DÜNYA 24.11.2024 16:44:09 0

Ensarullah: Suudi'yle birlikte barış yolunda ödemli bir adım attık

Ensarullah: Suudi
Haberi Sesli Oku

Ensarullah yetkilileri, Suudi Arabistan'la barış görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğini duyurdu.

Yemen'deki Ensarullah yönetiminin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin el-Azzi, X hesabından yaptığı açıklamada, "Sana ve Riyad barış yolunda önemli bir adım attı.Bu asil hedefe ulaşmak için ortak dayanışma kararlılığı gösteriyorlar." dedi.

Dolayısıyla (Suudi) koalisyon içindeki hiçbir tarafın bu yolu tıkamasına izin vermeyeceklerini söyleyen El Azzi, "Amerika'nın barışı engelleyen tutumundan vazgeçmesinin de önemli olduğunu düşünüyorum." Diye vurguladı.

Yemen'de Suudi destekli rejim güçleri ile Ensarullah destekçileri arasındaki çatışmalar Ağustos 2014'ten bu yana sürüyor. Savaş, ülkenin Mart 2015'te Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon tarafından işgal edilmesinin ardından en aktif aşamasına girdi. Nisan 2022'de çatışmanın tarafları, 2 Ekim'de sona eren bir ateşkes üzerinde anlaşmayı başardılar. Eylül 2023'te Riyad'da Ensarallah heyeti ile Suudi Arabistan temsilcileri arasında görüşmeler yapıldı. Reuters kaynaklarına göre taraflar, yabancı güçlerin Yemen'den çekilmesi ve Ensarulllah tarafından kontrol edilen bölgedeki nüfusa sosyal güvence sağlanmasıyla ilgili temel tartışmalı konuların tartışılmasında "belirli bir ilerleme" kaydetti. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı bu görüşmelerin sonuçlarını olumlu değerlendirdi.

26 Mayıs 2024'te Ensarullah hareketi, aralarında Yemen rejim güçlerinin de bulunduğu 113 mahkumu tek taraflı olarak serbest bıraktı. Haziran ayında, çatışmanın tarafları Umman'ın başkentinde görüşmelerde bulundular ve bu sırada, Yemenli İslamcı El Islah partisinin liderlerinden biri olan Muhammed Kahtan'ın, rejim güçleri tarafından yakalanan 50 Ensarullah mensubu karşılığında serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardılar. 22 Temmuz'da Yemen'deki rejimin hükümeti ve Ensarullah, bcılık kısıtlamalarının karşılıklı olarak kaldırılmasını öngören bir anlaşma imzaladı. Taraflar ayrıca Yemenia Airways'in Sanaa'dan Ürdün'e günde üç kez uçuşlarını sürdürmesi ve Sanaa'dan Mısır ve Hindistan'a uçuşlar başlatması konusunda da mutabakata vardı. Yemenli yetkililer, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin bu anlaşmalara varma çabalarını övdü. (İLKHA)

Rusya: Donetsk'te Razliv yerleşim yerini ele geçirdik

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Azerbaycan'da

TESK Genel Başkanı Palandöken'den boykot açıklaması

Gazze'de açlık krizi derinleşiyor

Rusya ile Kuzey Kore 4 kilometrelik köprüyle birleşiyor

Ukrayna: ABD ile nadir toprak elementleri anlaşması istişareler başladı

Batman'da trafik kazası: 7 yaralı

Boykot çağrılarına soruşturma başlatıldı

Otomobil takla atarak kaza yaptı: 1 ölü, 1 yaralı

Meteorolojiden soğuk hava ve yağış uyarısı

Bayram tatilinde emniyet kemeri takmayan 17 bin 427 sürücüye işlem

Ruffles marka cipsler için acil toplatma kararı

Haiti'de 530 mahkum firar etti

Siyonist işgalciler Şati'de sivillere saldırdı: 3 şehit

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 41 tutuklama

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari hastaneye kaldırıldı

Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Kastamonu'da feci kaza: 3 ölü, 4 yaralı

Lübnan: israil, saldırılarıyla BMGK'nin 1701 sayılı kararını ihlal etti

Diyarbakır'da bayramlaşma etkinliği düzenlendi

Antalya açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem

İzlanda'da yanardağ alarmı

Çin'den Tayvan'ın çevresini kuşatan tatbikat

Moldova 3 Rus diplomatı sınır dışı etti

Gaziantep'te narkotik suçlardan 1494 kişi gözaltına alındı

Malezya'da doğal gaz patlaması: 112 yaralı

Osmanlı Teşkilatı Batman İl Başkanlığında Yeni Dönem!

Kontrolden çıkan servis minibüsü devrildi: 1 ölü, 5 yaralı

Hindistan'da havai fişek fabrikasında patlama: 17 ölü

Gümrük kapılarında 182 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Yükleniyor