• BIST 100

    10360,31%0,43
  • DOLAR

    41,83% 0,05
  • EURO

    48,66% 0,19
  • GRAM ALTIN

    5648,97% 1,45
  • Ç. ALTIN

    9306,02% 1,65

Erdoğan: Gazze'deki ateşkesten memnunuz, Gazzeli mazlumların yükünü azaltan her çaba bizim için değerli

15 Ekim 2025, Çarşamba 20:18
15 Ekim 2025, Çarşamba 20:18
Erdoğan: Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gazzeli mazlumların yükünü azaltan her çaba bizim için değerlidir. Bunu sadece ateşkes imzaladılar diyerek küçümsemek kimsenin haddi de hakkı da değildir" dedi.

Kabine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında iki haftalık aranın ardından toplandı.

Saat 17.00'da başlayan toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalardan satır başları şu şekilde:

Son asrın en ciddi sağlık krizinden Rusya-Ukrayna arasındaki savaşa bölgemizdeki kanlı çatışmalardan ticaret ve gümrük savaşlarına kadar birçok meselede bunu gördük, yaşadık, bir fiil tecrübe ettik. Tuzağa düşmedik, oyuna gelmedik. Ülkemize ekonomik ve sosyal maliyet üretecek hiçbir maceraya atılmadık. Batılı ülkeler bize ne der diye değil, 23 yılın engin tecrübesi, birikimi ve müktesebatıyla politikalarımızı belirledik. Burada şunu da ifade etmek isterim. Dün bizi hem koronavirüs salgınında hem de Rusya-Ukrayna krizinde insafsızca yerenler bugün utangaç da olsa hak verir noktaya geldiler. Dün bizi Avrupa'dan ve Batı bloğundan uzaklaşmakla suçlayanlar bugün takip ettiğimiz dengeli politikalara övgüler diziyor. Dün hükümetimin Suriye ve Gazze'deki vicdanlı duruşunu eleştirenler bugün sayemizde yurt dışına başları dik, alınları ak bir şekilde gidiyor. Bizi tenkit edenlerin kimi zaman iki yıl, kimi zaman dört yıl, kimi zaman çok daha gecikmeli de olsa bizi takdir ve taltif eder konuma gelmeleri elbette kendi gelişimleri açısından önemlidir. Doğruyu bildikleri halde ikrar edemeyenlere ise maalesef yapabileceğimiz hiçbir şey yoktur.

israil'in işgal ve soykırımına tepki olarak, farklı ülkelerden Gazze'ye doğru yelken açan Sumud filosuna güçlü moral desteği verdik. Vatandaşlarımızın da içinde olduğu aktivistlerin tahliye sürecini başarıyla yönettik. 4 Ekim'de başlattığımız tahliye operasyonuyla 36'sı Türkiye vatandaşı toplam 137 aktivisti ülkemize güvenle getirdik. 7 Ekim'deki ikinci tahliye sürecinde 16 vatandaşımızın ilk etapta Ürdün'e geçişini ardından 15'inin ülkemize gelişini sağladık. Gözaltına alınan 3 milletvekilimiz de Bakü üzerinden Türkiye'ye sorunsuz, sıkıntısız bir şekilde ulaştı. Türk Hava Yollarımızın 10 Ekim'de düzenlediği özel bir seferle 18'i vatandaşımız olan 21 ülkeden toplam 94 aktivisti Türkiye'ye intikal ettirdik. Filoya katılarak insanlığın vicdanına tercüman olan tüm vatandaşlarımıza, tüm aktivistlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Tekrar geçmiş olsun diyorum. Batılı aktivistlerin tahliye operasyonlarımızdan övgüyle bahsettiği bu olayda, Türkiye'yi suçlayanları ise milletimin vicdanına havale ediyoruz.

