• BIST 100

    9389,16%1,21
  • DOLAR

    39,12% -0,08
  • EURO

    44,83% 0,60
  • GRAM ALTIN

    4217,41% -0,09
  • Ç. ALTIN

    6745,48% 0,66

Engelliler: Üçüncü sınıf vatandaş olmaya mahkum edildik

RÖPORTAJ 7.01.2025 12:25:13 0
 Engelliler: Üçüncü sınıf vatandaş olmaya mahkum edildik

Bursa Görme Engelliler Derneği Başkanı Feyaz Ocak, engellilerin yollarda bağımsız hareket edemediğini, düşük maaşlarla geçinemediğini ve sağlık raporu almak için aylarca beklemek gibi birçok sorun yaşadıklarını söyledi.

Beyaz Baston ve Görme Engelliler Haftası (7-10 Ocak), görme engellilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek, toplumu bilinçlendirmek ve onların yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla her yıl kutlanan bir haftadır. Bu hafta, aynı zamanda Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olarak da bilinir.

UYGAR Görme Engelliler Derneği Genel Başkanı Feyaz Ocak, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engellilerin karşılaştığı zorlukları ve bu zorlukların aşılması için yapılması gerekenleri anlattı.

Ocak, görme engellilerin günlük yaşamda karşılaştıkları erişilebilirlik sorunlarına ve toplu taşıma araçlarındaki eksikliklere değinerek, bu sorunların çözülmesi için toplumun daha duyarlı hale gelmesi gerektiğini vurguladı.

"Engellilerin geçtiği bütün yollar işgal edilmiş"

Bursa'da yaşayan engellilerin sıkıntılarının çok olduğunu kaydeden Ocak, "Engelliler, yollarda bağımsız hareket edememektedirler. Engellilerin geçtiği bütün yollar işgal edilmiş durumdadır. Araba park ederler, sandalye koyarlar. Vatandaşlar da çarpıp vura vura giderler. Bu sıkıntılar çok yaşanmaktadır. Türkiye'de bir hafta önce çıkan bir yasa ile engellileri kapsayan torba yasada herhangi bir bilgi verilmeden, engelliler bu yasadan çıkarılmıştır. Yeni yasayla engelliler için arabaların alım süresi beş yıldan on yıla çıkarılmıştır. Bu da engelliler için büyük bir sıkıntı olmuştur. Kurunun yerine yaş da yanmıştır." dedi.

"Raporları sürekli düşürüyorlar"

Türkiye genelinde engelli aylık alanların çok büyük sıkıntı içinde olduğunu söyleyen Ocak, "Devletin verdiği miktarlar çok düşüktür. Yüzde yetmiş raporu olanlar 4 bin 800 TL aylık alırken, yüzde kırk olanlar 3 bin 350 TL aylık almaktadır. Raporlar sürekli olarak düşürülmektedir. Raporları yüzde 50-55 oranında düşürmektedirler. Bir rapor nasıl sürekli olarak düşebilir? Rapor, en fazla beş puan ve on puan düşebilir ama yüzde doksanı olan bir raporu nasıl yüzde elliye düşürebilirsiniz? Neye dayanarak? Hangi maddeye, hangi kanuna dayanarak düşürülmüştür? Sıkıntı burada da büyüktür." diye ifade etti.

"Engelliler randevu alamıyor"

Türkiye genelinde engellilerin rapor almak için randevu alamadığını vurgulayan Ocak, " Engelliler, raporlarının onaylatılması için üç ayda ancak randevu alabilmektedir. Bu da mağduriyetlere yol açmaktadır. Sağlık Bakanı bu yönde herhangi bir çalışma yapmamaktadır. Hastaları özele yönlendirmektedirler ancak engellilerin özele gitmeye maddi imkânları yoktur. Engellilerin maddi durumları çok zordur. Bu sorunların önüne geçilmesini istiyoruz." diye belirtti.

"Toplu taşıma araçlarına sesli sistem konulmalı"

Bursa'da bulunan belediye başkanlarının hepsine engellilerin sorunlarını sürekli aktardıklarını belirten Ocak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bütün belediye arabalarında, görme engelliler için sesli sistem konulmasını talep ettik. Bir kısmı konuldu ancak daha yaygınlaşmadı. Uzun mesafeli yerlere sesli sistemler konulmuşken, kısa mesafeli yollara hiç konulmamıştır. Görme engelli bir kişi hangi durakta ineceğini bilmemektedir. Sesli sistemle bunun önüne geçilebilir. Bursa'da engellileri bağlayacak herhangi bir yol yoktur. Engellilerin önüne sürekli elektrik direkleri ve duraklar çıkmaktadır. Engelliler olarak biz, ikinci sınıf vatandaşlığı geride bıraktık, şimdi ise üçüncü sınıf vatandaş olduk. Engellilerin doğal haklarını versinler. Engelliler olarak, normal vatandaş gibi devletimize suyumuzu, elektriğimizi, doğal gazımızı verdiğimizi ve bunları hep ödediklerimizi unutmamalıdırlar." diye konuştu. (İLKHA)

Başkan Şahin’den Kurban Bayramı Mesajı

Başkan Çiftçi’den Kurban Bayramı Mesajı

BAMMED Başkanı Özcan’dan Bayram Mesajı: “Buruk Bir Sevinç Yaşıyoruz”

BAB-GED’ den Kurban Bayramı mesajı

Yahudi çeteler Filistinlilerin ev ve araçlarını ateşe verdi

ABD, BM'nin Gazze tasarısını veto etti

Kum ocağında göçük: 11 ölü

Siirt'te yıldırım çarpması sonucu çoban yaralandı

Nijerya'daki sellerde can kaybı artıyor

Çanakkale'de zincirleme kaza: 5 yaralı

Haribo ürünlerindeki uyuşturucu skandalı büyüyor

Ağrı'da jandarma tarafından 48 tim 194 personelle uygulama gerçekleştirildi

BM'den Gazze açıklaması: Kuzeyde tek bir hastane bile kalmadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan telefon diplomasisi

Gazze'de siyonist vahşet: 54 bin 607 şehit

Trump ile Putin görüştü

Hırsızlık anı kameralara yansıdı

Siirt’te buğday tarlasında yangın: Hasat bekleyen ekinler kül oldu

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 yeni geçici üyesi belli oldu

Siirt’te mayıs ayı güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı

İnfaz düzenlemesi kararı Resmi Gazete'de

Yetimler Vakfı Kurban Bayramı öncesi Cizre’de yetimleri sevindirdi

Güney Kore'nin yeni devlet başkanı Lee Jae-myung göreve başladı

Sağlık Bakanlığı'ndan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi uyarısı

Özel bireylerle çevre günü etkinliği düzenlendi

Gaziantep'te asayiş suçlarına karışan 4 bin 239 kişi yakalandı

Mardin'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Müftü Yardımcısı Aktan: Bayramlarda ziyaretleşme, hassaten yaşlıların ziyaret edilmesi önemlidir

Soykırımcı işgal rejimi, savunma ihracatında ikiyüzlü Batı ve Arap ülkeleri sayesinde rekor kırdı!

Esnaf işlerin durgunluğundan, vatandaş ise alım gücünün düşüklüğünden yakınıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