-
BIST 100
15827,36%-0,29
-
DOLAR
44,46% 0,28
-
EURO
51,27% 0,04
-
GRAM ALTIN
6337,76% 1,47
-
Ç. ALTIN
10614,40% 0,00
Erbaş: İslam beldelerin kurtuluşu ümmet bilincinin yeniden ikame edilmesine bağlıdır
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Kan ve gözyaşı yurduna dönüşmüş nice İslam beldesinin kurtuluşu, ümmet bilincinin yeniden ikame edilmesine bağlıdır." dedi.
Türk Devletleri Teşkilatı Üye Ülkeleri Diyanet İşleri ve Dini İdare Başkanları Toplantısı'nın 6'ncısı Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleştirildi.
Kırgızistan Müslümanları Dini İdare Başkanı Abdulaziz Zakirov'un ev sahipliği gerçekleşen programa; Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın yanı sıra, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ın dini liderleri katılım sağladı.
Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "İnsanlık derin bir anlam ve değerler krizi yaşıyor. Irkçılık, mezhepçilik, ideolojik tarafgirlikler üzerinden çıkarılan fitneler, İslam coğrafyasını kuşatmış durumdadır. Coğrafi parçalanmışlık, zihinsel dağınıklığı beraberinde getirmiştir. Dağınıklığın neticesinde gücünü ve ihtişamını kaybeden İslam coğrafyası, emperyalist müdahaleler ve meydan okumaların karşısında askeri, siyasi ve kültürel açıdan kendini savunmakta zorlanmaktadır." diye konuştu.

"Müslüman kimliği, her türlü mezhebi ve kültürel mülahazaların üzerindedir"
Herhangi bir Müslüman grup, fırka ya da cemaatin, kendi dini anlayışını mutlak hakikat şeklinde kabul ederek diğer anlayışları ötekileştirmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu belirten Erbaş, "Allah'ın bizlere bahşettiği İslam, Müslüman kimliği, Müslüman şahsiyeti, her türlü meşrep ve mezhep aidiyetinin üzerindedir. Müslüman kimliği, her türlü etnik, politik, mezhebi ve kültürel mülahazaların üzerindedir. Bunun aksine olan her tutum ve davranış selam ve eman yurdu olan İslam coğrafyasında fitne çıkarmak isteyen unsurlar olarak görülmelidir." şeklinde konuştu.

"Vahdetimizi ve kardeşliğimizi iman ekseninde yeniden tesis etmeliyiz"
Tek bir Müslümanın dahi dışarıda bırakılmadan vahdetin ve kardeşliğin yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurgulayan Erbaş, "Türk Devletleri Teşkilatı'nın dini kurumları olarak bugün bizlere düşen ırk, dil, mezhep ve ülke odaklı kamplaşmaların ortadan kaldırılması için daha fazla zaman kaydetmeden inisiyatif almaktır. Tevhit, adalet, merhamet, uhuvvet zemininde bir ortak akıl tesis etmektir. Kendi sorunlarımızı basiret, feraset ve sağduyu ile çözmek, İslam'ın evrensel mesajlarına kast eden her türlü fitneye karşı birlikte mücadele etmektir. Tek bir Müslümanı bile dışarıda bırakmadan vahdetimizi ve kardeşliğimizi iman ekseninde yeniden tesis etmek için hep birlikte gayret sarf etmektir." dedi.
"Küresel sömürü düzenlerinin hegemonyasından kurtulabilmek için birliğe ihtiyacımız var"
Batıl ideolojilerle kardeşlik duygularının pekiştirilerek mücadele edilmesi gerektiğini belirten Erbaş, “Küresel sömürü düzenlerinin hegemonyasından kurtulabilmek için buna ihtiyacımız var. Filistin'in, Kudüs'ün, Gazze'nin özgür olması için buna ihtiyacımız var. Bunu başarmak zorundayız. Somali, Sudan, Libya, Arakan, Doğu Türkistan, Yemen gibi kan ve gözyaşı yurduna dönüşmüş daha nice İslam beldesinin kurtuluşu, ümmet bilincinin yeniden ikame edilmesine bağlıdır. Bunun için birliğe, beraberliğe, vahdete ihtiyacımız var." diye konuştu. (İLKHA)
Karlıova’da 229 deprem konutları için kuralar çekiliyor
Konya’da yatırımlar masaya yatırıldı
BM Güvenlik Konseyi İran gündemiyle toplanıyor
Şanlıurfa'da kaçak keklik avlayan 3 şüpheli yakalandı
Güney Kore'de enerji alarmı
Gaziantep aday öğretmenleri ağırlıyor
SYDV’den ebeveynlerinden yoksun çocuklara giyim desteği kartı
Şırnak il Milli Eğitim müdürlüğüne Hakan Cirit getirildi
Trabzon Limanı’nda yaban hayatı kaçakçılığına operasyon
Tarım Müdürlüğü'nden uyarı: Yağışlar hastalık riskini artırıyor
siyonist rejimin Pakistan’ın diplomatlarına suikast iddiasına uyarı çek sert oldu: “Biz Katar Değiliz”
Şanlıurfa’da yağış rekoru: 3 ayda yıllık ortalama aşıldı
Hürmüz Boğazı’ndan son 48 saatte 7 gemi geçti
İstanbul ve üç ilde bahis operasyonu: 30 şüpheli yakalandı
Çin'in en büyük çip üreticisi İran ordusuna ekipman tedarik etti
Tekne hırsızlığına karşı yapay zekâ destekli güvenlik sistemi uygulaması geliştirildi
İletişim Başkanı Duran: israilin soykırımları karşısında küresel sistem suskun kalmıştır
APP plaka değişimi yoğunluğu sürüyor
Türkiye, Mısır ve Pakistan'dan "ateşkes diplomasisi"
Yaşlılara Saygı Haftası’nda anlamlı etkinlik
Teknolojik bağımlılığa karşı insan merkezli çözümler
İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı
İşgalcilerin Batı Şeria'da saldırıları sürüyor: Kudüs'te bir şehit
Brent petrol 101,62 dolardan işlem görüyor
Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı
Gaziantep’te hızlı müdahale felci önledi
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapay zekâ destekli dijital içerik yarışması
Belediye personeli yolda bulduğu 200 bin TL'yi sahibine ulaştırdı
Trump yönetiminin krizi: Ücretsiz çalıştırılan görevliler, saatler süren kuyruklar
2024-2025 bitkisel ürünlerde üretim yeterliliği açıklandı
Yükleniyor