5 Ekim'de yine İstanbul'da düzenlenen 11. Enerji Verimliliği Forumuna iştirak ettik. Burada aynı zamanda ana muhalefetin Türkiye'nin enerji arz güvenliğini hedef alan yakışıksız iddia ve ithamlarını da tek tek çürüttük. Sakarya gaz sahasında şu anda 4 milyon hanemizin doğal gaz ihtiyacını karşılıyoruz. Bu sayı 2026'da 8 milyona, 2028'de inşallah 16 milyona çıkacak. Hâlihazırda toplam 34 ülkeyle doğal gaz ithalat ve ihracatımız var. Akkuyu nükleer santralinde ilk elektriği çok yakın bir zamanda üreteceğiz. Akkuyu dışında nükleer ajandamızda başka projelerimizde bulunuyor. Ana muhalefetin balıkları öne sürerek yaptığı eleştirileri aldırmadan nükleer enerjiye yatırım yapmayı sürdüreceğiz. Aziz milletim bu vesileyle yine muhalefetin çarpıttığı bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Enerji politikamızın bir diğer önceliği sahip olduğumuz madenlerin katma değerli bir şekilde uluslararası pazarlara sunulmasıdır. Özellikle nadir toprak elementleri savunma sanayinden yenilenebilir enerji sistemlerine, elektrikli araçlardan haberleşme ve uzay teknolojilerine pek çok alanda kritik rol oynuyor. Eskişehir'in Beylikova ilçesindeki nadir toprak elementleri sahasında bugüne kadar 310 ayrı lokasyonda yaklaşık 125 bin metre sondaj yapıldı. Çalışma sahasında nadir toprak elementleri barit ve florit başta olmak üzere tam 694 milyon ton kaynak olduğu tespit edildi. Bakınız bu saha dünyanın ikinci büyük nadir toprak kaynak sahasıdır. 17 nadir toprak elementinin onun bulunduğu Beylikova sahasında yaklaşık 12,5 milyon ton nadir toprak oksitleri yer alıyor. Nadir toprak elementlerinde dünyanın en büyük 5 üreticisinden birisi olmak istiyoruz. Bu doğrultudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk etapta yıllık 1200 ton cevher işleyeceğimiz eti maden pilot üretim tesisini devreye aldık.

Pilot tesisin endüstriyel tesise dönüştürülmesi için saflaştırma teknolojisi de dahil çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şunu da altını çizerek ifade etmek durumundayım. Nadir toprak elementleri teknolojisine sahip ülke ve firmalar bu alandaki üretim süreçlerine ilişkin tecrübelerini maalesef paylaşmaktan kaçınıyor. Bu engelin aşılması ve mevcut sahaların daha kısa sürede ekonomiye kazandırılması uluslararası işbirliklerini zorunlu kılıyor. Pek çok ülke teknoloji geliştirme, danışmanlık ve teknoloji transferi için bu konularda deneyimli ülkelerle anlaşmalar imzalıyor. Türkiye olarak biz de teknoloji hafızaya sahip ülkelerin uzman kuruluşlarıyla işbirlikleri geliştirmek amacıyla görüşmeler yapıyoruz. Bu anlamda Beylikova'daki nadir toprak elementleri sahasının herhangi bir ülkeye verilmesi asla söz konusu değildir. Her kim bunu iddia ediyorsa kendi ülkesine iftira atıyor demektir. Şuraya özellikle dikkatinizi çekiyorum. Türkiye'nin yer altı kaynaklarını ekonomisine kazandırmasını istemeyenler hep şunu yapıyorlar. Önce maden tetkik ve arama çalışmalarını engellemeye çalışıyorlar. Bunda başarılı olamayınca bu sefer işletilmesini sabote etmenin derdine düşüyorlar. Denklem aslında çok basit. Mümkünse engellemek, değilse itibarsız hale getirmek. Nadir toprak elementleriyle ilgili yaşananlar da budur. Amaç Türkiye'nin bu yer altı kaynağından istifade etmesini engellemektir. Dikkat edin bu konuda hükümetimize iftira atanlar Karadeniz doğalgazı ile Gabar'daki petrol keşiflerimizi de dillerine dolayanlardır. Hatırlarsanız orada da destek vermek yerine hemen bir kulp taktılar. Bugün de aynısını yapıyorlar. Yarın da değişen bir şey olmayacak. Milletimden bunlara karşı uyanık olmalarını rica ediyorum. Milletim bize güvensin, bize inansın. Allah'ın izniyle biz bu güveni boşa çıkarmayacağız.

Suriye ile ilişkilerimiz güçleniyor. Suriye'de istikrar kökleştikçe her şey çok daha iyi olacak. Sadece Suriye'de değil, Gazze'de Türkiye ilk günden itibaren hakkında yanında yer aldı. Filistin direnişine kara çalmadık. 

