• BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07

Epilepsiyle ilgili yanlış bilgiler hastalara zarar verebilir!

25 Mart 2025, Salı 11:40
25 Mart 2025, Salı 11:40
Epilepsiyle ilgili yanlış bilgiler hastalara zarar verebilir!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Epilepsinin genetik veya çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıkabileceğini belirten uzmanlar, doğru tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleriyle kontrol altına alınabileceğini söylüyor.

26 Mart Dünya Epilepsi Farkındalık Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, epilepsi hakkındaki doğru bilinen yanlışları açıkladı ve hem hastalara hem de yakınlarına önerilerde bulundu.

Genetik ve çevresel faktörler epilepsiye neden olabilir!

Epilepsinin, beyindeki anormal elektriksel aktiviteye bağlı olarak tekrarlayan nöbetlerle karakterize nörolojik bir bozukluk olduğunu hatırlatan Dr. Celal Şalçini, “Bu nöbetler, beyin hücrelerinin (nöronlar) aşırı ve birlikte aynı zamanda/senkronize aktivitesi sonucu ortaya çıkar.” dedi.

Epilepsinin, genetik yatkınlık, beyin travması, enfeksiyonlar, inme, tümörler veya gelişimsel bozukluklar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabileceğini dile getiren Şalçini, tanı sürecinin hastanın klinik öyküsü, nöbetlerin özellikleri ve nörolojik muayene ile başladığını, tanıyı doğrulamak için ise Elektroensefalografi (EEG), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI), Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve kan testleri gibi bazı testler kullanıldığını söyledi.

Düzenli uyku, stres yönetimi ve ilaçların düzenli kullanımı nöbet riskini düşürebilir…

Bazı faktörlerin epilepsi ataklarını tetikleyebildiğine dikkat çeken Şalçini, “Yetersiz uyku, nöbet eşiğini düşürür. Psikolojik stres, nöbet riskini artırabilir. Özellikle alkol yoksunluğu nöbetlere yol açabilir. Bazı bireylerde yanıp sönen ışıklar nöbetleri tetikleyebilir. Antiepileptik ilaçların düzensiz kullanımı nöbet riskini artırır. Bazı ilaçların kendileri nöbetleri tetikleyebilir.” şeklinde konuştu.

Bu faktörlerden kaçınmanın mümkün olduğunu da sözlerine ekleyen Şalçini, düzenli uyku, stres yönetimi, ilaçların düzenli kullanımı ve fotosensitivitesi/ışığa hassasiyeti olan bireylerin yanıp sönen ışıklardan uzak durmasının özellikle önerildiğini aktardı.

Aile üyeleri nöbet sırasında nasıl müdahale edeceğini öğrenmeli!

Epilepsi ile yaşayan bireylerin ve ailelerinin günlük yaşamda dikkat etmesi gereken faktörlere değinen Dr. Celal Şalçini, şunları söyledi:

“Antiepileptik ilaçların düzenli ve doktorun önerdiği şekilde kullanılması gerekir. Uyku düzeni ve stres yönetimine önem verilmeli, tetikleyici faktörlerden uzak durulmalı. Nöbet sırasında yaralanmayı önlemek bulunulan odanın veya banyonun kapısı kilitlenmemeli, keskin eşyalar açıkta bırakılmamalı ve yüzme gibi aktiviteler sırasında hasta yalnız olmamalı. Nöbetlerin sıklığı, süresi ve tetikleyicileri kaydedilmeli. Aile üyeleri ve yakın çevre nöbet sırasında nasıl müdahale edeceğini öğrenmeli.”

Doğru yaklaşımlarla epilepsi hastaları aktif bir yaşam sürebilir!

Epilepsi hastalarının toplumda karşılaştığı yaygın yanlış inanışlar olduğunu dile getiren Şalçini, “Epilepsinin bulaşıcı bir hastalık olduğunu düşünenler bile var.” dedi.

Epilepsi hastalarının normal bir yaşam süremeyeceği inanışının da yanlış olduğunu vurgulayan Dr. Celal Şalçini, “Doğru tedavi ve yönetimle epilepsi hastaları aktif bir yaşam sürdürebilir. Bir diğer yanlış bilinen konu ise ‘nöbet sırasında hastanın dilini tutmak gerekir’ bilgisi. Bu, hastaya zarar verebilir. Bunun yerine, hastayı güvenli bir pozisyona almak ve nöbetin bitmesini beklemek gerekir.” açıklamasını yaptı.

