• BIST 100

    16221,70%1,07
  • DOLAR

    44,35% 0,04
  • EURO

    51,55% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6508,72% 2,09
  • Ç. ALTIN

    10740,95% 0,00

Engelliler her alanda ciddi sorunlarla karşı karşıya!

12 Mayıs 2025, Pazartesi 16:26
12 Mayıs 2025, Pazartesi 16:26
Engelliler her alanda ciddi sorunlarla karşı karşıya!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Memur-Sen Batman Engelliler Komisyonu Başkanı Mehmet Nuri Çelik, kamu binalarından eğitime, sağlıktan dijital hizmetlere kadar birçok alanda engellilerin ciddi sorunlarla karşılaştığını söyledi.

Memur-Sen Batman Engelliler Komisyonu Başkanı Mehmet Nuri Çelik, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, engelli bireylerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekerek yetkililere önemli mesajlar verdi.

Çelik, engelli vatandaşların da toplumun diğer bireyleri gibi hayat pahalılığı ve enflasyonla mücadele ettiğini, ancak bunun ötesinde erişilebilirlik, sağlık, eğitim ve kamu hizmetlerine ulaşım gibi alanlarda çok daha derin sorunlar yaşadıklarını belirtti.

Özellikle kamu binaları, yollar, kaldırımlar ve toplu kullanım alanlarının engelliler için uygun olmadığını vurgulayan Çelik, "Engelli vatandaşlar, diğer bütün vatandaşlar gibi ilk önce hayat pahalılığı ve enflasyon sonucu ortaya çıkan sorunlarla mücadele etmekle beraber, bugün fiziksel şartlar, yeraltı, yerüstü çalışmalarının oluşturduğu sıkıntılar, erişilebilirlik ile ilgili engeller; eğitim, sağlık ve diğer bütün alanlarda birçok sorun yaşamaktadırlar." dedi.

"Engelliler daha fazla sorun yaşıyor"

"Özellikle kamu binaları, sivil binalar, yollar, sokaklar, caddeler, kaldırımlar engellilerin kullanımı açısından büyük sıkıntılar oluşturmaktadır." diyen Çelik, "Her vatandaşın yaşadığı sorunların ötesinde engelli vatandaşlar, daha fazla sorun yaşamaktadırlar. Yaya geçitleri, engelliler için yapılan yaya rampalarına araçların park etmesi, kamu hizmetlerine ulaşımda çok sorun yaşandığı gibi dijital anlamda e-devlet üzerinden mahkemelerde, noterlerde, adliye binalarında engelliler birçok sorunla karşı karşıyadırlar." ifadelerini kullandı.

"Bu engeller ortadan kalkmalı"

Eğitim alanında da ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Çelik, okul binalarının çoğunun fiziksel olarak engellilerin erişimine uygun olmadığını ve bu durumun acil olarak düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Çelik, "Her ne kadar son yıllarda engellilerin hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik birçok olumlu adım atılsa da daha çözülmesi gereken birçok sorun bulunmaktadır. Okul binalarının çoğu fiziksel olarak engellilerin erişimine engel teşkil edecek özelliklere sahiptir. Bu engellerin bir an önce ortadan kaldırılması gerekir. Hastanelerde bir engelli vatandaşın kendi başına yardım almadan sağlık hizmetlerine ulaşımı hâlâ büyük sıkıntılar içermektedir." diye konuştu.

"Engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak adımlar bir türlü atılmıyor"

Engellilerin yaşadığı tüm bu sorunların yetkililerce dikkate alınması, kalıcı çözümler üretilmesi ve somut adımlar atılması gerektiğini ifade eden Çelik, son olarak şunları söyledi:

"Diğer kamu binalarında gerek rampaların eksik olması, asansörlerin çalışamaz durumda olması, merdivenlerin engelli erişimine engel olması gibi birçok sorun halen devam etmektedir. Her ne kadar kağıt üzerinde olumlu anlamda birçok yasal düzenleme yapılsa da uygulamada bu yasaların hayata geçirilmesi konusunda engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak adımlar bir türlü atılmıyor. Engellilerin yaşadığı bu sorunların yetkililerce dikkate alınması, çözüm için önerilerde bulunması ve girişimlerin olmasını bekliyoruz." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

6 Arap ülkesinde fırtına ve sel alarmı: Umman’da can kaybı 7’ye yükseldi

Enerji krizinde suçlu kim? ABD-İngiltere hattı eleştiri altında

Şanlıurfa’da planlı elektrik kesintisi: Çok sayıda mahalle etkilenecek

Midelerinde uyuşturucu taşıyan 3 şahıs tutuklandı

Bingöl Üniversitesi Rektörü Çelik'ten 'Milli Teknoloji Atölyesi’ne ziyaret

Bakan Bayraktar’dan doğal gaz ve elektrik zam açıklaması

Aşırı yağış sonrası çiftçilere hayati uyarılar

ALES başvuru süreci başladı

Siyonist rejim Gazze'de 3 Filistinliyi şehit etti

Yalova’da işçi servisi kaza yaptı: 1 ölü, 20 yaralı

Brent petrol 96,68 dolara geriledi

Bursa organ bağışında Türkiye birinciliğini sürdürüyor

3 ilde izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerine operasyon: 5 gözaltı

İşsizlik oranı son 21 yılın en düşük seviyesine indi

ZMO'dan çiftçilere kritik uyarı: Yağış sevindirdi, hastalık riski kapıda

Bayram sonrası esnaf dertli: Satışlar beklentinin altında kaldı, girdi maliyetleri arttı

İşgalci ABD, Hark ve Hürmüz Boğazı kıyılarında stratejik kontrol peşinde

Kuyumcular: Altındaki düşüş alım fırsatı oluşturdu

“Huzur İstanbul” uygulamasında bin 65 gözaltı

Bursa’da ekmek fiyatlarına zam

FETÖ soruşturmasında 9 kişi hakkında gözaltı kararı

Moskova karşısında zorlanan Kiev, çözümü dış müdahalede arıyor

Lübnan'da siyonist rejime karşı caydırıcı güç: Hizbullah

Eski Knesset Başkanı Burg: En az 5 kez Mescid-i Aksa'yı bombalama girişimi oldu

Gastroşizisli bebek Diyarbakır'da sağlığına kavuştu

Gaziantep'te hapis cezası bulunan 2 şüpheli yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Katar Emiri Al Sani telefonda görüştü

10 siyasi partinin mali denetim kararları Resmi Gazete'de

Yalova’da uyuşturucu operasyonu: 3 kişi tutuklandı

Döviz kurlarında son durum

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


6 Arap ülkesinde fırtına ve sel alarmı: Umman’da can kaybı 7’ye yükseldi

Enerji krizinde suçlu kim? ABD-İngiltere hattı eleştiri altında

Şanlıurfa’da planlı elektrik kesintisi: Çok sayıda mahalle etkilenecek

Midelerinde uyuşturucu taşıyan 3 şahıs tutuklandı

Bingöl Üniversitesi Rektörü Çelik'ten 'Milli Teknoloji Atölyesi’ne ziyaret

Bakan Bayraktar’dan doğal gaz ve elektrik zam açıklaması

Aşırı yağış sonrası çiftçilere hayati uyarılar