• BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07

Enfeksiyon Uzmanı Üstündağ: Uyuz, yakın temas yoluyla bulaşmaktadır

26 Aralık 2024, Perşembe 12:15
26 Aralık 2024, Perşembe 12:15
Enfeksiyon Uzmanı Üstündağ: Uyuz, yakın temas yoluyla bulaşmaktadır
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyonu Uzmanı Gülnihal Üstündağ, bulaşıcı bir hastalık olan uyuzun yakın temas yoluyla bulaştığını, bu durumda aile bireylerinin tamamının aynı anda tedavi olması gerektiğini kaydetti.

Üstündağ, uyuzun vücut sıvılığına yönelik bir alerjik reaksiyon geliştirdiğini ve bu nedenle de kaşıntı oluştuğunu ifade etti.

Aynı aile bireylerinin temas yolunun daha fazla olması nedeniyle bulaşmanın da daha fazla olabileceğine değinen Üstündağ, uyuz bir parazit enfeksiyonu olduğunu söyledi.

Üstündağ, "Gözle görülmeyen çok küçük böcekler diyelim, bunların insanları enfekte etmesiyle, insanların deri altında yaşamasıyla gerçekleşen bir durum. Uyuz vücut sıvılığına yönelik bir alerjik reaksiyon gelişmekte ve bu nedenle de kaşıntı olmaktadır. Uyuz oldukça bulaşıcıdır ve daha çok yakın temas yoluyla bulaşmaktadır. Bu nedenle en büyük risk faktörleri aile içi, yani aynı aile üyelerinde bulaşı görülmektedir. Bunun dışında poliklinikte, hasta muayenesinde de bulaşığı nadir de olsa olabilmektedir. Bu nedenle eldiven kullanımına önem verilmesi gerekmektedir." dedi.

"Düşük ve uygunsuz yaşam koşulları nedeniyle uyuzun görülmesi de arttı"

İnsanların yaşam koşullarının uyuzun görülmesinde etkili olduğuna değinen Üstündağ, "Maalesef bildiğiniz üzere ülkemizde bir deprem felaketi yaşandı. Bunun neticesinde uygunsuz olmayan yaşam koşulları gelişti, bazı popülasyonların yer değişimi gerçekleşti. Düşük ve uygunsuz yaşam koşulları nedeniyle uyuzun görülmesi de arttı. Yine göç de bunun bir etkeni. Sosyoekonomik düzeyi düşük olan bazı gruplarda kalabalık yaşam koşullarında uyuzun görülmesi artmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Uyuzun kaşıntısı genelde geceleri olmakta"

Uyuz ile normal kaşıntının birbirine karıştırılmaması gerektiğini dile getiren Üstündağ, "Şu şekilde uyuzun kaşıntısı genelde geceleri olmakta, tüm vücudu etkilemekte ve uyuzun spesifik bir döküntüsü görülmekte. Tabi ki bunun ayrımını hastalar, hasta yakınları çok yapamayabilir ama bunun bulguları, daha çok örneğin bir alerjik döküntü kaşıntısında belli bir yerde bir lezyon, bir diri döküntüsü görülmekte ve sadece o bölge kaşınmaktadır. Ama uyuzda tüm vücutta bir kaşıntı ortaya çıkıyor ve daha çok geceleri artan bir kaşıntı olmakta. Ama tabi ki de bir endişe halinde doktora başvurmaları, sağlık profesyonellerine göstermeleri ve uyuz döküntülerinin bir hekim tarafından tanınması önemlidir." şeklinde konuştu.

"Hekim kontrolünde bu losyonların kullanılması öneriliyor"

Vücuda sürülen bir kremin uyuzun giderilmesinde kullanıldığını dile getiren Üstündağ, "Tedavisinde permetin krem dediğimiz bir krem ya da losyon, cilt üzerine uygulanabilen bir tedavi mevcut. Bu tedaviyi de 8-12 saat süre ile vücutla temas halinde olması gerekiyor bu losyonun. Bu nedenle gece yatmadan önce tavsiye ediyoruz bu losyonun sürülmesini. Genelde boyun dahil tüm vücuda uygulanıyor. Parmak araları özellikle vücudun en çok görüldüğü bölge, parmak aralarına ayaklar ve eller dahil uygulanıyor. Eğer başka bir kişiye bu uygulayacaksa, eldiven ile uygulanması öneriliyor. Çocuklarda bazen baş bölgesinde de döküntü görebildiğiniz için baş bölgesine ve dudakların, ağız çevresini ve gözlerini korunacak şekilde yüzde de uygulanması olabilir. 2 ay üzerinde permetin losyonu kullanıyoruz. Yine dediğim gibi hekim kontrolünde bu losyonların kullanılması öneriliyor." dedi.

