• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Emlak Danışmanı Platin: Kiralık ev sayısında artış, kiralarda düşüş var

08 Şubat 2025, Cumartesi 13:12
08 Şubat 2025, Cumartesi 13:12
Emlak Danışmanı Platin: Kiralık ev sayısında artış, kiralarda düşüş var
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep'te emlak danışmanlığı yapan Mehmet Cahit Platin, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriyelilerin ülkelerine dönmeye başlamasıyla beraber kiralık ve satılık konut sayısında artış olduğunu kaydetti.

Platin, depremle birlikte çok ciddi bir sorun haline gelen kiralık konut sorununun azalmaya ve kiraların yüzde 30 oranında düşmeye başladığını ifade etti.

Ramazan Bayramı sonrası konut sayısının daha da artacağını belirten Platin, Suriyelilerin ülkelerine dönmelerindeki artışın bayram sonrası daha da hızlanacağını öngördüklerini dile getirdi.

"Kiralar yüzde 30 civarında düştü"

Konut ve kiraların son durumu hakkında bilgi veren Platin, "Şu anda kiralık ev biraz daha rahat bulunabiliyor. Kiralar da yüzde 30 civarında düştü. Aynı zamanda dairelerin de fiyatları şu anda çok düşüktür. 5 milyon 200 bine yaptığımız daireye şu an verilen en yüksek fiyat 4 milyon 500 bindir. Maliyetinin altında fiyat veriliyor. Bu konuda bizler biraz muzdaribiz. Devlet müteahhitlere bir el atsa faydası olur inşallah. " dedi.

"İnşaat işinde elaman sıkıntısı var"

Suriyelilerin dönüşüyle birlikte piyasada bir boşluk oluşacağına değinen Platin, "İşçi ve inşaat maliyetleri her gün artıyor, konut fiyatları yerinde duruyor. Suriyelilerin gidişiyle beraber biz çok işçi arayacağız. Şu anda bile çok sıkıntı çekiyoruz. Bir eleman lazım olduğu zaman sağa sola haber bırakıyoruz, zorla hatır gönülle bir eleman buluyoruz. Şu an inşaat işinde ciddi bir eleman sıkıntısı var." ifadelerini kullandı.

"Bayram sonrası kiralık ev sayısı daha da artar"

Kiralarda düşüşün yaşanacağına değinen Platin, "Okullar tatil olduktan sonra Suriyelilerin çoğu gidecek. Konuştum, Suriyeliler bayramdan sonra gideceklerini söylüyorlar. O zaman kiralık evlerde daha rahat bulunur. O zaman işçi çok sıkıntı olur ve o zaman hiç bulunmaz. Özellikle Gaziantep için söylüyorum, eğer yurt dışından işçi gelmezse hakikaten inşaat işi çok zor olacaktır." şeklinde konuştu.

"Fiyatlar şu an maliyetin altındadır"

İnşaat sektöründeki son durumu değerlendiren Platin, "Satılık daire var ama müşteri yok. Fiyatlar şu an maliyetin altındadır. Ödemesi olan arkadaşlarımız deyim yerindeyse adeta dairesini bozuyor. 5 milyon 200 bine yaptığımız daireye şu an verilen en yüksek fiyat 4 milyon 500 bin. Bu durumda bir dairede 7 yüz lira maliyetinin altında vermiş oluyoruz. Şu an konut çok, fazla yapan da yok, ona rağmen satılmıyor. Bu duruma faizlerin de etkisi var. Devlet yüzde 40 ile 45 arasında faiz veriyor. Adam götürüp parasını faize yatırıyor. O nedenle daire satışı da olmuyor. Adam diyor, '5 milyona daire alacağıma onu götürüp faize yatırırım orada 200 bin lira para kazanırım. 15 bin kira veririm diğerini yerim' diyerek helal, haram düşünmeyenler için çok önemli değil. Parasını götürüp bya yatırıyor. Faiz hem günah hem de ekonomiyi çok olumsuz etkiliyor. Bu faize bir dur demeleri lazımdır. Bu şekilde çok sıkıntıdır." dedi. (İLKHA)

Er-Reşak: Aksa Tufanı’nı anlatan ikinci kitabımız Filistin halkının ruhunu yansıtıyor

Yeni YÖK modeliyle öğrenciler diplomadan önce iş sahibi oluyor

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 266'ya yükseldi

Mardin’de başkasının hesabından para çeken 2 şüpheli yakalandı

Siirtli çiftçilere uyarı: ÇKS başvurularında son günler

Bursa'da soğuk hava nedeniyle su tesisatlarında donma uyarısı

Adana’da kahvehanede silahlı kavga: 2 ölü, 1 yaralı

Siirt’te 65 yaşındaki adamdan 2 gündür haber alınamıyor

HAKSİAD Van heyeti Tahran’da fuara katıldı

Gaziantep’te gıda denetimleri sürüyor

HAKSİAD Van heyeti Tahran’daki fuara katıldı

Suriye 70 eski askeri serbest bıraktı

Meteoroloji'den denizler için kuvvetli fırtına uyarısı

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığından Adaklı ve köylerine ziyaret

Soğuk havalara karşı 81 ilde eş zamanlı seferberlik

Bingöl’de gıda depolarına denetim

Avrupa Yetim Eli'nden Sudan'da binlerce kişiye sıcak yemek ikramı

Ağrı'da aranan 34 hükümlü yakalandı

Bingöl’de jandarmadan 1 haftada 29 olaya müdahale

Psikolog Alp: Zihni besinler değil, alışkanlıklar güçlendiriyor

Bakan Uraloğlu: Yurt genelinde karla mücadele sürüyor

Bingöl Karlıova’da kar nedeniyle 10 köy yolu ulaşıma kapandı

Sosyolog Günce: Sosyal medyaya yaş sınırı toplumsal bir koruma zorunluluğudur

Katar: Somaliland adımı uluslararası hukuka aykırı

Bakan Göktaş’tan il müdürlerine “saha odaklı yönetim” uyarısı

Eşin: Mehmet Âkif’e vefa Asım’ın neslini yetiştirmekle olur

Klinik Diyetisyen Korkmaz: Bağırsak sağlığı genel sağlığın temelidir

Zelenskiy: Güvenlik garantileri planı yüzde 90 hazır

YÖK'ten “Engelsiz Üniversite”lere “Bayrak ve Nişan” ödülü

Tayland ile Kamboçya ateşkeste anlaştı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Er-Reşak: Aksa Tufanı’nı anlatan ikinci kitabımız Filistin halkının ruhunu yansıtıyor

Yeni YÖK modeliyle öğrenciler diplomadan önce iş sahibi oluyor

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 266'ya yükseldi

Mardin’de başkasının hesabından para çeken 2 şüpheli yakalandı

Siirtli çiftçilere uyarı: ÇKS başvurularında son günler

Bursa'da soğuk hava nedeniyle su tesisatlarında donma uyarısı

Adana’da kahvehanede silahlı kavga: 2 ölü, 1 yaralı