-
BIST 100
17981,63%0,18
-
DOLAR
47,23% 0,04
-
EURO
54,02% 0,19
-
GRAM ALTIN
6215,96% -0,85
-
Ç. ALTIN
10079,82% 0,00
En düşük emekli aylığını içeren kanun teklifinde ilk 7 madde kabul edildi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren, en düşük emekli aylığının artırılmasına ilişkin düzenlemeyi de kapsayan kanun teklifinin ilk yedi maddesi kabul edildi.
Kabul edilen maddeler arasında, nükleer enerji santrali yatırımlarını desteklemeye yönelik damga vergisi istisnası da bulunuyor. Buna göre, nükleer enerji üretimi amacıyla ön lisans veya lisans sahibi şirketlerin yatırım süreçlerinde düzenlenen belirli resmi belgeler damga vergisinden muaf tutulacak. Teklifte emekli maaşlarının yanı sıra enerji, kamu personeli, kültürel miras, trafik ve sivil havacılık alanlarını ilgilendiren çeşitli düzenlemeler yer alıyor.
Teklif kapsamında Devlet Memurları Kanunu'nda da değişikliğe gidiliyor. Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan bazı memur atamalarında aranan hizmet süresi şartı 5 yıldan 10 yıla yükseltilecek.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle, Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan bazı başvurular ile sunulan hizmetler karşılığında alınacak ücretler döner sermaye bütçesine gelir olarak kaydedilecek. Bu kapsamda uygulanacak hizmet bedelleri, her yıl yeniden değerleme oranına göre güncellenecek. Ücretlerin kapsamı ve uygulama esasları ise Bakanlık tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek.
Öte yandan Genel Kurul'da kabul edilen bir önergeyle, sinema filmlerine sağlanan desteklerin Bakanlığın döner sermaye gelirlerinden karşılanmasını öngören düzenleme teklif metninden çıkarıldı.
Kanun teklifinde sürücü belgelerine ilişkin önemli değişiklikler de yer aldı. İlk kez ehliyet alanlar ile ehliyeti iptal edildikten sonra yeniden almaya hak kazananlar, iki yıl boyunca aday sürücü statüsünde olacak. Bu süre içinde belirli trafik ihlallerini tekrarlayan, yüksek ceza puanına ulaşan veya alkol sınırını aşan sürücülerin aday ehliyetleri iptal edilecek.
Ehliyeti iptal edilen aday sürücüler, yeniden belge alabilmek için sürücü kursuna katılmak, gerekli sınavları başarıyla tamamlamak, psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesinden geçmek zorunda olacak. Ayrıca tüm idari para cezalarının ödenmiş olması ve varsa bekleme sürelerinin tamamlanması şartı aranacak.
Teklifte ayrıca Türk Sivil Havacılık Kanunu'nda da değişiklik öngörülüyor. Düzenlemeye göre, hava aracı kazalarında kurtarma ve yardım faaliyetlerinin koordinasyonu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülecek. Kolluk kuvvetleri ile ilgili kurumlar da arama, kurtarma ve yardım çalışmalarına destek vermekle yükümlü olacak.
Kanun teklifinin kalan maddelerinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri önümüzdeki oturumlarda devam edecek. (İLKHA)
Temizlik ürünleri kullanırken nelere dikkat edilmeli? Evde kullanılan kimyasallar ne kadar güvenli?
PDR Uzmanı Özçelik: Tercih hususunda yaşanılan en büyük sıkıntılardan biri ailelerin baskısıdır
Çin, Tayvan Boğazı'nda iki günlük canlı ateş tatbikatı başlattı
Tayland'da askeri noktaya saldırı: 5 ölü
Şanlıurfa'da ata tohumları korunarak üreticilere dağıtılıyor
Vali Canalp'ten 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı mesajı
Şanlıurfa'da FETÖ hükümlüsü yakalandı
AB'den Rusya'ya yönelik 21. yaptırım paketine onay
Dr. Yumuk: Aşırı sıvı kaybı kalp ve böbrekleri olumsuz etkileyebilir
TÜBİTAK Yaz Akademileri Şanlıurfa'da başladı
Ticaret Bakanlığı: 2026 yılının ilk 6 ayında 62,7 milyar liralık kaçak eşya ve uyuşturucu ele geçirildi
OpenAI'dan skandal: Testteki yapay zeka kontrolden çıktı, rakip şirkete sızdı
İran ordusu ve Devrim Muhafızları, Kuveyt'i ayrı ayrı vurdu
HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç Antalya'da çeşitli temaslarda bulundu
ADAF'tan Kültür Yolu Festivalleri'ne tepki: İsraf ve yozlaşmaya yol açıyor
Sivas'ta kene nedeniyle ölümler artıyor
Rubio ve Lavrov Manila'da Ukrayna meselesini görüştü
Hürmüz Boğazı'nda kural ihlali yapan gemide patlama ve yangın
Şanlıurfa'da hafriyat kamyonunun çarptığı çocuk hayatını kaybetti
Malatya'da 4,1 büyüklüğünde deprem
İran Devrim Muhafızları: Ürdün'de ABD üssündeki füze ve radar sistemlerini imha ettik
Rusya: Odessa'daki liman altyapısı ve İHA tesisi vuruldu
Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Tekdemir: Kız çocuklarının okullaşmama sorununun temelinde karma eğitim yatıyor
Hindistan'daki sellerde can kaybı 41'e yükseldi
Petrol fiyatlarındaki yükseliş sürüyor: Brent petrol 96,64 dolara çıktı
Batman'da kontrolden çıkan otomobil orta refüje çarptı: Bir yaralı
Halfeti Marina'da tekne ücreti tartışması kavgaya dönüştü: 3 yaralı
Aile Danışmanı Günaydın: Karma eğitim akademik başarıyı olumsuz etkileyebiliyor
Pakistan'da şiddetli yağışların bilançosu ağırlaşıyor: 37 can kaybı
Muğla’daki orman yangınında söndürme çalışmaları devam ediyor
Yükleniyor







