• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,97% 0,11
  • EURO

    41,09% 0,07
  • GRAM ALTIN

    3764,67% 0,91
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 1,51

Enfeksiyon Uzmanı Üstündağ: Uyuz, yakın temas yoluyla bulaşmaktadır

SAĞLIK 26.12.2024 12:15:44 0
Enfeksiyon Uzmanı Üstündağ: Uyuz, yakın temas yoluyla bulaşmaktadır

Gaziantep Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyonu Uzmanı Gülnihal Üstündağ, bulaşıcı bir hastalık olan uyuzun yakın temas yoluyla bulaştığını, bu durumda aile bireylerinin tamamının aynı anda tedavi olması gerektiğini kaydetti.

Üstündağ, uyuzun vücut sıvılığına yönelik bir alerjik reaksiyon geliştirdiğini ve bu nedenle de kaşıntı oluştuğunu ifade etti.

Aynı aile bireylerinin temas yolunun daha fazla olması nedeniyle bulaşmanın da daha fazla olabileceğine değinen Üstündağ, uyuz bir parazit enfeksiyonu olduğunu söyledi.

Üstündağ, "Gözle görülmeyen çok küçük böcekler diyelim, bunların insanları enfekte etmesiyle, insanların deri altında yaşamasıyla gerçekleşen bir durum. Uyuz vücut sıvılığına yönelik bir alerjik reaksiyon gelişmekte ve bu nedenle de kaşıntı olmaktadır. Uyuz oldukça bulaşıcıdır ve daha çok yakın temas yoluyla bulaşmaktadır. Bu nedenle en büyük risk faktörleri aile içi, yani aynı aile üyelerinde bulaşı görülmektedir. Bunun dışında poliklinikte, hasta muayenesinde de bulaşığı nadir de olsa olabilmektedir. Bu nedenle eldiven kullanımına önem verilmesi gerekmektedir." dedi.

"Düşük ve uygunsuz yaşam koşulları nedeniyle uyuzun görülmesi de arttı"

İnsanların yaşam koşullarının uyuzun görülmesinde etkili olduğuna değinen Üstündağ, "Maalesef bildiğiniz üzere ülkemizde bir deprem felaketi yaşandı. Bunun neticesinde uygunsuz olmayan yaşam koşulları gelişti, bazı popülasyonların yer değişimi gerçekleşti. Düşük ve uygunsuz yaşam koşulları nedeniyle uyuzun görülmesi de arttı. Yine göç de bunun bir etkeni. Sosyoekonomik düzeyi düşük olan bazı gruplarda kalabalık yaşam koşullarında uyuzun görülmesi artmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Uyuzun kaşıntısı genelde geceleri olmakta"

Uyuz ile normal kaşıntının birbirine karıştırılmaması gerektiğini dile getiren Üstündağ, "Şu şekilde uyuzun kaşıntısı genelde geceleri olmakta, tüm vücudu etkilemekte ve uyuzun spesifik bir döküntüsü görülmekte. Tabi ki bunun ayrımını hastalar, hasta yakınları çok yapamayabilir ama bunun bulguları, daha çok örneğin bir alerjik döküntü kaşıntısında belli bir yerde bir lezyon, bir diri döküntüsü görülmekte ve sadece o bölge kaşınmaktadır. Ama uyuzda tüm vücutta bir kaşıntı ortaya çıkıyor ve daha çok geceleri artan bir kaşıntı olmakta. Ama tabi ki de bir endişe halinde doktora başvurmaları, sağlık profesyonellerine göstermeleri ve uyuz döküntülerinin bir hekim tarafından tanınması önemlidir." şeklinde konuştu.

