• BIST 100

    9508,6%2,51
  • DOLAR

    37,90% -0,18
  • EURO

    42,21% 1,43
  • GRAM ALTIN

    3811,26% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6214,21% 0,85

El yazısı yazmak bilgiyi aktif bir şekilde işleyerek anlamlandırmayı sağlıyor

SAĞLIK 7.12.2024 17:27:45 0
El yazısı yazmak bilgiyi aktif bir şekilde işleyerek anlamlandırmayı sağlıyor

El yazısı yazmanın beyindeki motor, duyusal ve bilişsel süreçleri bir araya getiren karmaşık bir eylem olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, el yazısı yazmanın, öğrenme ve hafıza süreçlerinde de oldukça etkili bir yöntem olduğunu söyl

Klavye ile hızlı yazan bireylerin yazdıklarını daha az düşündüklerini ve dolayısıyla bilgiyi daha az işlediklerini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, el yazısının beyin ve bilişsel süreçler üzerindeki etkilerine dair açıklamalarda bulundu ve klavye kullanımı ile arasındaki farklara değindi. 

El yazısı, beyin gelişimi ve bilişsel süreçler için bütünsel bir egzersiz…

El yazısı yazmanın beyindeki motor, duyusal ve bilişsel süreçleri bir araya getiren karmaşık bir eylem olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, “Yazı yazarken, motor korteks el hareketlerini yönetir, somatosensoriyel korteks ise parmaklardan gelen basınç ve dokunma duyularını işler. Aynı zamanda, harflerin doğru şekilde yazılıp yazılmadığını görmek için görsel korteks aktif hale gelir. Yazının içeriğini planlama ve düzenleme sürecinde prefrontal korteks rol oynar. Ayrıca, beynin sağ ve sol hemisferleri arasındaki iletişim korpus kallozum üzerinden güçlenir, bu da hem özgün düşünmeyi hem de dil işleme yeteneklerini destekler.” dedi.

El yazısı sürecinin, yalnızca motor becerilerle sınırlı olmadığına vurgu yapan Alp, “Harflerin şekillendirilmesi ve birbirine bağlanması, beynin görsel-mekânsal işleme yeteneğini de artırır. Bu nedenle el yazısı, beyin gelişimi ve bilişsel süreçler için bütünsel bir egzersiz işlevi görür.” şeklinde konuştu.

Klavye ile yazmak bilginin daha az işlenmesine neden oluyor

Klavye kullanımının el yazısına göre daha sınırlı bir motor beceri gerektirdiğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, “Bu durum beynin daha az bölgesinin aktif hale gelmesiyle sonuçlanır. Klavyede yazarken, genellikle yalnızca parmak hareketlerini kontrol eden motor korteks etkinleşir. Bu da özellikle duyusal-motor entegrasyonun sınırlı kalmasına neden olur.” dedi.

Klavye yazımının, hız açısından avantaj sağlasa da, bazı durumlarda dezavantaj oluşturabileceğine değinen Alp, şöyle devam etti:

“Araştırmalar, klavye ile hızlı yazmanın bireylerin yazdıklarını daha az düşündüklerini ve dolayısıyla bilgiyi daha az işlediklerini gösteriyor. Öte yandan, klavye yazımı, kısa sürede çok miktarda bilgi not almak veya hızlı iletişim kurmak gerektiğinde pratik bir çözüm sunar. Ancak derin öğrenme ve bilgiyi zihinde işleme açısından, el yazısının beyin üzerinde daha kapsamlı ve olumlu bir etkisi olduğu biliniyor.”

