• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

Emlak Danışmanı Platin: Kiralık ev sayısında artış, kiralarda düşüş var

08 Şubat 2025, Cumartesi 13:12
08 Şubat 2025, Cumartesi 13:12
Emlak Danışmanı Platin: Kiralık ev sayısında artış, kiralarda düşüş var
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep'te emlak danışmanlığı yapan Mehmet Cahit Platin, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriyelilerin ülkelerine dönmeye başlamasıyla beraber kiralık ve satılık konut sayısında artış olduğunu kaydetti.

Platin, depremle birlikte çok ciddi bir sorun haline gelen kiralık konut sorununun azalmaya ve kiraların yüzde 30 oranında düşmeye başladığını ifade etti.

Ramazan Bayramı sonrası konut sayısının daha da artacağını belirten Platin, Suriyelilerin ülkelerine dönmelerindeki artışın bayram sonrası daha da hızlanacağını öngördüklerini dile getirdi.

"Kiralar yüzde 30 civarında düştü"

Konut ve kiraların son durumu hakkında bilgi veren Platin, "Şu anda kiralık ev biraz daha rahat bulunabiliyor. Kiralar da yüzde 30 civarında düştü. Aynı zamanda dairelerin de fiyatları şu anda çok düşüktür. 5 milyon 200 bine yaptığımız daireye şu an verilen en yüksek fiyat 4 milyon 500 bindir. Maliyetinin altında fiyat veriliyor. Bu konuda bizler biraz muzdaribiz. Devlet müteahhitlere bir el atsa faydası olur inşallah. " dedi.

"İnşaat işinde elaman sıkıntısı var"

Suriyelilerin dönüşüyle birlikte piyasada bir boşluk oluşacağına değinen Platin, "İşçi ve inşaat maliyetleri her gün artıyor, konut fiyatları yerinde duruyor. Suriyelilerin gidişiyle beraber biz çok işçi arayacağız. Şu anda bile çok sıkıntı çekiyoruz. Bir eleman lazım olduğu zaman sağa sola haber bırakıyoruz, zorla hatır gönülle bir eleman buluyoruz. Şu an inşaat işinde ciddi bir eleman sıkıntısı var." ifadelerini kullandı.

"Bayram sonrası kiralık ev sayısı daha da artar"

Kiralarda düşüşün yaşanacağına değinen Platin, "Okullar tatil olduktan sonra Suriyelilerin çoğu gidecek. Konuştum, Suriyeliler bayramdan sonra gideceklerini söylüyorlar. O zaman kiralık evlerde daha rahat bulunur. O zaman işçi çok sıkıntı olur ve o zaman hiç bulunmaz. Özellikle Gaziantep için söylüyorum, eğer yurt dışından işçi gelmezse hakikaten inşaat işi çok zor olacaktır." şeklinde konuştu.

"Fiyatlar şu an maliyetin altındadır"

İnşaat sektöründeki son durumu değerlendiren Platin, "Satılık daire var ama müşteri yok. Fiyatlar şu an maliyetin altındadır. Ödemesi olan arkadaşlarımız deyim yerindeyse adeta dairesini bozuyor. 5 milyon 200 bine yaptığımız daireye şu an verilen en yüksek fiyat 4 milyon 500 bin. Bu durumda bir dairede 7 yüz lira maliyetinin altında vermiş oluyoruz. Şu an konut çok, fazla yapan da yok, ona rağmen satılmıyor. Bu duruma faizlerin de etkisi var. Devlet yüzde 40 ile 45 arasında faiz veriyor. Adam götürüp parasını faize yatırıyor. O nedenle daire satışı da olmuyor. Adam diyor, '5 milyona daire alacağıma onu götürüp faize yatırırım orada 200 bin lira para kazanırım. 15 bin kira veririm diğerini yerim' diyerek helal, haram düşünmeyenler için çok önemli değil. Parasını götürüp bya yatırıyor. Faiz hem günah hem de ekonomiyi çok olumsuz etkiliyor. Bu faize bir dur demeleri lazımdır. Bu şekilde çok sıkıntıdır." dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Dışişleri Bakanlığından Kongo’daki maden faciasına taziye

Bakan Bayraktar Dörtyol’daki FSRU tesisinde incelemelerde bulundu

Bursa’da "dur" ihtarına uymayan araçtan el bombası çıktı

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan İstanbul Ekonomi Konferansı’nda konuştu

Başkan Kaplan’dan Esnaf İçin Faizsiz Kredi Talebi

İran’da 5,2 büyüklüğünde deprem

Okullarda ikinci dönem yarın başlıyor

Çalıntı araçları parçalayarak satışa sunan 8 kişi yakalandı

Samsun'da 8 aracın karıştığı zincirleme trafik kazası

Merkez Bsından 4 ödeme ve elektronik para şirketine iptal kararı

İzmir'de yol verme tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 7 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Trabzon'da uyuşturucu operasyonu: 11 gözaltı

Fas'ta sel felaketi

Dışişleri Bakanlığı: israil’in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını ve ateşkes ihlallerini kınıyoruz

HÜDA PAR'dan "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli: Anadilde eğitim için acil adımlar atılmalı

Frankfurt’ta Filistin için protesto: Siyonist rejimin ateşkes ve anlaşmalara uymamasına tepki

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Kimliğimize, değerlerimize ve dilimize sahip çıkmalıyız

STK'ların ortak çalışmasıyla hazırlanan "Suriye Raporu" kamuoyu ile paylaşıldı

Malatya'da otobüs ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

HAMAS: İşgal rejiminin asılsız iddiaları katliamlarını meşrulaştırma girişimi

Aliyev ile Pezeşkiyan bölgesel konuları görüştü

İngiltere Başbakanı Starmer, Japonya’da

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenledi

Şırnak'ta 142 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Mozambik'te kolera salgını kaynaklı can kayıplarında artış

Mardin’de otobüste epilepsi nöbeti geçiren yaşlı adam öldü

ABD'de on binler göçmen polisinin uygulamalarını protesto için meydanlarda

Karabük'te servis minibüsü kaza yaptı: 17 yaralı

Küba lideri Diaz-Canel'den Trump’a "gümrük vergisi" tepkisi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dışişleri Bakanlığından Kongo’daki maden faciasına taziye

Bakan Bayraktar Dörtyol’daki FSRU tesisinde incelemelerde bulundu

Bursa’da "dur" ihtarına uymayan araçtan el bombası çıktı

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan İstanbul Ekonomi Konferansı’nda konuştu

Başkan Kaplan’dan Esnaf İçin Faizsiz Kredi Talebi

İran’da 5,2 büyüklüğünde deprem

Okullarda ikinci dönem yarın başlıyor