• BIST 100

    9624,85%-0,79
  • DOLAR

    38,68% -0,22
  • EURO

    43,55% 0,42
  • GRAM ALTIN

    3970,52% 0,25
  • Ç. ALTIN

    6459,59% 0,02

Ekran bağımlılığına karşı uzman uyarısı: Ebeveynler bilinçli olmalı

GÜNDEM 21.11.2024 11:43:07 0
Ekran bağımlılığına karşı uzman uyarısı: Ebeveynler bilinçli olmalı

Uzman Psikolog Helin Sayar, ekran bağımlılığının çocuklarda dikkat sorunlarına yol açabileceğini belirterek, ebeveynlerin bilinçli hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Uzman Psikolog Helin Sayar, çocukların ekran süresi ve sosyal medyaya maruz kalma düzeyleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

0-2 yaş arası çocuklara ekran gösterilmemesi gerektiğini vurgulayan Sayar, 2 yaşından sonra ise belirli sürelerle ekran kullanımının kontrollü şekilde sağlanabileceğini ifade etti.

Ebeveynlere önerilerde bulunan Sayar, çocuklarla kaliteli vakit geçirmenin önemine dikkat çekti. Çalışan ebeveynler için oyun atölyeleri ve grup aktiviteleri gibi alternatiflere yönelmenin faydalı olacağını belirten Sayar, dikkat dağınıklığı yaşayan çocuklar için ise GETAP programına katılım önerdi. Ayrıca, evde dikkat geliştirici materyallerle çocuklarla vakit geçirilmesinin önemini vurguladı.

Çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimleri için sosyal medya ve ekran kullanımının sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan uzman, bu konuda ebeveynlerin bilinçlenmesinin önemini bir kez daha hatırlattı.

“Öncelikle ebeveynlerin bu konuda bilgili ve bilinçli olması gerekiyor”

Uzman Psikolog Helin Sayar

0-2 yaş arası çocuklara ekranın hiç gösterilmemesi gerektiğini savunan Sayar, "2 yaşından sonra çocuklarımız belirli sürelerle ekrana bakabilir. Avustralya ve Kanada’da küçük çocukların sosyal medya erişimi yasaklandığı gibi Türkiye'de de bu sistem uygulanabilir. Fakat öncelikle ebeveynlerin bu konuda bilgili ve bilinçli olması gerekiyor. İş tamamen ebeveynlerde bitiyor diyebilirim," dedi.

Sayar, çocukların sosyal medyaya aşırı maruz kaldıklarında dikkat ve konsantrasyon problemleri yaşayabileceğini belirterek şunları ifade etti:

"Çok fazla kayan yazılar veya görsellere maruz kaldıkları için normal hayata odaklanamıyorlar. Özellikle şiddet içerikli ya da duygularını kontrol edemeyecekleri görüntüler izlediklerinde güvenlik algılarını da yitirebiliyorlar. Son dönemlerde yaşanan travmatik olaylar, deprem, sel gibi afet görüntüleri veya savaş sahnelerine istemeden de olsa maruz kalmaları, çocukların güvenlik algılarında sorunlara ve şüphelere yol açabiliyor."

“Çocuklarla kaliteli vakit geçirmek önemli”

Çocukları sosyal medyadan koruyabilmek için ebeveynlerin çocuklarıyla bolca vakit geçirmesi gerektiğini vurgulayan Sayar, “Ebeveynler çalıştığı için bu durum zor görünebilir. Alternatif olarak çocuklarını oyun atölyelerine gönderebilir veya oyun gruplarına dahil edebilirler. Ayrıca dikkat dağınıklığı olan çocuklar için bizim de uyguladığımız GETAP programına katılabilirler. Çocukların ebeveynleriyle ve akranlarıyla vakit geçirmesi çok önemli. Ebeveynler, kinetik kum, oyun hamurları, dikkat geliştirici materyaller, kitaplar ve setler alarak evde çocuklarıyla uygulamalar yapabilirler. Önemli olan, çocuklarla bolca kaliteli vakit geçirmektir." şeklinde konuştu.

“Telefonun şarjı bitene kadar ekran izlemek, çocuklar için doğru bir yöntem değildir”

Ailelerin bilinçsiz bir şekilde çocuklara ekran verdiğini ifade eden Sayar, şu uyarılarda bulundu:

"Bazı danışanlarımdan duyuyorum; ‘Telefonun şarjı bitene kadar çocuklarımız ekran izliyor,’ diyorlar. Bu kesinlikle yanlış bir uygulama. Telefonun şarjı bitene kadar ekran izlemek, çocuklar için doğru bir yöntem değildir. Her çocuk kendi yaşı artı 10 dakika olacak şekilde ekran izleyebilir. Örneğin, 3 yaşındaki bir çocuk en fazla 30 dakika ekran izlemeli. Çocukların izleyeceği içerikleri ebeveynlerin belirlemesi gerekiyor. Bunun yanında, çocuklar için geliştirilen KİT uygulamalarını kullanabilirler. Ancak bu uygulamalardaki bazı içerikler de her zaman güvenli olmayabilir. Bu nedenle ebeveyn, çocuğun ne izlediğini mutlaka kontrol etmelidir."

Sayar, ekran bağımlılığının belirtilerine dikkat çekerek "Ekrandan uzak kalındığında bir yoksunluk semptomu yaşanıyor mu? Çocuğun ekran elinden alındığında kriz geçirip geçirmediğine bakılmalı. Yerlere yatıp ağlama, şiddet ya da öfke nöbeti varsa bu, bağımlılık semptomudur. Bu durumda ebeveynler tek başına bu durumu idare edemiyorsa kesinlikle bir uzmandan destek alınmalıdır." dedi. (İLKHA)

Hakkari'de şap karantinası

Kanada'da orman yangını nedeniyle OHAL ilan edildi

Ağrı'nın Zirvesinde Teknoloji Yarışması'nda 20 takım mücadele etti

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde silahlı saldırı: 7 ölü

Nijerya'da Lassa ateşi kaynaklı ölü sayısı 138'e çıktı

Dışişleri Bakanı Fidan, Antalya'da ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Rusya ve NATO uçakları karşı karşıya geldi

Trump'ın BAE'ye maliyeti 1,4 trilyon dolar oldu

Kırklareli'nde uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Çad’da silahlı çatışma: 35 ölü 6 yaralı

Putin, Kara Kuvvetleri Başkomutanını görevden aldı

1948’den günümüze Filistin halkının yaşadığı "Büyük Felaket"

Pakistan ve Hindistan arasındaki ateşkesin süresi uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Arnavutluk'a gidecek

HÜDA PAR’dan Nekbe mesajı: Filistin topraklarının sahibi Filistin halkıdır!

HÜDA PAR Milletvekili Demir: CHP, rol yapma ihtiyacı kalmayınca gerçek yüzünü ortaya koymaktadır

Çin: ABD’nin gümrük vergilerine karşı alınan tedbirler devam ediyor

Antalya'da Suriye konulu 3'lü zirve

Hafif otizmde de multidisipliner yaklaşım önemli

Zelenski: Ateşkes için heyetimizi İstanbul'a yolladık

Rus heyet başkanı Medinskiy: Olası çözüm yollarını ve ortak noktaları bulma niyetindeyiz

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Çin'den Latin Amerika ülkelerine vize muafiyeti kararı

Prof. Dr. Atalay: Sosyal medya çocuklar için hak ancak aile ve devlet önlem almalı

ABD Başkanı Trump, Orta Doğu turunun son durağı BAE’de

ÖNDER kitap ve hadis yarışmasında ödüller sahiplerini buldu

YKS öğrencilerine kapsamlı destek

Mardin’de dolu yağışı etkili oldu

İşgalin saldırıları sonucu Gazze Avrupa Hastanesi hizmet dışı kaldı

Meteorolojiden Ege Bölgesi için kuvvetli fırtına uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