• BIST 100

    10729,20%1,41
  • DOLAR

    36,61% 0,07
  • EURO

    39,87% 0,04
  • GRAM ALTIN

    3467,97% 0,48
  • Ç. ALTIN

    5594,10% 0,68

Ev yangınları en çok mutfakta çıkıyor!

SAĞLIK 13.03.2025 13:37:36 0
Ev yangınları en çok mutfakta çıkıyor!

Uzmanlar, mutfak yangınlarının en yaygın nedenlerinden birinin, kızartma yağlarının aşırı ısınarak tutuşması olduğunu söylüyor.

Ev yangınların genellikle elektrik arızaları, açık alev kullanımı, sigara ve ısıtma sistemleri gibi faktörlerden kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Müge Ensari Özay, mutfak yangınlarını önlemek için, yemek pişirme sırasında ocak başında olunması ve özellikle yağların aşırı ısınmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Müge Ensari Özay, ev tipi yangınlara karşı alınacak önlemleri, can ve mal kayıplarının nasıl önüne geçilebileceğini anlattı.

Ev yangınları can ve mal kayıplarına yol açıyor!

Ev yangınlarının, can ve mal kayıplarına yol açabilen ciddi tehlikeler arasında yer aldığını kaydeden Özay, şunları ifade etti:

“Bu tür yangınlar genellikle elektrik arızaları, açık alev kullanımı, sigara ve ısıtma sistemleri gibi faktörlerden kaynaklanıyor. Eski veya hasar görmüş elektrik tesisatları, aşırı yüklenen prizler ve kalitesiz kablolar, kısa devreye neden olarak yangın çıkmasına sebep olabilir. Ayrıca, elektrikli cihazların uzun süre prizde takılı kalması da aşırı ısınmaya yol açarak yangın riskini artırır. Ev içindeki açık alev kaynakları arasında mumlar, ocaklar, şömineler ve kibrit-çakmak gibi unsurlar yer alıyor. Özellikle mumlar veya açık ocak ateşleri, yanıcı maddelerle temas ettiğinde yangın çıkmasına neden oluyor. Sigara izmaritlerinin söndürülmeden bırakılması veya yatakta sigara içilmesi, mobilya ve yatak takımlarının tutuşmasına yol açar.”

Elektrikli ısıtıcılara dikkat!

Elektrikli ısıtıcıların perde, halı ve mobilya gibi yanıcı maddelere çok yakın konumlandırılmasının da yangın riski oluşturabileceğini dile getiren Özay, “Ayrıca, baca temizliğinin düzenli olarak yapılmaması da bacada kurum birikimine ve dolayısıyla yangına sebep olabilir. Alkol bazlı temizleyiciler, boya, tiner ve diğer kimyasal maddeler uygun koşullarda muhafaza edilmediğinde yangın çıkma ihtimali artmaktadır. Bu tür maddeler, özellikle sıcak ortamlarda ya da ateş kaynağına yakın yerlerde bulundurulduğunda tehlike arz ediyor.” dedi.

Ev yangınları mutfakta çıkıyor

“Mutfak, ev içerisinde yangın riskinin en yüksek olduğu alanlardan biridir.” diyen Doç. Dr. Müge Ensari Özay, şöyle devam etti:

“Yüksek ısı, açık alev kullanımı ve yanıcı maddelerin bir arada bulunması nedeniyle mutfakta çıkan yangınlar, hızlı bir şekilde yayılır. Ocağın, fırının veya davlumbazın düzenli olarak temizlenmemesi, yağ ve gıda kalıntılarının birikmesine yol açarak yangın riskini artırır. Özellikle bacalarda biriken yağ tortuları, alevle temas ettiğinde hızla yanabilir. Mutfak yangınlarının en yaygın nedenlerinden biri, kızartma yağlarının aşırı ısınarak tutuşmasıdır. Özellikle ocakta unutulan veya yüksek sıcaklıklarda uzun süre ısıtılan yağlar, kendiliğinden alev alabilir. Mutfak yangınlarını önlemek için, yemek pişirme sırasında ocak başında olunmalı ve özellikle yağların aşırı ısınmasına izin verilmemelidir. Yağ yangınlarında asla su kullanılmamalı, bunun yerine yangın battaniyesi veya metal kapakla alevlerin havasız bırakılarak söndürülmesi sağlanmalıdır. Ocak, fırın ve diğer gazlı pişirme cihazları açık alev kullanımı nedeniyle yangına yol açabilir. Ocağın açık unutulması, yemek pişirme sırasında alevin yanıcı maddelerle temas etmesi veya gaz kaçağı meydana gelmesi mutfak yangınlarına sebeplerindendir. Yanıcı malzemeler ocak ve fırından uzak tutulmalı, fırın, ocak ve davlumbaz düzenli olarak temizlenerek yağ birikimi önlenmelidir.”

