• BIST 100

    10656,50%0,86
  • DOLAR

    42,33% 0,21
  • EURO

    49,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5557,24% 0,12
  • Ç. ALTIN

    9200,25% -0,18

Evdeki tartışmalar çocukları etkiliyor!

09 Eylül 2024, Pazartesi 12:50
09 Eylül 2024, Pazartesi 12:50
Evdeki tartışmalar çocukları etkiliyor!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Günümüz modern toplumunda ebeveynler, çocuklarının sağlıklı olarak ne yiyeceğinden nasıl bir eğitim alacağına; ne giyeceğinden, nelerle oynayacağına kadar her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünmektedir.  İyi bir anne baba olmak için hamilelik sürecinden itibaren kitaplar okumaya, araştırmalar yapmaya başlamaktadırlar. Bunların yanı sıra çocuklarıyla etkili iletişim kurmaya özen göstermekte ve psikolojik gelişimlerine katkı sağlamaktadırlar. Fakat atladıkları ufak bir nokta vardır; eşleriyle olan ilişkilerinin çocukları üzerindeki etkisi.

Çocuklar anne ve babalarını gözlemleyerek öğrenir hayatı. Çocuğun anne ve babası arasındaki ilişkiden öğrendikleri, ileriki yaşantısında kuracağı ilişkilere zemin hazırlamaktadır. Byron Norton’un dediği gibi, bir çocuğun üç ebeveyni vardır; Annesi, babası ve anne babası arasındaki ilişki. Bu üçüncü ebeveyn, çocuğun ilişkileri öğrenme süreci içerisinde çok etkilidir.

Peki çocuğunuz bu ilişkiden ne zaman etkilenmeye başlar?

Bu sürecin başlangıcı aslında çocuğun sizin söylediklerinizi anlayıp idrak edeceği yaşa gelmeden, hamilelik döneminde başladığı bilinmektedir. Hamilelik dönemi kadınların fizyolojik ve psikolojik olarak hassas olduğu bir dönemdir ve plasenta aracılığıyla bebeği ile bir alışveriş halindedir. Bebek annesinin yediklerinden beslendiği gibi, hormonların salınımı ile annenin  hissettiklerinden ve yaşadıklarından da etkilenir. Bu süreçte anne ve babanın ilişkisini, annenin stresini üzüntüsünü de bebek, anne karnında hissetmeye başlar.

Doğum sonrası dönemde  ise 0-6 yaş dönemi çocuğun psiko-sosyal gelişimi için çok önemlidir. Çocuk ebeveynlerini gözlemleyerek tutum, davranış ve söylemlerini içselleştirir ve böylelikle ebeveynlerine benzer şekilde davranış örüntüleri geliştirirler.

"Çocuk o, daha anlamaz", "Eşimle kavga edeli uzun zaman oldu, unutmuştur çoktan", "Küçük daha bilmez o", "Biz hep böyleyiz, alışmıştır", "İlişkimizden çocuğumun etkileneceğini düşünmüyorum", “Bu evliliğe çocuklarım için katlanıyorum”... gibi sözler sıklıkla duymaya alışık olduğumuz ebeveyn cümleleridir. Bu söylemlerin aksine Grych ve Fincham ebeveynlerinin kavgalarına şahit olan çocukların algısını üç temele dayandırarak açıklar. İlk olarak çocuk “Anlaşmazlık beni nasıl etkileyecek” diye düşünerek  tehdit algısını, ikinci olarak “Çatışma ile ilgili olarak ne yapabilirim” diyerek başa çıkma algısını ve son olarak “Çatışmanın sorumlusu kim?”  diyerek suçlama algısını geliştirir.

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; tartışmalarda yıkıcı bir tutumun olduğu, sürekli kavga ve tartışma ortamı ile seslerin yükseldiği bir evde büyüyen çocuk; sosyal ve akademik hayatında da sesini yükselterek istediklerini anlatmaya çalışacak, kuralları çiğneyecek ve saldırgan bir tutum içinde olacaktır. Bir tarafın baskın şekilde bağırdığı, diğer ebeveynin sessiz kaldığı ailelerde büyüyen çocuklar ise diğer çocuklara göre daha endişeli ve depresif tutumlar gösterecektir. Eşlerden birinin aldatıldığına tanık olan çocuk ise; yetişkin hayatında güven kurmakta zorluklar çekecektir. Bunun yanı sıra tartışma esnasında ebeveynlerin sergilediği olumsuz tutumlar, yıkıcı davranışlar  ve olumlu bir çözümün olmaması da çocuklarda anne ya da babanın tarafını tutma, tartışmayı ayırma, ebeveynleri barıştırma çabası, yardım ve teselli etme ya da kaçınma gibi tepkilere neden olmaktadır. Ebeveyninin tartışmalarına maruz kalan kız çocukları yaşanan tartışmalardan daha çok etkilenmekte ve genellikle kız çocuklarında depresyon görülmektedir. Erkek çocuklarda ise davranış sorunlarının kız çocuklara göre daha şiddetli olduğu; erkek çocuklarda saldırganlık davranışı görülmek ile birlikte bu çocukların öfkelerini kontrol etmekte zorlandığı görülmektedir. Bunun yanı sıra  ebeveyn ilişkileri; çocukların akademik başarısını, dikkat eksikliği ve hiperaktivite oranlarını etkilemektedir.

