• BIST 100

    10870,57%0,43
  • DOLAR

    40,79% 0,09
  • EURO

    47,75% 0,44
  • GRAM ALTIN

    4383,34% 0,13
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,08

Emlak uzmanından uyarı: IBAN üzerinden ödemelerde düşük kira göstermek sakıncalı olabilir

19 Ekim 2024, Cumartesi 01:55
19 Ekim 2024, Cumartesi 01:55
Emlak uzmanından uyarı: IBAN üzerinden ödemelerde düşük kira göstermek sakıncalı olabilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Emlak Uzmanı Fatih Topal, IBAN üzerinden yapılan kira ödemelerinin kayıt altına alındığını belirterek, kiracıların düşük kira bedeli göstermesinin hem kiracılar hem de ev sahipleri açısından sakıncalı olabileceğini vurguladı.

Resmî Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle kira ödemelerini elden yapanlara yönelik cezalar artırıldı. Tebliğ, elden yapılan ödemelerde cezanın kira tutarının yüzde 10'u oranında olacağını öngörüyor. En az 5 bin lira olan ceza tutarı, önceki düzenlemeye göre artırıldı.

Yapılan düzenlemeye göre, kira ödemelerinin b veya PTT üzerinden yapılması zorunlu hale getirildi. Elden ödeme yapanlar, kira bedelinin yüzde 10'u kadar cezai işleme tabi tutulacak ve bu ceza en az 5 bin lira olacak. Daha önce bu oran yüzde 5 olarak belirlenmişti ve asgari ceza 3 bin liraydı. Düzenleme, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için geçerli olmakla birlikte üyesi olmayan kişilerin iş yeri ve konut kira ödemeleri de bu kapsama alındı.

Kiracılar, elden ödeme yaptıkları durumda bu durumu 5 iş günü içinde bildirdikleri takdirde cezai işlem uygulanmayacak. Ayrıca, yıllık ceza üst sınırı ise 20 milyon lira olarak belirlendi.

Yeni tebliğ, 1 Eylül 2024'ten itibaren yürürlüğe girdi ve kira ödemeleri konusunda daha sıkı denetimlerin olacağı belirtildi.

Emlak Uzmanı Fatih Topal, kira ödemelerinin elden değil artık IBAN sistemi üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi nedeniyle vatandaşların cezaya uğramamaları konusunda tavsiyelerde bulundu..

"Kiraların elden değil, b üzerinden yatırılması zorunlu hale gelmiştir"

Topal, "Öncelikle, 2024 ve 2025 yıllarında devlet, kayıt altına aldığı her şey gibi kira bedellerini de kayıt altına almak için bu uygulamaya gitmiştir. Daha önce yalnızca belli bir miktar üzerindeki kira ödemeleri ve iş yerleri için geçerli olan uygulama, artık tüm kiralar için geçerli hale gelmiştir. Bu nedenle, kiraların elden değil, b üzerinden yatırılması zorunlu hale gelmiştir. B üzerinden ödeme yapmayanlara 5 bin ila 15 bin TL arasında cezai işlem uygulanacaktır ve devlet bunun peşine sürekli düşeceğini belirtmektedir." dedi.

"Açıklamanın kira olarak belirtilmesi ve dekontun saklanması önemlidir"

Ödeme yapılırken açıklama kısmına "kira" şeklinde ifade yazılmasını tavsiye eden Topal, "Bütün müşterilerimizin ve halkımızın bu konuya dikkat etmesini öneriyoruz. Kiraların elden değil, bizzat b hesaplarına yatırılması büyük önem taşıyor. Özellikle açıklama kısmına 'kira' olarak yazılmasını tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde, yazılı beyan olmadığından ev sahibi, sizden tekrar kira bedeli alma yetkisine sahip olabilir. Bu durum, dolandırıcılar ve kötü niyetli ev sahiplerine fırsat vermektedir. Kiraların bizzat yatırılması, yatırılan tutara dair açıklamanın 'kira' olarak belirtilmesi ve dekontun saklanması önemlidir" ifadelerini kullandı.

