• BIST 100

    10642,6%-0,43
  • DOLAR

    40,55% -0,49
  • EURO

    47,59% -0,64
  • GRAM ALTIN

    4341,12% -1,63
  • Ç. ALTIN

    6999,67% -0,32

Eğitimci Haras: Ödevlerin tamamen yapay zekâ ile yapılması tembelliğe yol açar

16 Nisan 2025, Çarşamba 03:18
16 Nisan 2025, Çarşamba 03:18
Eğitimci Haras: Ödevlerin tamamen yapay zekâ ile yapılması tembelliğe yol açar
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yapay zekâ ile ödev hazırlamalarının etkileri hakkında konuşan Eğitimci Yazar Erkan Haras, "Tamamen yapay zekâdan faydalanmak tembelliğe neden olur. Hiçbir çalışma metodu öğrenmeden sadece tuşlara dokunmuş olur. Yapay zekâ ve öğrencinin bilgisi pekişirse

Dijital çağda internetin gelişimi, robot sistemler ve yapay zekâ baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Bu gelişim insanlık için içerisinde ciddi faydalar sağlamanın yanı sıra bir o kadar da olumsuzluğu da beraberinde getiriyor.

Son dönemde yapay zekâ ile hikâye yazma, roman yazma, makale yazmanın yanı sıra artık her alanda öğrenci olan bireyler arasında da ödev yapmak için kullanılan bir alan oldu.

"Öğrenci eğer ödevini yüzde 100 yapay zekâ ile hazırlıyorsa büyük bir tembellik oluşur"

Yapay zekânın ödev hazırlanılmasının olumlu ve olumsuz yönlerine ilişkin İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan Eğitimci Yazar Erkan Haras, "Öğrencilik yıllarımda okulda bize ödev verilirdi ve o ödevi kütüphaneden araştırmak zorundaydık. Kütüphane için de imkânlar kısıtlıydı. Saat 4'te kapanan kütüphaneye yetişmek için çaba sarf ederdik. Boyumuz kadar kitapları masaya yığar, o kitaplar üzerinden araştırma yapardık. Bu bir zahmet, bir emek gerektiriyordu. Bunu yaparken zaman yetmiyordu ve bir gün sonra yeniden gitmek zorunda kalıyorduk. Yıllar sonra o ödevleri hazırlarken arada başka şeyler de öğrendiğimizi fark ettim. 2025 yılında, 21'inci yüzyılda ödev hazırlarken öğrencilerin tembelleştiğinden şikâyet etmeye başladık. Çünkü aradığı bilgiyi Google'a yazıyor ve bilgi karşısına çıkıyor. Bu bilgileri kopyalayıp yapıştırarak, okuma gereği dahi duymadan götürüp öğretmenine teslim ediyor. Şimdi ise yapay zekâ çıktı ve ödevler buradan hazırlanıyor. Yapay zekâ öğrencinin yüzde 100 işine yarayan bir sistem. Aslında biz teknolojiyi ve teknolojini öğelerini iyi kullanabilirsek işimize ciddi şekilde yarar. Yanlış kullanıldığında da ciddi olumsuzluklara iter. Öğrenci eğer ödevini yüzde 100 yapay zekâ ile hazırlıyorsa büyük bir tembellik oluşur. Hiçbir çalışma metodu öğrenmeden sadece tuşlara dokunarak ödevin sonucunu kendisi değil yapay zekâya yaptırmış olacak. Ancak yapay zekâdan çıkardığı veriler üzerinden kendisi de bir göz atıp okusa, yapay zekânın göremediğini fark edip düzeltse, anlatmak isteyip de metinde yer almayan yerleri kendisi eklese, kendisi zahmette bulunup kafa yorsa ve eklemeler yapsa bu teknoloji ile harmanlandığını bize göstermiş olur." diye konuştu.

Sadece yapay zekâya bağımlı kalınarak yapılan çalışmaların öğrenciyi olumsuz etkileyeceğini ve ileriki hayatında gireceği sınavlarda başarı elde etmesinin zor olacağını aktaran Haras, Yüzde 100 yapay zekâ ile ödev hazırlamanın doğru olmadığını ancak yapay zekâ ile işbirliği üzerinden ödev hazırlanmasını ise olumlu gördüğünü ifade etti.

Çocukların internet kullanımı nasıl olmalı?

