Elektrik ve su sorunu küçükbaş hayvan üreticilerini bezdirdi

Elektrik ve su sorunu küçükbaş hayvan üreticilerini bezdirdi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
RÖPORTAJ 17.06.2025 19:01:56 0

Malatya'nın merkez Yeşilyurt ilçesine bağlı Babacan mezrasında üretim yapan küçükbaş hayvan yetiştiricileri, su ve elektrik sorunundan dolayı çok sıkıntı çektiklerini belirterek, sorunlarının giderilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Babacan mezrasında yıllardır üretim yapan yetiştiriciler, yaz sezonunda hayvanlarını meraya çıkararak doğal koşullarda bin bir zorlukla yetiştiricilik yapmaya çalışıyor. Başta su ve elektrik sıkıntısı yaşadıklarını belirten üreticiler, sorunlarının giderilmesini talep ediyor.


Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Yeşilyurt ilçesine bağlı Babacan mezrası Yaylası'nda üretim yapan küçükbaş hayvan yetiştiricilerini ziyaret etti.

Ziyarette üreticilerin sorun ve sıkıntılarını dinledikten sonra açıklamada bulunan Akın, bölgede çözülmeyi bekleyen altyapı ve destek talepleri nedeniyle üretimin sürdürülebilirliğinin risk altında olduğunu ifade ederek, yetkililere hızlı çözüm çağrısında bulundu.

"Stratejik alanlarda üretimi desteklemek hepimizin görevi"

Akın, "Buradaki yetiştiriciliğin birçok sıkıntısı var. Bazı eksiklikler giderilmiş ama hala çözüm bekleyen ciddi problemler mevcut. Gıda ve su gibi stratejik alanlarda üretimi desteklemek hepimizin görevi. Üreticiye verilen destekler için Bakanlığımıza ve Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz ama bu desteklerin artırılarak sürmesi gerekiyor. Çünkü üretim olmadan hiçbir şey olmaz." dedi.

"İsraf eden iflas eder, üreten hükmeder anlayışıyla hareket etmeli"

Akın ayrıca, "İsraf eden iflas eder, üreten hükmeder anlayışıyla hareket etmeli, üreticinin dün olduğu gibi bugün ve yarın da yanında olmalıyız." sözleriyle üretimin güçlendirilmesinin milli bir strateji olduğuna vurgu yaptı.

"Devlet üretim yapın diyor ama imkân vermiyor"

Yaylada hayvancılık yapan üretici İrfan Babacan, bölgedeki en büyük problemin elektrik ve su eksikliği olduğunu dile getirerek, "Nisan'dan Kasım'a kadar burada kalıyorum. Su yazın sıcak, içilmiyor; kışın donuyor, gelmiyor. TEDAŞ'a (Aksa Fırat Elektrik) dilekçe verdik, parasını yatırdık. Ama beş abone olmadan elektrik bağlanmaz dediler. Ev yapılacak ama elektrik olmadığı için kimse yapamıyor. Devlet üretim yapın diyor, biz yapıyoruz ama ilaç, aşı, küpe parasını bile karşılamıyor." diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

"Bu meslek Peygamberimizin mesleğidir, gençler yapmak istiyor ama imkân yok!


Babacan, 250 koyunu olduğunu ama süt ve peynir üretimi yapamadığını, yol, elektrik ve su olmadığı sürece bu durumun değişmeyeceğini belirterek, "Bu meslek Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) mesleğidir, gençler yapmak istiyor ama imkân yok. Devlet destek olursa köy kalkınır." dedi.

"Elektrik bizim hakkımız, lütuf istemiyoruz"

Küçükbaş hayvancılıkla uğraştıklarını ve en büyük engelin bölgeye elektrik sağlayan şirketin elektrik vermemesi olduğunu söyleyen üreticilerden Mehmet Babacan ise, "Biz yardım istemiyoruz. Sadece hakkımız olan elektriği bağlasınlar. 5 abone olmazsa vermeyiz diyorlar. Yayla şartlarında bu talep bizi üretimden soğutuyor." dedi.

"Yolumuz dar, suyumuz yok, elektriğimiz yok"

Mehmet Kalay da köy yolunun dar ve bakımsız olduğunu, bunun dışında temel altyapının tamamen yetersiz kaldığını aktararak, "Yolun genişletilmesi ve asfaltlanması gerekiyor. Elektriğimiz yok, suyumuz yok. Bu sıkıntılarımızın bir an önce giderilmesini devletimizden bekliyoruz. İlgili mercilerden çözüm istiyoruz." dedi. (İLKHA)

İran'dan işgal rejimine doğru yoğun füze atışları: Tel Aviv'e füzeler düştü, yangın çıktı!

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Türkiye güçlü bir siyonizm tehdidiyle karşı karşıya

İran'da intihar saldırısı planlayan Mossad casusları yakalandı

Devrim Muhafızları: Saldırıların kaynağı olan işgal hava üslerini hedef aldık

Katar, Filistinli mülteciler için 20 milyon dolar yardım sağlayacak

Kremlin: Rusya-ABD ilişkilerinin normalleşme süreci askıya alındı 

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’ndan İran Büyükelçiliği’ne ziyaret

Suriye Dışişleri Bakanı İle Alman mevkidaşı ile görüştü

TBMM, işgalin İran saldırganlığına karşı tezkereyi kabul etti

Siirt’te park halindeki otomobil alev alev yandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri işgalin İran'a saldırılarını görüştü

İran: Şu ana kadarki operasyonlarımız caydırıcıydı; cezalandırıcı operasyonlarımız çok yakında!

Malatya'da aracın çarptığı bisikletli çocuk hayatını kaybetti

Kamyonun çarptığı yaya ağır yaralandı

Malatya Büyükşehir Meclisi haziran ayı toplantıları sona erdi

İran'dan yeni füze fırlatıldı: Sirenler çaldı!

Bat Yam'da 88 bina İran füzeleriyle hasar gördü

İran Ordusu: 28 düşman hava aracı düşürüldü, işgale ait Hermes casus İHA’sı imha edildi

Rekabet Kurumu’ndan gıda laboratuvarlarına ceza

Gazze'deki direniş, ortak operasyonlarla işgalcileri öldürüp yaralıyor

Elektrik ve su sorunu küçükbaş hayvan üreticilerini bezdirdi

Genetik testler otizmi net göstermez, riski ortaya koyar!

Devrim Muhafızları: Operasyonlar siyonist rejim yıkılana kadar sürecek

Bakan Şimşek'ten cari açık mesajı

Nijeryalı Eğitimci İdriss: Eğer bu kadar insanın ölmesi sizi bir araya getiremiyorsa, diyecek söz yok

Vali Yavuz: Bağımlılık, yalnızca bedenleri değil, zihinleri ve iradeyi de esir almaktadır!

İran medyası: Tahran'ın füze harekatında siyonist istihbarat subayları öldü

Siyonist Katz: ABD, savunmamızda bize destek veriyor, bugün Tahran’a saldırılar düzenleyeceğiz

HÜDA PAR'dan valiliğe çağrı: Siyonist katilin İstanbul'umuzda konser vermesi büyük bir züldür

Şanlıurfa'da kamyonet şarampole devrildi: 1 kişi yaralandı

Yükleniyor