• BIST 100

    9845,85%-1,06
  • DOLAR

    36,00% 0,06
  • EURO

    37,10% 0,01
  • GRAM ALTIN

    3382,67% 0,55
  • Ç. ALTIN

    5443,25% 0,00

Epilepsi ile güvenli ve sağlıklı bir hayat mümkün!

SAĞLIK 10.02.2025 20:23:01 0
Epilepsi ile güvenli ve sağlıklı bir hayat mümkün!

Epilepsinin, beyindeki anormal elektriksel aktivite sonucu ortaya çıkan nörolojik bir bozukluk olduğunu belirten uzmanlar, genetik yatkınlık, travma, enfeksiyon gibi çeşitli nedenlere bağlı gelişebildiğini söylüyor.

Uyku düzensizliği, stres, alkol ve bazı ilaçların nöbetleri tetikleyebildiğine vurgu yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, epilepsi hakkında açıklamalarda bulundu.

Epilepsi çeşitli nedenlere bağlı ortaya çıkabilir!

Epilepsinin, beyindeki anormal elektriksel aktiviteye bağlı olarak tekrarlayan nöbetlerle karakterize nörolojik bir bozukluk olduğunu hatırlatan Dr. Celal Şalçini, “Bu nöbetler, beyin hücrelerinin (nöronlar) aşırı ve birlikte aynı zamanda/senkronize aktivitesi sonucu ortaya çıkar.” dedi.

Epilepsinin, genetik yatkınlık, beyin travması, enfeksiyonlar, inme, tümörler veya gelişimsel bozukluklar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabileceğini dile getiren Dr. Celal Şalçini, tanı sürecinin hastanın klinik öyküsü, nöbetlerin özellikleri ve nörolojik muayene ile başladığını, tanıyı doğrulamak için ise Elektroensefalografi (EEG), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI), Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve kan testleri gibi bazı testler kullanıldığını söyledi.

Farklı faktörler epilepsi ataklarını tetikleyebilir!

Bazı faktörlerin epilepsi ataklarını tetikleyebildiğine dikkat çeken Dr. Celal Şalçini, “Yetersiz uyku, nöbet eşiğini düşürür. Psikolojik stres, nöbet riskini artırabilir. Bazı bireylerde yanıp sönen ışıklar nöbetleri tetikleyebilir. Antiepileptik ilaçların düzensiz kullanımı nöbet riskini artırır. Bazı ilaçların kendileri nöbetleri tetikleyebilir.” şeklinde konuştu.

Bu faktörlerden kaçınmanın mümkün olduğunu da sözlerine ekleyen Dr. Celal Şalçini, düzenli uyku, stres yönetimi, alkolden kaçınma, ilaçların düzenli kullanımı ve fotosensitivitesi/ışığa hassasiyeti olan bireylerin yanıp sönen ışıklardan uzak durmasının özellikle önerildiğini aktardı.

Epilepsi ile yaşayan bireyler ve aileleri bunlara dikkat etmeli!

Epilepsi ile yaşayan bireylerin ve ailelerinin günlük yaşamda dikkat etmesi gereken faktörlere değinen Dr. Celal Şalçini, şunları söyledi:

“Antiepileptik ilaçların düzenli ve doktorun önerdiği şekilde kullanılması gerekir. Uyku düzeni ve stres yönetimine önem verilmeli, tetikleyici faktörlerden uzak durulmalı. Nöbet sırasında yaralanmayı önlemek bulunulan odanın veya banyonun kapısı kilitlenmemeli, keskin eşyalar açıkta bırakılmamalı ve yüzme gibi aktiviteler sırasında hasta yalnız olmamalı. Nöbetlerin sıklığı, süresi ve tetikleyicileri kaydedilmeli. Aile üyeleri ve yakın çevre nöbet sırasında nasıl müdahale edeceğini öğrenmeli.”

Epilepsi hakkındaki yanlış bilinenler farkındalık çalışmalarıyla düzeltilebilir

Epilepsi hastalarının toplumda karşılaştığı yaygın yanlış inanışlar olduğunu dile getiren Dr. Celal Şalçini, “Epilepsinin bulaşıcı bir hastalık olduğunu düşünenler bile var.” dedi.