Her kavgada çocuk etkilenir mi ?

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna,'' Tartışma her ailede yaşanan bir durumdur fakat tartışmaların nasıl yönetildiği ve nasıl sonuçlandığı çok önemlidir. Evde  problemlerin konuşarak halledildiği, sesin yükselmediği, tartışmalara yapıcı çözümler bulunulduğu, her bireyin dinlenildiği ve söz hakkı verildiği bir ortamda büyüyen çocuklar problem çözme becerisini, kurallara uymayı, söz almayı, isteklerini ifade etmeyi öğrenirler.

Sonuç olarak bilinmektedir ki; ebeveynler kendi ilişkilerinde ne kadar yapıcı ve mutlularsa, çocukları da mutlu bir şekilde büyüyor. Ebeveynler arasında olan problemler, sıkıntılar ise çocuğu olumsuz etkiliyor. Çocuk etkilenmez, anlamaz, bilmez, unutur değil; çocuk yaşanan her şeyden etkilenir, anlar, bilir ve unutmaz. Kendinizi bir ayna gibi düşünün ve çocuğunuz sizin yansımanızdır. Siz nasıl bir ebeveyn olursanız, çocuğunuzda yetişkin hayatında sizin bir parçanızı taşıyan ebeveyn olacaktır.''dedi. (İLKHA)

Umut Kervanı: Gazze'ye girmeyi bekleyen on binlerce konteyner var

OGM: 30 milyon fidan sahiplenildi

Ukrayna’ya destek için AB’ye çağrı: 2026–2027 yıllarında 135 milyar avro

Ukrayna ve Fransa, 100 Rafale savaş uçağı alımına ilişkin bildirge imzaladı

Batman'da Tren Garı alt geçidi kapalı, esnaf ve vatandaş çalışmaların hızlanmasını bekliyor

Adana'da otomobilin çarptığı bisiklet sürücüsü hayatını kaybetti

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, Kozluk ilçe sakinleriyle bir araya geldi

Batman’da traktör tankerinden 44.900 paket kaçak sigara çıktı

Almanya, siyonist rejime yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırıyor

Adana’da bir haftalık asayiş bilançosu : 376 kişi yakalandı

Kış aylarında taze sıkım çörek otu yağına yoğun ilgi

ABD askerlerinin, Irak işgalinde çocukları bilinçli olarak katlettiğine dair yeni kanıtlar ortaya çıktı

Yeşilyurt Belediyesi'nden öğrencilere ücretsiz kurs desteği

İyi hissetmenin en basit yolu, yürüyüş

Malatya'da zirai donun ekonomik ve sosyal etkileri bilimsel raporla ortaya konacak

Bursa'nın kestane şekerine coğrafi işaret

Ankara'da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı gerçekleşecek

BESO Başkanı Çiftçi: “Batman’ı E-Ticaret Üssü Yapmaya Kararlıyız”

MSB: Düşen uçağın enkazında kaza kırım çalışmaları devam ediyor

Ortadoğu, son yılların en kurak dönemlerinden birini yaşıyor

Siirt’te zabıta denetimleri: 330 iş yeri kontrol edildi, 110’u uyarıldı

Karikatürlerden "Tesbihat" sergisi açıldı

Suriye Savunma Bakanı, Şam'da üst düzey Rus heyetini kabul etti

Bangladeş'in kaçak Başbakanı Şeyh Hasina, idama mahkum edildi

Gazze'de siyonist rejimin drone saldırısında bir Filistinli şehit oldu

Mekke–Medine yolunda otobüs ile tanker çarpıştı: En az 42 Ölü

Batman'daki köylülerin yol ve altyapı çilesi: Kırk yıldır hizmet bekliyoruz

15 bin öğretmen için tercih süreci başladı

Siyonist rejim hava kuvvetleri subayı ve eşi, İran için casuslukla suçlanıyor

ASELSAN, 26 milyon dolarlık medikal görüntüleme sistemi sözleşmesi imzaladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Umut Kervanı: Gazze'ye girmeyi bekleyen on binlerce konteyner var

OGM: 30 milyon fidan sahiplenildi

Ukrayna’ya destek için AB’ye çağrı: 2026–2027 yıllarında 135 milyar avro

Ukrayna ve Fransa, 100 Rafale savaş uçağı alımına ilişkin bildirge imzaladı

Batman'da Tren Garı alt geçidi kapalı, esnaf ve vatandaş çalışmaların hızlanmasını bekliyor

Adana'da otomobilin çarptığı bisiklet sürücüsü hayatını kaybetti

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, Kozluk ilçe sakinleriyle bir araya geldi