EĞİTİM 13.02.2025 12:21:56 0

Eğitimci Güler'den, LGS ve YKS hazırlığındaki öğrenci ve velilerine altın tavsiyeler

Eğitimci Güler
Haberi Sesli Oku

Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkan Vekili Eğitimci Zeyneddin Güler, yaklaşan LGS ve YKS sınavları öncesi öğrencilere ve velilere önemli uyarılarda bulundu.

Güler, sınav sürecinin stresini en aza indirmenin yollarını paylaşarak, verimli bir hazırlık süreci için yapılması gerekenlere dair altın değerinde tavsiyelerde bulundu.

Öğrencilerin başarıya giden yolculuklarında doğru yaklaşımın ve aile desteğinin ne denli kritik olduğuna dikkat çeken Güler, sınav öncesi psikolojik hazırlık, deneme sınavları ve kitap okuma alışkanlıklarının önemini vurguladı.

Ayrıca, velilere yönelik de önemli hatırlatmalarda bulunan Güler, sınav dönemi sürecinde ailenin tutumu ve anlayışının öğrencilerin başarısı üzerinde büyük etkisi olduğunu belirtti.

"Bol bol deneme sınavı çözün"

15 Haziran'da Liselere Geçiş Sınavı (LGS), 21 ve 22 Haziran'da ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile birlikte öğrencilerde ciddi bir telaşın başladığını belirterek, bu stresin minimuma indirilmesi gerektiğini vurguladı.

Güler, "Öğrencilerimizin 4 ay kalan bu sınavlar öncesi yapacakları en önemli şey, bol bol deneme sınavları çözmeleridir. Rahat davranmalarını istiyoruz. Kitap okuma alışkanlığının terk edilmemesi gerekiyor." dedi.

"Sınav saatlerinde deneme yapın"

Öğrencilere, sınav saatlerinde deneme sınavı çözerek gerçek sınav deneyimini yaşamalarını tavsiye eden Güler, "Öğrencilerimizin, bu iki sınav hangi saatte yapılıyorsa o saatlerde denemelerini gerçek sınav gibi çözmelerini istiyoruz. Bu, sınav psikolojisini minimum seviyeye indirecektir. Ayrıca öğrenciler aralıklarla tekrar yapmaları gerekiyor. Özellikle deneme sınavında çözemedikleri soruları öğretmenlerine çözdürmeleri, o sorular üzerindeki eksikliklerini tamamlamaları gerekiyor." diye konuştu.

"Telaşa kapılmayın, rahat olun"

Öğrencilerin bu dönemde telaşa kapılmamalarını isteyen Güler, "Zamanı da bu arada çok verimli kullanmak gerekiyor. Asla telaşa kapılmamak gerekiyor. Rahat davranmak gerekiyor. Çünkü telaş ciddi anlamda bazı psikolojik hastalıklara da sebep olabilir. 'Yapamam, edemem' psikolojisine de götürebilir. Normal hayat serüveni nasılsa o şekilde devam edilsin. Kişi, sosyal aktivitelerini devam etsin istiyoruz. Özellikle kitap okuma alışkanlığı düzgün bir şekilde ilerleyen öğrencilerde başarı seviyesinin artmış olduğunu söyleyebiliriz. Kitap okuma alışkanlığı terk edilmeyen alışkanlıklardan biri olmalıdır." ifadelerini kullandı.

"İletişim araçlarından uzak durun"

Öğrencilere sınav dönemi boyunca iletişim araçlarından uzak durmalarını da öneren Güler, şöyle devam etti:

"Bir de öğrencilerimizden isteğimiz, bu dönemlerde iletişim araçlarından uzak durmalarıdır. Çünkü bu iletişim araçları onların derse odaklanmalarını engeller. MEB'in özellikle yayınlamış olduğu örnek soruları öğrencilerden çözmelerini istiyoruz. Çünkü sınavda çıkabilecek soruların çoğu, örnek sorularla benzerlik göstermektedir. Bunu dikkate almaları gerekiyor."

