Engelliler: "Alınan ÖTV kararı yeniden gözden geçirilmeli"

Tarih: 30.12.2024 17:08 Güncelleme: 30.12.2024 17:08
Engelliler:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Mardin Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı Kahraman Özdaş, engelliler için satışa sunulan ÖTV muafiyetli araçlara yönelik düzenlemeye karşı önemli açıklamalarda bulunarak çıkan kanunun yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) istisnasıyla satın alınan araçları elde tutma süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.

Engelliler için satışa sunulan ÖTV muafiyetli araçlara yönelik düzenleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmî Gazete'de yayımlandı.

Düzenlemeye göre, ÖTV istisnasından faydalanarak alınacak araçlarda en az yüzde 40 yerlilik oranı şartı aranacak. ÖTV istisnasıyla satın alınan araçları elde tutma süresi ise 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.

Kararın, yerli sanayiyi destekleme ve cari açıkla mücadele amacıyla alındığı bildirildi.

Alınan karara ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mardin Sakatlar Derneği Başkan Yardımcısı Kahraman Özdaş, alınan düzenleme kararını doğru bulmadıklarını dolayısıyla yeniden düzenlemeye gidilmesi çağrısında bulundu.

Özdaş, “Malum olduğu üzere engelli araçlarla ilgili 27 Aralık’ta çıkan kararda engelli bireylerin engelli araçları alabilmeleri için araçların en az yüzde 40’lık bir oranla Türkiye’de üretilmesi şart konulurken bununla beraber daha önce 5 yılda bir olabilen araç değiştirme süresi de 10 yıla çıkarıldı. Sosyal devlet ilkesine bakıldığı zaman şu anda Türkiye’deki ayrıcalıklı olan bir kesimin ayrıcalıklarının elinden alınması gibi görüyoruz. Çünkü bütün dünyada ve bütün sosyal devletlerde engelli bireylerin hakları daha olumlu yönde yapılırken şu anda bizim alabileceğimiz ve bu şartları taşıyan sadece birkaç tane araç var.” dedi.

“Sürenin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması kabul edilebilir bir durum değildir”

Engelli bireylere yönelik alınan kararın bir kısıtlama olduğunu ve bu kararı doğru bulmadıklarını ifade eden Özdaş, “Geçen sene Türkiye’de engelli raporu üzerinden alınan 120 ile 140 bin civarında araç var. Türkiye’deki engelli sayısı, Türkiye nüfusuna oranlama yapıldığında yüzde 12 ile 13 arasında bir sayı var. Bu da ortalama 10 milyon insana tekabül ediyor. 10 milyon insandan 120-140 bin kişi araç aldığında her 10 engelli bireyden sadece bir tanesi araç alabiliyor. 10 taneden bir tanesinin aldığı araçlarda ve resmi gazetede yayımlanan karardan sonra alabileceğimiz araçların yüzde 80’inde tekerlekli sandalyeyi bile aracın bagajına koyamıyoruz. Dolayısıyla bu şekilde yapılan kısıtlamayı dernek olarak doğru bulmuyoruz. Sürenin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması gene kabul edilebilir bir durum değildir.” şeklinde aktardı.

“Alınan karar, yeniden gözden geçirilmeli”

Yetkililere taleplerini ileten Özdaş, “Türkiye şartlarında engelli araçlarını değiştirebilme süresi 5 yıl olduğu süreçte araçları sanayiye bile götürmeden rahat bir şekilde kullanabiliyorken 10 yıla çıkarıldığı zaman araçlara büyük masraflar harcanacak. Türkiye’de bize sunulan listedeki araçların büyük bir kısmı 5 yıldan sonra haliyle sanayiye çok gidip gelmek durumunda kalacak. Dolayısıyla yetkililere talebimiz, bu çıkan kanunun yeniden gözden geçirilmesidir.

Bu karardan en kısa zamanda geri adım atılmasını, yeni bir düzeltmenin yapılmasını bekliyoruz. Gün geçtikçe engelli bireylerin araç alması daha da zorlaşıyor.  Toplumda pozitif ayrıcalık tanınan insanlara bu pozitif ayrımcılığın devam etmesini istiyoruz. Bizler hizmetlerimizin kesilmesi değil, daha da yaşanabilir hale getirilmesini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Özdaş, haksız şekillerde rapor alan insanların araç alamaması için denetimlerin arttırılması gerektiğini belirterek, “Engelli olmayan birinin farklı bir şekilde aldığı bir rapordan ya da aldığı bir araçtan dolayı hak sahibi bireyin de araç alma durumunu engellediğinde haksızlık meydana gelir ve kul hakkı söz konusu olur. Dolayısıyla bu tür durumlara karşı daha sıkı denetimler yapılmalı ve daha güçlü caydırıcı cezalar olmalıdır. Aksi takdirde engelli insanlarımızın da bu şekilde mağdur olacağını belirtiyor denetimlerin çoğaltılmasını istiyoruz.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Avrupa Gökyüzü Kalkanı devreye alınıyor

Şinmoe Yanardağı'nda patlama

Doğu Asya'da gerilim tırmandı

Tayland'da görevden alınan başbakanın yerine yardımcısı getirildi

Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü

Siyasiler ve STK temsilcileri "Muharrem Ayı İftar Programı"nda buluştu

Beton mikseri ile trambüs çarpıştı: 4 yaralı

İstanbul için sıcak hava uyarısı

Rusya, Afganistan İslam Emirliğini tanıyan ilk ülke oldu

Putin ile Trump Ukrayna'yı görüştü

İstanbul Silivri'de ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da hükümet karşıtları yine sokaklara çıktı

Çin Şıyan sınıfı uydusunu uzaya gönderdi

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

Guterres: Gazze'de son can damarları kesilmek üzere

Siyonist işgalciler Lübnan'a saldırdı

Yozgat'ta feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Çin'de şiddetli yağış ve su baskını

Silivri'de ormanlık alanda yangın

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Dini değerlere yönelik saldırılar karşısında sessiz kalınmamalı

İran hava sahasını yeniden kapattı

Gaziantep'te uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Sürekli elektrik kesintileri Aydın ailesinin hayatını tehdit ediyor

Araç tavanında yolculuk yapan şahsa ceza kesildi

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 15 gözaltı

Okkalı: Camiler sadece yazın değil, yıl boyunca çocuklarla dolmalı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Yükleniyor