Evde kullanılan çarşafların yıkanması gerekiyor

hastalığın tedavisine de değinen Üstündağ, "Üç gece üst üste sürülüyor ve genelde iki hafta sonra kontrolden sonra tekrar sürülmesini öneriyoruz. Çünkü yumurtalardan çıkan yeni parazitler oluyor ve tedavinin tekrarlanması gerekiyor. Burada en önemli nokta da ailelerin aynı evde yaşayan bireylerin aynı anda tedavi olmasıdır. Çünkü yakın temasla bulaşabildiği için aynı anda tedavi olması önemli. Re enfeksiyonlar gözükebiliyor. Tekrarlayan enfeksiyonlar gözükebiliyor. Evdeki bazı temas halinde olunan çarşafların, koltuk kılıflarının belli bir derecede 50 derecenin üstünde 10 dakika en az yıkanması gerekiyor. Bu şekilde korunulabilir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bakan Yumaklı: Manisa ve İzmir'deki orman yangınları sürüyor

İzmir'deki yangınla ilgili bir kişi gözaltına alındı

KAGEM Müdürü Kahyaoğlu: Aile Fuarı umut veren bir başlangıç

Şeyh Said Hazretleri şehadetinin 100'üncü yılında Diyarbakır'da yad edildi

Baraj kapakları açıldı piknikçiler mahsur kaldı

İran: işgalin hapishane saldırısında 71 kişi hayatını kaybetti

Mardin’de çıkan orman yangını yaklaşık 10 saat sonra kontrol altına alındı

İDEV Başkan Yardımcısı Taş: Ailede huzur, toplumun da düzelmesine vesile olacaktır

Ukrayna, Ottawa Sözleşmesi'nden çekildi

Trump, İran'a yönelik yaptırımları kaldırabileceğini söyledi

Hindistan'daki ritüelde izdiham: 3 ölü

Azerbaycan, Rusya'nın tüm kültürel etkinliklerini iptal etti

HAMAS: Şucaiyye’de un taşıyan sivile saldırı, faşist ordunun vahşi bir suçudur

Elazığ'da Şeyh Said Kıyamının 100. yılında anma programı düzenlendi

DMM: İklim Kanunu Tasarısı ile hayvancılığın bitirileceği iddiları gerçeği yansıtmıyor

Feke’de gölet inşaatında göçük: Bir işçi hayatını kaybetti

Kazara ateş alan silah bir çocuğun ölümüne neden oldu

Yazar Yaman: Aile, meselemizdir; aileyi konuştukça çözümler bulacağız

Malatya'da samanlık yangını: Tonlarca saman küle döndü

HÜDA PAR: Şeyh Said ve yarenlerini rahmetle yâd ediyoruz

İşgal ordusu, Ürdün sınırına siyonist kuvvetlerini konuşlandırdı

Yarımca köyü sakinleri: Öğrencilerimiz tehlikeli yolda servisle gidip geliyor

Kovancılar'da arazi yangını: Traktör alevlere teslim oldu

Yapıcıoğlu: Asgari ücret asla açlık sınırının altında olmamalı

Tanzanya'da 2 otobüs çarpıştı: 38 ölü 28 yaralı

Karikatürist Çiftçi: Aile teması, bugünün en önemli gündemidir

Mardin’de orman yangınına havadan ve karadan müdahale

İlahiyatçı-Yazar Özkan Yaman: Aileyi ayakta tutan "7 T"ye dikkat etmeliyiz

Tarihçi Erdem: Şeyh Said’in kıyamı, İslamsızlaşmaya karşı İslam’ın feryadıdır

Ürdün basketbol takımı, işgalci siyonistlerin takımıyla oynamayı reddetti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Yumaklı: Manisa ve İzmir'deki orman yangınları sürüyor

İzmir'deki yangınla ilgili bir kişi gözaltına alındı

KAGEM Müdürü Kahyaoğlu: Aile Fuarı umut veren bir başlangıç

Şeyh Said Hazretleri şehadetinin 100'üncü yılında Diyarbakır'da yad edildi

Baraj kapakları açıldı piknikçiler mahsur kaldı

İran: işgalin hapishane saldırısında 71 kişi hayatını kaybetti

Mardin’de çıkan orman yangını yaklaşık 10 saat sonra kontrol altına alındı