• BIST 100

    15923,58%-1,25
  • DOLAR

    44,37% 0,06
  • EURO

    51,36% 0,10
  • GRAM ALTIN

    6344,74% -1,22
  • Ç. ALTIN

    10600,10% -3,21

Ekonomiye ilişkin kanun teklifi komisyondan geçti

05 Mart 2026, Perşembe 09:10
05 Mart 2026, Perşembe 09:10
Ekonomiye ilişkin kanun teklifi komisyondan geçti
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, ekonomiye yönelik çok sayıda düzenleme içeren kanun teklifini kabul etti. Teklifte kripto varlık işlemlerine vergi getirilmesi, bedelli askerlik ücretinin artırılması ve deprem bölgesindeki konut borçlarına indirim gibi düze

TBMM ekonomiye ilişkin çeşitli düzenlemeleri içeren kanun teklifi önemli bir aşamayı geçti. Teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Teklifle birlikte Gider Vergileri Kanunu’nda değişikliğe gidilerek kripto varlık işlemlerine yönelik yeni bir vergi düzenlemesi getiriliyor. Buna göre kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından gerçekleştirilen veya aracılık edilen satış ve transfer işlemleri “kripto varlık işlem vergisi” kapsamına alınacak. Vergi, işlem tutarı ya da transfer anındaki rayiç değer üzerinden on binde 3 oranında uygulanacak ve her ayın 15’ine kadar beyan edilerek ödenecek.

Düzenleme kapsamında ayrıca kripto varlıklardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine ilişkin yeni hükümler de getiriliyor. Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi platformlarda gerçekleştirilen işlemlerden elde edilen kazançlar üzerinden platformlar tarafından üçer aylık dönemler halinde yüzde 10 oranında vergi tevkifatı yapılacak. Cumhurbaşkanı bu oranı sıfıra kadar indirme veya bir katına kadar artırma yetkisine sahip olacak.

Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında yapılan değişiklikle ise şans ve bahis oyunlarına ilişkin ilan ve reklam giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak gösterilmesi mümkün olmayacak.

Teklifte yükseköğretim alanına ilişkin de düzenlemeler yer aldı. Buna göre vakıf üniversiteleri bünyesinde faaliyet gösteren sağlık kuruluşları kurumlar vergisi muafiyeti kapsamı dışında tutulacak. Bu düzenleme 1 Ocak 2027’de yürürlüğe girecek.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle kripto varlık işlem vergisi kapsamına giren kripto varlıkların teslimi KDV’den istisna tutulacak. Ayrıca kamu yararı kapsamında kamulaştırılan taşınmazların devri de KDV istisnası kapsamına alınacak.

Teklif kapsamında İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, işsizlik sigortası primindeki yüzde birlik devlet payını yarısına kadar artırma veya yarısına kadar azaltma yetkisi Cumhurbaşkanı’na veriliyor.

Doğal Gaz Piyasası Kanunu’na eklenen geçici maddeyle Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) bazı vergi ve cezalarına ilişkin borçlarının, Hazine’den olan görevlendirme alacaklarına karşılık mahsup edilerek terkin edilmesi öngörülüyor.

Öte yandan Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle inci, elmas ve kıymetli taşlardan oluşan bazı ürünler için yüzde 20 oranında ÖTV uygulanacak.

Teklifte askerlik hizmetine ilişkin düzenleme de yer aldı. Buna göre bedelli askerlik için ödenecek tutar yüzde 25 oranında artırılacak. Bedelli askerlikten elde edilen gelirlerin bir kısmı Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktarılacak.

Deprem bölgesine yönelik düzenlemeler kapsamında ise 6 Şubat 2023’teki depremlerden etkilenen illerde yapılan konut ve iş yerleri için borçlanma bedellerine indirim getiriliyor. Buna göre 31 Aralık 2026’ya kadar borcun peşin ödenmesi halinde ilk konutlarda yüzde 74, ilk iş yerlerinde ise yüzde 48 oranında indirim uygulanacak. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi

Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok

Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz

Bakan Işıkhan: Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en değerli yatırımdır

Şanlıurfa'da ücretsiz psikolojik destek hizmeti sürüyor

HÜDA PAR Bursa teşkilatları kongreye gidiyor

ABD’nin “barış” söylemi inandırıcılığını yitiriyor: Körfez ülkeleri artık Trump’a güvenmiyor

Ateş çemberindeki dünyaya karşı bilim vurgusu

Cizre’de seyir halindeki tanker alev topuna döndü

Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı

Belediye Başkanı Geçit: Gençlik projelerine yenilerini ekliyoruz

Milli savunma bakanlığı haftalık basın toplantısında öne çıkan başlıklar

Katar’daki Türkiye misyon personelinin durumu

Rusya, Harkiv’deki Şevyakovka yerleşimini kontrol altına aldığını açıkladı

Malatya'da uyuşturucu operasyonunda 2 gözaltı

Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi kayıt süreci başladı

Merkez Bsı rezervleri 177,5 milyar dolara geriledi

Acar: Algı operasyonları ve yanlış kanun uygulamaları eğitimcileri tehdit ediyor

Alan değişikliğine bağlı yer değiştirme işlemleri için takvim belli oldu

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bükreş’te Romanya Senato Başkanı Abrudean ile görüştü

Mahra Melin Pınar ölüm yıl dönümünde anıldı

YDS/1 sınavı giriş belgeleri yayımlandı

Doğal şifa Bingöl balı: AB tescilli eşsiz lezzet dünyaya açılıyor

Diego Garcia: ABD'nin savaş üssü ve sömürge mirasının karanlık yüzü

Batman Havalimanı yaz tarifesine geçiyor: Uçuş sayısı artıyor

Niğde’de 'Bal Ormanı Projesi' büyüyor

Öğrenciler trafik polisi oldu

Bakan Gürlek cumhurbaşkanlığı hukuk politikaları kurulu toplantısına katıldı

81 ilde suç örgütü propagandasına operasyon: 358 gözaltı

Aydın'da Bizans dönemine kitap ele geçirildi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi

Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok

Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz

Bakan Işıkhan: Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en değerli yatırımdır

Şanlıurfa'da ücretsiz psikolojik destek hizmeti sürüyor

HÜDA PAR Bursa teşkilatları kongreye gidiyor

ABD’nin “barış” söylemi inandırıcılığını yitiriyor: Körfez ülkeleri artık Trump’a güvenmiyor