Epilepsi hastalarının normal bir yaşam süremeyeceği inanışının da yanlış olduğunu vurgulayan Dr. Celal Şalçini, “Doğru tedavi ve yönetimle epilepsi hastaları aktif bir yaşam sürdürebilir. Bir diğer yanlış bilinen konu ise ‘nöbet sırasında hastanın dilini tutmak gerekir’ bilgisi. Bu, hastaya zarar verebilir. Bunun yerine, hastayı güvenli bir pozisyona almak ve nöbetin bitmesini beklemek gerekir.” açıklamasını yaptı.

Dr. Celal Şalçini, epilepsi hakkındaki farkındalığı artırmak için ise; toplumda eğitim programları düzenlemek, medya ve sosyal platformlarda doğru bilgiler paylaşmak, okullarda ve iş yerlerinde epilepsi hakkında bilinçlendirme seminerleri yapmak, epilepsi dernekleri ve hasta grupları aracılığıyla destek sağlamak gibi adımlar atılabileceğini söyledi.

Uygun tedavi ve destekle başarılı olabilirler

Epilepsi ile yaşayan bireylerin sosyal hayatlarını daha verimli sürdürebilmesi için önerilerde bulunan Dr. Celal Şalçini, sözlerini şöyle tamamladı:

“Epilepsi dernekleri veya hasta gruplarına katılarak benzer deneyimler paylaşılabilir. İş yerinde, okulda veya sosyal çevrede epilepsi hakkında açık iletişim kurulması kişiye iyi gelebilir. Doktor onayıyla düzenli egzersiz yapmak, stresi azaltır ve genel sağlığı iyileştirir. Epilepsi hastaları, uygun tedavi ve destekle eğitimlerini tamamlayabilir ve iş hayatında başarılı olabilir. Gerektiğinde psikolojik danışmanlık alarak duygusal zorluklarla başa çıkmak için adım atılabilir.” (İLKHA)

Afyonkarahisar'daki fabrika yangını saatlerdir sürüyor

Emeklilere zam farkı bugün hesaplara yatırılacak

CHP'li belediyelere "terör" soruşturması: 10 gözaltı

Ege Denizi'nde 4,7 büyüklüğünde deprem

Sahte kanser ilacı imal eden çete çökertildi

İzmir merkezli FETÖ operasyonunda 13 şüpheli gözaltına alındı

İşgalci siyonistlerden esir takası protestosu

Altın rekor üstüne rekor kırıyor

Dolar kuru bugün ne kadar?

Ülke genelinde hava bugün nasıl?

Siyonist işgal rejimi Batı Şeria'da Filistinlilere ait evleri yıkıyor

Karbonmonoksit zehirlenmesi şüphesiyle 17 işçi hastaneye kaldırıldı

Trump'tan küstah tehdit: Kıyamet kopsun

Fas'ın kuzeyinde 5,1 büyüklüğünde deprem

3 ilde eğitime kar engeli

Meteoroloji'den 6 kent için yoğun kar yağışı uyarısı

Şırnak’ta 15 günlük ‘Geçici Özel Güvenlik Bölgesi’ ilan edildi

Bakan Uraloğlu Cenevre'de

HAMAS: Esir takasının ertelenmesi, işgalci güçlere yönelik bir uyarı mesajıdır

Kozan-Adana yolunda iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Ege Denizi'nde 5.2 büyüklüğünde deprem!

HAMAS'tan "esir ve şehit ödeneklerini" iptal eden Mahmud Abbas'a tepki

UNRWA: Batı Şeria'nın kuzeyindeki baskınlar ikinci intifadadan bu yana en uzun süreli baskın halidir

Guatemala’da otobüs köprüden düştü: 51 ölü

Soğuk duş almanın birçok faydası var!

Avrupa'da gaz fiyatları son 2 yılın zirvesine ulaştı

Burun tıkanıklığı neden olur?

Kayseri'de işçi servisi kazası: 7 yaralı

Afyonkarahisar'da fabrika yangını

AFAD Başkanlığında görev değişimi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