• BIST 100

    9579,23%0,40
  • DOLAR

    38,80% 0,24
  • EURO

    43,43% -0,10
  • GRAM ALTIN

    3994,44% -0,96
  • Ç. ALTIN

    6518,04% 0,66

Erbaş: Müslümanların ihtilaflı meselelerine çözüm üretmeliyiz

GÜNDEM 4.09.2024 11:45:27 0
Erbaş: Müslümanların ihtilaflı meselelerine çözüm üretmeliyiz

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Müslümanlar, her şeyden önce kendi aralarında dostluğu, dayanışmayı, muhabbeti ve iş birliğini güçlendirmelidir." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulunca düzenlenen Türkiye-Malezya İslam Astronomisi Uygulamaları Çalıştayı'na katıldı.

Diyanet Akademisi Başkanlığı Konferans Salonu’nda yapılan programda konuşan Erbaş, İslam Astronomisinin ana konuları olan vakit hesaplama yani kıble tespiti, namaz vakitleri ve rüyeti hilal konularının yeni meseleler olmadığını ancak çok önemli meseleler olduğunu belirterek, namaz vakitleri konusunda Müslüman ülkeler ve toplumların arasında zaman zaman uygulama farklılıklarının olmasının pek çok açıdan üzücü olduğunu söyledi.

"Müslümanların ihtilaflı meselelerine çözüm üretmeliyiz"

Erbaş, ümmetin vahdetine ulemanın öncülük edeceğini dile getirerek, "Bu bağlamda Türkiye ve Malezya’ya Müslüman dünyanın iki büyük ülkesi olarak çok büyük görevler düşmektedir. Dolayısıyla Müslümanların ihtilaflı meselelerinin çözümüne öncülük etmek, ortak çalışmalar yapmak, ortak projeler üretmek, bilgi ve tecrübe paylaşımı ile hizmetlerimizi güçlendirmek durumundayız." diye konuştu.

"İslam toplumlarının çok ciddi sorunları olduğunu biliyoruz"

Bugün insanlığın çevresel sorunlardan salgın hastalıklara, iktisadi problemlerden siyasi krizlere kadar devasa meselelerle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Erbaş, şöyle konuştu:

"İslam toplumlarının çok ciddi sorunları olduğunu biliyoruz. Asya’nın, Afrika’nın, Avrupa’nın, Ortadoğu’nun yani dünyanın doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her kıtanın ve bölgenin kendi özelinde önemli krizlerinin varlığının da farkındayız. İşte alem-i İslam’ın ve insanlığın karşı karşıya kaldığı bütün bu sorunlar, dünyaya huzur getirecek yegane değer olan İslam’ı insanlara anlatacak, öğretecek ve dünyaya tanıtacak olan bizlere çok büyük görev ve sorumluluklar yüklemektedir."

Erbaş, "Müslümanlar, her şeyden önce kendi aralarında dostluğu, dayanışmayı, muhabbeti ve iş birliğini güçlendirmelidir. Sorunların ortak çözümü için istişari metotlar ve stratejiler geliştirmelidir. Aynı şekilde Müslümanlar, sosyal, siyasi, iktisadi ve akademik hayatın her alanında örnek ve başarılı çalışmalar, umut ve güven veren adımlar ortaya koymalıdır." ifadelerini kullandı.

"Güçlerimizi birleştirmemiz çok önemli"

Bugün Müslümanların yaşadığı coğrafyalarda büyük problem ve sıkıntıların yaşandığına dikkati çeken Başkan Erbaş, şunları kaydetti:

"Gazze’de bir soykırım yaşanıyor. Orada işgalci siyonistlerin yaptıklarını hepimiz görüyoruz. 2 milyar Müslümanın yaşadığı ülkelerin idarecileri olarak mutlaka bir araya gelip o büyük problemleri de çözmemiz lazım. Yani bu vesileyle yeniden bütün dünya kamuoyuna, bütün insanlığa bu birliğin, beraberliğin, istişarenin güçlerimizi birleştirmenin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha hatırlatmış olayım."

Programa, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, Malezya Malaya Üniversitesi İslami İlimler Akademisi Dekanı Prof. Dr. Mohd Fauzi Bin Hamat ile iki ülkeden ilim insanları katıldı. (İLKHA)

HÜDA PAR Milletvekili Dinç madde bağımlığına dikkat çekti: Vatandaşlar ‘evlatlarımızı kurtarın’ diyor!

Kayseri'de sosyal medya dolandırıcılığı: 3,5 milyon liralık vurgun

Antalya, Diyarbakır ve Kayseri'de yeni mahkemeler kuruldu

Kuvvetli rüzgâr ve yağış nedeniyle BUDO'nun 8 seferi iptal edildi

Marmara ve Batı Karadeniz'de kuvvetli yağış ve fırtına bekleniyor

7 Avrupa ülkesinden ortak açıklama: Gazze'deki insanlık dramı karşısında sessiz kalmayacağız

UNICEF: israil Gazze’de 2 günde 45 çocuğu öldürdü

Şiddetli bombardıman altındaki Gazze'nin kuzeyinde sistematik yıkım başladı

Trump'tan yeni sürgün planı: 1 milyon Gazzeli Libya'ya gönderilecek

Siyonist rejim Gazze'nin tamamını işgal için harekete geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla 7 üniversiteye yeni rektör atandı

Dünya Çiftçiler Günü nedeni ile Ağrı'da program gerçekleştirildi

Rusya: Donetsk'te 6 yerleşim birimini ele geçirdik

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Geleceğin umudunu inşa etmek için çalışıyoruz

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz, Kumluca’da vatandaşın sorunlarını dinledi

AB ülkeleri, Suriye gündemiyle toplanıyor

Mardin Valisi Akkoyun, kurban vekâletini Gazze’ye verdi

Arnavutluk'ta düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu 6. Zirvesi sona erdi

Polonya Başbakanı Tusk: Ruslar bize siber saldırı başlattı

Nijerya'dan savaş hazırlığı gibi karar: 49 yeni hava aracı satın alacaklar

Ukrayna bir F-16 savaş uçağı daha kaybetti

İran: Uranyum zenginleştirme hakkından vazgeçmeyeceğiz

İstanbul için gök gürültülü sağanak uyarısı

Bingöl'de “Gazze’ye Destek Sofrası” kermesi

Gaziantep'te kavga çıkaran 2 kişi yakalandı

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Hatay'da düzensiz göçmen operasyonu

Bakan Göktaş: Nice zorlukları ailemizin gücüyle aştık

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