Erbaş: İslam'ın hayat veren ilke ve değerleri alimlerimizin çabasıyla yeryüzüne egemen olacak

GÜNDEM 15.10.2024 16:08:06 0
Erbaş: İslam
Haberi Sesli Oku

"İslam Barış ve İyilik Dinidir" başlığıyla düzenlenen konferansta konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İslam'ın hayat veren ilke ve değerlerinin alimlerin çabasıyla yeryüzüne egemen olacağını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Müsteşarlığı tarafından "İslam Barış ve İyilik Dinidir" başlığıyla düzenlenen konferansın açılışına video mesaj ile katıldı.

Müslümanların aynı inancın, tarihin ve kültürel mirasın müşterek varisleri olduğunu belirten Erbaş, "Asrısaadetten itibaren Müslümanlar, İslam'ın rahmet mesajını Maveraünnehir'den Endülüs'e kadar ulaştırmış, bu devasa coğrafyayı huzur ve esenlik yurdu yapmışlardır. Adalet, merhamet, barış ve güzel ahlaka dayalı devletler kurmuş, medeniyetler inşa etmişlerdir. Ulaştıkları her yeri İslam'ın esenlik veren ilke ve değerleriyle mamur etmişlerdir." dedi.

"İslam karşıtlığı bugün tam anlamıyla bir İslam düşmanlığına dönüşmüş durumda"

Müslümanların büyük mirasın tecrübesiyle, yeniden barış ve huzuru temin edecek bir medeniyeti inşa etmek zorunda olduklarına dikkati çeken Erbaş, "İnancımızın ve medeniyetimizin gerektirdiği birliği, beraberliği ve kardeşliği tüm boyutlarıyla tesis etmek zorundayız. Bunu yapamadığımızda küresel ölçekte maruz kaldığımız siyasi, iktisadi, hukuki ve ahlaki meydan okumalara gerektiği gibi karşı koyamıyoruz. Diğer taraftan, dezenformasyon ve algı operasyonlarıyla bütün dünyada alabildiğine körüklenen ve her geçen gün tırmandırılan İslam karşıtlığı, bugün tam anlamıyla bir kültürel ırkçılığa ve İslam düşmanlığına dönüşmüş durumdadır." diye konuştu.

"İslam'ın rahmet ikliminden mahrum kalan insanlık tarihin en zor dönemlerinden birini yaşıyor"

İslam'ı hedef alan bütün menfur teşebbüslerin sadece Müslümanları ilgilendiren bir sorun olmadığını, bütün insanlığın ortak sorunu olduğunu vurgulayan Erbaş, "Zira bu nefret dilinden dolayı İslam ile arasına mesafe koyanlar, aslında insanlığın yegâne umudu olan bir inancın hayat veren ilkelerinden ve rahmet mesajından mahrum kalmaktadırlar. Nitekim bugün İslam'ın rahmet ikliminden mahrum kalan, adalet ve merhamete dayalı bir dünya kurma mefkuresinden yoksun kalan insanlık, savaşlar, terör olayları, yoksulluk, açlık gibi sorunların girdabında tarihin en zor dönemlerinden birini yaşamaktadır. Bu sebeple bizim en temel görevimiz, öncelikle İslam coğrafyasını cenderesine alan tefrika, şiddet ve terör sorununu çözecek müşterek bir irade geliştirmektir. İslam dünyası olarak yarınlara umutla bakabilmemizin yolu, her alanda birlik, beraberliğimizi güçlendirmekten geçmektedir." şeklinde konuştu.

"Çağın sorunlarına İslam düşüncesinden çözümler üretmeliyiz"

İslam'ın çağlar üstü barış ve birlikte yaşama tecrübesinin öncelikle Müslümanların nezdinde yeniden tesis edilmesi hususunda alimlere büyük görevler düştüğünü vurgulayan Erbaş, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Müslümanların enerjisini sömüren ırkçılık, kavmiyetçilik, mezhepçilik gibi fitne ve tefrika ateşlerini söndürmek, ancak alimlerimizin gayretleriyle mümkün olacaktır. İslam coğrafyasında ve dünyanın her köşesinde dökülen kanların, yitirilen canların, uygulanan zulümlerin son bulması, ancak alimlerimizin mücadelesiyle mümkün olacaktır. İslam'ın hayat veren ilke ve değerleri, alimlerimizin çabasıyla yeryüzüne egemen olacaktır. Bunun için kardeşlik bilincimizi diri tutmalı, yüreklerimizi birbirimize açmalıyız. Hep birlikte özümüze dönerek aramızdaki ortak zemini güçlendirecek çalışmaları çoğaltmalıyız. Çağın sorunlarına İslam düşüncesinden çözümler üreterek inanca, bilgiye, bilince ve güzel ahlaka dayalı bir hayat tasavvuru geliştirmeli ve onu bütün insanlığa teklif etmeliyiz." (İLKHA)


M-Çiçeği virüsü Afrika'da yayılıyor

Antalya'da 4,7 büyüklüğünde deprem

Sudan'da kolera nedeniyle can kaybı 699'a yükseldi

Motosiklet ile otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Malatya'da silah kaçakçılığından 3 tutuklama

Hatay'da zincirleme kaza: 8 yaralı

HÜDA PAR’ın çifte vatandaşlık kanun teklifine destekler sürüyor

15 Ekim Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü yürüyüşü düzenlendi

Siirt’ten Gazze’ye destek: Uluslararası mekanizmalar artık adım atmalı

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı’dan Hükumete israille ticaret sorusu: Bu ticaretin aslı astarı nedir?

Tek katlı evde çıkan yangın maddi hasara neden oldu

HÜDA PAR Gaziantep il Başkanı Göçer: 'Oku' emrini yerine getirmemiz lazım

18 öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

"Erkek taziye evine giren kadınları uyaran işçi DEM'li belediye tarafından işten çıkarıldı"

Hizbullah: israil ile mücadelede yeni bir strateji uygulayacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eymen es-Safedi'yi kabul etti

Batman'da araç hırsızlığından 4 kişi tutuklandı

Çocuklarda çarpık ayak nedenlerine dikkat!

Bütçe Kanunu Teklifi bilgilendirme toplantısı perşembe günü yapılacak

Sri L'da şiddetli yağış etkili oldu: 3 ölü

Avustralya'dan, vatandaşlarına Lübnan'a seyahat uyarısı

Umut Kervanı, Diyarbakır'da mağdur ve muhtaçlar yararına kermes düzenledi

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı

Erzurum'da 6 kilo 975 gram uyuşturucu ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Batı'nın savunduğu değerler rafa kaldırıldı 

Suriye İnsan Hakları Ağı, siyonist rejimin Suriye topraklarını işgal etmesini kınadı

Batman tarım, gıda ve hayvancılık fuarına kapılarını açtı

Erbaş: İslam'ın hayat veren ilke ve değerleri alimlerimizin çabasıyla yeryüzüne egemen olacak

Battalgazi'de "Beyaz Baston Görme Engelliler Günü" etkinliği

İzmir'de orman yangını

Yükleniyor