• BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,89% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4035,43% 0,80
  • Ç. ALTIN

    6526,84% 0,67

Eski ve yıpranmış gelinlikler onarılıyor

GÜNDEM 17.01.2023 13:45:02 0
Eski ve yıpranmış gelinlikler onarılıyor

Eski ve yıpranmış gelinlikler onarılıyor

Adıyaman Halk Eğitim Merkezi bünyesinde kurulan el işi kursunda eski ve yıpranmış gelinlikler, el emeği göz nuru çalışmalarla yeniden tasarlanarak piyasaya sunuluyor.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün Sıratut Mahallesi’nde kadınlara yönelik açmış olduğu el işi kursunda yaklaşık eski ve yıpranmış gelinliklerin tamiri yapılıyor. 20 Kursiyerin yer aldığı kursta, ayda 150’ye yakın gelinlik elden geçiyor. Kursiyerler tarafından el emeği göz nuruyla elden geçirilen gelinler yeniden tasarlanarak göz alıcı bir hale getiriliyor. Piyasada değeri 15-25 bin TL arasında değişen ama gördüğü hasarlardan dolayı kullanılamayan gelinlikler kursiyerler tarafından yapılan çalışmalarla yeniden kullanılabilir hale getiriliyor. Eski zamandan günümüze kadar kalan gelinlikler üzerinde ise yine kursiyerler tarafından yapılan yeni tasarımlarla dikkat çektiriyor. Tamiri yapılamayacak hale gelen gelinliklerden alınan parçalarla da ise çocuklar için yeni gelinlikler dikiliyor. Gelin duvağı, kınalık, bindallık tarzında birçok ürün tamiri ve üretimi yapan kursiyerler hem meslek öğreniyor hem de kendi aile bütçelerine destek sunuyor.
Gelinliğe dair her türlü tasarım ve bakımı yaptıklarını dile getiren Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticilerden Ayşe Özaltay, “Gelinlik tamiratı yapıyoruz. Eski gelinliklerde geri dönüşüm olarak çalışıyoruz. Gelinlerimizin boncuklarından, dantellerinden, ipliklerinden duvak çalışması yapıyoruz. Burada haftada 25 taneye yakın tamiratımız oluyor, aylık 100-150’ye yakın gelinlik tamiratı yapıyoruz. Ayda 25 taneye yakın duvak çalışmamız oluyor. Gelinliklerimizin tamirat işlerinde üst bölümleri yırtılmış olanları etek kısımlarını alıyoruz çocuk gelinlikler dikiyoruz. Çocuk abiyeleri, nişan kıyafetleri dikiyoruz. Bu yaptıklarımızı da esnaflara satıyoruz. Gelinlik, nişan tuvaleti, abiyelerimiz, kınalık, bindallık, gelinliğe dair her şey üretimini yapabiliyoruz, çıkışını da yapabiliyoruz. Bizler 5 yıldır bu işin içerisindeyiz” dedi.
Kursiyerlerden Zeynep Özgül ise “Duvak yapıyoruz, boncuk işleme, gelinlik tamiratı, üzerine nakışlar işliyoruz. Bu tür şeyler yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Kursiyerlerden Ayşe Sevda Sapdüzen, “Ben 6 ay oldu buradayım. Gelinlik tamiratları yapıyoruz, duvaklara çiçek işlemesi yapıyoruz. Boncuk işliyoruz, meslek ediniyoruz. Buradaki arkadaşlıklar çok güzel. Hep birlikte burada hem eğleniyoruz hem de çalışıyoruz, ücret kazanıyoruz” diye konuştu.
[gallery ids=',79344,79345,79346,79347,79348']

Meteorolojiden 5 il için sarı kodlu uyarı

ABD'nin Ukrayna'ya F-16 eğitiminin maliyeti 310 milyon dolar

Almanya'da bir araç kalabalığın arasına daldı: 3 yaralı

Hindistan'da şiddetli yağış ve toz fırtınası: 4 ölü

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı, 2 yaralı.

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