Çocukların internet ile olan ilişkilerinin sosyal hayatlarının yanı sıra eğitim ve sağlıklarını da olumsuz etkilediğini belirten Haras, "İnternet, ekran dediğimiz şey başta eğitim, sağlık ve sosyal alanda çocuğu çok etkiler. Çocuk günde 10 saat ekrana bağımlı yaşıyor. Bilgisayara bakmasa da elinde telefon ile sürekli internetle haşir neşir oluyor. Çocuk, araştırdığı bir konuyu bulamadığında internetten yardım alabilir. Kafasında yapmak istediği şey ile ödev başlığı üzerinden internetten yardım alabilir. Ancak öğrencilerimiz yalnızca bilgi sorgulamıyor, internette belli sosyal platformlarda gezinerek zaman geçiriyorlar. Bu durum sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Son dönemde öğrencilerimiz çok agresif, gergin, sinirli, sabırsız, bilgiyi hazmedemeyen, hatta bilgi peşinde koşmayan çocuklar oldular. Bunların tek sebebi ekrana bağımlı olmalarıdır. Bu, pandemi ile beraber daha fazla hayatımıza girdi. Çünkü biz çocukları ekrandan biraz daha uzak tutalım derken ekrana bağımlı hale getirmek zorunda kaldık. Çünkü dersler uzaktan eğitimle oldu. Bu çocukları buna alıştırdıktan sonra şimdi de uzaklaştırmanın yollarını arıyoruz. Bu da biraz mümkün görünmüyor." şeklinde konuştu

Çocukların en fazla 2 saat internet ile telefonla muhatap olmaları gerektiğini ancak mevcut durumda öğrencilerin neredeyse günde 10 saat sosyal medya platformlarında zaman geçirdiklerini vurgulayan Haras, interneti kendi hizmeti için kullanmanın olumlu, internetin hizmetine girmenin ise olumsuz sonuçlarının olduğunu söyledi. (İLKHA)

Ankara'da feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Moody's Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

E3 ülkelerinden ortak Gazze açıklaması: Savaşın bitme zamanı geldi

Çin'de yeni virüs salgını endişesi: Vaka sayısı 4 bini geçti

Kastamonu'da uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Nijerya'da silahlı saldırı: 14 ölü

Rusya'da doğal gaz patlaması: 4 ölü, 7 yaralı

Manisa'da orman yangını

Rusya, Sumi ve Donetsk yönünde ilerleyişini sürdürüyor

Şırnak'ta bazı alanlar özel güvenlik bölgesi ilan edildi

Bakan Kurum: Yangınlardan dolayı 87 bağımsız birim ağır hasarlı ve yıkık

İtalya’da orman yangını geniş bir alana yayıldı

Muğla'da 3,6 büyüklüğünde deprem

Piknik tüpünün patlaması mahallede korku dolu anlara neden oldu

Şanlıurfa’da ‘Gazze ölüyor, ayağa kalk’ temalı etkinlik düzenlendi

Bingöl-Erzurum kara yolunda kaza: 1 yaralı

Gazze açlıktan ölüyor: 9 kişi daha açlıktan hayatını kaybetti

Bursa’da mahalle arasında çıkan yangın korkuttu

Sıcaktan bitkin düşen leyleğe elektrik ekipleri sahip çıktı

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

Sudan yetkilileri binlerce patlamamış mühimmatı imha etti

Dışişleri Bakanı Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile görüştü

Şantiye işçileri arasında taşlı sopalı kavga: 16 yaralı

İslami Cihad: Witkoff’un açıklamaları saldırının sürdürülmek istendiğini gösteriyor

Doç. Dr. Acet: Göz, güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı son derece açık bir organ

HAMAS yetkilisi Basem Naim son müzakere turu hakkında detayları açıkladı

Kamboçya, Tayland ile olan çatışmaların durması için ateşkes ilan etti

Çeşme’de bir müddet sürecek su kesintileri bu gece başlıyor

ABD, Fransa ve Suriye ortak mutabakata vardı

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesabına aktarılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ankara'da feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Moody's Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

E3 ülkelerinden ortak Gazze açıklaması: Savaşın bitme zamanı geldi

Çin'de yeni virüs salgını endişesi: Vaka sayısı 4 bini geçti

Kastamonu'da uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Nijerya'da silahlı saldırı: 14 ölü

Rusya'da doğal gaz patlaması: 4 ölü, 7 yaralı