• BIST 100

    10941,37%0,65
  • DOLAR

    40,89% 0,07
  • EURO

    47,81% -0,09
  • GRAM ALTIN

    4398,70% 0,36
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,00

Eğitimci Haras: Bağımlılığa karşı aile, okul ve öğretmen iş birliği yapmalı

18 Ekim 2024, Cuma 10:36
18 Ekim 2024, Cuma 10:36
Eğitimci Haras: Bağımlılığa karşı aile, okul ve öğretmen iş birliği yapmalı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Eğitimci Yazar Erkan Haras, ortaokul çağındaki çocuklarda dahi görülen sigara alışkanlığı ve diğer kötü alışkanlıklara karşı aile, okul ve öğretmenlerin iş birliği yapmaları gerektiğini söyledi.

Okulların açılmasıyla birlikte ailelerinden uzakta farklı karakterlerde çocuklarla iletişim halinde olan öğrenciler, birbirlerinden etkilenerek olumsuz alışkanlıklar edinebiliyor.

Eğitimde her zaman temel basamak olan aile, çocuk yetiştirmede büyük rol oynarken eğitimin ikinci basamağındaki okul ve öğretmenler de çocuğun gelişiminde bir o kadar büyük öneme sahip.

Alışkanlıklarda arkadaş seçimi etkili oluyor

Ortaokul ve ilkokul çağına kadar düşen başta sigara alışkanlığı ve beraberinde getirebileceği tehlikeler hakkında İLKHA muhabirine konuşan Eğitimci Yazar Erkan Haras, "Her yıl okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda değişik alışkanlıklar ortaya çıkıyor. Okul açıldığında herkes kendisini özgür bir ortamda hissettiğinden, kendi akranlarıyla aynı yerde bulunduğundan ve son dönemde okulların da tam zamanlı olmasından dolayı orada arkadaş edinme gereksinimi hissetmelerine neden oluyor. Çocuklar, toplumsal sorunların içerisinde büyüdüğünden, aileler de bu sorunlar içerisinde olup çocuklarıyla yeterince ilgilenememeleri nedeniyle çocuklar yalnızlaşıyor. Aileleriyle birlikte toplumsal sorunlara maruz kalan çocuk, çocuk olmaktan çıkıp birey olarak davranıyor. 5 ve 6'ncı sınıf öğrencilerinin daha çok sigara bağımlısı olduğunu görüyoruz. Bir kısmının elinde elektronik sigara da görüyoruz. Artık liseyi konuşmuyoruz. İlkokul ve ortaokul dönemindeki çocukların sigara bağımlılığı edindiğini görüyoruz. Bu çocuğun kötü arkadaş seçimi, edindiği çevre, yaşadığı muhit, toplumun kendisiyle alakalı tutumuyla ilgili bir durumdur. Bu sebepler içerisindeki çocukların küçük yaşta sigara gibi kötü alışkanlıklara başlamasına neden oluyor." dedi.

Dizilerin toplum üzerinde etkisi büyük

Türkiye'de son zamanlarda yayımlanan dizilerin toplumun ahlakını ve çocukları olumsuz etkilediğini vurgulayan Haras, "Diziler tamamen şiddet içerikli. Tamamen yüksek ses ile konuşup karşı tarafa sesini duyurma ile alakalı sahneler var. Çocuklar bu dizileri izlediğinde, belinde silah taşıyan, yüksek sosyete kesimlerinde yaşayan, mafyavari bir emeli olan bu insanlar, birisini öldürmekle, birisini yaralamakla erkekliğini ortaya koymaya çalışıyor. Bu görüntüleri hafızasına kaydeden çocuk, okula gittiğinde kendisi de bir mafya elemanıymış gibi diğer çocuklara zarar vererek kendisine saygı duyulacağını, kendisinden korkulacağını düşünerek elinde sigara, belinde bıçak, ağzında küfür ile gezmeye başlıyor." diye konuştu.

