• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,94% 0,15
  • EURO

    51,96% 0,13
  • GRAM ALTIN

    7396,17% 0,88
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Filipinler’de çöp sahasındaki faciada ölü sayısı 11’e yükseldi

13 Ocak 2026, Salı 09:17
13 Ocak 2026, Salı 09:17
Filipinler’de çöp sahasındaki faciada ölü sayısı 11’e yükseldi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Filipinler’in orta kesimindeki Cebu kentinde bir çöp sahasında meydana gelen toprak kaymasında hayatını kaybedenlerin sayısı 11’e yükseldi. Yetkililer, olay sırasında sahada 100’den fazla işçinin bulunduğunu açıkladı.

Heyelan, geçtiğimiz hafta Cebu City’deki Binaliw Katı Atık Depolama Sahası’nda meydana geldi. Arama kurtarma ekipleri şu ana kadar enkazdan 12 yaralıyı çıkardı. Ancak yetkililer, 20’den fazla kişinin hâlâ kayıp olduğunu bildirdi.

Yerel bir itfaiye yetkilisi daha önce yaptığı açıklamada tonlarca atığın üzerlerine çökmesinin ardından üç gün sonra hayatta kalanların olmasının düşük bir ihtimal olduğunu söylemişti. Buna karşın Cebu Belediye Başkanı Nestor Archival, pazartesi günü verdiği röportajda, enkaz altında yaşam belirtileri tespit edildiğini ve ekiplerin hâlen kurtarma modunda çalıştığını ifade etti.

Olay, çökmenin nedenine ilişkin soruşturma çağrılarını beraberinde getirirken, Filipinler’in atık yönetim sisteminin de yeniden gözden geçirilmesi gerektiği yönünde tartışmaları alevlendirdi. Çevre yetkilileri, çöp sahasını işleten Prime Integrated Waste Solutions Inc. şirketine faaliyetlerini durdurma talimatı verdi. Yerel Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, şirketin 90 gün içinde bir uyum planı sunması gerektiğini açıkladı.

Bakanlık ayrıca, çöküşün nedenine ilişkin kapsamlı bir soruşturma yürütüleceğini ve sorumluların hesap vereceğini bildirdi. Milletvekilleri de hem atık yönetim sisteminin hem de çöp işçilerinin çalışma koşullarının gözden geçirilmesini talep etti.

Senatör Imee Marcos, pazartesi günü yaptığı açıklamada “Bu asla yaşanmamalıydı. Daha önce benzer trajediler gördük, ancak aynı tehlikeler sürüyor. Cebu’da kaybedilen hayatlar net yanıtlar ve gerçek reformlar talep ediyor.” dedi.

Çöp sahasının yakınında yaşayan ve eşi tesiste çalışan Bienvinido Ranidov yaptığı açıklamada, olay günü insanların panikle kaçtığını ve çöpün adeta patladığını söyledi. Ranido “Motosikletime atlayıp hemen çöp sahasına gittim. Yıkılan binayı ve üzerinin çöple kaplandığını gördüm. Sadece çığlık attım.” dedi. Eşinin cansız bedeni ertesi gün enkazdan çıkarıldı.

Yerel basına göre Binaliw Çöp Sahası, toplam 20 hektarlık bir alan üzerinde bulunuyor ve bunun 3 hektarı aktif depolama alanı olarak kullanılıyor. Yetkililer heyelanın kesin nedenini araştırmayı sürdürürken, Yerel Madenler ve Jeobilimler Bürosu’nun ön raporu, son haftalardaki yoğun yağışların atıkları ağırlaştırdığına ve bazı mühendislik faktörlerinin de etkili olduğuna işaret etti.

Çöp sahaları, Visayas bölgesinin ticaret ve ulaşım merkezi konumundaki Cebu gibi büyük Filipin şehirlerinde yaygın olarak kullanılıyor. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Siirt’te Ramazan coşkusu tasavvuf ezgileriyle yaşatıldı

Sahte polis çetesine eş zamanlı operasyon: 4 tutuklama

Aksaray’da yasa dışı avcılık yapan iki kişiye 191 bin TL ceza

Siirt’te kar yağışı nedeniyle 6 araç zincirleme kazaya karıştı

Bot arızalandı, AFAD mahsur kalan 2 kişiyi kurtardı

Umut Kervanı ve Yetimler Vakfı'ndan Malatya'da geleneksel iftar buluşması

Suriye’de mayın patlaması: 3 ölü, 2 yaralı

Siirt’te kardan kapanan köylerdeki hastalar hastanelere ulaştırıldı

Filipinler, Japonya ve ABD'den Bashi Kanalı'nda tatbikat

Ukrayna ile Slovakya arasında Drujba petrol boru hattı gerginliği

Nijerya'da pazar yerine silahlı saldırı: 21 ölü, çok sayıda yaralı

İzmir'de çatı onarımı sırasında genç işçi yüksekten düşerek hayatını kaybetti

Siirt'te 9 kilo 300 gram kubar esrar ele geçirildi

Kongo'da 171 cesedin bulunduğu iki toplu mezar tespit edildi

Siyonist işgalciler Ramazan ayında da saldırıyor: Gazze'de 7 şehit çok sayıda yaralı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Malatya'da OSB sayısı 5'e yükseliyor

Afganistan-Pakistan geriliminin son dönemdeki tırmanışının ardında ne var?

Yollara Güvenle Çıkmak İçin Sanayide Hummalı Çalışma

Brezilya'daki sel ve toprak kayması: 59 ölü, 15 kayıp

Samsun'da otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı

ABD, Venezuela petrolü taşıyan tankere tamamen el koymak istiyor

Hollanda Savunma Bakanı Yeşilgöz, barış sonrası Ukrayna'ya asker gönderebileceklerini ima etti

Rusya’dan Google’a rekor ceza

İran'daki İngiliz personeli geçici olarak geri çekildi

Sağlık Bakanlığı’ndan 'Okullarda Uyuşturucu Testi' iddialarına yalanlama

Venezuela’dan ABD'ye yaptırım çağrısı

Pakistan-Afganistan gerginliği devam ederken çatışmalar nedeniyle can kayıpları arttı

Ağrı’da Akşam ezanı 15 dakika gecikmeli okundu

Kazakistan'da kafede gaz patlaması: 7 ölü, 19 yaralı

Küçük iyilikler büyük mutluluklar getiriyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siirt’te Ramazan coşkusu tasavvuf ezgileriyle yaşatıldı

Sahte polis çetesine eş zamanlı operasyon: 4 tutuklama

Aksaray’da yasa dışı avcılık yapan iki kişiye 191 bin TL ceza

Siirt’te kar yağışı nedeniyle 6 araç zincirleme kazaya karıştı

Bot arızalandı, AFAD mahsur kalan 2 kişiyi kurtardı

Umut Kervanı ve Yetimler Vakfı'ndan Malatya'da geleneksel iftar buluşması

Suriye’de mayın patlaması: 3 ölü, 2 yaralı