• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,26% 0,01
  • EURO

    51,26% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6404,70% -3,26
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Emlak Danışmanı Platin: Kiralık ev sayısında artış, kiralarda düşüş var

08 Şubat 2025, Cumartesi 13:12
08 Şubat 2025, Cumartesi 13:12
Emlak Danışmanı Platin: Kiralık ev sayısında artış, kiralarda düşüş var
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Gaziantep'te emlak danışmanlığı yapan Mehmet Cahit Platin, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriyelilerin ülkelerine dönmeye başlamasıyla beraber kiralık ve satılık konut sayısında artış olduğunu kaydetti.

Platin, depremle birlikte çok ciddi bir sorun haline gelen kiralık konut sorununun azalmaya ve kiraların yüzde 30 oranında düşmeye başladığını ifade etti.

Ramazan Bayramı sonrası konut sayısının daha da artacağını belirten Platin, Suriyelilerin ülkelerine dönmelerindeki artışın bayram sonrası daha da hızlanacağını öngördüklerini dile getirdi.

"Kiralar yüzde 30 civarında düştü"

Konut ve kiraların son durumu hakkında bilgi veren Platin, "Şu anda kiralık ev biraz daha rahat bulunabiliyor. Kiralar da yüzde 30 civarında düştü. Aynı zamanda dairelerin de fiyatları şu anda çok düşüktür. 5 milyon 200 bine yaptığımız daireye şu an verilen en yüksek fiyat 4 milyon 500 bindir. Maliyetinin altında fiyat veriliyor. Bu konuda bizler biraz muzdaribiz. Devlet müteahhitlere bir el atsa faydası olur inşallah. " dedi.

"İnşaat işinde elaman sıkıntısı var"

Suriyelilerin dönüşüyle birlikte piyasada bir boşluk oluşacağına değinen Platin, "İşçi ve inşaat maliyetleri her gün artıyor, konut fiyatları yerinde duruyor. Suriyelilerin gidişiyle beraber biz çok işçi arayacağız. Şu anda bile çok sıkıntı çekiyoruz. Bir eleman lazım olduğu zaman sağa sola haber bırakıyoruz, zorla hatır gönülle bir eleman buluyoruz. Şu an inşaat işinde ciddi bir eleman sıkıntısı var." ifadelerini kullandı.

"Bayram sonrası kiralık ev sayısı daha da artar"

Kiralarda düşüşün yaşanacağına değinen Platin, "Okullar tatil olduktan sonra Suriyelilerin çoğu gidecek. Konuştum, Suriyeliler bayramdan sonra gideceklerini söylüyorlar. O zaman kiralık evlerde daha rahat bulunur. O zaman işçi çok sıkıntı olur ve o zaman hiç bulunmaz. Özellikle Gaziantep için söylüyorum, eğer yurt dışından işçi gelmezse hakikaten inşaat işi çok zor olacaktır." şeklinde konuştu.

"Fiyatlar şu an maliyetin altındadır"

İnşaat sektöründeki son durumu değerlendiren Platin, "Satılık daire var ama müşteri yok. Fiyatlar şu an maliyetin altındadır. Ödemesi olan arkadaşlarımız deyim yerindeyse adeta dairesini bozuyor. 5 milyon 200 bine yaptığımız daireye şu an verilen en yüksek fiyat 4 milyon 500 bin. Bu durumda bir dairede 7 yüz lira maliyetinin altında vermiş oluyoruz. Şu an konut çok, fazla yapan da yok, ona rağmen satılmıyor. Bu duruma faizlerin de etkisi var. Devlet yüzde 40 ile 45 arasında faiz veriyor. Adam götürüp parasını faize yatırıyor. O nedenle daire satışı da olmuyor. Adam diyor, '5 milyona daire alacağıma onu götürüp faize yatırırım orada 200 bin lira para kazanırım. 15 bin kira veririm diğerini yerim' diyerek helal, haram düşünmeyenler için çok önemli değil. Parasını götürüp bya yatırıyor. Faiz hem günah hem de ekonomiyi çok olumsuz etkiliyor. Bu faize bir dur demeleri lazımdır. Bu şekilde çok sıkıntıdır." dedi. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Hasar gören Rus tankeri Libya sularına sürükleniyor

Malatya'da motosiklet ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

İran'dan Dimona Nükleer Santrali'nin de bulunduğu güney bölgesini hedef alan 6. dalga füze operasyonu

Çekya'da siyonist rejim ile bağlantılı silah fabrikası kundaklandı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan nükleer güvenlik riskini önlemek için itidal çağrısı

Kütahya'da silahlı kavga: 2 yaralı, 4 gözaltı

Polonya, Irak’ta görev yapan askerlerini tahliye etti

Cizre'de yamaçtan kopan dev kaya bir evin üzerine düştü

Dışişleri Bakanlığı: Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik baskıyı kınıyoruz

İran'dan Irak'a gaz akışı yeniden başladı

Bingöl'de otomobil devrildi: 1 ölü, 2 yaralı

Ukrayna: Rusya'ya ait Ka-52 helikopteri düşürüldü, mürettebat öldü

Down sendromlu genç hem eğitim hem de spor hayatında başarıları ile dikkat çekiyor

Vesikalık fotoğraflardan kalan hatıra: Şecere-i Tayyibe şehitleri

Kenya'da yolcu uçağı pistten çıktı

Palandöken: Yapılandırma ve hurda teşviki hem esnafı rahatlatır hem de ekonomiye canlılık kazandırır

 Kuzey Kore'de yapılan seçimlerde Kim Jong-Un oyların yüzde 99,93'ünü aldı

Mardin’de sağanak etkili oldu: Uluslararası İpekyolu göle döndü

HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı

İran'ın 4 bin km uzaktaki Diego Garcia üssüne füze fırlatması savaşın seyrini nasıl değiştirir?

Rusya: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin çıkarları doğrultusunda kullanılan ulaşım ve enerji altyapı tesisleri vuruldu

İngiltere'de menenjit salgını hızla yayılıyor: Vaka sayısı 20'ye yükseldi, 2 ölü

Güney Kore'de fabrikada yangın: 11 ölü, 59 yaralı

Eskişehir'de trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı

İran ordusu, işgal rejiminde yakıt ikmali yapan uçakların havalimanını hedef aldı

İDEV'den öğretmene 5816 zulmüne tepki: İfade özgürlüğü ayaklar altında

Bakan Memişoğlu'ndan geri ödeme kapsamına alınan ilaçlara ilişkin açıklama

İşgal rejimi, savaş uçaklarının İran tarafından hedef alındığını kabul etti

Diyarbakır’da yağış etkili oldu, cadde ve sokaklar sular altında kaldı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Hasar gören Rus tankeri Libya sularına sürükleniyor

Malatya'da motosiklet ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

İran'dan Dimona Nükleer Santrali'nin de bulunduğu güney bölgesini hedef alan 6. dalga füze operasyonu

Çekya'da siyonist rejim ile bağlantılı silah fabrikası kundaklandı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan nükleer güvenlik riskini önlemek için itidal çağrısı

Kütahya'da silahlı kavga: 2 yaralı, 4 gözaltı