• BIST 100

    9911,11%0,11
  • DOLAR

    34,15% 0,16
  • EURO

    38,02% -0,17
  • GRAM ALTIN

    2879,54% 0,17
  • Ç. ALTIN

    4704,79% 0,13

Engelliler için çarşıya çıkmak büyük engel

GÜNDEM 23.09.2024 14:35:33 0
Engelliler için çarşıya çıkmak büyük engel

Engelli vatandaşlar, kaldırımlardaki rampaların yetersizliği ve çarşıda yaşanan zorluklarla karşı karşıya. Tekerlekli sandalyeleri ile çarşıya çıkmaya zorlanan engelliler, erişilebilir alanların oluşturulması için yetkililere acil çağrıda bulundu.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşayan engelli vatandaşlar, şehir merkezinde temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile büyük zorluklar yaşıyor. Kaldırımlardaki rampaların yetersizliği ve yanlış tasarımı, çarşıların engellilere uygun olmaması gibi sorunlar, engelli bireylerin hayatlarını olumsuz etkiliyor.

Engelli vatandaşların istekleri de fazla değil. Erişebilir kaldırımlar, önü araçların park alanı olmayan kaldırım rampaları, alışverişlerde iş yerleri, blar ve kurumlarda kimseye ihtiyaç duymadan sosyal hayatın içinde yaşamak istiyorlar.

Erişebilirlik konusunda sosyal hayattan kopuk olan engelli vatandaşlar bu durumdan olumsuz etkileyerek sağlık ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir.  

22 yaşında doğuştan engelli olan Zozan İğdi, tek isteğinin rahatça dolaşabileceği alanların olması olduğunu ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu.

Kimsenin yardımı olmadan kendi ihtiyaçlarını karşılamak istediğini söyleyen Zozan İğdi, "Bugün beraber şehir merkezini dolaştık ve yaşadığımız zorlukları gördünüz. Kaldırımlarda, marketlerde, iş yerlerinde ve kurumlarda engellilere özel rampalar yok. Çarşıya çıkmak istediğinizde rahat dolaşamıyorsunuz. Kaldırımların işgal edilmesi, yolların bozuk olması ve geçiş yerlerine arabaların park etmesi bizim yaşam alanımızı etkiliyor. Bununla beraber, toplumun bize bakış açısı da pek hoş değil. Bu sorunlarımızı dile getirdiğimizde çok fazla dikkate alınmıyor. Yapılması gerekenler oldukça basit şeyler ama yapılmıyor. Bugün sizler de şahit oldunuz; kaldırımların rampaları dik yapılmış. Engelli arabası geçtim, normal bir insanın bile geçebileceği kaldırımlar değil. Sadece kaldırımlarla ilgili değil, çarşıda alışveriş yapmak istediğinizde de bu zorluklarla karşılaşıyoruz. Alışverişimizi yapamıyoruz, kafe ve benzeri yerlere dahi gidemiyoruz. Bu zorluklara rağmen dışarı çıktığımda gidebileceğim, gezebileceğim bir alan yok.

Benim tek istediğim, rahatça dolaşabileceğimiz alanların olması; kaldırımlarda ve kurumlarda bulunan rampaların yapılması. Bu sadece kendimiz için değil, çocuk arabası kullanan anneler için de zorluk oluyor. 22 yıldır bu zorluklarla karşılaşıyorum sürekli. Okul okuyup Cizre'de ilk mezun olan engelli benim. Okul döneminde çok zorluk çektim. Ailem benimle birlikte çok savaştı. Bu yaşımda çarşıya çıktığımda, kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan kendi ihtiyaçlarımı gidermek, arkadaşlarımla dışarıda dolaşmak ve sosyal hayattan kopmamak istiyorum." şeklinde konuştu.

"Bu sorunların çözülmesi için yetkililere çağrıda bulunuyoruz"

Çarşıda bin bir zorluklarla karşılaştıklarını belirten Emin Aydın, "27 yaşındayım. Doğuştan bedensel engelliyim. Bizler çarşıya çıkarken kaldırımlarda giderken zorlanıyoruz. Çarşıda alışveriş yaparken de çok zorluk yaşıyoruz. Dışarı çıkarken bin bir türlü zorlukla karşılaşıyoruz. Kaldırımlara çıkan rampaların bozuk olması ya da önlerinde araç park edilmesi, alışveriş için market ve kurumlarda zorluk yaşamamız hayatımızı etkiliyor. Biz bu sorunların çözülmesi için yetkililere çağrıda bulunuyoruz." dedi.