Ateşkesten memnunuz. Gazze'de kırılgan da olsa güven iklimi oluştu. Gazzeli çocukların yüzü 2 yıldır ilk defa gülüyor. İsrail'in bozuk sicilinin biz de farkındayız, bu gerçeğe rağmen Gazzeliler umutlu olmak istiyor. 

Tüm aksaklıklara rağmen 350'ye yakın tırımız Gazze'ye giriş yaptı. 400'den fazla tırımız ise giriş için bekliyor.

Ateşkes mutabakatın uygulanmasının takipçisi olacağız. Deklarasyonun sonuna kadar arkasında duracağız. ABD, Mısır ve Katar'ın da benzer tavır sergileyeceğine inanıyorum.

Bağımsız bir Filistin devleti kurulana kadar mücadelemiz hız kesmeyecek. Kış bastırmadan insani yardımlarımıza ağırlık vereceğiz. Şov yapmadan, başkaları gibi PR peşinde koşmadan Gazzeli mazlumlara sahip çıkmaya devam edeceğiz." (İLKHA)

TOKİ şantiyesinde asansör kazası: 1 ağır yaralı

Los Angeles'ta 'acil durum' ilan edildi

İzmir’de su kesintileri 31 Ekim’e kadar uzatıldı

Lewotobi Laki-Laki Yanardağı'nda patlama

Büyükşehir Belediyesinden çiftçilere sulama hizmeti

Muğla açıklarında 40 düzensiz göçmen ve 2 kaçakçı yakalandı

Kurtulmuş: Türkiye modelini ortaya koyarak kimsenin acı yaşamayacağı bir dönemi gelecek nesillere armağan edeceğiz

Malatya'da 2 araç çarpıştı: 1 ölü

Ekvador'da AVM'nin önündeki araçta patlama: 1 ölü, çok sayıda yaralı

Finlandiya Dışişleri Bakanı Valtonen, Gürcistan'da skandala yol açtı

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı'dan çifte vatandaşlık kanun teklifi çağrısı: Hükümet, derhal harekete geçmeli

Yemenli alim Şeyh Abdullah Diyarbakır'da 4 gün boyunca fıkıh dersi verecek

Yenice-Toprakkale demiryolu hattı 2 yıl süreyle kapalı olacak

Erdoğan: Gazze'deki ateşkesten memnunuz, Gazzeli mazlumların yükünü azaltan her çaba bizim için değerli

Siirt’te bıçaklı kavga: 15 yaşındaki çocuk yaralandı

Gazze'de patlamamış mühimmat nedeniyle siviller büyük tehlike altında

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kaymakam adaylarına hitap etti: Bu iş rikkat, samimiyet ve adanmışlık gerektirir

Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul, Türkiye'ye geliyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Portekizli mevkidaşı ile görüştü

Radar cezasıyla ilgili yanlış iddialara Bakanlıktan yalanlama

İngiltere Rusya'ya yaptırım kararı

Türkiye, son 52 yılın en kurak dönemini yaşıyor

Malatya Umut Kervanı'ndan Gazze yararına kermes etkinliği

HÜDA PAR İl Başkanı Tekin: Yıllardır festivaller yapıldı ama bir tek sanayi fuarı düzenlenmedi

Kamyonet park halindeki tır'a çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Sudan'ın başkenti Hartum'da İHA saldırıları

Almanya'ya Eurofighter uçakları Polonya'da konuşlandıracak

ABD'de chikungunya vakası görüldü

İşgalcilerden Gazze'de yeni ihlal: 2 şehit, 15 kişi alıkonuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında kabine toplantısı başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


TOKİ şantiyesinde asansör kazası: 1 ağır yaralı

Los Angeles'ta 'acil durum' ilan edildi

İzmir’de su kesintileri 31 Ekim’e kadar uzatıldı

Lewotobi Laki-Laki Yanardağı'nda patlama

Büyükşehir Belediyesinden çiftçilere sulama hizmeti

Muğla açıklarında 40 düzensiz göçmen ve 2 kaçakçı yakalandı

Kurtulmuş: Türkiye modelini ortaya koyarak kimsenin acı yaşamayacağı bir dönemi gelecek nesillere armağan edeceğiz