• BIST 100

    16287,81%0,58
  • DOLAR

    44,11% 0,07
  • EURO

    50,95% -0,15
  • GRAM ALTIN

    7272,80% -0,86
  • Ç. ALTIN

    11762,72% -0,52

Emlak Danışmanı Platin: Kiralık ev sayısında artış, kiralarda düşüş var

08 Şubat 2025, Cumartesi 13:12
08 Şubat 2025, Cumartesi 13:12
Emlak Danışmanı Platin: Kiralık ev sayısında artış, kiralarda düşüş var
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep'te emlak danışmanlığı yapan Mehmet Cahit Platin, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriyelilerin ülkelerine dönmeye başlamasıyla beraber kiralık ve satılık konut sayısında artış olduğunu kaydetti.

Platin, depremle birlikte çok ciddi bir sorun haline gelen kiralık konut sorununun azalmaya ve kiraların yüzde 30 oranında düşmeye başladığını ifade etti.

Ramazan Bayramı sonrası konut sayısının daha da artacağını belirten Platin, Suriyelilerin ülkelerine dönmelerindeki artışın bayram sonrası daha da hızlanacağını öngördüklerini dile getirdi.

"Kiralar yüzde 30 civarında düştü"

Konut ve kiraların son durumu hakkında bilgi veren Platin, "Şu anda kiralık ev biraz daha rahat bulunabiliyor. Kiralar da yüzde 30 civarında düştü. Aynı zamanda dairelerin de fiyatları şu anda çok düşüktür. 5 milyon 200 bine yaptığımız daireye şu an verilen en yüksek fiyat 4 milyon 500 bindir. Maliyetinin altında fiyat veriliyor. Bu konuda bizler biraz muzdaribiz. Devlet müteahhitlere bir el atsa faydası olur inşallah. " dedi.

"İnşaat işinde elaman sıkıntısı var"

Suriyelilerin dönüşüyle birlikte piyasada bir boşluk oluşacağına değinen Platin, "İşçi ve inşaat maliyetleri her gün artıyor, konut fiyatları yerinde duruyor. Suriyelilerin gidişiyle beraber biz çok işçi arayacağız. Şu anda bile çok sıkıntı çekiyoruz. Bir eleman lazım olduğu zaman sağa sola haber bırakıyoruz, zorla hatır gönülle bir eleman buluyoruz. Şu an inşaat işinde ciddi bir eleman sıkıntısı var." ifadelerini kullandı.

"Bayram sonrası kiralık ev sayısı daha da artar"

Kiralarda düşüşün yaşanacağına değinen Platin, "Okullar tatil olduktan sonra Suriyelilerin çoğu gidecek. Konuştum, Suriyeliler bayramdan sonra gideceklerini söylüyorlar. O zaman kiralık evlerde daha rahat bulunur. O zaman işçi çok sıkıntı olur ve o zaman hiç bulunmaz. Özellikle Gaziantep için söylüyorum, eğer yurt dışından işçi gelmezse hakikaten inşaat işi çok zor olacaktır." şeklinde konuştu.

"Fiyatlar şu an maliyetin altındadır"

İnşaat sektöründeki son durumu değerlendiren Platin, "Satılık daire var ama müşteri yok. Fiyatlar şu an maliyetin altındadır. Ödemesi olan arkadaşlarımız deyim yerindeyse adeta dairesini bozuyor. 5 milyon 200 bine yaptığımız daireye şu an verilen en yüksek fiyat 4 milyon 500 bin. Bu durumda bir dairede 7 yüz lira maliyetinin altında vermiş oluyoruz. Şu an konut çok, fazla yapan da yok, ona rağmen satılmıyor. Bu duruma faizlerin de etkisi var. Devlet yüzde 40 ile 45 arasında faiz veriyor. Adam götürüp parasını faize yatırıyor. O nedenle daire satışı da olmuyor. Adam diyor, '5 milyona daire alacağıma onu götürüp faize yatırırım orada 200 bin lira para kazanırım. 15 bin kira veririm diğerini yerim' diyerek helal, haram düşünmeyenler için çok önemli değil. Parasını götürüp bya yatırıyor. Faiz hem günah hem de ekonomiyi çok olumsuz etkiliyor. Bu faize bir dur demeleri lazımdır. Bu şekilde çok sıkıntıdır." dedi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Bangladeş parlamentosunun yeni başkanı belli oldu

Şiddetli yağışlar Kenya’yı vurdu: 50 ölü, 9 kayıp

Rojava’nın karanlık yüzü ve YPG zulmünün yeni kurbanı Ala Emin!

Sami Er: Malatya'nın spor ajandasını oluşturuyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres'i kabul etti

Ankara'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanlığı: israilin Lübnan'a yönelik saldırılarını kınıyoruz

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

Konya için sis ve buzlanma uyarısı

İzmir’de uyuşturucu operasyonu: 356 bin sentetik hap ele geçirildi

Mücteba Hamanei'den ilk mesaj: Düşmanın zayıf olduğu cepheleri açabiliriz

Malatya Beydağ'ında dağ keçileri görüntülendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul'u kabul etti

Malatya'da inşaattan düşen işçi yaralandı

Gaziantep TMMOB'dan mühendise silahlı saldırıya tepki

Peygamber Sevdalıları, İzmir'de "Kudüs Günü" basın açıklaması düzenleyecek

Bakan Fidan: İran’da iç savaş çıkarma planlarına karşıyız

Öztürk: Petrol fiyatları yükseliyor, bu da üretime ek maliyetler getiriyor

Alimlerden Mescid-i Aksa'nın kapatılmasına tepki

Aksaray’da uyuşturucu operasyonu: 13 kişi tutuklandı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden üniversite öğrencilerine özel etkinlik

Cizre’de minikler cami ile buluştu

Siirt’te İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy anıldı

Mücteba Hamanei'i ilk kez açıklama yapacak

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

TİHEK’te "İslamofobi ile mücadele" paneli düzenlendi

Malatyalılardan Kürecik NATO Radar Üssü ve Patriot tepkisi

İran, siyonist Şin Bet karargahına İHA'yla hedef aldı

Kırmızı bültenle aranan 13 kişi Gürcistan’da yakalandı

Çin’in en büyük siyasi toplantısı sona erdi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bangladeş parlamentosunun yeni başkanı belli oldu

Şiddetli yağışlar Kenya’yı vurdu: 50 ölü, 9 kayıp

Rojava’nın karanlık yüzü ve YPG zulmünün yeni kurbanı Ala Emin!

Sami Er: Malatya'nın spor ajandasını oluşturuyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres'i kabul etti

Ankara'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Dışişleri Bakanlığı: israilin Lübnan'a yönelik saldırılarını kınıyoruz