-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
FAO: Küresel gıda fiyatları 5 ay sonra yeniden yükselişte
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarında 5 aydır devam eden düşüş trendinin sona erdiğini duyurdu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, şubatta bir önceki aya göre yüzde 0,9 artışla ortalama 125,3 puan olarak gerçekleşti.
Endekste 5 aydır devam eden düşüş trendi sona ererken, endeks geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 gerileme kaydetti.
FAO'nun açıklamasında, "Buğday, bitkisel yağ ve et fiyatlarındaki artışın peynir ve şeker fiyatlarındaki düşüşü dengelemesiyle, küresel gıda endeksi şubatta yüzde 0,9 yükseldi." denildi.
Tahıl Fiyat Endeksi, şubatta ocak ayına göre yüzde 1,1 arttı. Bu yükselişte, Avrupa ve ABD'deki don riskleri ile Karadeniz bölgesindeki lojistik aksaklıklar nedeniyle dünya buğday fiyatlarındaki artış etkili oldu.
Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, şubatta yüzde 3,3 artarak Haziran 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Güneydoğu Asya'da mevsimsel olarak düşen üretim ve küresel talep artışı palm yağı fiyatlarını yukarı çekerken, ABD'deki biyoyakıt politikalarına yönelik beklentiler, soya yağı fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Et Fiyat Endeksi, şubatta yüzde 0,8 artış kaydetti. Özellikle koyun eti fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması ve Çin ile ABD'den gelen güçlü taleple sığır eti fiyatlarının yükselmesi bu artışta belirleyici rol oynadı. Buna karşın Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Avrupa Birliği’ndeki peynir fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle yüzde 1,2 düştü. Bunun yanında, önemli ihracatçı ülkelerdeki arz daralmasına karşın artan güçlü talep; yağsız süt tozu, tam yağlı süt tozu ve tereyağı fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Şeker Fiyat Endeksi ise küresel arzın, özellikle ABD'deki rekor üretimin etkisiyle beklentileri aşacağı öngörüsüyle, yüzde 4,1 geriledi. Bu düşüşle birlikte şeker fiyatları, Ekim 2020'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.
FAO, küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok eğilimlerine ilişkin değerlendirme ve tahminlerin yer aldığı Tahıl Arz ve Talep Özeti Raporu'nu da yayımladı.
Örgüt, 2025 yılı küresel tahıl üretim tahmini, mısır ve pirinç beklentilerindeki yukarı yönlü güncellemelerle 3 milyar 29 milyon tona yükseltilerek rekor seviyeye çıkardı. (İLKHA)
Fransa’da kamyon şoförlerinden akaryakıt zammına protesto
Malatya'da otomobil takla atarak ters döndü: 1 yaralı
İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi
ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü
Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı
Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı
Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi
Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı
Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp
Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor
Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı
Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor
Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor
Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı
Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı
Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı
Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi
Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı
Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu
Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı
Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı
Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz
Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!
Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir
Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü
Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır
Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı
Yükleniyor







