GÜNDEM 27.05.2022 09:01:30 0

Elektronik kelepçe şiddeti önledi: Sadece 580 kişi izleniyor

Elektronik kelepçe şiddeti önledi: Sadece 580 kişi izleniyor
Haberi Sesli Oku

Elektronik kelepçe şiddeti önledi: Sadece 580 kişi izleniyor

Elektronik Kelepçe İzleme Merkezi'nde elektronik kelepçe takmakla yükümlü 1200 kişinin takibi yapıldı, hala 580 kişi takip ediliyor. Kelepçeyle izlenenlerde şu ana kadar şiddet olayı yaşanmadı.

İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Elektronik Kelepçe İzleme Merkezi'nde, kadın muhabirlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürü Dr. Sibel Özdemir, aile içi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalara ilişkin sunum yaptı.

Özdemir, aile içi ve kadına yönelik şiddete karşı kanunun etkin şekilde uygulanması için personel planlamasının gerek Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) gerek Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde ivme kazanarak devam ettiğini söyledi.

KADES 11 dilde hizmet verecek

Sibel Özdemir, Kadın Acil Destek Uygulaması’nın (KADES) önemine değinerek, “KADES, şiddet ihbar seviyesini minimum seviyeye çekmiş, bizlere güç kazandırmıştır. 3 milyon 70 bin kadın vatandaşımız tarafından indirildi, yaklaşık 400 bin ihbar geldi. Gelen tüm ihbarlara ortalama 5 dakikada müdahale edilmektedir. KADES uygulamasının daha fazla kişiye ulaşması için farklı dillere de tercümesi yapılarak kullanılmaya başlandı. Türkçe, İngilizce, Fransızca, Rusça, Arapça ve Farsça olarak kullanılmaya başlandı. 11 dile çıkarmak için çalışmalar başladı. Almanca, İspanyolca, Kürtçe, Özbekçe, Kırgızca da eklenerek 11 dille hizmet sunacak.” dedi.

“Mağdura yaklaşırsa müdahale başlıyor”

Özdemir, elektronik kelepçe uygulamasını anlatarak, “Elektronik kelepçe takmakla yükümlü olan kişi, şiddete maruz kalma ihtimali olan kişiye mahkeme kararının belirttiği mesafeden fazla yaklaşırsa merkeze GPS üzerinden uyarı sinyali düşüyor. Elektronik kelepçe denen bu cihaz darbeye, suya dayanıklı.

Bunlardan etkilenmeyen cihaz ayak bileğine takılıyor. Biz şiddet uygulayanın harita üzerinde nerede olduğunu görebiliyoruz. Ev hapsi şeklinde değil; hareket edebilir, başka yerlere gidebilir ama mağdur olan kişiye belirtilen mesafeden fazla yaklaşamaz. Tekrar yaklaşma ihtimaline karşı mağdura verdiğimiz bir ünite var.

“Şiddet uygulayanı o bölgeden uzaklaştırıyoruz”

İzleme ünitesine panik butonu ekledik. Butona basınca şiddet mağdurumuz bize ulaşabiliyor. Şiddet uygulayan kişinin mağdura yaklaşması, kelepçeyi çıkarmaya çalışması, ünitesini şarj etmezse hepsinin ikaz olarak bize bildirisi düşüyor. Kayışı çıkarmaya, çözmeye çalışabilir, yine bize ikaz geliyor.

Mağdura yaklaştı, 'yasak bölge' diye oluşturduğumuz alana girmeye çalıştı, müdahale politikamız başlıyor. Mağdur aranıyor, şiddet uygulayan ve ilgili kolluk birimleri aranıyor. Olası teşebbüse devam etme ihtimaline karşı kolluk ekibi o bölgeye ulaşıyor. Şiddet uygulayanı o bölgeden uzaklaştırıyoruz.” diye konuştu.

“Sinyal kesilirse uyarı gidiyor”

Sibel Özdemir, yönlendirilen kolluk kuvvetlerinin çok kısa sürede olay yerine ulaştığını kaydederek, 'Sinyallerin kesildiği yerlerde metro istasyonları gibi, hareketsiz kalınca ünitemizden belki bir süre hareket etmeyince uyarı geliyor; kendisini 'hareket et' diye uyarıyoruz. Bu ünite üzerinden hem şiddet uygulayan hem de mağdura ulaşabiliyoruz. Bu cihaz 1000 kapasiteydi, şimdi 1500 kapasiteye çıktı. Aktif olarak 580 kişi kullanıyor. Cihazlarımız ve yazılımımız, uygulama yerli ve milli. 1200 vaka şu ana kadar takip edildi, aktif olarak halen daha 580 vakamız var.” dedi.

Şu ana kadar vaka yok

DHA’da yer alan habere göre Bakan Yardımcısı Muhterem İnce de elektronik kelepçeyle takip edilen vakalarda şu ana kadar şiddet olayının gerçekleşmediğini kaydetti.

Diyarbakır'da TOKİ konutlarında yangın: 3'ü çocuk, 5 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin istikrarı için sorumlulukları kararlılıkla yerine getireceğiz

ANKA 3'ten hedefe füze ile test atışı yapıldı

İBB soruşturmaları sonrası çıkan olaylar hakkında 20 soruşturma

Ergen beyni tehlikeyi görmüyor!

Battalgazi Belediye Başkanı Başkan Taşkın: Siyasi çıkar uğruna hukuki süreçleri sulandırmak bu millete en büyük kötülüktür

Siirt-Batman yolunda trafik kazası

Yeşilyurt Belediye Meclisi'nde encümen ve ihtisas komisyon üyeleri belli oldu

Diyarbakır'da LPG'li araç patladı: Facianın eşiğinden dönüldü

Balpınar’da 31 yeni sera çiftçilere teslim edildi

İl koordinasyon kurulu ikinci dönem toplantısı gerçekleştirildi

İçişleri Bakanlığı’ndan valiliklere, afet ve acil durumlara karşı tedbir alınması talimatı

Tırnak batığını hafife almayın!

Malatya'da geçen yılın Ramazan Bayramı'na göre trafik kazalarında ciddi düşüş yaşandı

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 50 bin 810'a ulaştı

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi nedir ve hangi ihtiyaçtan doğmuştur?

Gaziantepli hayırsever aracını Umut Kervanı aracılığıyla Gazze'ye bağışladı

Bayraktar: Makroekonomik açıdan bağımsız olabilmek için enerji kaynaklarımızı tamamen kullanmalıyız

Dominik'te gece kulübü çatısı çöktü: 15 ölü

Limon ihracatına getirilen kısıtlama bir gün sonra kaldırıldı

Bakan Bayraktar, Pakistan Petrol Bakanıyla görüştü

İGDAŞ Genel Müdürü Ali Ender Çolak istifa etti

BUDO'nun 4 seferi olumsuz hava şartları nedeniyle iptal edildi

Siirt Belediyesi'nden kadınlara yönelik aile eğitimi semineri

Siirt’te asayiş olaylarında yüzde 94’lük düşüş yaşandı

Batman'da 20 bin dönüm araziye dev sera kentler kurulacak

Cizre'de Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan vatandaşlar: Gazze'den vazgeçilmemeli!

Emiroğlu’ndan Bingöl çıkarması: Bayramda taziye, ziyaret ve teşkilat buluşmaları

Şanlıurfa’da çalınan 13 büyükbaş hayvan bulundu

Mardin’de uyuşturucu operasyonları: 16 tutuklama

Yükleniyor