• BIST 100

    11278,00%0,35
  • DOLAR

    42,60% 0,03
  • EURO

    49,62% 0,15
  • GRAM ALTIN

    5748,84% -0,32
  • Ç. ALTIN

    9285,20% 0,05

Eyyübiye Sera Kent tropikal meyvede başarıya ulaştı

04 Ekim 2023, Çarşamba 16:50
04 Ekim 2023, Çarşamba 16:50
Eyyübiye Sera Kent tropikal meyvede başarıya ulaştı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Eyyübiye Sera Kent tropikal meyvede başarıya ulaştı

Eyyübiye Belediyesi Sera Kent’te alternatif ürün olarak yetiştirilen ejder meyvesi, dönüm başına rekor gelir beklentisiyle ilk çiçeklerini açtı.
Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un ilçe ekonomisini canlandırmak, istihdam alanları oluşturmak ve bölge çiftçisine destek olmak amacıyla GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçirdiği 1. Etap Eyyübiye Sera Kent Projesi, hedeflerine ulaşmaya devam ediyor.
“Üçüncü yılda ticari anlamda maksimum verim alabiliyoruz”
Daha önce ıslah edilmiş yerli çeşit biber, hıyar ve patlıcan üretiminde yakaladığı yüksek rekolteyi, alternatif ürünlerde de elde etmek için araştırma-geliştirme çalışmalarının devam ettiği Eyyübiye Sera Kent’te, 17 ay önce ekilen ejder meyvesi çelikleri meyve verme aşamasına geldi.
İlk çiçeklerini açmaya başlayan ejder meyvesinin yüksek getirisi hakkında bilgiler veren Eyyübiye Belediyesi Sera Kent mühendislerinden İklimlendirme ve Tropikal Bitki Uzmanı Meral Gündüz, iki yılda meyve vermeye başlayan ve üçüncü yıldan itibaren ticari anlamda maksimum verimli hale gelen ejder meyvesi bitkisinin bir kökünde üç meyve verebildiğini, iklim şartları sağlandığı takdirde bitkinin ömrünün 25-30 yıl olduğunu söyledi.
Asıl verim üç yıl sonunda
Eyyübiye Sera Kent’te yetiştirmeye başladıkları magenta çeşidi ejder meyvesinin pazardaki payının çok yüksek olduğunu kaydeden Gündüz, “Biz buradaki 2,5 dönüm seraya 4 bin kök bitki diktik. 17 aylık olmalarına rağmen şu anda ilk çiçeklerini açmaya, az da olsa meyve tutmaya başladılar. Bitkimizin asıl verimi üçüncü yıldan itibaren gerçekleşecek. Her bir kök üzerinde en az bir, en fazla üç meyve elde edilecek, tropikal meyve üretiminin çok kazançlı bir iş olduğunu söylemek mümkündür” şeklinde konuştu.
Bölgede bir ilke imza atıldı
Ejder meyvesi bitkisinin 24 ay sonunda ticari anlamda meyve vermeye başladığını, üçüncü yıldan itibaren ise maksimum verime ulaştığını kaydeden Tropikal Bitki Uzmanı Meral Gündüz, “Biz ejder çeliklerimizi 17 ay önce dikmiştik. Şu anda ilk çiçeklerini açmaya, meyve tutmaya başladılar. Seramız içerisinde, arkadaşlarımızla öyle güzel çalıştık ki, tropikal iklim şartlarını yakaladık, erken meyve almaya başladık” dedi.
Eyyübiye Belediyesi olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bir imza attıklarını kaydeden Gündüz, “Başkanımız Mehmet Kuş’un destekleri sayesinde bu başarıyı yakaladık. Buradan hem meyve üretimi yapacak hem de elde ettiğimiz çeliklerin satışını yapabileceğiz. Şanlıurfa’da ejder meyvesi yetiştirecek iklim şartlarını sağlamayı başardıysak, diğer tropikal meyveleri de üretebileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Kırıkkale OSB’de kimya fabrikasında büyük yangın

HÜDA PAR’dan uyuşturucuyla mücadele ile ilgili kanun teklifi

Doç. Dr. Tolga Şahin: Her karın ağrısı huzursuz bağırsak sendromu değildir!

Kurtulmuş: Bu coğrafyada Türklerin, Kürtlerin, Arapların bir arada kardeşçe yaşamaları mümkündür

İzmir’de su kesintisi artık her gün yapılacak

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu toplandı

Adana'da dereye düşen 12 yaşındaki çocuk kayboldu

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi aralık ayı toplantısı yapıldı

Kırklareli’de avlanabilir asgari boyun altında olan 3 ton istavrit yakalandı

İstanbul'da siyer yarışmasına yoğun ilgi

Battalgazi’de gençlik çalışmaları öğrencilerle istişare edildi

AK Parti Sözcüsü Çelik: Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin yaptığı anlaşmalar hukuksuzdur

Şanlıurfa’da “O'nu Oku O'nu Yaşa” Siyer yarışmasına yoğun ilgi

Psikolog İlhan: Toplumsal gerilim artıyor çünkü yalnızlaşıyoruz

Bakan Şimşek: Emek yoğun sektörlere destek artacak

Bingöl Valisi Usta’dan “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan’a ziyaret gerçekleştirecek

ANFİDAP: Gazze, insan haklarının çöktüğü yer

Siirt’te güvenlik güçlerine 68 yeni araç teslim edildi

Müftü Bekiroğlu: İslam, insan haklarını 1500 yıl önce garanti altına aldı

STK'lardan ortak açıklama: İnsan haklarına ilişkin çifte standartlar sona ermeli

Batman'da internet kafeler denetlendi

Şanlıurfa’da ambulansta doğum

Siyonist zindanlarda esirler örtüsüz, ilaçsız ve ölümcül soğukla baş başa

Yetimler Vakfı'ndan yetim ailelere odun yardımı

Batman'da umre yolcularına hazırlık semineri

Kur'an kursu öğretmenlerine ilk yardım farkındalık eğitimi

Gazze Belediyesi: Bölgeye ivedilikle çadır, ekipman ve insani malzeme girişi sağlanmalı

BESO Başkanı Çiftçi'den mülk sahiplerine kira çağrısı

Soğuk havalar balık tezgahlarını canlandırdı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kırıkkale OSB’de kimya fabrikasında büyük yangın

HÜDA PAR’dan uyuşturucuyla mücadele ile ilgili kanun teklifi

Doç. Dr. Tolga Şahin: Her karın ağrısı huzursuz bağırsak sendromu değildir!

Kurtulmuş: Bu coğrafyada Türklerin, Kürtlerin, Arapların bir arada kardeşçe yaşamaları mümkündür

İzmir’de su kesintisi artık her gün yapılacak

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu toplandı

Adana'da dereye düşen 12 yaşındaki çocuk kayboldu