• BIST 100

    10929,49%-0,75
  • DOLAR

    41,59% 0,01
  • EURO

    48,84% 0,02
  • GRAM ALTIN

    5199,13% 0,78
  • Ç. ALTIN

    8480,18% 1,44

Evlerin bereketi yaşlılardan gençlere öğütler: Anne babaların yeri huzur evi değil, başınızın üstüdür!

01 Ekim 2025, Çarşamba 18:33
01 Ekim 2025, Çarşamba 18:33
Evlerin bereketi yaşlılardan gençlere öğütler: Anne babaların yeri huzur evi değil, başınızın üstüdür!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Malatya'da 70 yaş üstü vatandaşlar, geçmişin aile yapısını ve büyüklerin toplumdaki yerini anlatarak, "Anne babaya saygı olmadan huzur da olmaz, bereket de. Çocuklar anne babalarının ayaklarının altını öpseler bile haklarını ödeyemezler." dedi.

"1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü" dolayısıyla İLKHA'ya konuşan Malatya'daki yaşlılar, geçmişin değerlerini hatırlatarak gençlere seslendi. Aile bağlarının zayıfladığını, büyüklerin artık eskisi gibi saygı görmediğini dile getiren yaşlılar, kendi hayatlarından örneklerle gençlere nasihatlerde bulundu.

"Eskiden saygı vardı"

85 yaşındaki İzzettin Umut, ayakkabı esnaflığını yaş nedeniyle bıraktığını belirterek, "Eskiden büyüğe, aileye saygı vardı. Şimdi öyle bir şey yok. Tas kayıp. Eskiden biri kızını evlendirirken 'Anne babasının yanında kalsın, tecrübe edinsin' derdi. Şimdi 'Anne babası yanındaysa kızımı vermem' deniliyor. Gençlerin büyüklerini sevmesi, sayması lazım. Onları dinlemeleri lazım” dedi.

"Bir çocuk anne babasının duasını alırsa dünyası da iyi olur, ahireti de"

80 yaşındaki Yusuf Beytur, kalabalık bir ailede büyüdüğünü anlatarak, "Biz babamıza, annemize, büyüklere saygı gösterirdik. Dediklerini mutlaka yerine getirirdik. Evde yere sofra kurulur, herkes birlikte yemek yerdi. Şimdi sofralar ayrı ayrı. Gençlere tavsiyem; annesine babasına, büyüğüne çok saygı göstermesi lazım. Bir çocuk anne babasının duasını alırsa dünyası da iyi olur, ahireti de. Mekânı cennet olur." ifadelerini kullandı.

"Anne babaların yeri huzur evi değil, başınızın üstüdür!"

72 yaşındaki Ali Seydi Aksüt, şimdi ki gençlerin sorumluluk almaktan kaçındığını belirterek, "Ben 18 yaşında evin sorumluluğunu aldım. Öküzle çift sürüyordum. Bir misafirimiz geldiği zaman köşede oturup misafirin hizmetini yapardık. Misafirle birlikte sofraya oturmazdık. Biz hem baba-annemize hem de misafire hizmet ederdik. Annem babam yanımda kaldı, vefat edene kadar onlara baktım. Onların duasıyla hacca gittim. Şimdi gençler işten kaçıyor. Bizim zamanımızda bir tas ayranla arpa ekmeği yerdik. Buğdayı da öğütür, misafir geldiğinde ekmek yapıp onlara ikram ederdik. Şimdi sofrada 10 çeşit yemek var, hâlâ 'Ne yiyeceğiz?' diye soruyorlar. Anne babasını huzurevine gönderen evlat, zamanı gelince kendi de huzurevine gider. Onların hizmetini yapmakla mükelleftir. Anne babaların yeri huzur evi değil, başınızın üstüdür! Anne babasına bakmayan cennetin yüzünü göremez. Çünkü, cennet annelerin ayakları altındadır. Çocuklar anne babalarının ayaklarının altını öpseler bile haklarını ödeyemezler." diyerek gençlere uyarılarda bulundu.