Mutfakta yangın söndürme tüpü ve battaniyesi bulundurulmalı

Mutfakta yangın söndürme tüpü ve yangın battaniyesi bulundurulması, duman ve gaz dedektörleri kurulup düzenli olarak test edilmesi gerektiğini anlatan Özay, “Elektrikli ocaklar, mikrodalga fırınlar, tost makineleri ve su ısıtıcıları gibi cihazlar, aşırı ısınma veya kısa devre nedeniyle yangın çıkarabilir. Hasar görmüş kablolar, arızalı prizler veya cihazların uzun süre fişe takılı bırakılması risk faktörlerindendir. Alüminyum folyo veya metal içeren kapların mikrodalga fırında kullanılması kıvılcım çıkmasına ve yangına yol açabilir. Ocak ve fırın kullanıldıktan sonra kapatıldığından emin olunmalı, gaz kokusu alındığında hemen havalandırma sağlanarak gaz tesisatı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Elektrikli mutfak cihazları hasarlı kablolarla veya aşırı yüklenmiş prizlerle kullanılmamalı, metal içeren malzemeler mikrodalga fırına konulmamalıdır.” diye konuştu.

Elektrik tesisatları düzenli olarak kontrol edilmeli!

Ev yangınlarını önlemek için, elektrik tesisatlarının düzenli olarak kontrol edilmesi, eski ve hasarlı kablolar değiştirilerek aşırı yüklenmiş prizlerden kaçınılması gerektiğini de kaydeden Doç. Dr. Müge Ensari Özay, “Açık alev kaynakları, özellikle mumlar ve ocaklar kullanılmadığında kapatılmalı ve yanıcı maddelerden uzak tutulmalıdır. Sigara izmaritleri tamamen söndürülmeli, yatakta sigara içmekten kaçınılmalıdır. Elektrikli ısıtıcılar ve şömineler yanıcı malzemelerden uzak konumlandırılmalı, bacalar düzenli olarak temizlenmelidir. Yanıcı kimyasallar serin ve havalandırılmış alanlarda muhafaza edilmeli, güneş ışığı veya ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Her evde yangın söndürme tüpü bulundurulmalı, duman dedektörleri ve yangın alarmları düzenli olarak kontrol edilerek erken uyarı sistemi oluşturulmalıdır.” şeklinde konuştu.

Ev yangınları genellikle dikkatsizlik nedeniyle meydana geliyor

Ev yangınlarının, genellikle dikkatsizlik ve önleyici tedbirlerin eksikliği nedeniyle meydana geldiğini de ifade eden Özay, “Elektrik tesisatlarının düzenli bakımı yapılmalı, açık alev kullanımına dikkat edilmeli, sigara kullanımına ilişkin tedbirler alınmalı ve ısıtma sistemleri güvenli bir şekilde kullanılmalı, yangın söndürme cihazları bulundurulmalı, acil durum senaryolarına karşı hazırlıklı olunmalı ve bireylerin bu konuda bilinçlendirilerek toplumda güvenlik kültürü oluşturulmalıdır.” ifadesinde bulundu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: ev yangınları en çok mutfakta çıkıyor!

Adana'da Hayvan Barınakları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi

Malatya'dan "Anayasa değişsin, aile korunsun" çağrısı

Memur-Sen Bingöl İl Temsilciliği: "Aile, kadın ve erkekten oluşur" maddesi anayasaya eklenmeli

Bingöl’de Dünya Böbrek Günü’nde diyaliz hastalarına ziyaret

100 kilometreden yüz tanıyan casus kamera icat edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Batman’da 4 gün içinde tüm sokak köpekleri toplanacak

Mardin’de iki çocuğun hayatını kaybettiği kazada sürücüye 7 yıl hapis

Belediye Başkanı Taşkın: Temiz ve yaşanabilir bir Battalgazi için çalışıyoruz

Rusya, Kursk bölgesinde Ukrayna'nın elindeki önemli kasabayı geri aldı

Dr. Öğr. Üyesi Araz: Ramazan, bir eğitim ve terbiye dönemidir

Bingöl havalimanı şubat ayı yolcu ve uçuş verileri açıklandı

Ramazan’da sağlıklı oruç için şeker ve tuz tüketimine dikkat edin

Bingöl'de aranma kaydı bulunan 11 şahıs yakalandı

"Hepatit B, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilir"

Başkan Er: Hizmet ve yatırımlarımızı gerçekleştirirken diyalog halinde hareket ediyoruz

Bursa'da hafriyat kamyonu ile nakliye kamyonu çarpıştı: 1 yaralı

​​​​​​​Memur-Sen: Aileyi korumak toplumsal ve kültürel bir sorumluluktur

Başhekim Kaynak'tan 14 Mart tıp bayramı mesajı

Memur-Sen Bursa Şube Başkanı Acar: Aileyi korumak toplumsal bir sorumluluktur

Bebeklerde reflüye dikkat!

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 9 tutuklama

Ev yangınları en çok mutfakta çıkıyor!

ABD yönetimi, soykırıma karşı çıkan tutuklu Filistinli öğrenciyi her an sınır dışı edebilir

Memur-Sen’den “Anayasa Değişsin, Aile Korunsun” çağrısı

Kalp krizinden korunmanın yolları!

Uzman Dr. Güzel, kolon kanserlerinde erken teşhisin önemine dikkat çekti

Diyarbakır’da ilkokul öğrencisinin hayatını öğretmeni kurtardı

Demir, Yeni Yüzyıl Partisi Balıkesir İl Başkanı Olarak Atandı

Solunum hastalarına ilaçsız çözüm: Pulmoner rehabilitasyon

Endonezya'da deniz araçları çarpıştı: 2 ölü 15 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