• BIST 100

    16834,12%0,95
  • DOLAR

    43,82% 0,16
  • EURO

    51,69% 0,16
  • GRAM ALTIN

    7182,08% 2,07
  • Ç. ALTIN

    11729,31% 0,51

Ev yangınları en çok mutfakta çıkıyor!

13 Mart 2025, Perşembe 13:37
13 Mart 2025, Perşembe 13:37
Ev yangınları en çok mutfakta çıkıyor!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmanlar, mutfak yangınlarının en yaygın nedenlerinden birinin, kızartma yağlarının aşırı ısınarak tutuşması olduğunu söylüyor.

Ev yangınların genellikle elektrik arızaları, açık alev kullanımı, sigara ve ısıtma sistemleri gibi faktörlerden kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Müge Ensari Özay, mutfak yangınlarını önlemek için, yemek pişirme sırasında ocak başında olunması ve özellikle yağların aşırı ısınmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Müge Ensari Özay, ev tipi yangınlara karşı alınacak önlemleri, can ve mal kayıplarının nasıl önüne geçilebileceğini anlattı.

Ev yangınları can ve mal kayıplarına yol açıyor!

Ev yangınlarının, can ve mal kayıplarına yol açabilen ciddi tehlikeler arasında yer aldığını kaydeden Özay, şunları ifade etti:

“Bu tür yangınlar genellikle elektrik arızaları, açık alev kullanımı, sigara ve ısıtma sistemleri gibi faktörlerden kaynaklanıyor. Eski veya hasar görmüş elektrik tesisatları, aşırı yüklenen prizler ve kalitesiz kablolar, kısa devreye neden olarak yangın çıkmasına sebep olabilir. Ayrıca, elektrikli cihazların uzun süre prizde takılı kalması da aşırı ısınmaya yol açarak yangın riskini artırır. Ev içindeki açık alev kaynakları arasında mumlar, ocaklar, şömineler ve kibrit-çakmak gibi unsurlar yer alıyor. Özellikle mumlar veya açık ocak ateşleri, yanıcı maddelerle temas ettiğinde yangın çıkmasına neden oluyor. Sigara izmaritlerinin söndürülmeden bırakılması veya yatakta sigara içilmesi, mobilya ve yatak takımlarının tutuşmasına yol açar.”

Elektrikli ısıtıcılara dikkat!

Elektrikli ısıtıcıların perde, halı ve mobilya gibi yanıcı maddelere çok yakın konumlandırılmasının da yangın riski oluşturabileceğini dile getiren Özay, “Ayrıca, baca temizliğinin düzenli olarak yapılmaması da bacada kurum birikimine ve dolayısıyla yangına sebep olabilir. Alkol bazlı temizleyiciler, boya, tiner ve diğer kimyasal maddeler uygun koşullarda muhafaza edilmediğinde yangın çıkma ihtimali artmaktadır. Bu tür maddeler, özellikle sıcak ortamlarda ya da ateş kaynağına yakın yerlerde bulundurulduğunda tehlike arz ediyor.” dedi.

Ev yangınları mutfakta çıkıyor

“Mutfak, ev içerisinde yangın riskinin en yüksek olduğu alanlardan biridir.” diyen Doç. Dr. Müge Ensari Özay, şöyle devam etti:

“Yüksek ısı, açık alev kullanımı ve yanıcı maddelerin bir arada bulunması nedeniyle mutfakta çıkan yangınlar, hızlı bir şekilde yayılır. Ocağın, fırının veya davlumbazın düzenli olarak temizlenmemesi, yağ ve gıda kalıntılarının birikmesine yol açarak yangın riskini artırır. Özellikle bacalarda biriken yağ tortuları, alevle temas ettiğinde hızla yanabilir. Mutfak yangınlarının en yaygın nedenlerinden biri, kızartma yağlarının aşırı ısınarak tutuşmasıdır. Özellikle ocakta unutulan veya yüksek sıcaklıklarda uzun süre ısıtılan yağlar, kendiliğinden alev alabilir. Mutfak yangınlarını önlemek için, yemek pişirme sırasında ocak başında olunmalı ve özellikle yağların aşırı ısınmasına izin verilmemelidir. Yağ yangınlarında asla su kullanılmamalı, bunun yerine yangın battaniyesi veya metal kapakla alevlerin havasız bırakılarak söndürülmesi sağlanmalıdır. Ocak, fırın ve diğer gazlı pişirme cihazları açık alev kullanımı nedeniyle yangına yol açabilir. Ocağın açık unutulması, yemek pişirme sırasında alevin yanıcı maddelerle temas etmesi veya gaz kaçağı meydana gelmesi mutfak yangınlarına sebeplerindendir. Yanıcı malzemeler ocak ve fırından uzak tutulmalı, fırın, ocak ve davlumbaz düzenli olarak temizlenerek yağ birikimi önlenmelidir.”

Mutfakta yangın söndürme tüpü ve battaniyesi bulundurulmalı

Mutfakta yangın söndürme tüpü ve yangın battaniyesi bulundurulması, duman ve gaz dedektörleri kurulup düzenli olarak test edilmesi gerektiğini anlatan Özay, “Elektrikli ocaklar, mikrodalga fırınlar, tost makineleri ve su ısıtıcıları gibi cihazlar, aşırı ısınma veya kısa devre nedeniyle yangın çıkarabilir. Hasar görmüş kablolar, arızalı prizler veya cihazların uzun süre fişe takılı bırakılması risk faktörlerindendir. Alüminyum folyo veya metal içeren kapların mikrodalga fırında kullanılması kıvılcım çıkmasına ve yangına yol açabilir. Ocak ve fırın kullanıldıktan sonra kapatıldığından emin olunmalı, gaz kokusu alındığında hemen havalandırma sağlanarak gaz tesisatı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Elektrikli mutfak cihazları hasarlı kablolarla veya aşırı yüklenmiş prizlerle kullanılmamalı, metal içeren malzemeler mikrodalga fırına konulmamalıdır.” diye konuştu.

Elektrik tesisatları düzenli olarak kontrol edilmeli!

Ev yangınlarını önlemek için, elektrik tesisatlarının düzenli olarak kontrol edilmesi, eski ve hasarlı kablolar değiştirilerek aşırı yüklenmiş prizlerden kaçınılması gerektiğini de kaydeden Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Açık alev kaynakları, özellikle mumlar ve ocaklar kullanılmadığında kapatılmalı ve yanıcı maddelerden uzak tutulmalıdır. Sigara izmaritleri tamamen söndürülmeli, yatakta sigara içmekten kaçınılmalıdır. Elektrikli ısıtıcılar ve şömineler yanıcı malzemelerden uzak konumlandırılmalı, bacalar düzenli olarak temizlenmelidir. Yanıcı kimyasallar serin ve havalandırılmış alanlarda muhafaza edilmeli, güneş ışığı veya ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Her evde yangın söndürme tüpü bulundurulmalı, duman dedektörleri ve yangın alarmları düzenli olarak kontrol edilerek erken uyarı sistemi oluşturulmalıdır.” şeklinde konuştu.

Ev yangınları genellikle dikkatsizlik nedeniyle meydana geliyor

Ev yangınlarının, genellikle dikkatsizlik ve önleyici tedbirlerin eksikliği nedeniyle meydana geldiğini de ifade eden Özay, “Elektrik tesisatlarının düzenli bakımı yapılmalı, açık alev kullanımına dikkat edilmeli, sigara kullanımına ilişkin tedbirler alınmalı ve ısıtma sistemleri güvenli bir şekilde kullanılmalı, yangın söndürme cihazları bulundurulmalı, acil durum senaryolarına karşı hazırlıklı olunmalı ve bireylerin bu konuda bilinçlendirilerek toplumda güvenlik kültürü oluşturulmalıdır.” ifadesinde bulundu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com
Anahtar Kelimeler: ev yangınları en çok mutfakta çıkıyor!
Anahtar Kelimeler: ev yangınları en çok mutfakta çıkıyor!

Antalya’da yapılan denetimler kapsamında 219 şahıs tutuklandı

Edirne’de taşkın tehlikesi nedeniyle Tunca Köprüsü ulaşıma kapatıldı

İstanbul Valiliği: "Kuduz vakalarında patlama" iddialarını yalanladı

Bakan Gürlek'ten Yalova’daki saldırıya ilişkin açıklama

Siirt’te park isimleri silindi iddiasına belediyeden açıklama

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonunda 5 şüphelinin mal varlıklarına el konuldu

Muğla'da şap karantinası

Mardin’de minibüs ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Erzurum'da taşımalı eğitime ara verildi

Elazığ'ın gizli hazinesi: 40 metreden dökülen görsel şölen

İstanbul Valisi Gül: Toplumu sapkınlığa sevk eden hiçbir faaliyeti kabul etmemiz mümkün değil

ABD'de çığ felaketi: Ölü sayısı 9’a yükseldi

Malatya'da bıçaklı kavga: 1 yaralı

Meksika'da kartel liderinin öldürülmesinin ardından çatışmalar çıktı

Batman'da otomobil uçuruma yuvarlandı: 1 ölü

Malatya'da sokak satıcılarına operasyon: 2 tutuklama

AB'den ABD'ye ticaret anlaşması mesajı: Taahhütlere sadık kalınmalı

İran ile Rusya arasında 500 milyon euroluk füze anlaşması

Malezya'da 7,1 büyüklüğünde deprem

İran ile ABD nükleer görüşmeleri Cenevre'de devam edecek

Ülke genelinde yağışlı havanın etkili olması bekleniyor

Malezya'da 7,1 büyüklüğünde deprem

Batman’da uzun namlulu silahlı saldırı: 3 yaralı

ABD-İran görüşmeleri Cuma günü yeniden başlayabilir

FSB: Korgeneral Alekseyev'e yönelik suikast girişimi soruşturmasında İngiliz bağlantısı ortaya çıktı

Rusya: Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef aldık, 326 İHA'yı düşürdük

Trump'ın Florida'daki konutunda bir silahlı saldırgan vuruldu

Grönland’dan Trump’ın hastane gemisi planına ret

Gazze'de can kaybı 72 bin 72'ye yükseldi

Hatay'da iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya’da yapılan denetimler kapsamında 219 şahıs tutuklandı

Edirne’de taşkın tehlikesi nedeniyle Tunca Köprüsü ulaşıma kapatıldı

İstanbul Valiliği: "Kuduz vakalarında patlama" iddialarını yalanladı

Bakan Gürlek'ten Yalova’daki saldırıya ilişkin açıklama

Siirt’te park isimleri silindi iddiasına belediyeden açıklama

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonunda 5 şüphelinin mal varlıklarına el konuldu

Muğla'da şap karantinası