• BIST 100

    10486,09%0,35
  • DOLAR

    41,25% 0,03
  • EURO

    48,38% -0,34
  • GRAM ALTIN

    4836,92% 0,30
  • Ç. ALTIN

    7891,27% 1,14

Epilepsi ile güvenli ve sağlıklı bir hayat mümkün!

10 Şubat 2025, Pazartesi 20:23
10 Şubat 2025, Pazartesi 20:23
Epilepsi ile güvenli ve sağlıklı bir hayat mümkün!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Epilepsinin, beyindeki anormal elektriksel aktivite sonucu ortaya çıkan nörolojik bir bozukluk olduğunu belirten uzmanlar, genetik yatkınlık, travma, enfeksiyon gibi çeşitli nedenlere bağlı gelişebildiğini söylüyor.

Uyku düzensizliği, stres, alkol ve bazı ilaçların nöbetleri tetikleyebildiğine vurgu yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, epilepsi hakkında açıklamalarda bulundu.

Epilepsi çeşitli nedenlere bağlı ortaya çıkabilir!

Epilepsinin, beyindeki anormal elektriksel aktiviteye bağlı olarak tekrarlayan nöbetlerle karakterize nörolojik bir bozukluk olduğunu hatırlatan Dr. Celal Şalçini, “Bu nöbetler, beyin hücrelerinin (nöronlar) aşırı ve birlikte aynı zamanda/senkronize aktivitesi sonucu ortaya çıkar.” dedi.

Epilepsinin, genetik yatkınlık, beyin travması, enfeksiyonlar, inme, tümörler veya gelişimsel bozukluklar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabileceğini dile getiren Dr. Celal Şalçini, tanı sürecinin hastanın klinik öyküsü, nöbetlerin özellikleri ve nörolojik muayene ile başladığını, tanıyı doğrulamak için ise Elektroensefalografi (EEG), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI), Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve kan testleri gibi bazı testler kullanıldığını söyledi.

Farklı faktörler epilepsi ataklarını tetikleyebilir!

Bazı faktörlerin epilepsi ataklarını tetikleyebildiğine dikkat çeken Dr. Celal Şalçini, “Yetersiz uyku, nöbet eşiğini düşürür. Psikolojik stres, nöbet riskini artırabilir. Bazı bireylerde yanıp sönen ışıklar nöbetleri tetikleyebilir. Antiepileptik ilaçların düzensiz kullanımı nöbet riskini artırır. Bazı ilaçların kendileri nöbetleri tetikleyebilir.” şeklinde konuştu.

Bu faktörlerden kaçınmanın mümkün olduğunu da sözlerine ekleyen Dr. Celal Şalçini, düzenli uyku, stres yönetimi, alkolden kaçınma, ilaçların düzenli kullanımı ve fotosensitivitesi/ışığa hassasiyeti olan bireylerin yanıp sönen ışıklardan uzak durmasının özellikle önerildiğini aktardı.

Epilepsi ile yaşayan bireyler ve aileleri bunlara dikkat etmeli!

Epilepsi ile yaşayan bireylerin ve ailelerinin günlük yaşamda dikkat etmesi gereken faktörlere değinen Dr. Celal Şalçini, şunları söyledi:

“Antiepileptik ilaçların düzenli ve doktorun önerdiği şekilde kullanılması gerekir. Uyku düzeni ve stres yönetimine önem verilmeli, tetikleyici faktörlerden uzak durulmalı. Nöbet sırasında yaralanmayı önlemek bulunulan odanın veya banyonun kapısı kilitlenmemeli, keskin eşyalar açıkta bırakılmamalı ve yüzme gibi aktiviteler sırasında hasta yalnız olmamalı. Nöbetlerin sıklığı, süresi ve tetikleyicileri kaydedilmeli. Aile üyeleri ve yakın çevre nöbet sırasında nasıl müdahale edeceğini öğrenmeli.”

Epilepsi hakkındaki yanlış bilinenler farkındalık çalışmalarıyla düzeltilebilir

Epilepsi hastalarının toplumda karşılaştığı yaygın yanlış inanışlar olduğunu dile getiren Dr. Celal Şalçini, “Epilepsinin bulaşıcı bir hastalık olduğunu düşünenler bile var.” dedi.

Epilepsi hastalarının normal bir yaşam süremeyeceği inanışının da yanlış olduğunu vurgulayan Dr. Celal Şalçini, “Doğru tedavi ve yönetimle epilepsi hastaları aktif bir yaşam sürdürebilir. Bir diğer yanlış bilinen konu ise ‘nöbet sırasında hastanın dilini tutmak gerekir’ bilgisi. Bu, hastaya zarar verebilir. Bunun yerine, hastayı güvenli bir pozisyona almak ve nöbetin bitmesini beklemek gerekir.” açıklamasını yaptı.

Dr. Celal Şalçini, epilepsi hakkındaki farkındalığı artırmak için ise; toplumda eğitim programları düzenlemek, medya ve sosyal platformlarda doğru bilgiler paylaşmak, okullarda ve iş yerlerinde epilepsi hakkında bilinçlendirme seminerleri yapmak, epilepsi dernekleri ve hasta grupları aracılığıyla destek sağlamak gibi adımlar atılabileceğini söyledi.

Uygun tedavi ve destekle başarılı olabilirler

Epilepsi ile yaşayan bireylerin sosyal hayatlarını daha verimli sürdürebilmesi için önerilerde bulunan Dr. Celal Şalçini, sözlerini şöyle tamamladı:

“Epilepsi dernekleri veya hasta gruplarına katılarak benzer deneyimler paylaşılabilir. İş yerinde, okulda veya sosyal çevrede epilepsi hakkında açık iletişim kurulması kişiye iyi gelebilir. Doktor onayıyla düzenli egzersiz yapmak, stresi azaltır ve genel sağlığı iyileştirir. Epilepsi hastaları, uygun tedavi ve destekle eğitimlerini tamamlayabilir ve iş hayatında başarılı olabilir. Gerektiğinde psikolojik danışmanlık alarak duygusal zorluklarla başa çıkmak için adım atılabilir.” (İLKHA)

Şırnak’ta petrol boru hattı patladı: Alevler havaya metrelerce yükseldi

Malatya'da metruk ev yangını

Şırnak'ta 14 ilden 745 kişinin katılımıyla 7,0  büyüklüğünde deprem tatbikatı yapıldı

HAMAS, Doha'daki saldırıda 6 kişinin şehit olduğunu duyurdu: "Saldırılar direniş yolundan bizi alıkoyamayacaktır"

Malatya'da ahır yangını: 10 hayvan telef oldu

Sumud Filosu'ndan sert mesaj: “Gazze’ye Ulaşacağız, Ablukayı Kıracağız”

Kassam'dan Gazze için duaya çağrı

Batman’a Yeni Bir Güzellik Merkezi: İsra Güzellik Merkezi Açıldı

BATSO'dan Recebanlılar Derneği’ne Ziyaret

Arap ülkeleri, işgalci rejimin Katar'a yönelik saldırılarını kınadı

Bakan Göktaş: 18-25 yaşlarındaki gençlerimiz için kredi miktarını 250 bin liraya yükseltiyoruz

Batman’da Tehlikeli Yolculuk: Patenli Genç Araçlara Tutunarak İlerledi

Gaziantep'te çeşitli suçlardan aranan 4 kişi yakalandı

Batman’da Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nda Kaza: Sürücü Yaralandı

Türkiye'den işgalin Katar'a yönelik saldırısına tepki

Batman'da hafriyat kamyonu ile otomobil çarpıştı

İstanbul’da DAİŞ'e yönelik operasyon: 19 gözaltı

HÜDA PAR’dan siyonist rejimin Katar'da HAMAS'a saldırısına tepki: Cevapsız bırakılmamalı!

Ruh sağlığında yapay zeka kullanımı doğru mu?

Mardin’de iki grup arasında taşlı sopalı kavga: 8 yaralı

Sosyal medyada provokasyon yapan 3 kişi tutuklandı

Sigara ve kanserle mücadelede mobil tim dönemi

Adana’da büyükbaş hayvan taşıyan tır alev aldı

İspanya, israilin iki bakanına giriş yasağı getirdi

El Cezire: HAMAS liderliği heyeti suikasttan sağ kurtuldu

Katar'dan işgalcilerin HAMAS liderlerine yönelik saldırısına tepki

Bin 300’den fazla sanatçı, siyonist film endüstrisini boykot edeceğini açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Bayrou’nun istifasını onayladı

İşgalci siyonistler, Katar'da HAMAS liderlerinin bulunduğu binayı bombaladı

Malatya'da otomobil su kanalına girerek takla attı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şırnak’ta petrol boru hattı patladı: Alevler havaya metrelerce yükseldi

Malatya'da metruk ev yangını

Şırnak'ta 14 ilden 745 kişinin katılımıyla 7,0  büyüklüğünde deprem tatbikatı yapıldı

HAMAS, Doha'daki saldırıda 6 kişinin şehit olduğunu duyurdu: "Saldırılar direniş yolundan bizi alıkoyamayacaktır"

Malatya'da ahır yangını: 10 hayvan telef oldu

Sumud Filosu'ndan sert mesaj: “Gazze’ye Ulaşacağız, Ablukayı Kıracağız”

Kassam'dan Gazze için duaya çağrı