El yazısıyla not almak bilgilerin daha uzun süre hatırlanmasını sağlıyor

El yazısı yazmanın, öğrenme ve hafıza süreçlerinde oldukça etkili bir yöntem olduğunun altını çizen Alp, “El yazısıyla not almak, beyindeki motor ve bilişsel süreçler arasında bir bağ kurar. ‘Embodied cognition’ (bedensel biliş) paradigmasına göre, fiziksel hareketler öğrenme süreçlerini güçlendirir. Harfleri yazarken yapılan fiziksel eylemler, bilgilerin zihinde daha uzun süre saklanmasına yardımcı olur. Bu süreç, yalnızca bilgiyi tekrar etmekle kalmaz, aynı zamanda onu aktif bir şekilde işleyerek anlamlandırmayı sağlar.” dedi.

Bir çalışmada, el yazısıyla not alan bireylerin, klavye ile not alan bireylere göre daha iyi kavramsal anlayış geliştirdiği ve bilgileri daha uzun süre hatırladığının bulunduğunu dile getiren Alp “El yazısıyla yazmanın yavaş olması, bireyin yazdığı konuyu derinlemesine düşünmesini sağlar. Özellikle dil öğrenimi veya matematik gibi konularda el yazısıyla çalışmanın öğrenme üzerindeki etkisi büyüktür. Bu yüzden eğitim alanında el yazısı hâlâ önemli bir araç olarak kabul edilmektedir.” açıklamasını yaptı.

Motor ve mekânsal becerilerin korunması için el yazısı yazmaya devam edilmeli

El yazısı sırasında beynin proprioseptif sisteminin devreye girdiğini de hatırlatan Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, “Bu sistem, vücudun uzaydaki konumunu algılamasını sağlar ve yazı yazarken harflerin doğru hizalanmasında önemli bir rol oynar. Çocukluk döneminde bu tür aktiviteler, hem motor hem de mekânsal becerilerin gelişmesine katkıda bulunur. Yetişkinlikte ise, el yazısı yazmaya devam etmek, bu becerilerin korunmasına ve hatta geliştirilmesine yardımcı olabilir. Örneğin, görsel-motor entegrasyonu iyi olan bireylerde el yazısı daha akıcı ve düzenli olur, bu da mekânsal farkındalık düzeyinin yüksek olduğunu gösterir.” diyerek sözlerini tamamladı. (İLKHA)

Antalya Diplomasi Forumu bugün başlıyor

Rusya'dan e-Vize kararı

Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları toplantısı Kazakistan'da

ABD'de helikopter kazası: 6 ölü

Husumetlilerin kavgasında kan aktı: 1 kişi yaralandı

Almanya'da plastik fabrikasında yangın

Düzce'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Ege Denizi'nde 3,4 büyüklüğünde deprem

Ankara'da eğitime kar engeli

Filistin'e Yürüyüş Platformu'ndan Mısır Büyükelçiliği önünde çağrı: Refah kapısını açın!

Tarımsal destek ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

Altın rekor tazeledi

BM'den Gazze'de gıda kıtlığı uyarısı

Şanlıurfa'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Kontrolden çıkan otomobil takla attı: 2 yaralı

Peygamber sevdalısı Gaziantepliler Mevlid-i Nebi etkinliğine hazır

Türkiye ile Endonezya arasında 3 anlaşma imzalandı

DSÖ: 10 binden fazla hasta Gazze'den tahliye edilmeyi bekliyor

AB, ABD'ye yönelik tarife misillemelerini askıya aldı

"Gazze için sokaklara çıkın" çağrısı

ABD, Çin'e uyguladığı gümrük vergisini yüzde 145'e yükseltti

Malatya'da İl Koordinasyon ve İl İdare Şube Başkanları Toplantısı gerçekleştirildi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: İlk defa tarımsal hizmetlere bir bütçe ayırdık

Almanya'da koalisyon protokolü onaylandı

Rehberim Peygamberim Hadis Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu

İşgalcilerin çocukken esir aldığı simge isim Manasıra, özgürlüğüne kavuştu

Muhammed Sudan Hoca vefatının 11'inci yılında mezarı başında yad edildi

Bir başıboş köpek saldırı vakası daha

Siyer Yarışması’nda Türkiye geneli dereceye giren 22 Ağrılı ödüllendirildi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Somalili bakan ile görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