• BIST 100

    11220,22%1,89
  • DOLAR

    41,58% 0,00
  • EURO

    48,78% -0,09
  • GRAM ALTIN

    5174,21% 0,29
  • Ç. ALTIN

    8498,94% 1,69

Fenomenlere vergi istisnasının şartları belli oldu

15 Haziran 2022, Çarşamba 10:40
15 Haziran 2022, Çarşamba 10:40
Fenomenlere vergi istisnasının şartları belli oldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Fenomenlere vergi istisnasının şartları belli oldu

Rehbere göre, sadece bir sosyal medya platformu üzerinden 15 bin içerik üreticisinin 5 milyar liraya yakın gelir elde ettiği hesaplandı. Sosyal medya üzerinden paylaşım yaparak gelir elde edenler 880 bin lirayı aşmayan kazançlarda yüzde 15 stopaj ödeyecek. İstisna kapsamındaki faaliyetler nedeniyle elde edilen kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek.

Sabah gazetesinin haberine göre, fenomenlerin bu istisnadan yararlanması için Türkiye'de kurulu bankalarda hesap açması gerekiyor. İnternet platformu üzerinden elde edilen reklam, abonelik, sponsorluk geliri, gelir vergisinden istisna olacak. İstisnadan yararlananlar başka ticari faaliyette bulunuyorsa ayrı ayrı hesap açacak.

İSTİSNA BELGESİ ZORUNLU

İstisnadan, sosyal sağlayıcılar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişilerle akıllı telefon, tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler yararlanabiliyor. İstisna uygulanmasında mükelleflerin tam veya dar mükellef olmalarının bir önemi bulunmuyor.

İkametgâhın bulunduğu yerdeki vergi dairesine dilekçe ile başvurularak istisna belgesi alınabiliyor. İstisna kapsamında faaliyet nedeniyle birden fazla hesap açılabiliyor. Bankalar, aktarım tarihi itibarıyla gelir vergisi kesintisi yapacak.

İHLAL EDEN BEYANNAME VERECEK

İstisna şartlarını ihlal edenler elde edilen kazançların tamamı için yıllık gelir vergisi beyannamesi verecek. Bu hesaplara döviz cinsinden bedellerin yatırılması durumunda, hesaba yatırılan döviz bedellerinin aktarım tarihindeki kur (işlem tarihindeki döviz alış kuru) Türk lirası karşılıkları dikkate alınmak suretiyle kesinti matrahı tespit edilecek.

Bir takvim yılında elde edilen hasılatın yasada öngörülen tutarı aşması durumunda da bankalarca hesaba aktarılan tutarlar üzerinden kesinti yapılmaya devam edilecek. İstisna uygulamasında tarifenin 4. gelir diliminde yer alan tutarın (Bu yıl için 880 bin lira) aşılıp aşılmadığı, takvim yılı sonu itibariyle her bir yıl için ayrı ayrı değerlendirecek.

YOUTUBE'DA SİSTEM FARKLI

Youtube benzeri platformlar üzerinden yayın yaparak ürün veya hizmeti alarak çıkar elde edenler için uygulama farklı işleyecek. Tahsilatta kullanılan mal veya hizmetin tahsil tarihindeki rayiç bedel gelirin elde edildiği ay içinde banka hesabına aktarılacak.

Gelir ayın son 7 günü içinde elde edilmesi durumunda ise takip eden ay içinde rayiç bedel bankaya yatırılacak. İstisna kapsamındaki içerik üreticileri defter tutmayacak. Ancak yan faaliyette bulunup kazanç elde edenlerin defter tutması mecburi olacak.

HAMAS: Almanya'da gözaltına alınanlarla bir bağlantımız yok

Bualoi tayfunu Vietnam’da etkisini sürdürüyor: 29 ölü

İspanya: Sumud Filosu'nun durumunu yakından takip ediyoruz

Küresel Sumud Filosuna 3 deniz mili uzaklıkta kimliği belirsiz gemiler tespit edildi

DMM: Doğu Akdeniz’deki sondaj ve sismik araştırma gemilerini geri çekilmedi

Gazze'de görev yapmaktan korktukları için 4 işgal askeri hapsedildi

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan Dünya Yaşlılar Günü mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş'u kabul etti

Malatya Hayvanat Bahçesi 4 Ekim'de ziyaretçilere ücretsiz

MASKİ'den 1780 metre kanalizasyon hattı

Siirt’te İtfaiye Haftası'nda öğrencilere yangın eğitimi

Acır: Yürüyüşler ve boykotlar yöneticilere mesajdır, ama güçlü iman olmadan adım atılamaz

Yeşilyurt Belediye Meclisi ekim ayı toplantılarına başladı

MSB, Sumud Filosu'nda yardım isteyen 11 kişiyi tahliye etti

Van'da öğrenci servisi ile tırın çarpışması sonucu 14 kişi yaralandı

MABESEM'de yeni dönem kayıtları başladı

Gazze şehit sayısı 66 bin 148'e yükseldi

Evlerin bereketi yaşlılardan gençlere öğütler: Anne babaların yeri huzur evi değil, başınızın üstüdür!

Müftü Yardımcısı Üney: Toplum olarak namaza daha fazla yönelmeliyiz

Başarılı öğrenciler üniversitelerini 3 yılda tamamlayabilecek

Mersin’de “Sağlıklı Gelecek İçin Okul Sağlığı Farkındalığı” çalıştayı düzenlendi

Mersin’de evden ziynet eşyası çalan 3 hırsız yakalandı

Otomobilin çarptığı motosiklet sürücüsü yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk, Kürt, Arap İttifakı coğrafyanın barışını tahkim edecektir

Beşiktaş’ta çıkan yangın çevredeki 5 binaya sıçradı

Van'daki "Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi" son teknolojiyle yenilendi

Mardin’de 67 öğrenci gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı

Arpaguş: Başkanlığımız ülkemizin birlik, beraberlik ve kardeşlik harcı olmaya devam edecektir

Batman'da patlayan içme suyu boruları günlerdir onarılmıyor

Battalgazi Belediye Meclisi, Ekim ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HAMAS: Almanya'da gözaltına alınanlarla bir bağlantımız yok

Bualoi tayfunu Vietnam’da etkisini sürdürüyor: 29 ölü

İspanya: Sumud Filosu'nun durumunu yakından takip ediyoruz

Küresel Sumud Filosuna 3 deniz mili uzaklıkta kimliği belirsiz gemiler tespit edildi

DMM: Doğu Akdeniz’deki sondaj ve sismik araştırma gemilerini geri çekilmedi

Gazze'de görev yapmaktan korktukları için 4 işgal askeri hapsedildi

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz’dan Dünya Yaşlılar Günü mesajı