"Baba, oğul, gelin, torun hep birlikte yemek yerdik"

70 yaşındaki Ali Seydi Taştan, geçmişteki aile birlikteliğini özlemle anlatarak, "Ben 10 nüfuslu bir ailede büyüdüm. Baba, oğul, gelin, torun hep birlikte yemek yerdik. Şimdi torun bile dedesiyle oturup yemek yemiyor. Devlet yaşlılara bakıyor, maaşını veriyor ama eskiden yapılan saygıyı şimdi bulamazsın. Gençlerin iyisi çok ama bir kısmı bu konuda geri kalmış." diye konuştu.

"Eskiden büyük büyüklüğünü, küçük küçüklüğünü bilirdi"

80 yaşındaki Cavide Balarısı ise çocukluğunda üvey annesiyle büyüdüğünü belirterek, "Eskiden büyük büyüklüğünü, küçük küçüklüğünü bilirdi. Şimdi küçükler büyüklerini tanımıyor. Yaşlılar evin bereketiydi. Gençlere nasihat ediyorsun ama dinlemiyorlar. Büyükler küçüklerin elinde maskara olmuş. Allah bizi iyilerle karşılaştırsın, gençlerin yönünü iyiliğe döndürsün." dedi. (İLKHA)

Gazze'de görev yapmaktan korktukları için 4 işgal askeri hapsedildi

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan Dünya Yaşlılar Günü mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'u kabul etti

Malatya Hayvanat Bahçesi 4 Ekim'de ziyaretçilere ücretsiz

MASKİ'den 1780 metre kanalizasyon hattı

Siirt’te İtfaiye Haftası'nda öğrencilere yangın eğitimi

Acır: Yürüyüşler ve boykotlar yöneticilere mesajdır, ama güçlü iman olmadan adım atılamaz

Yeşilyurt Belediye Meclisi ekim ayı toplantılarına başladı

MSB, Sumud Filosu'nda yardım isteyen 11 kişiyi tahliye etti

Van'da öğrenci servisi ile tırın çarpışması sonucu 14 kişi yaralandı

MABESEM'de yeni dönem kayıtları başladı

Gazze şehit sayısı 66 bin 148'e yükseldi

Evlerin bereketi yaşlılardan gençlere öğütler: Anne babaların yeri huzur evi değil, başınızın üstüdür!

Müftü Yardımcısı Üney: Toplum olarak namaza daha fazla yönelmeliyiz

Başarılı öğrenciler üniversitelerini 3 yılda tamamlayabilecek

Mersin’de “Sağlıklı Gelecek İçin Okul Sağlığı Farkındalığı” çalıştayı düzenlendi

Mersin’de evden ziynet eşyası çalan 3 hırsız yakalandı

Otomobilin çarptığı motosiklet sürücüsü yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk, Kürt, Arap İttifakı coğrafyanın barışını tahkim edecektir

Beşiktaş’ta çıkan yangın çevredeki 5 binaya sıçradı

Van'daki "Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi" son teknolojiyle yenilendi

Mardin’de 67 öğrenci gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı

Arpaguş: Başkanlığımız ülkemizin birlik, beraberlik ve kardeşlik harcı olmaya devam edecektir

Batman'da patlayan içme suyu boruları günlerdir onarılmıyor

Battalgazi Belediye Meclisi, Ekim ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi

"Yükselen arsa fiyatları ve inşaat maliyetleri konut sektörünü zorluyor"

Malatya'da okul servislerine denetim

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 4 ilçede çok sayıda madde ele geçirildi

Doç. Dr. Çelik'ten kuduz uyarısı: Zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurun

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze'de görev yapmaktan korktukları için 4 işgal askeri hapsedildi

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan Dünya Yaşlılar Günü mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'u kabul etti

Malatya Hayvanat Bahçesi 4 Ekim'de ziyaretçilere ücretsiz

MASKİ'den 1780 metre kanalizasyon hattı

Siirt’te İtfaiye Haftası'nda öğrencilere yangın eğitimi

Acır: Yürüyüşler ve boykotlar yöneticilere mesajdır, ama güçlü iman olmadan adım atılamaz