• BIST 100

    14215,79%0,33
  • DOLAR

    42,84% 0,06
  • EURO

    50,65% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6179,38% -0,20
  • Ç. ALTIN

    10014,28% 0,39

"Filistin'e saldıranlar kimlerse Sudan'a saldıranlar da onlar"

06 Kasım 2025, Perşembe 17:00
06 Kasım 2025, Perşembe 17:00
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sudan'da yaşanan iç savaşla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, "Her iç kavganın arkasında mutlaka emperyalist bir gücün varlığını görüyoruz. Filistin'e saldıran devletler hangileriyse, Sudan'a saldıranlar da

Nisan 2023'ten bu yana Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında şiddetli bir iç savaş yaşanıyor. 25 milyonu aşkın insanın etkilendiği çatışmalar nedeniyle Sudan'da yaşanana insani kriz ile ilgili İHH Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen basın toplantısı düzenlendi.

Bülent Yıldırım

Sudan'ın İstanbul Başkonsolosu Osama Mahjoub Hassan Dirar, İslam İşbirliği Teşkilatı Eski Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Ata Mannan Bakhit, Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, İNSAMER Araştırmacısı Dr. Serhat Orakçı'nın da katılım sağladığı basın toplantısında konuşan İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım,  "İslam dünyasında problemler hep üretiliyor. Bunlar bazen emperyalist güçler tarafından, bazen iç kavgalar... Ama her iç kavganın arkasında da mutlaka emperyalist bir gücün varlığını görüyoruz. Bizler İHH olarak, iç savaş denilen ama arkada birçok gücün varlığını gördüğümüz bu katliamların başladığı günden itibaren bütün bölgeler yardım ulaştırmak için gayret ettik ve ulaştırdık. Gemilerle yardım götürdük, konteynerlerle yardım götürdük ve bunları dağıtabileceğimiz bir ağ kurduk. Şimdi katliam daha da arttı ve Sudan için zaman tükeniyor. Sudanla ilgili yardım faaliyetlerini artırma adına bu basın toplantısını yapıyoruz. İnşallah kendi gemilerimizle yine yardım organize edeceğiz." diye konuştu.

"Sudan'a yardımları Gazze'ye gönderir gibi gönderin"

Yıldırım, "Ne yazık ki, Sudan bölündü. Güney Sudan'ı aldılar. Güney Sudan petrol bölgesiydi. Darfur, altının ve Uranyumun olduğu bölgedir. Batılılar şimdi altını ve Uranyumu da almak istiyorlar ve orada da petrol var. Ve asıl bir sorun daha var, Sudan'ın bir bölümü, siyonist İsrail'in arz-ı mevud dediği topraklar içerisinde yer alıyor. Yani, kendilerine göre arz-ı mevud topraklarını parçalıyorlar. Filistin'e saldıran devletler hangileriyse, Sudan'a saldıranlar da onlardır. Çünkü, Sudan Afrika'nın en güçlü İslam devleti. İslam dünyasında Filistin'e yardım eden en güçlü iki devletten biriydi. Hemedti'ye sesleniyorum, Sudan'ın evladı ol. Bu katliamları yapanlara ceza ver. Tekrar orduyla buluş. Emperyalistler ve siyonistler kullanır ve atarlar. Sudan'daki katliamın arkasında olan Müslüman ülkelere de sesleniyorum, artık bırakın bunlara hizmet etmeyi; Allah'a hizmet edin, insana hizmet edin, topluma hizmet edin. Çocuk ve kadın katili olarak Allah'ın huzuruna gideceksiniz. Bütün dünyaya sesleniyorum, Sudan'a yardımları Gazze'ye gönderir gibi gönderin." şeklinde konuştu.

Serhat Orakçı

"BM bile yardım dağıtım ağını kaybetti"

Sudan'ın yaklaşık 3 yıldır bir kaosun ve iç savaşın içerisinde olduğunu belirten İNSAMER Araştırmacısı Dr. Serhat Orakçı, "Bu iç savaş, çok taraflı bir savaşa dönmüş durumda. Sudan üzerinde tahakküm kurmak isteyen güçlerin bir çekişme arenası haline geldi. Bu çekişmenin bedelini maalesef Sudan halkı ödüyor. Sudan'da şu anda dünyanın en büyük yerinden edilme krizi var. Milyonlarca kişi evini terk ederek daha güvenli alanlara göçme durumunda kaldı. Benim kayınvalidem 8 kere yer değiştirme zorunda kaldı. Bu gerçekten insanlar için çok acı bir tablo. Böyle bir durum karşısında bizim yapabileceğimiz, Sudan'a insani yardım ulaştırmak. Sivil toplum kuruluşlarının buradaki varlığı ve koordinasyonu çok kritik. Darfur bölgesinde Birleşmiş Milletler bile dağıtım ağını kaybetmiş durumda. El-Faşir'de yaşanan katliamları hepimiz izledik, biliyorsunuz. Çok acımasızca insanlara yönelik bir saldırı var. Bu korkunç katliamlar, halkı sindirmek için bilinçli olarak yapılıyor." dedi.