"Hekim kontrolünde bu losyonların kullanılması öneriliyor"

Vücuda sürülen bir kremin uyuzun giderilmesinde kullanıldığını dile getiren Üstündağ, "Tedavisinde permetin krem dediğimiz bir krem ya da losyon, cilt üzerine uygulanabilen bir tedavi mevcut. Bu tedaviyi de 8-12 saat süre ile vücutla temas halinde olması gerekiyor bu losyonun. Bu nedenle gece yatmadan önce tavsiye ediyoruz bu losyonun sürülmesini. Genelde boyun dahil tüm vücuda uygulanıyor. Parmak araları özellikle vücudun en çok görüldüğü bölge, parmak aralarına ayaklar ve eller dahil uygulanıyor. Eğer başka bir kişiye bu uygulayacaksa, eldiven ile uygulanması öneriliyor. Çocuklarda bazen baş bölgesinde de döküntü görebildiğiniz için baş bölgesine ve dudakların, ağız çevresini ve gözlerini korunacak şekilde yüzde de uygulanması olabilir. 2 ay üzerinde permetin losyonu kullanıyoruz. Yine dediğim gibi hekim kontrolünde bu losyonların kullanılması öneriliyor." dedi.

Evde kullanılan çarşafların yıkanması gerekiyor

hastalığın tedavisine de değinen Üstündağ, "Üç gece üst üste sürülüyor ve genelde iki hafta sonra kontrolden sonra tekrar sürülmesini öneriyoruz. Çünkü yumurtalardan çıkan yeni parazitler oluyor ve tedavinin tekrarlanması gerekiyor. Burada en önemli nokta da ailelerin aynı evde yaşayan bireylerin aynı anda tedavi olmasıdır. Çünkü yakın temasla bulaşabildiği için aynı anda tedavi olması önemli. Re enfeksiyonlar gözükebiliyor. Tekrarlayan enfeksiyonlar gözükebiliyor. Evdeki bazı temas halinde olunan çarşafların, koltuk kılıflarının belli bir derecede 50 derecenin üstünde 10 dakika en az yıkanması gerekiyor. Bu şekilde korunulabilir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Myanmar'daki depremlerde ölü sayısının 10 bini aşabileceği açıklandı

Yetimler Vakfı'ndan Ramazan bayramı mesajı

Harvard'da akademik özgürlüğe siyonist müdahale

"Filistin davasını bilgi, bilinç ve ümmet olma şuuru ile gençlere anlatmalıyız"

İl il bayram namazı saatleri

Meteorolojiden 7 kente fırtına uyarısı

Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği sis nedeniyle durdu

Bakan Yerlikaya: Bazen trafikte göstereceğimiz bir saniyelik sabır, bir ömür mutluluk getirir

Türkiye’nin yakalayıp iade ettiği Özbeklere idam cezası

Hani’de Kudüs Günü Yürüyüşü ve basın açıklaması düzenlendi

İTTİHADUL ULEMA'dan Ramazan Bayramı mesajı

Bayramda hava nasıl olacak?

Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı

İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatıldı

MASAK'tan dolandırıcılık uyarısı

Myanmar'daki depremlerde 694 kişi öldü, 1670 kişi yaralandı

Ramazanda teravihe devam eden çocuklar ödüllendirildi

HÜDA PAR Milletvekili Demir: 57 İslam ülkesi Mescid-i Aksa'yı kendi haline bıraktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özgür Özel'e: Mandacılık talep ediyor

İşgalci ABD'den Yemen'e 77 hava saldırısı: 1 şehit, 10 yaralı

İki otomobil çarpıştı: 2 ölü, 4 yaralı

Ramazan Bayramı tatilinde köprü ve otoyollar ücretsiz olacak

Rusya’dan nükleer denizaltı adımı

Malatya'da bıçaklı kavga: 5 yaralı

Antalya'da ‘Dünya Kudüs Günü’ etkinliği

Kocaeli’ de “Dünya Kudüs Haftası” münasebetiyle basın açıklaması düzenlendi

ABD’de kızamık vakalarında artış

Suriye ile Lübnan arasında sınır anlaşması

Gazze'de siyonist vahşet: Şehit sayısı 50 bin 251'e yükseldi

Son teravih namazında "Dede-Torun Buluşması" etkinliği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