"Ufak bir kira artışı olacağını düşünüyoruz"

IBAN üzerinden yapılan ödemelerde kira bedelinin yazılıp tam tutarın gösterilmesini öneren Topal, "IBAN üzerinden yapılan kira ödemeleri de kayıt altına alındığı için, kiracıların düşük kira bedeli göstermesi hem kiracı hem de ev sahibi açısından sakıncalı olabilir. Dolayısıyla, IBAN üzerinden yapılan ödemelerde kira bedelinin yazılıp tam tutarın gösterilmesini öneriyoruz. Bu durumun kira fiyatlarına yansımasını ummuyoruz. Bunun karşılığında ufak bir vergi bedeli olduğu için, bu vergiler ödendiğinde ufak bir kira artışı olacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Kira talebinin eylül ile ekim ayı arasında yüzde 110 civarında düştüğünü belirten Topal, "Tayin dönemleri bittiği için, şu anda kiralarda herhangi bir hareketlilik yok. Bu dönemde kiralarda artış veya değişiklik beklenmemektedir. Özellikle 3 aydan sonra değişimleri göreceğiz" ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Yeni haftada hava nasıl olacak?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'den protestolara sert tepki: Ülkemiz büyük bir tehlike altında

Muğla açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Bingöl Kent Konseyi: Güvenlik önlemleri kâğıt üzerinde kalmasın

Traktör ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Ensarullah: Ben Gurion Havalimanını hipersonik balistik füzeyle hedef aldık

Diyarbakır'dan Gazze'ye selam: Zulmü durdurmak için birlik zamanı

Çin deney ve gözlem uydusunu fırlattı

Pakistan'da sel felaketi: 645 can kaybı

Gaziantep'te feci kaza: 3 ölü, 3 yaralı

İspanya'da 14 büyük yangın kontrolden çıktı, can kayıpları artıyor

Ukrayna: Donetsk’te 6 yerleşim yerini geri aldık

Bingöl'de trafik kazası: 11 yaralı

Bolivya devlet başkanını seçiyor

Şırnak AFAD gönüllüleri kaynaşma etkinliğinde buluştu

Çanakkale'de orman yangını 2. gününde devam ediyor

ABD'den Rusya'ya yaptırım tehditi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara'dan PKK/YPG'ye uyarı: Bir karış topraktan bile vazgeçmeyiz

Hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde seyredecek

HÜDA PAR: Depreme hazırlıksız yakalanmak ihmalkârlığın bir sonucu

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 ölü

Adana'da orman yangını

"Hayat Namazla Güzeldir" kurslarına katılan kız çocukları: Kurs bizlere çok şey kattı

Rusya ve ABD, Ukrayna'ya yönelik güvenlik garantileri konusunda anlaştı

Avrupa'da 22 ayda Filistin'i desteklemek için 42 bin gösteri ve etkinlik düzenlendi

Siirt’te av sezonu 23 Ağustos’ta açılıyor

Siirt’te otomobil kepçeyle çarpıştı: 2’si çocuk 6 yaralı

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 61 bin 944'e yükseldi

ABD'de Ukrayna konulu zirve yapılacak

Batman'da yere yığılan kadının alkol etkisinde olduğu belirlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yeni haftada hava nasıl olacak?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'den protestolara sert tepki: Ülkemiz büyük bir tehlike altında

Muğla açıklarında 35 düzensiz göçmen kurtarıldı

Bingöl Kent Konseyi: Güvenlik önlemleri kâğıt üzerinde kalmasın

Traktör ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü

Ensarullah: Ben Gurion Havalimanını hipersonik balistik füzeyle hedef aldık

Diyarbakır'dan Gazze'ye selam: Zulmü durdurmak için birlik zamanı