• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Engellilerden Gazze için anlamlı çağrı: Savaş dursun, insanlar engelli kalmasın

05 Haziran 2025, Perşembe 07:03
05 Haziran 2025, Perşembe 07:03
Engellilerden Gazze için anlamlı çağrı: Savaş dursun, insanlar engelli kalmasın
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Engelliler adına düzenlenen basın açıklamasını okuyan Fatih Çolak, savaşın sadece toplumsal ve siyasal düzeni değil, bireyin fiziksel ve psikolojik bütünlüğünü de köklü biçimde etkilediğini vurguladı.

Malatya'da engelliler alanında faaliyet gösteren dernekler "Gazze'de Savaş Dursun, İnsanlar Engelli Kalmasın, Engelleri Aş! Barışı Yaşat!" sloganıyla İnönü Caddesi'ndeki bir AVM'nin önünde basın açıklaması düzenledi.

Program, hafızlık öğrencisi görme engelli Yusuf Çelik'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından, Fatih Çolak engelli bireyler adına basın açıklamasını okudu.

Savaş, engelliliği derinleştiriyor

Savaşın sadece toplumsal ve siyasal düzeni değil, bireyin fiziksel ve psikolojik bütünlüğünü de köklü biçimde etkilediğini vurgulayan Çolak "Engelli bireyler, savaş başlamadan önce zaten dezavantajlı bir yaşam sürerken, savaş ortamı bu kırılganlığı daha da derinleştiriyor. Savaşın ardından, fiziksel veya zihinsel engelli hâle gelen insanlar, yeni bir kimlik, toplumsal statü ve yaşam mücadelesi ile karşı karşıya kalıyor. Gazze'de savaş öncesinde yaklaşık 50 bin engelli bireyin yaşadığı tahmin edilirken, 7 Ekim 2023'ten bu yana gerçekleşen saldırılar sonucunda 60 bin kişi şehit edilmiş, en az 120 bin kişi yaralanmış ve 2 milyon kişi yer değiştirmek zorunda kalmıştır." dedi.

"Bombardımanlar sonucunda, binlerce kişi uzuv kaybı yaşamış, işitme ve görme kaybına uğramış, ciddi travmalar geçirmiştir"

Savaşın engelli bireyleri daha da savunmasız hâle getirdiğine ve toplumdan kopmalarına neden olduğunu belirten Çolak "Gazze'de hedef alınan yerleşim yerleri, okullar ve hastaneler nedeniyle sivillerin güvenliği tamamen ortadan kalkmış durumda. Bombardımanlar sonucunda, binlerce kişi uzuv kaybı yaşamış, işitme ve görme kaybına uğramış, ciddi travmalar geçirmiştir. Savaş sonrası engelli bireyler için Gazze'de ne protez temini ne fizik tedavi ne de psikolojik destek hizmetleri yeterince sağlanabiliyor. Yolların molozlarla kaplanması, tekerlekli sandalye kullanan bireylerin evlerinden çıkamamasına sebep oluyor." İfadelerine yer verdi.

Engelliliğin sadece bireysel bir durum değil, savaş sonrası toplumsal bir kriz hâline geldiğini ifade eden Çolak, savaşın engellilik bağlamında bir sağlık veya yardım meselesinden öte, adalet ve insan hakları meselesi olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

"Gazze dünya için bir turnusol olmuştur"

Çolak "Gazze dünya için bir turnusol olmuştur. Gazze'den yana olmak, haktan, adaletten, insanlıktan, vicdandan ve merhametten yana olmakla eşdeğerdir. Gazze'ye sessiz kalmak ise insanlıktan çıkmakla aynıdır. Gazze'nin karşısında olmayı da varın siz düşünün…" diye kaydetti.

"Şeyh Ahmed Yasin adında bir engellinin başlattığı bu hareket, insanlığa 'Gazze' isminde yeni bir ölçü birimi hediye etmiştir"


 

Şeyh Ahmed Yasin'in öncülüğünde başlayan direniş hareketinin "Gazze" kavramını bir insanlık ölçüsü hâline getirdiğini ifade eden Çolak "Şeyh Ahmed Yasin adında bir engellinin başlattığı bu hareket, insanlığa 'Gazze' isminde yeni bir ölçü birimi hediye etmiştir. Artık kaç Gazzelik adamsın sorusu gündemimize oturmuştur. İnsan olmayı başaran herkes için Filistin ve özelde Gazze eşsiz bir izzet ve direniş tablosu olarak önümüzde duruyor. Ve bu tablo bize nehirden denize özgür Filistin diye çığlık atıyor." dedi. (İLKHA)

 

 

 

Bütçe görüşmeleri iki hafta aralıksız devam edecek

Adana'da bir evde el bombası ele geçirildi

Louvre’da su sızıntısı: Mısır eserleri bölümünde yüzlerce çalışma zarar gördü

Zelenskiy, ABD ile barış görüşmelerinin "kolay" olmadığını söyledi

Şanlıurfa’da nitelikli dolandırıcılık operasyonu: 3 kişi tutuklandı

18 ilde dolandırıcılık operasyonu: 84 kişi tutuklandı

Şanlıurfa’da 5 binden fazla sentetik hap ele geçirildi

Diyarbakır’da yoğun sis etkili oldu

Uluslararası Göç Örgütü: Hızlı Destek güçlerinin ihlalleri nedeniyle Kordofan'dan göç artıyor

Adana'da park halindeki araçlara çarpan otomobil ters döndü

Şanlıurfa’da elektrik kesintileri mağdur ediyor: Kısas Mahallesi'nde protesto

Osmaniye’de STK’lardan Gazze için dayanışma kermesi

Guterres: Esed rejiminin düşmesi Suriye'de onlarca yıllık baskıyı bitirdi

Brent petrol 63,72 dolardan işlem görüyor

72 ilde uyuşturucu operasyonu: 970 şüpheli gözaltında

Tapunuzu 31 Aralık'a kadar alın: Yeni yılda harçlar üç kat artacak

Güney Afrika, Gazzelilerin zorla göç ettirilmesini engellemek için vize muafiyetini askıya aldı

Adana'da 41 yıl hapis cezası bulunan firari hükümlü yakalandı

Trump: Zelenskiy barış planını okumadığı için hayal kırıklığına uğradım

Altın fiyatlarında son durum

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Meteorolojiden 8 kente kuvvetli kar uyarısı

İşbirlikçi çetelerde kırılma anı: Onlarca silahlı milis HAMAS'a teslim oluyor

İşgal zindanlarında esirlerin sağlık durumu ağırlaşıyor: Tıbbi ihmal tehlikeli boyutta

İstanbul'da yayımlanan "Kudüs Ahdi": Siyonist rejimin soykırımına ve normalleşmeye karşı ortak duruş

Kalkilya yakınlarında Filistinli genç şehit edildi: İşgalciler sağlık ekiplerini engelledi

Antalya'da 4,3 büyüklüğünde deprem

Zonguldak’ta uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli tutuklandı

Yaya üst geçidinin merdivenlerine çarpan otomobil alev aldı: 4 yaralı

Eşsiz manzarasıyla sisler içinde İshak Paşa Sarayı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bütçe görüşmeleri iki hafta aralıksız devam edecek

Adana'da bir evde el bombası ele geçirildi

Louvre’da su sızıntısı: Mısır eserleri bölümünde yüzlerce çalışma zarar gördü

Zelenskiy, ABD ile barış görüşmelerinin "kolay" olmadığını söyledi

Şanlıurfa’da nitelikli dolandırıcılık operasyonu: 3 kişi tutuklandı

18 ilde dolandırıcılık operasyonu: 84 kişi tutuklandı

Şanlıurfa’da 5 binden fazla sentetik hap ele geçirildi