen ücretlerinin iyileştirilmesi, idari personelin geliştirme ödeneğinden faydalanması ve üniversiteler arası yer değişikliği ha

Makam tazminatı hakkının üniversite daire başkanlarına verilmesi, araştırma görevlilerine yeşil pasaport alabilme hakkının tanınması ve döner sermaye katkı payından yararlanması gibi talepleri dile getirmek amacıyla basın açıklaması düzenleyen Eğitim Bir-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanlığı, toplu sözleşme kararının hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Dicle Üniversitesi Rektörlüğü binası önünde düzenlenen basın açıklamasını Eğitim Bir-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Yüksel Gümüş okudu.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak istihdam edilen üniversite idari personeli, kadro ve pozisyon ünvanları itibarıyla her bir üniversitede aynı yeterliliğe sahip olarak aynı işi yapmalarına rağmen bakanlık ve taşra teşkilatı bulunan idari personelin iller veya kurumlar arası yer değişikliği hakkında sahip olmadığını belirten Gümüş, üniversite idari personelinin bir diğer üniversiteye yer değişikliği yapabilmesi, kadrosunun bulunduğu üniversitenin iznine bağlı olduğunun altını çizdi.

"YÖK'ün 52'nci madde üniversiteler arası yer değişikliğinin hukuki dayanağının mevcut olduğunu ortaya koymaktadır"

Bu iznin verilmemesinin uzun dava süreçlerine neden olduğunu, çoğu durumda yer değişikliği yapılmak istenen üniversitenin personel ihtiyacı için beklemek zorunda olmadığı için kişi lehine olumlu sonuçlanan muvafakat davalarının dahi sonuç doğuramadığını kaydeden Gümüş, "Hâlihazırda çoğu üniversite, diğer üniversitelere yer değişikliği yapmak isteyen idari personelinin bu taleplerini yönergeler aracılığıyla düzenlemektedir. Bu yönergelerde, yer değişikliği yapmak isteyen idari personel için asgari görev yapma süresi, kadro ünvanı/hizmet sınıfı bazında kontenjan, geçerli mazeret vb. şartlar aranmaktadır. Ancak bu yönergelerde uygulama birliği sağlanamadığı gibi diğer üniversiteleri bağlayıcı hükümler tesis edemediği açıktır." dedi.

Gümüş, "2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 52'nci maddesinin f bendindeki 'üniversitelerde görevli memur ve diğer görevlilerin Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından yükseköğretim üst kuruluşları veya yükseköğretim kurumları arasında atanabilecekleri' hükmü, üniversite idari personelinin üniversiteler arasında yer değişikliğinin hukuki dayanağının mevcut olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanında Eğitim-Bir-Sen'in gayretleri sonucunda eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolu 6 ve 7'nci Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi'nde idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği konusunda taraflarca çalışma yapılması kararlaştırılmış; bu bağlamda YÖK ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde çalışmalar yürütülmüş ise de henüz işleyen bir sistem ortaya konulamamıştır." ifadelerini kullandı. 

"Öğretim elemanları ücret uygulamasında en fazla ihmal edilen kesim"

Üniversiteler arası merkezî yer değişikliğine imkân tanıyacak şekilde hukuki ve fiilî bir düzenleme yapılmasının gerekli olduğuna vurgu yapan Gümüş, şunları söyledi:

"Üniversite idari personelinin üniversiteler arası yer değişikliği işlemlerinin, halen bir kısım üniversiteler tarafından yapılan, ancak hâliyle diğer üniversiteleri bağlamayan, bireysel yönergeler yerine toplu sözleşme hükmünden hareketle YÖK Başkanlığı eliyle üniversiteler arası merkezî yer değişikliğine imkân tanıyacak şekilde hukuki ve fiilî bir düzenleme yapılması gereklidir. Öğretim elemanlarının mali hakları iyileştirilmelidir. Öğretim elemanları, 'eşit işe eşit ücret' uygulaması olarak bilinen 666 sayılı KHK düzenlemesinde en fazla ihmal edilen kesim olarak, ücretlerinde diğer meslek gruplarıyla orantılı bir artış gerçekleşmeyen nadir meslek gruplarından biri olmuştur. Bu durum, üniversite camiasında ve kamuoyunda çalışma hayatındaki kamu yönetimine ve adalete olan güveni ciddi ölçüde zedelemektedir. Son yıllardaki reel olmayan enflasyon ortamında mali haklarında yeterli bir artış gerçekleşmeyen, aksine gerçek bir kayıp yaşayan öğretim elemanları/akademisyenler, ciddi ölçüde itibar kaybına uğramaktadır."

"3600 ek gösterge bir an önce hayata geçirilmeli"

Akademik personelin hem kendi içinde hem de diğer mesleklerle yapılan kıyaslamalarda maaş düzeyi ekseninde mağduriyet yaşadığını kaydeden Gümüş, "Bu itibarla öğretim elemanlarının mali haklarında artış sağlanması yönünde bir düzenleme yapılması elzemdir. Sorunlara çözüm üretilinceye kadar mücadele etmeye, yer değişikliği talebini dile getirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Gümüş, "Eğitim-Bir-Sen olarak, 3600 ek göstergenin bir an önce hayata geçirilmesi, akademisyenlerin ücretlerinin iyileştirilmesi, makam tazminatı hakkının üniversite daire başkanlarına da verilmesi, araştırma görevlilerine yeşil pasaport alabilme hakkı tanınması için gayret sarf etmeye; İdari personelin geliştirme ödeneğinden faydalanması, Üniversite tazminatını alması, döner sermaye katkı payından yararlanması gibi üniversite idari personelinin üniversiteler arası yer değişikliği hakkı mücadelesinin bayraktarlığını yapmaya, somut bir çözüm üretilinceye kadar emek harcamaya, haklı ve yerinde talebi ısrarla dile getirmeye devam edeceğiz." diye belirtti. (İLKHA)

Meteorolojiden Doğu Akdeniz için sağanak uyarısı

Yeşilyurt Belediyesi Evlendirme Dairesi'nde "05.05.2025" yoğunluğu!

Mahaçkale'de çatışma: 2 polis öldü

Malatya Valisi Yavuz'dan güvenlik ve asayiş değerlendirmesi

Taş: Toplumsal sorunların temelinde aile yapısının bozulması yatar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kentsel dönüşüm açıklaması: Artık kimsenin kaprisleriyle vakit kaybedemeyiz!

Coşkun: Mevcut ekonomik politikalar sabit gelirlileri daha da yoksullaştırıyor

‘Gerçek yüzüm ortaya çıkacak’ korkusu!

Bingöl’de aranan şahıs jandarma tarafından yakalandı

Batman-Hasankeyf yolunda kaza: 1 ağır yaralı

Bingöl Üniversitesi kulüplerinden Vicdan Gemisi’ne saldırıya tepki

Battalgazi'nin park ve bahçeleri belediyenin kendi ürettiği çiçeklerle güzelleşiyor

Şanlıurfa’da Kur’an-ı Kerim ziyafeti

Emlak danışmanları: Yüksek maliyetler emlak sektörünü durma noktasına getirdi

Şanlıurfa’da ata tohumları toprakla buluşturuldu

Şanlıurfa’da asayiş ve güvenlik toplantısı

Doç. Dr. Aşkın: Kalp krizinin ana nedenleri arasında stres önemli bir faktör

Meksika'da 6.2 büyüklüğünde deprem

Gazze'deki hükümet: Yardımların işgal kuvvetleri aracılığıyla dağıtma planlarını reddediyoruz

Yeşilyurt Belediyesi çiftçilere 250 bin adet sebze fidesi dağıttı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'den kurban kesim kursu

Vali Yavuz: Bugün dünyanın en çok tartışılan konularından biri trafik meselesidir

İnşaat firmaları ve şantiyelerin ihmali nedeni ile vatandaşların güvenliği tehlike altında!

Kendi arazisine konteyner kuramayan depremzede, sesini duyurmaya çalışıyor

Kenya'da futbolda şiddet ve izdiham: 70 yaralı

Burak Gross Tirmis Şubesi Büyük Açılışa Hazırlanıyor

Psikolog Aşut: Kıyas ve iletişimsizlik boşanmayı tetikliyor

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavgada firar eden şahıs yakalandı

Dijitalleşme ve Gençlik: Ankara'da geleceğin liderleri dijital dünyayı tartıştı

Kurumlar vergisi beyanında son gün

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


YAZARLAR