"Aile, okul ve öğretmen iş birliği yapmalı"

Yaşanan olumsuzlukların okul, aile ve öğretmenlerin iş birliği ile çözüme kavuşabileceğini belirten Haras, "Bu 3 ayaktan birisini çektiğinizde yıkılır. Aile kendisini tamamen geri plana çekip çocuğu okula teslim etmesi doğru değildir. Çocuk ilk eğitimini aileden alıp okula gelir. Çocuk okuldan döndüğünde aile ona gün içerisinde ne yaptığını, derslerinin nasıl geçtiğini, bir şeyler öğrenip öğrenmediğini sormalıdır. Aile, akşamları çocuğu odasına ders çalışmaya göndermek yerine hep birlikte bir kitabın kritiğini yapması, çocukla iletişim kurması gerekir. Bu asırda iletişim araçlarımız çok ama iletişimimiz yok. Araçların çok olması iletişimi olması anlamına gelmiyor. Bir evde 4 birey varsa 4 telefon var ama kendi aralarında iletişimleri yok. Onun için çocuk akşam eve geldiğinde günün z raporu alınmalı. Aile var olduğunu, özellikle baba varlığını hissettirmeli. Öğretmen derste öğretmenliği severek yaptığını hissettirmeli. Akademik başarı yerine sosyal başarıya önem vermeli. Çocuk akademik başarıyı bir şekilde elde edebilir ama sosyal hayatı öğrenemez. Öğretmen çocuklara biraz da sosyal hayattan bahsetmelidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Adana’da asayiş uygulamaları: Çok sayıda şüpheli yakalandı, silah ve çalıntı araç ele geçirildi

İzmir'de "Hayat Namazla Güzeldir" etkinliği çocukların coşkulu yürüyüşüyle başladı

Memur grevine tepki gösteren vatandaşlar: Grevin bedelini biz ödüyoruz

Göçük altında kalan yaşlı kadın kurtarıldı

Batman'da 5 binden fazla öğrenciye vergi bilinci eğitimi

Balıkesir’de kısa sürede 3.5 ve 3.9 büyüklüğünde depremler meydana geldi

Hırsızlık suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Batman'da tekstil sektörü ve toplumsal sorunlar görüşüldü

Çanakkale Gelibolu'daki orman yangını kontrol altına alındı

LÖSEV'den Batman'da çöp toplama kampanyası

İzmir açıklarında göçmen botu devrildi: 4 ölü

Sason'da "Hayat Namazla Güzeldir" programı coşkuyla gerçekleşti

İranlı Tümgeneral Safavi’den savaş uyarısı: Ateşkes savaş aşamasıdır

Temmuzda Konut Fiyat Endeksi arttı

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkıyor: Uluslararası Erbakan Özgürlük Filosu

Mardin Memur-Sen üyeleri Ankara’daki eylem için yola çıktı

TÜİK, 9 sözleşmeli bilişim personeli alacak

Şanlıurfa'da trafik kazası: 2 ölü, 3 yaralı

Dolar/TL haftaya yükselişle başladı

Kamyonet yolcu otobüsüne çarptı: 7 yaralı

Zam teklifini yetersiz bulan memurlar iş bırakma eylemine başladı

Adana'daki orman yangını kontrol altına alındı

Altın fiyatları yükselişte: Gram altın 4.411 TL

Mardin’de araç bariyerlere çarptı: 4 yaralı

İstanbul'da "Hayat Namazla Güzeldir" programında Gazze mesajı

5 ilde organize suç operasyonu: 41 şüpheli yakalandı

Kuzey Marmara Otoyolu'nda yolcu otobüsü devrildi: 3 ölü, 20 yaralı

Chikungunya virüsü hızla yayılıyor: 16 Ülkede 240 binden fazla vaka

Cezayir'in Tebessa kentinde 5,8 büyüklüğünde deprem

Türkiye’de çıkan 5 bin 231 yangında 64 bin 500 hektar alan zarar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana’da asayiş uygulamaları: Çok sayıda şüpheli yakalandı, silah ve çalıntı araç ele geçirildi

İzmir'de "Hayat Namazla Güzeldir" etkinliği çocukların coşkulu yürüyüşüyle başladı

Memur grevine tepki gösteren vatandaşlar: Grevin bedelini biz ödüyoruz

Göçük altında kalan yaşlı kadın kurtarıldı

Batman'da 5 binden fazla öğrenciye vergi bilinci eğitimi

Balıkesir’de kısa sürede 3.5 ve 3.9 büyüklüğünde depremler meydana geldi

Hırsızlık suçundan araması bulunan şahıs yakalandı