"Bu durum, engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatlarını tamamen olumsuz etkileyerek sağlık ve psikolojik sorunlara yol açmaktadır"

Cizre Engelliler Derneği Başkanı Necmettin Özen, "İlçemizde yaşayan yaklaşık 8 bin engelli vatandaşımızın olduğunu düşünüyoruz. Engelli vatandaşlarımızın yüzde 55'i erkek, yüzde 45'i kadın olmak üzere toplam 1200'ü 18 yaş altında çocuktur. Engelli bireylerimiz, erişilebilirlik, ulaşım, sağlık ve eğitim, ortopedik araç gereksinimi gibi temel ihtiyaçlara erişimde ciddi sorunlar yaşamaktadır. Bölgemizde gerçekten yıllardan beri süregelen birçok sorunumuz mevcut. Burada engelli arkadaşlarımızın yaşadığı en büyük sıkıntı, erişebilirlik ve ulaşabilirlik sorunudur. Başta sağlık, eğitim ve istihdam olmak üzere bütün bu hizmetleri alabilmek için erişilebilirliğin ya da standartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. Ülkenin birçok yerinde olduğu gibi, maalesef şehrimizde de bu sorunlarla ilgili çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu konu ile ilgili başta yöneticilerimiz, mülki amirlerimiz ve STK temsilcilerimiz olmak üzere, hepimizin bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Bu sorunları çözmemiz için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini düşünüyoruz. Bu durum, engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatlarını tamamen olumsuz etkileyerek sağlık ve psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Engelli bireylerimiz, toplumdan izole edilmiş ve yalnız hissetmektedirler. " dedi. (İLKHA)


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Karim Khan'ı kabul etti

Japonya’da sel ve toprak kayması: 6 ölü, 10 kayıp

Lübnan: Lübnan iç savaşından beri yaşadığımız en kanlı günü bugün yaşadık

Hizbullah: Gazze'deki savaş sona erene kadar israile operasyonlarımız devam edecek

İşgal rejiminden Lübnan'da korkunç katliam: 274 şehit 1024 yaralı!

Freni boşalan tır, araçların arasına daldı: 17 yaralı

Prof. Dr. Tarhan: Kapitalist sistem, narsisizmi besliyor

İki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 5 yaralı

Malatya'da çeşitli suçlardan 27 kişi yakalandı

Okulların açılmasıyla birlikte uzmanlardan bit vakalarına karşı uyarı!

İran'daki kömür madenindeki patlamada ölü sayısı 38'e yükseldi

ABD, Çin yazılımlarının araçlarda kullanılmasını yasaklamayı planlıyor

DSÖ'den M-çiçeği virüsü açıklaması

DMM'den '30 bin temizlik görevlisi' açıklaması

Kamyon uçuruma yuvarlandı: 2 Ölü

Soykırımcı siyonistlerin Lübnan saldırısında şehit sayısı 182'ye yükseldi

7 ilde FETÖ operasyonunda 6 gözaltı

Malatya'da 2 araç çarpıştı: 3 yaralı

Gümüşhane'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Kassam'dan işgalcilere pusu

Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şahin: Doğal arı ürünleri yerine zehir tükettiriliyor

Batman'da bir eve baskın yapıldı

MESOB Başkanı Keskin: Ahilik ilkeleri günümüzde de yol gösterici olmaya devam ediyor

Bakan Işıkhan: 30 bin personelin ataması yapıldı

Mardin’de araç uçurumdan yuvarlandı: 4 çocuk yaralandı

Taşkın: Battalgazi 2 yılda yeniden ayağa kalkacak

Japonya'nın eski başbakanı Noda ana muhalefet partisinin lideri seçildi

Din görevlileri hafızlık yarışması Türkiye finali Siirt'te gerçekleştirildi

Adıyaman'da araması bulunan onlarca kişi yakalandı

Hindistan'da arı saldırısı: 3'ü çocuk 4 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku