• BIST 100

    9757,14%-0,01
  • DOLAR

    34,09% 0,03
  • EURO

    37,96% 0,18
  • GRAM ALTIN

    2823,86% 0,28
  • Ç. ALTIN

    4585,83% 0,18

Enkaz bölgelerinde asbest tehlikesi

GÜNDEM 10.06.2023 11:00:21 0
Enkaz bölgelerinde asbest tehlikesi

Enkaz bölgelerinde asbest tehlikesi

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ağır hasarlı binaların yıkımında görev yapan ekipler için Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit’ten uyarı geldi. Şenyiğit, “30 yıl sonra asbeste bağlı hastalıklarda ciddi anlamda bir patlama meydana gelebilir. Lütfen şimdiden tedbirimizi alalım” dedi.
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen iki yıkıcı depremle birlikte yaraları sarma çalışmaları sürüyor. Deprem bölgelerinde hasar tespit çalışmalarının ardından yıkım kararı verilen binaların yıkımından sorumlu ekipler için uzmanlar sürekli uyarılarda bulunuyor. Uzmanlar, önlem alınmadığı takdirde özelikle enkaz kaldırma çalışmaları esnasında ilerleyen yıllarda çok ciddi halk sağlığı sorunları ile karşılaşılacağına dikkat çekiyor.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, asbestin 2000’li yıllardan sonra dünyanın birçok ülkesinde kullanımının yasaklanmış olduğunu belirtti. Türkiye’de birçok yapının önceki yıllarda asbest ile yapıldığını dile getiren Şenyiğit, “Asbest, bir mineral çeşididir ve 1870’li yıllardan 2000’li yılların başına kadar dünyada 3 binden fazla endüstriyel alanda kullanılmıştır. Yani hayalimize gelebilecek her alanda kullanılmış olan bir toprak çeşididir. Bölgemizde de aynı şekilde sıva ve badana malzemesi olarak, çocuk alt bezi olarak, pudra malzemesi olarak, pekmezde katkı maddesi olarak kullanılmıştır. 1970’li yıllarda asbest tehlikesinin anlaşılmasından sonra tedbir olarak yasaklanmıştır. 1995 yılından sonra da 2000’li yıllarda Avrupa’da ve dünyanın birçok ülkesinde üretimi ve tüketimi tamamıyla yasaklanmıştır. Türkiye’de de asbest kullanımı yasaklanmıştır. Ancak, kullanımının yasaklanmasına karşın günümüzde fren balatası, conta ve izolasyon malzemelerinde illegal olarak kullanıldığını çok iyi biliyoruz. Aynı şekilde eski yapılarda asbeste bağlı birçok alanın olduğunu biliyoruz. Bunlar marley olabilir, cam sanayi olabilir. Bunlarda yaygın derecede asbest mevcuttur” dedi.

“Büyük tehlike var”
Enkaz bölgelerinde tedbir alınmadığı takdirde asbeste bağlı vatandaşlarda akciğer zarı kanseri olmak üzere değişik hastalıkların oluşabildiğine vurgu yapan Şenyiğit, “Asbestin 1995-2000’li yıllarda yasaklanmasının ardından bir de betonarme evlere geçtikten sonra çevresel asbest temasına bağlı tehlike gittikçe azalmıştır. Eskiden çok sık gördüğümüz akciğer zarı kanserlerini artık çok fazla görmüyoruz. Ancak bir büyük tehlike daha var. Özellikle eski yapılarda asbeste bağlı bayağı ürün halen durmaktadır. Bu binaların yıkılmasına bağlı olarak asbest iki tehlike arz etmektedir. Bunlardan bir tanesi, yıkım esnasında çevreye saçılan asbesti vatandaş akciğerlerine almalarına bağlı olarak beraberinde akciğer zarı kanseri olmak üzere değişik hastalıklar oluşabilmektedir. Bugün yıktığımız binalarda tedbir almazsak 30 yıl sonra hastalıklara neden olabilmektedir” diye konuştu.

“Yıkım esnasında muhakkak maske takılmalıdır”
Molozların döküldüğü yerlerde yağmur sularının içme suyuna karışmaması yönünde tedbir alınması gerektiğinin altını çizen Şenyiğit, asbestin içme suyuna karışmasıyla ciddi anlamda halk sağlığı sorunlarıyla karşılaşılabileceğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Aynı şekilde binalar yıkıldıktan sonra hafriyatın döküldüğü yerin de mutlaka izole edilmesi ve ona göre takiplerinin yapılması gerekmektedir. Molozların döküldüğü yerde mutlaka yağmur sularının kesinlikle içme suyuna karışmaması lazım. Başta ağır metaller olmak üzere bir takım mineraller bu molozlarda var. Eğer bunlar içme suyuna karışırsa ciddi anlamda tehlike oluşturabilmektedir. Dolayısıyla binaların yıkımı esnasında mutlaka gerekli önlemler alınmalı ve muhakkak maske takılmalıdır. Mümkün olduğunda tozdan uzaklaşılmalıdır. Aksi takdirde 30 yıl sonra asbeste bağlı hastalıklarda ciddi anlamda bir patlama meydana gelebilir. Lütfen şimdiden tedbirimizi alalım.”

MİT, PKK Gara sorulusunu öldürdüğünü duyurdu

Afganistan'da trafik kazası: 9 ölü

ÖZYES sonuçları açıklandı

Şırnak Valiliğine Birol Ekici atandı

Mersin'de uyuşturucu operasyonu: 12 tutuklama

Putin, Batı'dan gıda ithalat yasağını 2 yıl uzattı

Şanlıurfa’da 3 bin hasta ERCP yöntemi ile sağlığına kavuştu

Battalgazi Belediyesi Sanat Atölyesi Öğrencileri başarı sağladı

Malatya'da tarihi eser ve uyuşturucu operasyonu

Tarım işçileri: Alım gücümüz kalmadı

Şanlıurfa'da narkotik operasyonları

Mardin’de firari şahıs yakalandı

AK Parti'den 3 ilçe başkanı görevlerinden ayrıldı

Fed kararı sonrası altında rekor yükseliş

Sudan'daki kolera salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 335'e yükseldi

Şanlıurfa’da akraba aileler arasında silahlı kavga: Bir ölü

Irak'ın kuzeyinde 24 hedefe hava operasyonu düzenlendi

Batman'da eve uyuşturucu baskını yapıldı

Türkmenistan'dan Afganistan'a 1,5 milyar dolarlık yatırım

İstanbul'da organize suç örgütüne operasyon: 6 tutuklama

Merkez Bsı faiz kararını bugün açıklayacak

İstanbul'da bulunan el bombalarıyla ilgili 8 şüpheli tutuklandı

16 ilin valisi değişti

Akdeniz'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Terör rejiminin son 24 saatte Gazze'de düzenlediği saldırılarda 34 kişi şehit oldu

Myanmar''da Yagi Tayfunu nedeniyle ölü sayısı 268'e yükseldi

Valiler kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı

Meteorolojiden şiddetli sağanak uyarısı

Lübnan'da telsiz patlamalarında şehit sayısı 14'e yükseldi

Irak'ın kuzeyine hava harekatı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku