• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,19% 0,20
  • EURO

    48,31% 0,61
  • GRAM ALTIN

    4758,20% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi nedir ve hangi ihtiyaçtan doğmuştur?

08 Nisan 2025, Salı 17:55
08 Nisan 2025, Salı 17:55
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi nedir ve hangi ihtiyaçtan doğmuştur?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Tüm Emlakçılar Danışmanları Birliği (TEDB) Genel Başkan Yardımcısı İslam Poyraz, sahte ve yetkisiz ilanlara karşı geliştirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin (EİDS) sektöre getirdiği dönüşümü değerlendirdi.

Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), gayrimenkul sektöründe yaşanan sahte ilan ve dolandırıcılık sorunlarına karşı önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Tüm Emlakçılar Danışmanları Birliği (TEDB) Genel Başkan Yardımcısı İslam Poyraz, sistemin yalnızca yetkili ve gerçek mülk sahiplerinin ilan verebilmesine imkân tanıdığını, bu sayede piyasanın daha güvenilir ve denetlenebilir bir yapıya kavuştuğunu belirtti.

"Elektronik İlan Doğrulama Sistemi sahte ilanlara geçit vermiyor"

Poyraz, sahte ve yetkisiz ilanların önüne geçmek amacıyla devreye alınan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) hakkında değerlendirmelerde bulundu. Poyraz, sistemin sektörde güveni artırdığını ve kayıt dışılığı büyük ölçüde engellediğini söyledi.

Poyraz, Türkiye’deki ilan portallarında uzun süredir vatandaşların sahte ilanlarla mağdur edildiğine dikkat çekerek, bu sorunun çözümü için EİDS uygulamasının hayata geçirildiğini ifade etti. Sistemin temel hedefinin, yetkisiz ilanların önlenmesi, fiyat dengesinin sağlanması ve nitelikli dolandırıcılıkla mücadelenin güçlendirilmesi olduğunu belirtti.

Güvenli alım-satımın yolu açıldı

EİDS sayesinde artık sadece yetkili ve gerçek mülk sahiplerinin ilan girişi yapabileceğini aktaran Poyraz, “Bu sistem, tüketicinin sahte ilanlardan korunmasına katkı sunarken, piyasada güven ortamı oluşmasına vesile oluyor. İlanların büyük bir kısmı artık doğru bilgilerle hazırlanıyor ve güvenli bir şekilde sonuçlanıyor.” dedi.

İlan verenler için kolaylık

Sistemin ilan verenleri olumsuz etkilemeyeceğini vurgulayan Poyraz, şahısların e-Devlet üzerinden kolayca giriş yapabileceğini, ofislerin ise mülk sahiplerinden aldıkları yetki belgeleriyle ilanları kolaylıkla paylaşabileceğini söyledi. 

Sektörde yaprak dökümü başladı

EİDS’in uygulanmaya başlamasıyla birlikte, yetkisiz çalışan kişi ve ofislerin sektörden elenmeye başladığını söyleyen Poyraz, Ticaret Bakanlığı’nın verdiği para cezaları ve belge iptallerinin sahte ilanlara karşı ciddi caydırıcılık oluşturduğunu dile getirdi.

İlan portallarına sorumluluk

Poyraz, ilan portallarının da artık sadece gerekli izin ve belgelere sahip kişi ya da kurumların ilanlarını kabul ettiğini belirterek, bu durumun sektördeki güveni daha da artırdığını ifade etti.

Kayıt dışılıkla mücadelede EİDS’in rolü nedir?

Poyraz, "Kayıt dışı çalışan emlak ofislerinin faaliyetleri bu sistemle büyük ölçüde engellenmiştir. Bu, hem Maliye Bakanlığı’nın hem de Türkiye Emlak Birliği’nin (TEB) öncülüğünde gerçekleşen önemli bir adımdır. TEB Genel Başkanı Hakan Akçam’ın bu konudaki girişimleriyle sektör resmi ve kayıtlı hale gelmiştir." ifadelerine yer verdi.

Poyraz, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle kurulan Türkiye Emlak Birliği sayesinde, sektör artık çok daha şeffaf ve güvenilir bir yapıya kavuşmuştur. Bugün 82 ilde görev yapan il başkanları, federasyon temsilcileri ve markalar sistemden son derece memnun.” dedi.(İLKHA)

Gazze için yola çıkan Sumud Filosu Tunus’ta yoğun ilgiyle karşılandı

Milyonlarca öğrenci için ilk ders zili bugün  çalacak

Prof. Dr. Ateş: Küresel Sumud Filosu ya başarıya ulaşır ya da müjdeye dönüşür

Balıkesir'de 4,5 büyüklüğünde deprem

Bakan Yerlikaya: Sokakların provoke edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz

Küresel Sumud Filosu’na destek için Kudüs aşıkları Ankara'da bir araya geldi

Kanlı Ay Tutulması İLKHA kadrajına yansıdı

İki minibüs kafa kafaya çarpıştı: 10 yaralı

HÜDA PAR Kadın ve Aile Başkanı Sülün: “Aile Hakemliği Sistemi” hayata geçirilmeli

Japonya Başbakanı İşiba istifa etti

Diyarbakır semalarında kanlı ay tutulması: Gökyüzü kıpkırmızıya büründü

Diyarbakır İslami STK'lar: "Küresel Sumud Filosu" zalimlerin karşısında dik durma hareketidir

Eskişehir Umut Kervanı’ndan eğitime destek

Malatya'da binler Küresel Sumud Filosu'na destek için yürüdü

Mersin'de “Hayat Namazla Güzeldir” etkinliği düzenlendi

Eski Antalya Emniyet Müdürü tutuklandı

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

Kocaeli’de Hayat Namazla Güzeldir” etkinliğinin finali yapıldı

İstanbul Boğazı’na yeni kılavuzluk istasyonu hizmete açıldı

Rusya'dan Ukrayna'ya en büyük hava saldırısı: Ukrayna 800'den fazla İHA ile vuruldu

İzmir'de eğitim uçağı düştü: Pilot hayatını kaybetti

Mardin’de 9’uncu kattan düşen çocuk hayatını kaybetti

İstanbul Valiliği 6 ilçede gösterileri yasakladı

Pakistan'da muson yağışlarının yol açtığı sellerde 905 can kaybı

HÜDA PAR İl Başkanlığı’ndan Çapakçur Vadisi Millet Bahçesi ziyareti

Gazze'de yardım bekleyen sivillere yönelik saldırı: 18 şehit

Bakan Işıkhan: Türkiye ekonomisi 20 çeyrektir kesintisiz büyüyor

ABD'nin zihin sömürgeciliği

Irak’ta kalp krizi geçiren Mardinli tır şoförü hayatını kaybetti

Durmaz’dan yeni eğitim öğretim yılı mesajı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze için yola çıkan Sumud Filosu Tunus’ta yoğun ilgiyle karşılandı

Milyonlarca öğrenci için ilk ders zili bugün  çalacak

Prof. Dr. Ateş: Küresel Sumud Filosu ya başarıya ulaşır ya da müjdeye dönüşür

Balıkesir'de 4,5 büyüklüğünde deprem

Bakan Yerlikaya: Sokakların provoke edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz

Küresel Sumud Filosu’na destek için Kudüs aşıkları Ankara'da bir araya geldi

Kanlı Ay Tutulması İLKHA kadrajına yansıdı