Dr. Celal Şalçini, epilepsi hakkındaki farkındalığı artırmak için ise; toplumda eğitim programları düzenlemek, medya ve sosyal platformlarda doğru bilgiler paylaşmak, okullarda ve iş yerlerinde epilepsi hakkında bilinçlendirme seminerleri yapmak, epilepsi dernekleri ve hasta grupları aracılığıyla destek sağlamak gibi adımlar atılabileceğini söyledi.

Epilepsi hastaları, bu önerilerle sosyal hayatlarının daha verimli sürdürebilir!

Epilepsi ile yaşayan bireylerin sosyal hayatlarını daha verimli sürdürebilmesi için önerilerde bulunan Dr. Celal Şalçini, sözlerini şöyle tamamladı:

“Epilepsi dernekleri veya hasta gruplarına katılarak benzer deneyimler paylaşılabilir. İş yerinde, okulda veya sosyal çevrede epilepsi hakkında açık iletişim kurulması kişiye iyi gelebilir. Doktor onayıyla düzenli egzersiz yapmak, stresi azaltır ve genel sağlığı iyileştirir. Epilepsi hastaları, uygun tedavi ve destekle eğitimlerini tamamlayabilir ve iş hayatında başarılı olabilir. Gerektiğinde psikolojik danışmanlık alarak duygusal zorluklarla başa çıkmak için adım atılabilir.” (İLKHA)

Tanzanya’da otobüs kazası: 38 ölü, 28 yaralı

Yazar Baran: Hazreti Hüseyin'in misyonu ne ise Şeyh Said Efendi'nin kıyamının misyonu da o idi

Bakan Altun: Pakistan’daki saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz

Bakan Tunç: Orman yangınlarıyla ilgili 17 kişi gözaltında

Balıkesir'de kaza: 3 ölü, 1 ağır yaralı

Toprak yanıyor, geleceğimiz tehlikede

Kısa'dan Hisse Kısa Film festivali başvuruları başladı

Uluslararası Aile Fuarı 3. gününde dopdolu etkinliklerle devam ediyor

Bakan Yumaklı'dan devam eden orman yangınlarına ilişkin açıklama

Sivas'ta kene vakası: 30 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Ankara Valiliğinden orman yangınlarına karşı sıkı tedbirler

Saraçhane'de Gazze için kunut duası

Kassam Tugayları Komutanı Ebu Ömer es-Suri Gazze'de şehit oldu

Kütahya'da otel yangını: 10 kişi dumandan etkilendi

Fahiş fiyat artışı yapan 289 firmaya 114,7 milyon lira ceza

Ankara'da deprem: Çevre illerden de hissedildi

Bilecik'te orman yangını: 16 yerleşim yeri boşaltıldı

Diyarbakır'da 512 milyon TL’lik suç ağı ortaya çıkarıldı: 18 tutuklama

İzmir'de eş zamanlı operasyon: 141 kişi yakalandı

Aydın'da saatlerdir süren orman yangını kontrol altına alındı

Ege Denizi için fırtına uyarısı

Meteoroloji’den 23 il için uyarı: Sağanak ve fırtınaya dikkat

THY'nin İran seferleri yeniden başlıyor

Kassam Tugayları, Cebaliye’de işgalcilerle "sıfır noktasından" çatıştığı anların görüntülerini paylaştı

Son iki günde çıkan orman yangınlarından 8'i sürüyor

İşgalciler 5 ayda Batı Şeria'da bin Filistinlinin evini yıktı

Lejyoner hastalığına karşı özellikle klima bakımını ihmal etmeyin!

Lübnan'da işgalden hava saldırısı: Biri kadın 2 şehit 2 yaralı

Bakan Tunç'tan Erzurum'daki maden kazasına ilişkin açıklama

Kıdemli Uzman Özdemir: Aile güçlenirse toplum da güçlenir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tanzanya’da otobüs kazası: 38 ölü, 28 yaralı

Yazar Baran: Hazreti Hüseyin'in misyonu ne ise Şeyh Said Efendi'nin kıyamının misyonu da o idi

Bakan Altun: Pakistan’daki saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz

Bakan Tunç: Orman yangınlarıyla ilgili 17 kişi gözaltında

Balıkesir'de kaza: 3 ölü, 1 ağır yaralı

Toprak yanıyor, geleceğimiz tehlikede

Kısa'dan Hisse Kısa Film festivali başvuruları başladı