Çocuklara eğitimin yanı sıra hem kişilik hem de ahiret bilincinin mutlaka verilmesi gerektiğini belirten Eğitimci Yazar Sıtkı Aslanhan, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
Batman'da 7'ncisi düzenlenen kitap fuarına katılan Kişisel Gelişim Uzmanı ve Eğitimci Yazar Sıtkı Aslanhan, yaptığı söyleşinin ardından İLKHA muhabirine, ailede çocuk eğitiminin önemine dair açıklamalarda bulundu.
Ailelerin, çocuklarının eğitimine verdikleri önemi; kişilik, karakter ve maneviyatlarına vermediği için büyük sorunların yaşandığına dikkat çeken Aslanhan, çocukların en başta anne ve babalarını örnek aldıklarını söyledi.
Günümüzde suç işleyen kişilerin en büyük ortak özelliklerinin çocukluk çağında anne ve babalarıyla yaşadıkları iletişim bozukluğu olduğunu belirten Aslanhan, anne ve babaların sosyal medyaya ayırdıkları zaman kadar çocuklarına zaman ayıramadıklarının altını çizdi.
"Anne ve babalar çocuklarına zaman ayırmalı ve iyi iletişim kurmalı"
Aslanhan, "Son bir ayda memleketimizde yaşanan ve özellikle gençlerimizin içerisinde bulundukları cani olayları gördük. Yeni doğan çocuklarla ilgili yaşanan doktor krizlerini gördüğümüz zaman, hepsinin temelinde bunların anne ve babalarıyla sağlıklı iletişin kuramadıklarını görüyoruz. Bugün hem Türkiye'de hem de yurt dışında yapılan bütün araştırmalarda 'uyuşturucu, davranışsal problem yaşayan, sıkıntılı ve akademik başarısı düşük olan çocuklarda yaşanan sorunların sebepleri nelerdir?' diye bakıldığında iki tane önemli etken görünüyor ve bunların başında aile bağının zayıf olduğu görünüyor. İkinci sebep ise kötü ve yanlış arkadaş seçimidir. Anne ve babasıyla sağlıklı iletişim kuramayan çocuk, dertleşecek ve muhabbet edecek birilerini arıyor. Bu şekilde çocuk uyuşturucu ve terör tuzağına düşeceği gibi ne kadar sıkıntılı bela varsa bulaşabiliyor." ifadelerini kullandı.
"Eğitimin yanında çocuklara kişilik ve ahiret bilincini öğretin"
Ailelerin, çocuklarının eğitimine verdikleri önemi; kişilik, karakter ve maneviyatlarına vermediği için büyük sorunların yaşandığını belirten Aslanhan, konuşmasının devamında ailelere şöyle seslendi:
"25 yıldır anne ve babalara çocuklarının akademik başarısını, LGS, TYT ve AYT'siyle uğraşacağınıza, çocuklarınızın kişiliği, karakteri, şahsiyeti ve ebedi hayatı olan ahiretleriyle uğraşın ve orayı kazandırın. O kazandırılınca zaten Cenab-ı Allah, çocuklarımızın dünyalıklarını da güzelleştirecektir. Sosyal medya kullanımıyla ilgili anne ve babayı da aşan bir durum var. İngiltere, Fransa ve İskandinav ülkeleri gibi bazı ülkelerde devlet, sosyal medya ile ilgili ciddi tedbirler alıyor. Birçok ülkede 18 yaşın altında olan çocukların sosyal medya hesabı açmaları yasaklandı. Ancak anne ve baba izniyle açabiliyorlar."
"20 dakikasını çocuğuyla geçirmeye aciz olan aileler var"
Anne ve babaların sosyal medyada harcadıkları zaman kadar çocuklarına zaman ayırmadığına dikkat çeken Aslanhan, "Bugün bir ev hanımı bile günün en az 2-3 saatini telefonda geçirirken 20 dakikasını çocuğuyla geçirmeye acizdirler. Sosyal medyadaki hareketlilik nefsimize güzel ve hoş geliyor fakat çocuklarımızın zihin ve gönül dünyalarına neler ve hangi zehirleri aktardıklarını bir bilebilsek ve anlayabilsek başta anne ve babalar feryat edeceklerdir. Bu konuda anne babaların çok dikkatli olmaları gerekmektedir." dedi.
"Çocuk, kitabı hayatın bir parçası olarak almalı ve okumalıdır"
Çocuklarda kitap okuma alışkanlığının bir ders gibi görülmemesi gerektiğini ifade eden Aslanhan, "Bu çocuğun anne karnında olduğu süreçte anne ve babanın kitap okumasıyla ilgilidir. Çocuk emeklediği zaman önüne kitap koymak anne, bebeği ayağında sallarsa kitap okursa, evin en güzel köşesi çocuğun kütüphanesi olursa, çocuğunu kitap fuarlarına götürüp farlı kitaplarla tanıştırırsa ve hafta sonları çocuklarımızı eğlenmeye götürdüğümüz gibi aynı şekilde çocuklarımızı kütüphanelere, yazarlarla buluşturmaya götürüp kitabı benimsetirsek, aynı şekilde kitap okumayı seven ve alışan bir çocuktan gece kitabı elinden almak zorunda kalırsın. Çocuk kitabı hayatın bir parçası olarak almalı ve okumalıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)