• BIST 100

    9523,31%-1,41
  • DOLAR

    37,92% -0,06
  • EURO

    41,17% 0,41
  • GRAM ALTIN

    3806,30% 0,19
  • Ç. ALTIN

    6190,39% 1,97

"Enflasyon yükünün hafiflemesi emeğin değerinin güçlenmesiyle mümkündür"

GÜNDEM 4.10.2024 14:07:20 0

Memur-Sen Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

TÜİK verilerine göre aylık enflasyon yüzde 2,97, yıllık enflasyon ise yüzde 49,38 olarak gerçekleşti.

Memur-Sen Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, enflasyon farkı oluşmamasına rağmen artan fiyatların kamu görevlilerinin alım gücünü düşürmeye devam ettiğini belirtti.

“Adil, makul ve makbul düzenlemeler getirilmelidir”

Coşkun, “Enflasyon farkı oluşmamasına rağmen artan fiyatların kamu görevlilerinin alım gücünü düşürmeye devam ediyor. TÜİK tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamlarına göre aylık enflasyon yüzde 2,97 yıllık enflasyon yüzde 49,38 olarak gerçekleşti. Enflasyon farkı doğmadı ancak artan fiyatlar gelir kayıplarını büyütmeye, alım gücünü düşürmeye aralıksız devam ediyor.  Açıklamalar ve uygulanan politikalar, enflasyonun hayatımızdan çıkmasına çok az bir süre kaldığını gösterse de kamu görevlilerimiz bu süreçten hala etkilenmekte. Özellikle kış aylarının gelmesiyle emeğin, emekçinin alım gücünün desteklenmesi ihtiyacı giderek şiddetini artırmaktadır.  Denetimin, kontrolün ve mali disiplinin sıkılaşmasıyla piyasalarda başta vergiler olmak üzere adaletsiz gelir dağılımını önleyecek iyileşmelere kapı aralandığının farkındayız. Bu iyileşmelerin ekonomi ve alım gücü üzerindeki belirgin ve istikrarlı etkisini görmek için özellikle gıda, konut, akaryakıt ve zorunlu temel ihtiyaçlara yansıtılması gerekmektedir. Lüks değil zorunlu olan malların kullanımında yaşanan gereksiz, adaletsiz ve hakkaniyetsiz artışlar karşısında doğru, adil, makul ve makbul düzenlemeler getirilmelidir.” dedi.

“Tasarruf tedbirleriyle engellenen fazla mesai ücreti ve koruyucu giyim kazanımlarımız olmalı”

Sabit gelirlilerin yeni yasama döneminden beklentilerinin adil ve makul düzeyde olduğunun bilinmesi gerektiğini ifade eden Coşkun, “TBMM yeni yasama yılı açılışında Sayın Cumhurbaşkanı tarafından dile getirilen 'Enflasyondaki düşüşü milletimiz çarşıda, pazarda, markette daha fazla hissedecek' açıklamaları oldukça önemli ve değerlidir.  Öte yandan kamu görevlisinin desteklenmesi, emeğin güçlenmesi için atılacak ilk adım ve TBMM’nin yeni yasama yılında çözeceği ilk konu tasarruf tedbirleriyle engellenen fazla mesai ücreti ve koruyucu giyim kazanımlarımız olmalı. Servis hizmetine kış aylarında duyulacak ihtiyaç ivedi olarak değerlendirilmeli ve çözüme kavuşturulmalıdır.  Servis hizmeti sözleşmelerinin yenilenmemesi nedeniyle kamu görevlilerinin mağduriyeti büyürken, mağduriyete sebep olan kamu işvereni mağlubiyetin asıl/esas tarafı olduğunu görmelidir.  Yasama-Yürütme-Yargı tarafı; Anayasa ile tanınmış ve toplu sözleşmede belirlenmiş haklarımızın eksiksiz verilmesi noktasında uygulama birliği oluşturmalıdır. Yasama ile kazanılan, Yürütme ile engellenen ve Yargı ile sessiz kalınan adaletsizlik giderilmelidir! Başta kamu görevlilerimiz/emeklilerimiz olmak üzere sabit gelirlilerin yeni Yasama döneminden beklentilerinin adil ve makul düzeyde olduğu bilinmelidir.” diye konuştu.

Coşkun sözlerini şöyle sürdürdü:

“1. Dereceye 3600 Ek Gösterge, 4688 sayılı Kanunda gerekli değişikliklerin yapılması, teknik personelin sorunları ve Mühendislik Meslek Kanunu beklentileri, Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki eksiklikler, engellenen kazanımlarımız ve çözüm bekleyen diğer hususlar ivedi olarak çözüme kavuşmalı, kamu görevlisi ve emeklilerinin beklentilerinin 'yük değil devlete güç' olduğu görülmelidir.  Bizim kamu görevlileri ve kamu görevlisi temsilcileri olarak amacımız, mücadelemiz ve gayretimiz;  çalışmak, üretmek ve sorunları çözmektir. Son 1 yılda daha da artan ve ülkemizi ateş çemberinin içine çekmeye çalışan projeleri görerek, dış müdahaleler karşısında yenilmez olmak için içerde yenilenmemiz, güçlenmemiz ve birlik içerisinde hareket etmemiz zaruridir.” (İLKHA)

Rus askeri uçağı düştü: Bir ölü

WhatsApp hesabınızı saldırılara karşı nasıl korursunuz?

Ramazan Bayramı'nda Bursa'da binlerce kişiye trafik cezası kesildi

Türkiye’den siyonist bakanın Mescid-i Aksa baskınına tepki

Diyabetlilerde topuk çatlağı kangrene kadar gidebiliyor!

Balıklıgöl'ün ikizinde sona doğru gelindi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde hortum hasara yol açtı 

Bingöl’de sahipsiz hayvanlar için yeni adımlar

Endonezya'daki yanardağ kül püskürttü

Siirt’te çatıdan düşen kadın ağır yaralandı

HAKSİAD Genel Başkanı Turgut’tan CHP’nin boykot çağrılarına tepki

Bakan Yerlikaya: Esnaflarımızın yanında olmaya devam edeceğiz

Uludağ’daki otel yangınında ölü sayısı 3’e yükseldi

Bingöl-Erzurum karayolunda trafik kazası: 5 yaralı

Japonya'da 6.2 büyüklüğünde deprem

İtafiye ekipleri minik kediyi bulunduğu yerden kurtardı

Batman Valiliği seyircisiz oynanan maçta stadyum keyfi yaşattı

Hintliler 2024 yılında siber suçlardan 2,67 milyar dolar kaybetti

Özbekistan ile İran, ticaret ve ekonomik iş birliğini artıracak

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 50 bin 423'e ulaştı

DEİK Başkanı Olpak: Boykotlarda sadece şirketler değil ülke ekonomisi de yara alır

Bakan Tekin'den boykot tepkisi

Elazığ’da sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi

Sağlık Bakanlığı’ndan Dünya Otizm Farkındalık Günü paylaşımı

ECB Başkanı: ABD tarifeleri dünyaya zarar veriyor:

BM, işgal kuvvetlerinin Refah'ta 14 insani yardım görevlisini infaz etmesini kınadı

Malatya'da boykot çağrılarına karşı "indirim" uygulaması

Rusya: Ukrayna krizinin temel nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışacağız

Küçük çocuklar, bayram harçlıklarını Gazze için bağışladı

İşgalciler yine sivilleri bombaladı: 19 şehid

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