"Öğrencileri sıkmayalım"

Velilere de önemli tavsiyelerde bulunan Güler, "Bu süreçte velilerden de taleplerimiz var. Velilerimiz öğrencilerini sıkmamalıdır. Öğrencilerini olağanüstü bir duruma giriyormuş gibi bir psikolojiyle karşı karşıya bırakmamaları gerekiyor. Velilerimiz asla şartlı cümleler kullanmamaları gerekiyor. Bu durumun öğrenciler üzerinde olumsuz sonuçlar doğuracağını bilmemiz gerekiyor. Bir de çocuklarda üstün bir beklenti içerisinde olmamak lazım. Onlara bunu hissettirmemek lazım." ifadelerini kullandı.

"Onlara karşı anlayışlı olmalıyız"

Güler, öğrencilerin sınav öncesinde yapmaları gereken sorumlulukları yerine getirmeye devam etmeleri gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi: "Ayrıca çocuklarına ilişkin karşılaştırma yapmaktan uzak durmak gerekiyor. Velilerden bir diğer beklentimiz, bu dönemde çocuklarına karşı anlayışlı olmalarıdır. Küçük hatalar görmezden gelinmelidir. Çocukları bu dönemde korumak, onlara anlayış göstermek bizden beklenen en önemli sorumluluktur." (İLKHA)

Güney Kore’de balıkçı teknesi battı: 5 kayıp

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt: Gazze satılık değildir!

Eğitim Bir-Sen: Toplu sözleşme kararlarına uyulsun

Umut Kervanı Bingöl’de arama kurtarma ekibi kurdu

Gazze'de şehit sayısı 48 bin 239'a yükseldi

Bitlis'te Beraat Kandili vesilesiyle onlarca aileye yardımda bulunuldu

Uzmanlardan mavi ışık uyarısı! Ciddi rahatsızlıklara yol açıyor

Ramazan ayında "Bakkal Kart" ile ihtiyaç sahibi aileler alışveriş yapabilecek

Suriye Ulusal Diyalog Konferansı Hazırlık Komitesi: Tarihi bir fırsatla karşı karşıyayız

Mardin’de “Eğitimde Güvenlik” ile ilgili tedbirler masaya yatırıldı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan 'Beraat Kandili' mesajı

DMM'den "Kıbrıs gazisine randevu verilmiyor" iddiasına yalanlama

İngiltere, Suriye'ye yönelik bazı yaptırımları kaldıracak

Tekirdağ'da karbonmonoksit zehirlenmesi: 1 ölü, 1 yaralı

Batman'da cenaze aracı uçuruma yuvarlanmaktan son anda kurtuldu

Peru'da tekne kazası: 6 yaralı

Tayvan’da patlama: 5 ölü, 7 yaralı

Memur-Sen’den YÖK ve hükümete çağrı: Üniversite personelinin sorunları çözülmeli

Siirt fıstığında dal güvesi tehdidi

Zengin: Radyo, toplumsal sorumluluk taşıyan bir araçtır

Küçük esnaftan Maliye'ye çağrı: Ceza yerine önce uyarı yapılmalı

Vali Kızılkaya: Sokaklarda başıboş köpek istemiyoruz

Siirt’te gıda denetimleri devam ediyor

Zimbabve'de otobüs-kamyon çarpışmasında en az 24 ölü

Merkez Bsı rezervleri 167,5 milyar dolara yükseldi

Radyo yayıncıları zorlu süreçten geçiyor!

138 Afgan mülteci aile ülkelerine döndü

Glokom hastalığında erken teşhis önemli!

Üniversite çalışanları haklarının iyileştirilmesini talep etti

HAMAS yetkililerinden Bedran, Kudüs ve Batı Şeria halkını tehcir planına karşı meydanlara çıkmaya çağırdı

Yükleniyor