Osama Mahjoub Hassan Dirar

"25 milyondan fazla insan savaştan etkilendi"

2023 yılında başlayan iç savaşla birlikte Sudan olarak çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Sudan'ın İstanbul Başkonsolosu Osama Mahjoub Hassan Dirar, "Bu durum, en büyük göçün yaşanmasına sebep oldu. 25 milyondan fazla insan bu savaştan doğrudan etkilendi. Bu insanlar temel ihtiyaçlardan mahrum kalmış durumda.  12 milyon insan iç göçe mecbur kaldı. Çok sayıda insan da Etiyopya'ya ve Çad'a göç etmek zorunda kaldı. Bu kriz bizi ciddi sorunlarla karşı karşıya bıraktı. Bu vaziyetten dolayı eğitim ve sağlık sistemi durmuş vaziyette. Gıda desteğine de çok ciddi anlamda ihtiyaç var. Abluka sebebiyle insani yardımların içeriye girmesi her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu zulmün durdurulması için, Darfur ve diğer bölgelere insani yardımların bir an önce ulaştırılması için sizlerden destek bekliyoruz. " diye konuştu.

Ata Mannan Bakhit

"Hızlı Destek Kuvvetleri, Amerika ve diğer devletlerden destekli"

Hızlı Destek Kuvvetleri'nin orduya başkaldırmasıyla birlikte Sudan'da iç savaşın başladığını hatırlatan İslam İşbirliği Teşkilatı Eski Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Ata Mannan Bakhit ise şu ifadeleri kullandı:

"Hızlı Destek Kuvvetleri, bir yerlerden destekli olarak başkente kadar ulaştı. Bu bahsettiğimiz yapılanma, ciddi bir altyapı ve teknolojiye sahip bir yapılanma. Hızlı Destek Kuvvetleri, başka yerlerden desteklidir. Sudan'ın ordusunun, yüz yılı aşkın bir tarihi var. HDK, Hartum'dan ve diğer bölgelerden nasıl çıkarıldıysa, diğer bölgelerden de inşallah çıkarılacaktır. Hızlı Destek Kuvvetleri, Amerika ve diğer devletlerden destekli olmasına rağmen basın mensupları bu konuya neden değinmiyor?" (İLKHA)

AKOM’dan Konya’ya şivlilik uyarısı

14 Batı ülkesi işgalci rejimin Batı Şeria'daki yerleşim planını kınadı

Motosikletle trafiği tehlikeye atan sürücüye 46 bin lirayı aşan ceza

İran, 4 milyon litre kaçak yakıt taşıyan gemiye el koydu

Yemen'deki savaşan taraflar, ceset takası konusunda anlaştı

Bakan Tekin KKTC'li mevkidaşı Çavuşoğlu ile bir araya geldi

"Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2025" eğitim bakanları oturumu özet raporu yayımlandı

Malatya'da ruhsatsız silah operasyonu: 1 gözaltı

Nijerya'da camide patlama: 7 ölü

"İslam Düşmanlığına Karşı Sessiz Direniş" Siirt’te özel gösterimle izleyiciyle buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı el-Menfi ile görüştü

"Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi"ne yönelik 81 ilde farkındalık çalışmaları yürütülüyor

11. Yargı Paketi kabul edildi

Üniversite hocaları Bilim Kafe’de anlattı: Gıda güvenliği mutfaktan önce başlıyor

HAMAS'tan işgalin suçlamalarına yanıt

Bursa’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Fenerbahçe Başkanı Saran gözaltına alındı

HÜDA PAR’ın Meclis’e sunduğu raporun detayları belli oldu: Kalıcı barış ve adalet için atılması gereken 15 adım!

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı El Burhan Türkiye’yi ziyaret edecek

Delhi'deki hava kirliliği, Hindistan yönetimini endişelendiriyor

Libya Genelkurmay Başkanı ve heyetinin cenazeleri Adli Tıp’ta

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Belirlenen asgari ücret bir kişinin bile geçimini sağlamaz!

İran, bombalanan bölgelerin denetlenmesini reddetti

Rusya yeni hafif çok amaçlı uçağının uçuş testini gerçekleştirdi  

Senegal'de tekne alabora oldu: 12 ölü

Siirt’te okul servisinin çarptığı çocuk hayatını kaybetti

Adana Buruk TOKİ’de temel hizmetlere erişimde sorunlar yaşanıyor

HÜDA PAR Denizli İl Başkanlığı’ndan Regaip Kandili mesajı

Kısa video bağımlılığı çocuklarda dikkat eksikliğine ve okulda başarısızlığa neden oluyor

Küçükçekmece’ye hayırsever desteğiyle yeni aile sağlığı merkezi açıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


AKOM’dan Konya’ya şivlilik uyarısı

14 Batı ülkesi işgalci rejimin Batı Şeria'daki yerleşim planını kınadı

Motosikletle trafiği tehlikeye atan sürücüye 46 bin lirayı aşan ceza

İran, 4 milyon litre kaçak yakıt taşıyan gemiye el koydu

Yemen'deki savaşan taraflar, ceset takası konusunda anlaştı

Bakan Tekin KKTC'li mevkidaşı Çavuşoğlu ile bir araya geldi

"Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi 2025" eğitim bakanları oturumu özet raporu yayımlandı