• BIST 100

    9977,94%1,13
  • DOLAR

    35,57% 0,28
  • EURO

    36,67% 0,59
  • GRAM ALTIN

    3095,46% 0,45
  • Ç. ALTIN

    4945,12% 0,00

Filistin davasında esirleri özgürleştirme tarihi

DÜNYA 20.01.2025 11:45:10 0
Filistin davasında esirleri özgürleştirme tarihi

Filistin davası ve işgale karşı direnişin tarihi boyunca, Filistinli tutsaklar meselesi çarpıcı bir mücadele boyutu olarak öne çıkmıştır.

İşgal altındaki zorlu zindan koşulları, Filistinli grupların esirlerin serbest bırakılması için çalışmasına ve bu davayı öncelikleri arasına almasına sebep olmuştur.

İşgale karşı direniş ve ilk esir takası

Filistin Devrimi'nin 1960'lardaki başlangıcından itibaren, özellikle işgalci rejimin 1967 yılında Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni işgal etmesinin ardından, geniş çaplı esir almalar gerçekleştirilmiştir. İşgale karşı ulusal eylemleri nedeniyle alıkonulan Filistinli sayısının artmasıyla, esir meselesi daha görünür bir hâl almış ve "Filistinli Esir Hareketi" kavramı ortaya çıkmıştır.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı gruplar, Filistin dışındaki alanlarda işgal rejimindeki siyonist yerleşimcileri hedef alan kaçırma operasyonlarıyla Filistin esirleri serbest bırakma çabalarını başlattı. Bu süreçte Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin uçak kaçırma operasyonları dikkat çekmiştir. İlk esir takası 1968 yazında, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin işgal havayollarına ait bir uçağı kaçırmasıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan müzakereler sonucunda, Kızılhaç aracılığıyla işgalin alıkoyduğu 37 Filistinli esir serbest bırakılmıştır.

Direniş operasyonları ve tutsak değişim anlaşmaları

1975'te Fetih Hareketi’ne bağlı bir askeri grup, Tel Aviv'deki Savoy Oteli'ni ele geçirdi ve oteldeki siyonistleri rehin alarak işgal hapishanelerindeki yüzlerce Filistinli esir için serbest bırakılmalarını talep etti. Saatlerce süren çatışmanın ardından operasyon sona erdi. Daha sonra, 1978’de, Dallal Mugrabi’nin liderliğindeki bir grup, işgalci siyonist yerleşimcileri taşıyan bir otobüsü kaçırmış, ancak bu operasyon işgal ordusunun müdahalesiyle kanlı bir şekilde sonuçlanmıştır. İşgal ordusu otobüstekileri kurtarmaya çalıştı ancak 38 yerleşimcinin ölümüne ve direnişçilerden bazılarının şehit olmasına yol açan şiddetli bir çatışma meydana geldi.

1982'de işgalci rejimin Lübnan’ı işgali sırasında, Filistinli gruplar 8 siyonist askeri esir almayı başarmış ve bunların serbest bırakılması karşılığında binlerce Filistinli ve Lübnanlı esir özgürlüğüne kavuşmuştur. Anlaşmanın ikinci aşaması 1985 yılında gerçekleşti ve HAMAS'ın kurucu lideri Şehid Şeyh Ahmed Yasin ve Kassam Tugayları'nın eski başkomutanı şehit Salah Şehadeh de dahil olmak üzere binlerce Filistinli esir 2 işgal askeri karşılığında özgürlüğüne kavuştu. Bu anlaşma Filistin tarihinde "Celile Operasyonu" olarak adlandırıldı.

HAMAS ve esir operasyonları

HAMAS’ın esirlerle ilgili çalışmaları, kurucularından Şehit Şeyh Ahmed Yasin’in erken dönem esirlik tecrübelerine dayanmaktadır. HAMAS, özellikle 1987’deki kuruluşunun ardından esir alma operasyonlarını yoğunlaştırmıştır. 1989’da HAMAS’a bağlı "101 Grubu", iki işgal askerini esir almış ancak operasyon işgal kuvvetlerinin grubun izini sürmesiyle sona ermiştir. Buna rağmen, HAMAS esir mücadelesini sürdürmüş ve bu operasyonlar Filistin direnişine önemli lojistik avantajlar sağlamıştır.

2006: Şalit Operasyonu ve esir değişim anlaşması

HAMAS, 2006 yılında işgal askeri Gilad Şalit’i esir alarak büyük bir operasyon gerçekleştirdi. Şalit beş yıl boyunca esir tutuldu ve 2011’de "Özgürlerin Vefası" isimli anlaşmayla, 1027 Filistinli tutsağın serbest bırakılmasıyla sonuçlandı. Bu anlaşma, Filistin direniş tarihinin en büyük takas anlaşmalarından biri olarak kabul edilmektedir.

Son direniş ve 2023 olayları

Filistin direnişi, "Özgürlerin Vefası" anlaşmasından bu yana tutsakların serbest bırakılması için mücadeleye devam etti. 2023 yılında HAMAS tarafından başlatılan “Aksa Tufanı” operasyonu, bu mücadelenin günümüzdeki tezahürlerinden biridir. Bu operasyonun temel amaçlarından biri, işgal zindanlarındaki tüm Filistinli esirleri özgürleştirmek olmuştur.

Tutsakların özgürlüğü için verilen bu mücadele, Filistin direnişinin ayrılmaz bir parçası olmayı sürdürmektedir. (İLKHA)


Dr. Huzeyfe el-Hatip: Gazze’de kazanılan zafer imanla elde edildi

Hukukçu Ece: Hesaplarınızı hiçbir vaat karşılığında kimseye vermeyin

Suriye ve Irak'ın kuzeyinde 4 PKK/YPG elemanı öldürüldü

Prof. Dr. Tarhan: Duygusal zekânın en büyük düşmanlarından biri bencillik!

Bakan Tekin'den kitaplar okuma tavsiyesi

Ateşkes sonrası Gazze'de kayıp naaşlar ortaya çıkıyor

Kaçak elektrikle kripto para üreten tesis yapay zekayla tespit edildi

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 20 gözaltı

Acar: Öğretmen akademilerinde mali ve özlük haklar konusunda endişeler var

Bakan Göktaş: 1 milyar 189 milyon lira tutarındaki SED ödemesini hesaplara yatırdık

Batman'da kazara ateş alan tüfek, anneyi hayatından etti

Batı Şeria'daki  direniş operasyonunda bir işgal askeri öldü, diğerleri yaralandı

Brent petrolün varili 80 dolar seviyesinde

Çelebi Yarıyıl Kampı Aytepe’de gerçekleştirildi

HAMAS, esirlerin özgürleşmesini tebrik etti

Batman'da ırk ıslahı projeleriyle bölgedeki hayvan sayısının artırılması hedeflenmekte

Halı sahada kalp krizi geçiren 15 yaşındaki genç hayatını kaybetti

BM: Gazze'deki evlerin yüzde 92'si yıkıldı veya hasar gördü

İslami STK'lardan Kudüs ve Mescid-i Aksa için ortak çağrı: Özgür olana dek nefesimiz Kudüs olacaktır

Türkiye İçin Yeni Bir Yüzyıl: Birlikte Güçlüyüz!

Filistin davasında esirleri özgürleştirme tarihi

Gazze için yeniden imar ve insani yardım çağrısı

Reklam Kurulu, yeni yılın ilk toplantısına ilişkin kararları duyurdu

Taraftarlardan Filistin’e coşkulu destek

Van'da kar nedeniyle 255 köy yolu ulaşıma kapandı

Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı

Kassam'ın, kadın esirleri teslim ettiği anlarda esirlerin yüzlerindeki mutluluk dikkat çekti

Batman'da uyuşturucu operasyonları: 2 şahıs tutuklandı

YD-ÜFE yıllık ve aylık arttı

Dr. Aydınbelge: Burun kanamalarında baş kesinlikle arkaya atılmamalı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